AnasayfaBlogZihnin Sırrı: Etkili Öğrenme Yöntemleri
Nedir?

Zihnin Sırrı: Etkili Öğrenme Yöntemleri

07 Haziran 2021
Bu görüntü gri bir yüzey üzerindeki bir büyütecin yakın çekimidir. Büyüteç, kabarık elmas desenli bir sapa sahip metaldir. Büyütecin merceği daireseldir ve ortasında küçük bir büyüteç kabarcığı vardır. Büyütecin her iki yanında bir parça siyah kağıt bulunmaktadır. Büyütecin solunda metal bir çubuk, sağında ise mavi bir halı bulunmaktadır. Arka planda mavi bir kumaş ve koyu siyah bir yüzey vardır. Büyüteç odakta ve ayrıntılar net bir şekilde görülebiliyor.
Öğrenme YöntemiAçıklamaNe Zaman ve Nasıl Kullanılmalı
AnlamlandırmaÖnceden öğrendiğimiz bilgiler ile yeni karşılaştıklarımız arasında ilişki kurulmasıBilgi kazanımı sürecinde, yeni bilgilerin daha önce öğrenilen bilgilerle ilişkilendirilmesi
Analiz EtmeÖğrenilecek konunun detaylı şekilde açıklanması ve yorumlanmasıBilgi alma aşamasında, konuyu ayrıntılı şekilde incelenerek anlamlandırma
DüzenlemeBilgilerin düzenli bir şekilde harita, çizelge ve grafiklerle genel bir çerçeve içine alınmasıBilgileri alırken veya inceleme sürecinde, daha iyi anlamlandırmak ve bağlantıları görmek için
Not TutmaNot tutmanın, daha iyi odaklanma ve bilgilerin hafızaya daha iyi yerleştirilmesine yardımcı olduğuBir kişiden öğrenme esnasında, notlar sonradan düzenlenmeli ve anlamlandırılmalıdır
Önemli Bilgiyi SeçmeÇalışılan konu içinde belirli ve önemli bilgilerin ayırt edilip belirgin hale getirilmesiDers sürecinde veya metin incelenirken, konunun ana fikrine ulaşma çabalarına rehber olur
ÖzetlemeBir konunun ana fikri ve onu destekleyen eklemelerle kısaltma süreciBir konuyu öğrenme veya inceleme sırasında, gereksiz detaylardan kaçınmak için
SınamaBazı konuları veya bilgi parçalarını tekrar sınama ve kontrol etmeÖğrenme sürecinde ve sonrasında, bilgilerin hatırlanabilir olduğunu ve anlaşıldığını doğrulamak için

Doğduğumuz günden beri öğrenmek ve öğrendiklerimizi uygulamak arasında geçen bir sürecin içinde yer alıyoruz. Bu yüzden öğrenmelerimizin etkin olmasını sağlamak bizim için oldukça önemli. Peki bunu nasıl yapacağız? 

Etkili öğrenme yöntemlerini anlayabilmek için öncelikle öğrenme ve hafıza ilişkisini ele almak gerekir. Öğrenme, bilgi ve beceri kazanımıdır. Hafıza ise bunların zihnimizde yer aldığı bölümdür. İnsan zihni her gün sayısız uyarıcı ile karşılaşır. Ancak bunların sadece dikkat ettiğimiz ve anlamlandırdığımız kısmını depolarız. Hafızamızın kapasitesi sınırsızdır. Bu yönüyle onu uzay boşluğuna, içindeki bilgileri de gezegen ve yıldızlara benzetebiliriz.

Öğrendiğimiz bilgileri kullanmak istediğimizde onları daha önce koyduğumuz yerden geri getirmemiz gerekir. Ne var ki bu sınırsız bilgiyi içinde barındırabilen uzay boşluğundan istediğimiz bilgileri bulmak her zaman o kadar kolay değildir. Bunun için bilgileri henüz öğrenirken kullanacağımız bazı yöntemler bize yardımcı olabilir.

Öğrenmenin Bilincinde Olmak



Zihnimizde pek çok şeyi etkili öğrenme yöntemlerini kullanarak depolarız ve bunu yaptığımızın farkında olmayız. Bu süreci bilinçli yürüterek öğrenmelerimizi etkin hale getirebiliriz.

Etkili öğrenmeyi gerçekleştirmenin yolu bilgileri hafızaya doğru yerleştirmekten geçer. Hepimizin “Ben bunu nereden biliyorum? Ne zaman öğrendim” dediği zamanlar olmuştur. Bunu yaşamamızın nedeni zihnimizin biz farkında olmadan çeşitli yollarla bilgiyi kodlamasıdır. Ne yazık ki zihin bunu her zaman yapmaz ve ona biraz yardımcı olmamız gerekir. Şimdi hafızamızı desteklemek için uygulayabileceğimiz yöntemleri inceleyelim.

  • Anlamlandırma 

Önceden öğrendiğiniz bilgiler ile yeni karşılaştıklarınız arasında ilişki kurabilirsiniz. Bu sayede kullanmaya ihtiyaç duyduğunuzda bilgiye ulaşmak için kendinize rotalar çizmiş olursunuz.

  • Analiz Etme

Öğrenilecek konuyu detaylı şekilde açıklamak ve yorumlamak çıkarımlar yapmayı yani bir anlamda bilgiyi kullanmayı kolaylaştırır.

  • Düzenleme 

Bilgiler zihnimize her zaman bir düzen içinde ulaşmazlar. Onları harita, çizelge ve grafik gibi ögelerle genel bir çerçeve içine almak aralarındaki bağlantıları göstererek algılamayı kolaylaştırır.



  • Not Tutma

Kodlamayı kolaylaştırmak için uygulayabileceğimiz bir diğer yöntem de not tutmadır. Öğrenmeyi bir kişiden dinleyerek gerçekleştiriyorsak not tutmak daha iyi odaklanmamıza ve hafızaya atılacak bilgilerin görünür olmasına yardımcı olur. Ancak süreç esnasında hızlı bir şekilde not alırken bilgileri genellikle olduğu şekliyle kâğıda aktarırız. Bu nedenle tutulan notlar ders sonrasında tekrar düzenlenmeli ve anlamlandırılmalıdır.

  • Önemli Bilgiyi Seçme

Çalıştığımız konu içerisinde bağlantılar kurmamızı kolaylaştıracak belli bilgiler bulunur. Bunlar, ders esnasında ya da metin içinde genellikle belirgin hale getirilirler. (Bir öğretmenin “Burası önemli” demesi veya metinde bir cümlenin altı çizili yer alması gibi) Önemli bilgiler ayırt edici şekilde sunulmamışsa konunun ana fikrine ulaşmaya çalışmak da etkili olur.

  • Özetleme

Bir konuyu öğrenmeye çalıştığımızda gerçekten işimize yarayacak bilgilerle birlikte bir sürü gereksiz detayla da karşılaşırız. Özetleme yaparak konuyu, ana fikri ve onu destekleyen eklemelerle kısaltabilir ve daha kolay anlaşılır hale getirebilirsiniz.

  • Sınama

Bazı konuları, özellikle de kolay olduğunu düşündüklerimizi, iyi bildiğimizi düşünürüz. Ama iş bilgiyi kullanmaya geldiğinde başarılı olamadığımızı görünce şaşırırız. Bu, konuya yeterince odaklanmamaktan ya da yukarıda bahsettiğimiz yöntemleri etkili uygulayamamış olmaktan kaynaklanabilir. Bilgilerin hala orada olduğunu ara sıra kontrol etmek de öğrenmelerimizin kalıcılığını artırır. Bunun için çalışma öncesinde veya esnasında hazırlanan soruları belli aralıklarla cevaplama yöntemini uygulayabilirsiniz.

Saydığımız bu yöntemlerin ortak noktası bilgiyi öznelleştirerek yapılandırıyor olmasıdır. Her zihin biriciktir. Hepimiz yaşantılarımızla kendi özgün zihin yapılarımızı oluştururuz. İşin özü, öğrenmenin önemi, öğrenmeye çalıştıklarımızı bu yapıya uyumlu hale getirmektir. Böylece bilgiyi kullanmak bizim için karmaşa içinde boğulmak değil içimizdeki evrene keyifli bir yolculuk yapmak haline gelir.

YAZAR: BERNA ERCAN

KAYNAKÇA: Ormrod, J. E. (2015). Öğrenme Psikolojisi. (Çev. M. Baloğlu). Ankara: Nobel Yayınları. (Orijinal yayın tarihi, 2011)

Anlamlandırma, Önceden öğrendiğimiz bilgiler ile yeni karşılaştıklarımız arasında ilişki kurulması, Bilgi kazanımı sürecinde, yeni bilgilerin daha önce öğrenilen bilgilerle ilişkilendirilmesi, Analiz Etme, Öğrenilecek konunun detaylı şekilde açıklanması ve yorumlanması, Bilgi alma aşamasında, konuyu ayrıntılı şekilde incelenerek anlamlandırma, Düzenleme, Bilgilerin düzenli bir şekilde harita, çizelge ve grafiklerle genel bir çerçeve içine alınması, Bilgileri alırken veya inceleme sürecinde, daha iyi anlamlandırmak ve bağlantıları görmek için, Not Tutma, Not tutmanın, daha iyi odaklanma ve bilgilerin hafızaya daha iyi yerleştirilmesine yardımcı olduğu, Bir kişiden öğrenme esnasında, notlar sonradan düzenlenmeli ve anlamlandırılmalıdır, Önemli Bilgiyi Seçme, Çalışılan konu içinde belirli ve önemli bilgilerin ayırt edilip belirgin hale getirilmesi, Ders sürecinde veya metin incelenirken, konunun ana fikrine ulaşma çabalarına rehber olur, Özetleme, Bir konunun ana fikri ve onu destekleyen eklemelerle kısaltma süreci, Bir konuyu öğrenme veya inceleme sırasında, gereksiz detaylardan kaçınmak için, Sınama, Bazı konuları veya bilgi parçalarını tekrar sınama ve kontrol etme, Öğrenme sürecinde ve sonrasında, bilgilerin hatırlanabilir olduğunu ve anlaşıldığını doğrulamak için
Etkili öğrenme Etkili öğrenme Yöntemleri hafıza Zihnin Sırrı: Etkili Öğrenme Yöntemleri Öğrenme Yöntemleri
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir kadın dizüstü bilgisayarının önünde bir masada oturuyor. Gülümsüyor ve kolunda bir dövme var. Arka plan hafifçe odak dışı ve beyaz bir ışık gibi görünüyor. Sağ alt köşede de beyaz bir yüzeyin yakın çekimi var. Kadın kahverengi bir gömlek giyiyor ve uzun kızıl saçları var. Çerçevenin ortasında ahşap bir sandalye ve sol tarafta beyaz bir dolabın bulanık bir görüntüsü var. Tüm detaylar bir araya gelerek davetkâr bir atmosfer yaratıyor.
Yabancı Dil Eğitimi

Etkili İngilizce Kelime Öğrenme Yöntemleri

19 Şubat 2019
Bu görüntü, kırmızı beyaz çizgili bir bayrakla kaplı bir masanın üzerinde duran bir çift kulaklığı gösteriyor. Ön planda, ortasında sarı bir yıldız bulunan bayrağın yakın çekimi görülebiliyor. En sağda, kulaklıklar bir not defterinin üzerinde dururken görülüyor ve kulaklıkların yakın çekimi de görülebiliyor. Arka planda, üzerinde bazı metinler bulunan sarı ve kırmızı bir işaret görülmektedir. Bu görsel, ders çalışırken müzik dinleme ya da sadece huzur ve sessizliğin tadını çıkarma fikrini temsil etmek için kullanılabilir.
Yabancı Dil Eğitimi

Yabancı Dil Öğrenme Yöntemleri Nelerdir?

26 Ocak 2021
Her biri farklı bir bayrak tutan bir grup insan sıra halinde durmaktadır. Bayrakların renkleri kırmızı ve maviden sarı ve yeşile kadar değişiyor. Sıranın en önünde bir kadın yüzünde bir gülümsemeyle kara tahta tutuyor. Onun arkasında bir adam elinde bir bayrak ve kararlı bir ifadeyle duruyor. Sıranın arkasında, kırmızı beyaz çizgili gömlek giyen bir kişi kameradan uzağa bakarak duruyor. Yan tarafta gözlüklü ve sarı gömlekli bir kadın görülüyor. Arka planda, üzerinde bir gider bulunan tuğladan bir yürüyüş yolu görülüyor. Görüntüdeki tüm insanlar farklı yönlere bakıyor, ancak sergiledikleri bayraklarla bir bütün oluşturuyorlar.
Yabancı Dil Eğitimi

Eğlenerek Nasıl İngilizce Öğrenebilirim?

14 Haziran 2021