AnasayfaBlogPedagog Nedir? Ne İş Yapar?
Meslekler

Pedagog Nedir? Ne İş Yapar?

10 Mart 2021
Bir kadın elinde beyaz bir mektupla parlak pembe bir topun üzerinde oturuyor. Üzerinde renkli çiçek desenleri olan beyaz bir gömlek giyiyor ve uzun kahverengi saçları sırtından aşağı dökülüyor. Solunda açık kahverengi kürklü, gözleri koyu siyah küçük bir oyuncak ayı var. Arka planda pembe çizgileri olan parlak sarı bir çiçek ve birkaç deliği olan büyük yuvarlak bir nesne var. Elinde mektubu tutarken yüzünde ciddi bir ifade ile yana doğru bakıyor.
TerimAçıklamaÖrnek/Uygulama
PedagogEğitimle ilgilenen bir uzman.Çocukların eğitimi ve gelişimi üzerine çalışır.
Pedagoji'Çocuk' ve 'yönetmek' kelimelerinin birleşiminden türetilmiş olan 'eğitim bilimi' demektir.Çocukların eğitimi konusunda uygulanan ikna teknikleri veya problemlerin çözümü bu alana girer.
Çocuk psikoloğuÇocukların zihinsel ve duygusal gelişimini inceleyen bir uzman. Özünde psikoloji dalında çalışır.Çocukların davranış problemleri veya travma sonrası durumları üzerine çalışabilir.
Davranış Etkileriİyi niyetli olsa da aile ve okulun davranışları ve politikalarının çocuk üzerindeki etkileri.Sürekli övülmek çocukta bencilliğe neden olabilir veya doğru örnek olunmaması, çocuğun belirli değerleri kabul etmesini zorlaştırır.
Boşanma SüreciBir çocuğun ailesinin boşanması sürecinde yaşadığı zorluklar.Çocuk, boşanmaya yol açan durumları kendisiyle ilişkilendirebilir veya boşanmayı isteyen tarafa öfke besleyebilir.
Eğitim DonanımlarıBir pedagogun çocukla etkili iletişim kurabilme, çözüm odaklı olabilme ve motivasyon gibi özelliklere sahip olması gereklidir.Her aile danışmanının pedagog olduğu düşünülmemeli, lisans derecesine ve deneyime bakılmalıdır.
Pedagoji TarihiPedagoji bilimi, XVII. ve XVIII. yüzyıllardan itibaren şekillenmiştir. Daha sonra gelişimine devam eden bir bilim dalıdır.Endüstri Devrimi'nden sonra pedagoji alanında daha fazla ihtiyaç duyulmuştur.
Aile danışmanıAile yapısındaki sorunları çözen, aile ilişkilerini düzenleyen bir uzmandır. Boşanmayı düşünen çiftlere danışmanlık yapabilirler.
SuistimallerPedagog olarak tanıtılabilecek birçok kişi aslında bu alanın eğitimini almamış olabilir. Diploma ve lisans derecelerine dikkat edilmesi gerekmektedir.
Gelişim süreciÇocuğun tüm yaşam sürecini ve gelişim dönemlerini içerir.Fiziksel, bilişsel, duygusal ve sosyal gelişiminin tamamını kapsar.

Çocukluk döneminin öznesi sadece çocuklar değildir. Bu dönemde aile, komşular, akrabalar, bakıcılar ve öğretmenler ve daha birçok kişi çocuğun yaşamına dahil olur. Kreş, anasınıfı ve okul gibi kurumların politikaları da çocuğun doğrudan ya da dolaylı gelişimini etkiler. Çocuğun kişilik özellikleri, beslenmesi, fiziksel ve sosyal gelişimi bu kişi ve kurumların temaslarıyla şekillenir.

Şüphesiz her anne baba çocuğunun sağlığını düşünür. İyilik ve esenliğini ister. Çocuğunun hayatına dahil ettiği kurum ve kişilerden de maksimum yarar elde etmesini bekler. Ebeveyn olmanın bir okulu ya da standartı yok. Bir denetim mekanizması da bulunmuyor. Dünyaya gelen her bebek bir annenin kucağına doğuyor. Sonrasında yaşayacakları biraz bilinçli, biraz rastlantısal ve biraz da sürprizli.

Çocuklara hizmet veren kurumlar için de aynı durum söz konusu. Bazen niyetimiz ne denli iyi olursa olsun davranışlarımızın ve uygulamalarımızın çocuklar üzerindeki etkileri istenmedik olabiliyor. Çocuğun sevilme ve değer görme duygusu eksik kalıyor. Onu iyi besleyelim derken obeziteye, özgüven aşılayalım derken bencilliğine kapı açabiliyoruz. Bazen de çocuğumuza doğruları söylerken aynı doğrular konusunda örnek olmayı başaramıyoruz.

Bir de kendi ilişkilerimizin çocuğa yansıması boyutu var ki bu alan çok derin. Öfkemizi, kırgınlıklarımızı, hayal kırıklıklarımızı istemesek de çocuklarımıza yansıtıyoruz. Hele ki boşanma gibi zor bir süreçten geçiyorsak travmatik izler oluşabiliyor. Çocuklar neden ne olursa olsun anne babasının ayrılmasını istemezler. Haklı olsa bile boşanmayı talep eden tarafa kızgınlık besleyebilirler. Böyle dönemlerdeki çatışmalardan onları korumamız gerekir. Bu noktada uzman desteği almak faydalı olacaktır.

Nasıl ki boşanmayı düşünen çiftlerin aile danışmanına başvurulması normal karşılanır. Daha da önemlisi toplum tarafından teşvik edilir. Aynı mantıkla boşanma sürecinde ailelerin çocukları için pedagog desteği almak gerekir. Uzman tavsiyesiyle hareket ederek, çocuğun. “Benim yüzümden boşanıyorlar.” suçlamalarını engelleyebiliriz. Doğru, dozunda, yerinde, zamanında ve yeteri kadar açıklamayı nasıl yapabileceğimizi öğreniriz. Bu durumun üzerimizde oluşturacağı stres de hafifler.

Okulda arkadaşlık ilişkilerinde sorun yaşayan, öğrenme ve dikkat problemleriyle boğuşan, parmak emen, tırnak yiyen çocuklar hep bizim yanlış tutum ve davranışlarımızın ürünüdür. Bu sorunlarla karşılaştığımızda kendimizi çaresiz ve köşeye sıkışmış hissederiz. İşte bu tip sıkıntılı durumlarda pedagogların kapısını tıklatmak doğru bir adımdır.

Pedagog Nedir?

dilerseniz önce pedagojiyi tanımlayalım. pedagoji yunanca kökenli bir kelimedir. "çocuk" ve "yönetmek" kelimelerinin birleşiminden türetilmiştir. dilimize “eğitim bilimi” olarak adapte edilmiştir. pedagog ise çoğunlukla yanlış tanınan bir meslek ünvanıdır. ağırlıklı olarak psikolojiyle ilişkilendirilen bu meslek aslında eğitimle ilgilidir.

Pedagoglar halk arasında “çocuk psikoloğu” olarak adlandırılır. Oysa ki Pedagoglar eğitimcidir. Hedef grubu çocuklar, gençler ve yetişkinlerdir. En çok da ailelere danışmanlık hizmeti verirler. Temelde eğitim alanındaki çalışmaları psikoloji, hukuk, istatistik gibi alanlara doğru genişler. Ülkemizde bu meslek alanının net bir tanımlaması yapılmamıştır. Yalnızca Aile Mahkemeleri Kuruluş Kanununda geçen “pedagog” ifadesinin karşılığı “Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü Mezunları” olarak açıklanmış olup atamalar bu tanıma göre yapılmaktadır.

Şayet kamu kurumları dışında bir pedagog arayışınız olur ise: Sosyal medya hesaplarını ve web sayfasını incelemenizi öneririm. Özellikle lisans diplomasını sorgulamanızda fayda var. Neden mi? Çünkü bu ünvan maalesef suistimallere açık. Alan dışı bir fakülteden mezun olup pedagojik formasyon eğitimi alan biri de "pedagogum" diyerek hizmet sunmaya kalkışabilir. Sonuçta pedagojik formasyon derslerinde de çocuğun gelişim dönemleri, öğrenme gibi kavramlar mevcut. Çocuklar en kıymetlilerimiz ve onların gelişimlerini yetkin kişilerle desteklemek en doğal hakkımız.



Gelelim iyi bir pedagogun taşıması gereken özelliklere. Sizin için hemen maddeliyorum. 

  • Özellikle çocuklarla etkili iletişim becerisine sahip olmak.

  • Mesleki gelişime ve değişimlere açık olmak.

  • İkna tekniklerine hakim olmak.

  • Çözüm odaklı yaklaşım sergilemek.

  • Stresle yönetimi ve duygusal kontrol.

  • Gözlem analiz ve araştırma becerisi.

  • Sabır ve yüksek motivasyon

Pedagojinin Tarihi

Pedagoji, 19.yüzyıl sonlarına doğru bilim dalı olarak hayata geçmiştir.Bu bilim dalının öncüleri arasında ansiklopedik kültürün gerekliliğini savunanlar olduğu gibi, Montaigne gibi bireysel düşüncenin önemini vurgulayanlar da bulunmaktadır. 17. ve 18. yüzyıllarda eğitim, din adamlarının etkisindeydi.Bu durumu sonlandırmak için yapılan tüm mücadeleler, bilimle çevrilmiş ve çok büyük emek verilmiş yeni bir eğitim anlayışının gelişmesine yardımcı olmuştur.

Endüstri Devrimi’den sonra toplumlar, uzman personele ihtiyaç duymuşlardır.Böylelikle, öğrenci ve öğretmen sayısı artmış ve toplumların demokratik olma yolundaki gelişmeleri de eklenince pedagoji, yeniliklere doğru ilerlemiştir.Yapılan bu araştırmalar, zeka ve oyun yaşı, ilgi merkezi gibi birçok konu eğitim ve öğrenim uygulamalarında yer almıştır.Bu yöntemler ile, çocuğun yetişkin olmadığı, kendine özgü bir birey olduğu, yetişkin olma yolunda aşamalar gerektiği düşüncesi de ortaya çıkmıştır.Çocuğun yeteneklerinin, mesleğe ve eğitime yönelmesinin, gösterdiği tepkilerin, eğitimli psikologlar tarafından incelenmesi gerektiği anlaşılmıştır.Bu araştırmaların sonucunda, sevgi, bakıma dayalı ve özenli bir eğitim yaklaşımı olması gerekliliği ortaya çıkmıştır.

Birçok pedagog ve alanında uzman kişilerin çalışmaları ile bağımsız bir bilim dalı haline gelmiş olan pedagojide, tüm konular genişlemiş ve zenginleşmiştir.Freud, Adler ve Jung gibi uzmanların da çalışmalarıyla, 20.yüzyılın başlarında bilinçaltının kişilik oluşumunda etkili olduğu anlaşılmıştır.Bu durum, birçok bilim adamını çocuk psikolojisi ve eğitimi ile ilgili araştırmalar yapmalarına sebep olmuştur.Yapılan tüm çalışmalar, araştırmalar pedagoji bilimine de yansımış, geleneksel düşüncelerin değişmesine yol açmıştır.Pedagoji, özellikle çocuk psikolojisi, tıp, sosyoloji ve psikoloji gibi bilim dallarıyla birlikte ilerlediğinden, günümüzde de eğitim ve öğretimin vazgeçilmezi olmuştur.

Pedagog Nasıl Olunur?

1982 yılında kapatılan üniversitelerin pedagoji bölümü ile ülkemizde mezun olduktan sonra pedagog olunabilecek bir bölüm yoktur.Bunun için öncelikle, Psikoloji veya Psikolojik Rehberlik ve Danışmanlık Bölümü’nden mezun olunması gerekmektedir.Bölümden mezun olan uzmanların, psikoloji alanında yüksek lisans ve doktora yapmaları, çocuk psikolojisi alanında eğitimler alması çok önemlidir.Daha önemlisi de bu eğitimleri alırken sadece çocuklarla çalışarak kendilerini yetiştirmeleridir.

Resmi kurumlarca pedagog olarak atanmak için mezunların,  KPSS sınavına girmeleri mecburidir. Özel sektörde çalışmak isteyen mezunların sınava girmelerine gerek yoktur.

Pedagog ve psikologların karıştırılmaması gerektiğinin altını çizmek isterim. Psikologlar psikoloji bölümünden mezun olurlar. Ülkemizde pedagoji başlığında bir lisans bölümü yok. Pedagoglar ise Lisans düzeyinde eğitim veren fakültelerin “Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümünden mezun olurlar. Sonrasında akademik kariyerlerine devam ederek Psikoloji ve Eğitim& Gelişim alanında yüksek lisans yaparak "pedagog" ünvanı alabilirler.

Pedagog Ne İş Yapar?

Pedagoglar, kamuda Sağlık Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı’na bağlı kurumlarda görev yaparlar. Özelde çalışma alanları da vardır. Anaokulu, kreş, yurt, Aile ve Çocuk Mahkemesi, Çocuk Şube, Denetimli Serbestlik Şubesi, hastaneler, cezaevi ve çocuk yuvası gibi kurumlarda istihdam olanakları vardır.

Pedagoglarların hedef kitlesi 0-14 yaş grubundaki çocuklardır. Genel olarak bu gruptaki çocukların duygusal, zihinsel, dil, motor, ve sosyal gelişimini değerlendirirler. Takibini yaparlar. Tespit ettikleri sorunlara yönelik çalışma yürütürler. Olası problemlere karşı gerekli önlemleri alırlar. Ebeveynlere danışmanlık ve rehberlik hizmeti sunarlar. Pedagogların görev alanlarıyla ilgili daha detaylı bilgiyi maddeler halinde aşağıda bulabilirsiniz.



  • Ailelere çocuk gelişimi ve eğitimi konusunda danışmanlık yapmak. 

  • Özel gereksinimi olan çocuklarla ilgili takipleri ve aile eğitimini yapmak. 

  • Kaynaştırma çalışmalarını desteklemek.

  • Çocukların sözel, kinetik, kişisel, sosyal, görsel, mantıksal, müziksel zekalarını ve becerilerini keşfetmelerini desteklemek.

  • Bilişsel, dil, psiko-sosyal, açıdan çocuk gelişim tabloları hazırlamak .

  • Engelli çocuk ailelerine eğitim danışmanlığı yapmak.

  • Dil konuşma bozukluğu öğrenme güçlüğü okuma-yazma problemleri, üstün yeteneği olan çocuklar, uyum problemi olan çocuklar, Altını ıslatma, dikkat eksikliği vb. konularda ailelere danışmanlık yapmak.

  • Hastanelerin ilgili kliniklerinde yatan çocukların gelişimini takip etmek. Onlara duygusal destek vermek. (Özellikle onkoloji kliniklerinde yatanlara) Diğer sağlık personelleri ile gerekli koordinasyonu sağlamak. 

  • Uzun süre hastanede yatarak tedavi olan çocuklar için gelişimsel ve eğitimsel amaçlı etkinlikler düzenlemek. 

  • Bebek beslenmesi, uyku düzeni, bakım ve egzersiz konularında aileye danışmanlık yapmak.

  • Dil ve konuşma sorunu olan bebek ve çocuklara gerekli desteği sağlamak.

  • Çocuklarla ilgili TV programları ve yayınların hazırlanmasında danışmanlık yapmak.

  • Nicel ve nitel araştırma yöntemlerini kullanarak çalışma alanlarıyla ilgili bilimsel araştırmalar yapmak.

  • Çocuğun gelişimini etkileyen tüm konularda aileye rehberlik hizmeti vermek.

  • Kreş ve anasınıfında görev yapan eğitimci ve diğer personellere gerekli eğitimleri vermek.

  • Çocukların cinsel gelişim dönemleriyle ilgili aileyi bilgilendirmek.

  • Anne ve babalık rollerinin çocuk üzerindeki etkileri konusunda bilgi vermek.

  • Aile ve çocuk mahkemelerinde velayet-evlat edinme vb. adli vakalarda bilirkişi raporu hazırlamak. 

  • Boşanma sürecindeki aileleri desteklemek. Anne babaya: Boşanma kararının çocukla bir ilgisi olmadığını, ona olan bakım, sevgi ve özenin devam ettireceklerini anlatmanın yolunu göstermek.

  • Boşanma sonrası icra yoluyla anne babasıyla görüştürülen çocukların teslimine refakat etmek.

Pedagog Maaşları

2021 yılı verileri baz alındığında kamuda görev yapan bir pedagog (Aile, çocuk yardımı, sendika aidatı, nöbet ve icap nöbeti ücreti, BES kesintisi, ek tazminat ve ek ödeme dikkate alınmaksızın) 8/1 derecesiyle yeni başlayan: 5103 TL maaş almaktadır. 1/4 derecesiyle 25 yıl üzeri çalışan ise 5960 TL maaş almaktadır.

Özel sektörde pedagog maaşları çalışılan il, kurum vb. faktörlere bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Tabi bu noktada "eğitim sadece diploma sahibi olmak değil" düşüncesiyle mesleki ve kişisel gelişimine yatırım yapanlar avantajlı olacaktır.

Pedagojinin Alt Dalları ve Uzmanlık Alanları Nelerdir?

Çocuklar ile ilgili bir alan olduğundan dolayı uzmanlık çok önemlidir. Doktorların uzmanlık alanları olduğunu bilinilir.Bunlar, nöroloji, üroloji ve kadın doğum gibi alanlardır. Pedagogların uzmanlaşacağı alanlar ise şunlardır:

  • Eğitim Pedagojisi : Bu alan, pedagoglara en çok ihtiyaç duyulan alandır.Eğitimde süreçler için ve doğru yöntem ile ilgili çalışmalar yapılır.

  • Orthopedagoji: Doğuştan ya da sonradan problemleri ve psikolojik sorunları olan çocukları ilgilendiren alandır.

  • Transkültürel Pedagoji : Toplumda yaşanılan kültür farklılıklarının çocuklar üzerindeki etkilerini inceleyen alana denir.

  • Antropedagoji: Tarihte pedagoji ile ilgili yapılan tüm önemli çalışmaları, ünlü pedagogları ve bu pedagogların çalışmalarını inceleyen, günümüz çalışmalar ile karşılaştırıp sonuç elde eden alandır.

Hangi Durumlarda Pedagog Desteği Alınmalı?

  • Çocuk yalan söylerse,

  • Çocuk paylaşmayı bir türlü öğrenemiyorsa,

  • Kardeşleriyle kavga ediyorsa,

  • Oyun veya teknoloji bağımlılığı varsa,

  • Çocuk inatçıysa,

  • Beslenme alışkanlıklarında sıkıntı yaşıyorsa,

  • Çocuğun eğitimsel problemleri varsa,

  • Uyku alışkanlığı kazanamadıysa,

  • Yemek yememe problemleri yaşıyorsa,

  • Uyum problemleri (uyumsuzluk) varsa,

  • Bağlanma problemi yaşıyorsa,

  • Tuvalet eğitimi ve benzeri durumlarda.

Yaşanılan bir sıkıntı olduğunda olduğu gibi çocuğun yaşadığı bir problem yoksa da pedagog danışmanlığı alınabilinir.Bu, uzun süreli bir danışmanlık da olabilir.

Ayrıca pedagoglar, ailenin göremediği ya da normal bulduğu bazı durumları görebilir, çocuğun bir problem yaşayabileceğini önceden fark edebilir.Ve tedaviye başlayabilmek için testler yapabilir.

Pedagoglar, kendi danışmanlıklarında, tavsiyelerinde ve yönlendirmelerinde yetersiz olduklarını düşünürlerse, psikiyatristler ya da psikologlar ile birlikte çalışabilirler.

Tüm bunların yanı sıra pedagoglar, ebeveynlere daha faydalı olabilmek adına , kendi sosyal medya hesaplarında önemli ve pratik bilgiler verirler.Aileler, eğer  ihtiyaçları yoksa bile bu sayfaları takip ederek bilgi sahibi olabilirler.

Pedagogların Hizmet Verdikleri Alanlar

  1. Eğitim:Okullarda yapılan eğitim çalışmalarında süreçlerin daha verimli olması adına çalışırlar.Eğitim materyallerinde ya da genel olarak yapılan  çalışmaların sürecinde olası bir hatayı düzeltilmesi ile ilgili önerilerde bulunurlar.Ayrıca, çocukların uyumsuzluk, başarısızlık, isteksizlik, disiplin suçları gibi okulla ilgili problemlerine dair çözüm arayıp, rehberlik yaparlar.

  2. Zeka Seviyelerinden Kaynaklı Uyum: Zeka geriliği ya da üstün zeka gibi çok rastlanmayan durumlarda çocukların uyum problemlerini inceleyerek araştırma yapar, çözüm üretirler.

  3. Öğrenme Problemleri: Dikkat eksikliği gibi çocukların öğrenmesine engel olabilecek sorunları çözüme ulaştırmak için çalışmalar yürütürler.

  4. Aile danışmanlığı: Aile içinde ebeveyn ve çocuk ilişkilerinde rehberlik yaparlar.

  5. Terbiye ve eğitim: Çocukları olumlu davranışlara yönlendirme, olumsuz davranışlardan uzak tutma,  olumsuz davranışlardan uzaklaştırma gibi sorumlulukları vardır.

  6. Bilirkişi: Resmi kurumlarda alınan kararlara yönelik çalışmalar yaparlar ve  raporlar  hazırlarlar.

Pedagogun Özellikleri Nelerdir?

  • Sözlü ve yazılı iletişim araçlarını etkin bir şekilde kullanırlar,

  • Olumlu davranışları bulunur ve yüksek motivasyon sahibi olurlar,

  • İkna becerileri çok iyidir,

  • Mesleki gelişime açık olurlar, sürekli yeniliklere karşı kendilerini geliştirirler,

  • Stresli ve duygusal durumlarda, yaşanılan problemlerle baş edebilirler,

  • Problemler karşısında çözüm üretme kabiliyeti iyi olur,

  • Çocukların yetenek, ihtiyaç ve sorunlarını gözlemlerler ve analiz edebilme becerisi sergilerler.

Uzman Pedagog’un Önemi

  • Artık günümüzde, gelişen teknoloji ile birlikte uzman pedagogların sayısı gittikçe artmaktadır.Çocukların gelişimleri için uzman pedagogların hizmet vermesi çok önemlidir.

  • Fakat, son zamanlarda pedagog, çocuk psikolojisi ile ilgilenen bir alan olarak bilinmektedir.Ancak biraz araştırma yapıldığında, pedagogların çocuk gelişimi ve eğitimi konusundaki çok faydalı olduğu anlaşılır.Uzman pedagoglar tarafından destek alan çocuklar, algıları artacak ve daha dikkatli olacaklardır.Eğitim hayatlarında, dersleri ile ilgili algı ve dikkatlerinin artması sayesinde başarılı olurlar ve daha iyi yetişerek kendi başına adımlar atmaları kolaylaşır.Bu yüzden pedagog desteği almak isteyen aileler, mutlaka alanında uzman pedagog ile görüşmeleri gerekmektedir.

Psikolog – Çocuk Psikoloğu – Pedagog Farkı

Psikolog, çocuk psikoloğu ve pedagogların aldıkları eğitimler temelinde aynı olduğundan, bu üç meslek sahipleri aynı işi yapıyor gibi görünürler.Ayrıca, üniversitelerin aynı bölümlerinden de mezun oldukları halde, sonra aldıkları eğitimler ve çalışma alanları ile belirli alanlarda uzmanlaşmışlardır.

İnsan psikolojisinin her alanıyla ilgilenen kişiler psikologlardır.İçine kapanık bir çocuk, depresyon geçiren bir kadın, psikoloğa gidebilir.Fakat çocukla ilgili durumlarda, çocuk açısından psikolog tedavisi yetersiz kalır.Nedeni ise, psikoloğun uzmanlık alanının çocuk psikolojisi olmamasıdır.Psikolog temel eğitimlidir ama bilgi olarak yetersiz kalacaktır.

Temel eğitiminin yanı sıra çocuk psikolojisi üzerine eğitim alan, yüksek lisans veya doktorasını bu alanda yapan kişiye de çocuk psikoloğu denir.Çocuk psikoloğu, sadece çocuk hastalarla ilgilenir.Ergenlik sorunları yaşayan ya da dikkat dağınıklığı olan bir çocuk, çocuk psikoloğuna başvurabilir.

Pedagog ise daha çok bir eğitimcidir.Almış olduğu temel eğitimin üzerine, çocuk eğitimine yönelik eğitimler alan kişidir.Yemek yemeyi reddeden ya da kardeşine zarar veren bir çocuk mutlaka pedagoga götürülmelidir.Pedagog, bu sorunları yaşayan çocuklara eğitim ile yanlış davranıştan vazgeçirip doğru yanlışın ne olduğunu gösterir.

Bu ayrımları doğru yapabilmek için ailelerin, çocukları iyi gözlemlemeleri gerekmektedir. Böylelikle doğru uzmandan yardım alınabilinir.Ama bazı çocuk gelişim uzmanları da kendilerini pedagog olarak tanıtabilirler.Bu kişiler psikoloji alanında eğitim almadıklarından, destek konusunda yetersiz kalırlar.Ebeveynlerin bu konuda dikkatli olmaları gerekmektedir.

Pedagog İle Çalışılacaksa Nelere Dikkat Edilmelidir?

* Bir pedagog ile çalışılmak istendiğinde tamamen uzmanlaşmış, alanında yüksek lisans ve doktora yapmış olmasına dikkat edilmelidir.Ayrıca çocuklarla çalışıyor olması ve çocuk alanında eğitimci olması önemlidir. 

*  Pedagog olduğunu söyleyen kişiyi araştırmak gerekebilir.Uzmanlık alanı olarak hangi bölümleri bitirmiş, bu detaylar da önemli konulardır.

Son zamanlarda pedagog ünvanını bazı anaokulu öğretmenleri, çocuk eğitimciler de kullandığından ve bu durum da sıkıntı yarattığından özellikle araştırılması çok gereklidir. Çünkü,  anaokulu öğretmenleri pedagog unvanı alamazlar. Bu unvanı almaları için sadece Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü mezunu olmaları veya dört senelik bu lisans bölümünü tekrar okumaları gerekmektedir.

* Ayrıca gerçekten Psikolojik Rehberlik ve Danışmanlık bölümü mezunu ise ve pedagog unvanı varsa da, çocuk psikolojisi alanında eğitim almasına ve  bu eğitimine ek olarak psikoloji alanında Yüksek Lisans ve Doktora yapmış olmasının yanı sıra,  oyun terapisi eğitimleri ve süpervizyonlarını alınmış olması da  kontrol edilmelidir.
* Son zamanlarda dijital ortamda, birçok alanda kendini uzman olarak gösteren ama diploması ve sertifikası gerçek olmayan uzmanlara da dikkat edilmesi gerekir.Böyle kişiler, duruma uygun her türlü reklam, web sitesi çalışmaları yapmaktadırlar.O yüzden çocukları için çalışılacak pedagoglar araştırılmalıdır. Bu sebeple dijital ortamda sunulan bilgilere güvenilmemeli, diplomalarına dikkat edilmeli hatta özellikle sorulmalıdır.

Önemli olan çocukların ruh sağlığıdır.İleride yaşanılacak ciddi problemlere neden olmamak adına gerçek pedagoglarla çalışılmalıdır.

Pedagogun Sorumlulukları Nelerdir?

Pedagoglar, anaokulu, kreş, cezaevi ve çocuk yuvası, aile ve çocuk mahkemesi gibi kurumlarda danışmanlık ve rehberlik hizmeti verirler. Bu sebeple de sorumlulukları büyüktür.

  • Çocuklara, hastanelerin çeşitli tedavi ve bakım bölümlerinde  duygusal destek verirler,

  • Çocuğun yaşamında önemli rol oynayan uzmanlar gibi öğretmen, sosyal hizmet uzmanları, aile hekimi ile  koordinasyonu sağlarlar,

  • Hastanelerin ilgili servislerinde bulunan  çocukların gelişimlerini takip ederler,

  • Çocuk yayın ve televizyon programlarının hazırlanma aşamasında uzman görüşü sunarlar,

  • Kreş ve anasınıflarında çalışan öğretmen, yardımcı öğretmen ve yardımcı personele hizmet içi eğitim verirler,

  • Aileye, çocuğun kişilik gelişimini etkileyen toplumsal farklılıklar, iletişim araçları, kültürel farklılıklar konularında  rehberlik hizmeti verirler,

  • Dil ve konuşma sorunu yaşayan bebek ve çocuklar varsa bu durum ile ilgili değerlendirme yaparlar,

  • Ebeveynlere, bebeklerin bakım, beslenme, uyku ve egzersizleri konularında danışmanlık yaparlar,

  • Aileleri, çocukların cinsel gelişim dönemlerinde, dikkat edilmesi gereken konular ile ilgili bilgilendirirler,

  • Anne baba ilişkilerinin çocuğun ruh sağlığı üzerindeki etkilerini ve önemini anlatırlar, bilgilendirirler,

  • Ailesi ile ilgili sorunları, aile ve çocuk mahkemelerinde, ebeveyn çocuk ilişkileri konularında inceleme yaparlar, velayet veya evlat edinme ve diğer adli vakalarda bilirkişi raporu hazırlarlar,

  • İcra yolu ile anne veya babasıyla görüştürülen çocukların teslim anında yanında bulunurlar.

Çocuklar  Neden Terapiye İhtiyaç Duyar?

Çocuklar bazı durumlarda, yaşadıkları sorunlarla yalnız başa çıkamazlar. Bazen de,  nasıl hissettiklerini ya da hareket ettiklerini bilmedikleri durumlar gelişir. Bu durumlar, kendi başlarına çözülmez ise, çocukların tedaviye ihtiyacı olabilmektedir. Bunların dışında, öğrenirken, iletişim kurarken ve sınırlarını belirlerken de ebeveynlerin pedagog desteğine ihtiyacı olur.

Terapi Nasıl Çalışır?

Çocuklar terapide, yaparak öğrenmektedir. Yaşı küçük çocuklarda terapi seansları, tüm aile ile çalışarak, çizim yaparak, oyun oynayarak ve hatta konuşarak geçer. Yaşı daha büyük çocuklar ve gençlerde ise pedagoglar, ihtiyaç duydukları konularda öğrenme odaklı etkinlikler ve fikirler paylaşırlar. Problemleri çözerler ve duygularla konuşurlar.

Terapistler, çocuklar öğrendikçe onlara, övgü ve destek verirler. Bu, çocukların kendilerine inanmalarına ve güçlü yanlarını keşfetmelerine olanak verir. Yararlı düşünme kalıpları ve sağlıklı davranış alışkanlıkları oluşturur.

Pedagog, yalnız çocukla ya da çocuk ve ebeveyn ile birlikte görüşebilir. Bu durum, çocuğun yaşına göre değişir. Ayrıca pedagog, ebeveynlere, çocuklarına evde nasıl davranacakları konusunda fikir ve ipuçları verebilir.

Terapi Seansları Nasıl Geçer?

Pedagog, çocukla ve ebeveynle buluştuktan sonra, çocuk ve yaşanan sorun hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilmek için sorular sorar ve dinlerler. Bu süreçte, pedagog sorunu çözebilmek adına nasıl bir yol izleyeceği konusunda bilgi verir. Çocuk, terapi seanslarına devam eder, bu seanslarda izlenilen yol  şöyledir:

  • Konuşma: Duyguların en sağlıklı ifade etme yoludur. Çocuklar duyguları eylemlerin yerine koyarlar. Çocuklar öğrenmeye hazır olduklarında, dinlendiğini ve nasıl hissettiklerini biliyor olurlar.                                                                                            

  • Faaliyet yapma: Pedagoglar, duyguları ve bu duygularla nasıl baş edeceklerini öğretebilmek için çocuklara aktiviteler yaptırırlar. Öğrenmenin bir yolu olarak da, çocukların çizim yapmalarını ya da oynamalarını sağlarlar. Ayrıca dikkatli ve sakin bir şekilde nefes almayı öğretirler ki, bu sayede çocukların stresi azaltmalarına yardımcı olurlar.

  • Yeni beceriler geliştirme: Pedagog, çocukların öğrendiklerini uygulamalarına yardımcı olmak için çeşitli oyunlar oynarlar. Bu oyunlar; çocuğun kendisini kontrol edebilmesini, sabırlı olmasını, dinlemesini, paylaşmasını, sırasını beklemesini, gerekirse tekrar denemesini sağlayacak oyunlardır.

  • Sorunları çözme: Pedagoglar, yaşı daha büyük çocuklar ya da gençlere, yaşanılan sorunların evde ya da okulda  onları nasıl etkilediğine dair soru sorarlar. Bu sorunların nasıl çözülmesi konusunda bilgi verirler.

Oyun Terapisi

Yaşı küçük çocukların terapi seanslarında uygulanan oyun terapisi çeşitleri şunlardır:

  • Minyatür hayvanların kullanılması

  • Kum Havuzu Çalışması

  • Hamur Çalışması

  • Çizme boyama Yapılandırma

  • Hayali Yolculuk

  • Kitaplar ve Öyküler

  • Kuklalar

Pedagog, Eğitimle ilgilenen bir uzman, Çocukların eğitimi ve gelişimi üzerine çalışır, Pedagoji, 'Çocuk' ve 'yönetmek' kelimelerinin birleşiminden türetilmiş olan 'eğitim bilimi' demektir, Çocukların eğitimi konusunda uygulanan ikna teknikleri veya problemlerin çözümü bu alana girer, Çocuk psikoloğu, Çocukların zihinsel ve duygusal gelişimini inceleyen bir uzman Özünde psikoloji dalında çalışır, Çocukların davranış problemleri veya travma sonrası durumları üzerine çalışabilir, Davranış Etkileri, İyi niyetli olsa da aile ve okulun davranışları ve politikalarının çocuk üzerindeki etkileri, Sürekli övülmek çocukta bencilliğe neden olabilir veya doğru örnek olunmaması, çocuğun belirli değerleri kabul etmesini zorlaştırır, Boşanma Süreci, Bir çocuğun ailesinin boşanması sürecinde yaşadığı zorluklar, Çocuk, boşanmaya yol açan durumları kendisiyle ilişkilendirebilir veya boşanmayı isteyen tarafa öfke besleyebilir, Eğitim Donanımları, Bir pedagogun çocukla etkili iletişim kurabilme, çözüm odaklı olabilme ve motivasyon gibi özelliklere sahip olması gereklidir, Her aile danışmanının pedagog olduğu düşünülmemeli, lisans derecesine ve deneyime bakılmalıdır, Pedagoji Tarihi, Pedagoji bilimi, XVII ve XVIII yüzyıllardan itibaren şekillenmiştir Daha sonra gelişimine devam eden bir bilim dalıdır, Endüstri Devrimi'nden sonra pedagoji alanında daha fazla ihtiyaç duyulmuştur, Aile danışmanı, Aile yapısındaki sorunları çözen, aile ilişkilerini düzenleyen bir uzmandır , Boşanmayı düşünen çiftlere danışmanlık yapabilirler, Suistimaller, Pedagog olarak tanıtılabilecek birçok kişi aslında bu alanın eğitimini almamış olabilir , Diploma ve lisans derecelerine dikkat edilmesi gerekmektedir, Gelişim süreci, Çocuğun tüm yaşam sürecini ve gelişim dönemlerini içerir, Fiziksel, bilişsel, duygusal ve sosyal gelişiminin tamamını kapsar
Pedagog gelişim çocuk danışma rehberlik psikolojik danışma Pedagog nedir Pedagog ne iş yapar Pedagog maaşları
Saçları düzgünce arkadan bağlanmış genç bir kadın parlak mavi bir başörtüsü takıyor. Cildi sıcak, karamel renginde ve gözleri koyu kahverengi. Kameraya bakarken yüzünde nazik, gülümseyen bir ifade var. Beyaz bir üst ve mavi ve yeşil çiçek desenli, desenli, uzun bir etek giyiyor. Bir çift küpe ve altın bir kolye ile aksesuarlarını tamamlamış. Kıyafetleri, içinde bulunduğu güneşli, açık hava ortamına mükemmel bir uyum sağlıyor.
İlknur Işık
Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.