AnasayfaOnline EğitimlerOyun Terapisi Eğitimi
100 Online
79.763 Öğrenci

Oyun Terapisi Eğitimi

Oyun Terapisi Eğitimi ile evde anne babayla ya da okulda öğretmenle oynanan oyundan farklı olarak oyunların iyileştirici ve tedavi edici olduğunu keşfedeceksiniz.
5
(16)

Oyun, çocuğun kendini ifade etme yoludur. Oyun çocukların en ciddi, en önemli uğraşıdır. Filozof ve psikolog Karl Groos oyunu “Zekâ sahibi olan gelişmiş canlılarda yaşamın başında, taklit yoluyla gelecekteki yaşam için gerekli davranışları geliştirmektir” şeklinde tanımlar. Buna göre oyun, çocuğun dünyasıdır ve eğlenirken geleceğe hazırlandığı uğraştır.

Oyun, çocukların dilidir. Anlatmak istediklerini henüz kelimeye dökemeden bile durumun içindeymiş gibi ifade etme biçimidir. Çocukları anlamak, onlara yön vermek ya da bazı olayları rahatlıkla açıklamak için onların dilini çok iyi anlamak gerekir.

Doğduğu günden itibaren dünyayı öğrenmeye ve var olmaya çalışan çocuk, oyun yoluyla yarattığı dünyada, problem çözme, duyguları düzenleme, sıra bekleme gibi pek çok sosyal, duygusal ve bilişsel beceriyi pratik etmiş olur. Dolayısıyla oyun, öğretici ve pekiştirici bir gelişim aracıdır. Oyun aynı zamanda çocuğun iç dünyasının bir yansımasıdır. Oyunlar yoluyla yaşadıkları deneyimlerde duygu ve düşünceleri ifade etme imkânı bulurlar. Oyunun iyileştirici ve güçlendirici özelliği buradan gelir. 

Oyun Terapisi Eğitimi ile ilgili teorik bilgi ve becerileri kazanmanın yanı sıra terapötik araç olarak oyun terapisi yöntemlerini kullanabilme ile ilgili bilgi ve becerileri kazanacaksınız. Eğitim sürecinde katılımcılara oyun terapisinin terapötik bir araç olarak kullanılması hakkında temel bilgiler ve kuramsal yaklaşımlar aktarılmakta. Uygulama becerilerini geliştirmek amacıyla vaka çalışmalarına yer verilmektedir. 

Bebekler, hayata merhaba dedikleri doğum anında ilk travmalarını yaşarlar. Güvenli ve huzurlu anne karnının konforundan ayrılıp yeni çevreye uyum sağlamaları zordur. Bu dönemde bağımsız bir varlık olduklarını dahi anlayamazlar. Kendilerini annelerinin bedeninin bir uzantısı gibi algılarlar. Sürekli annenin yanında olma ihtiyaçları bu yüzdendir. Zamanla fiziksel ve bilişsel olarak büyürler ve bağımsızlıklarını keşfederler. Anne ve baba rollerimiz, çocuğun özellikle duygusal gereksinmelerini karşılama noktasında önemlidir. Bebeklik ve çocukluk döneminde güven, korunma, sevgi gibi ihtiyaçları giderilmeyen çocukları ileride birçok sorun karşılar. Bazı ebeveynler de bu ihtiyaçları abartılı şekilde karşılama yoluna giderler. Aşırı düşkünlük, aşırı koruma vb. Bu davranışlarının altında yatan neden kendilerini çocuğun sahibi olarak görmeleridir. Oysa çocuklarımız bize ait değil bize emanettir. Onları hayata hazırlarken özenli davranmamız gerekir. Onlara karşı bilinçli ya da bilinçsiz olarak sergilediğimiz yanlış tutum ve davranışlar tolere edilemez. Sonuçları travmatik olur. Çocuğun ileri yaşlarında davranış bozukluklarıyla bizlere sinyaller gönderir. Önemsemezsek bu sinyaller alarma dönüşür. 

Çocuklar yetişkinlerin aksine sevgi ve hayat doludur. Kolay affederler. Maskeleri yoktur, oldukları gibi davranırlar. Bu sebeple onları seyrederken ve severken huzur buluruz. Saflıkları ve temizlikleri ruhumuza iyi gelir. Bize özümüzü hatırlatırlar. Oyun terapisi çocukların maskesizliğinden yola çıkarak uygulanan bir tanı ve tedavi yöntemidir. Ebeveynler ve öğretmenler oyun terapisi konusunda bilinçlendikçe çocuklarla daha yapıcı iletişim kurarlar. Oyunları, çocuğun iç dünyasına açılan bir kapı olarak kullanmayı öğrenirler.

Oyun Terapisi Eğitimine Kimler Katılmalı? 

  • Profesyonel çocuk gelişimi, psikolojisi ve eğitim hizmetleri sağlayanlar ve bu hizmetlerine yeni uzmanlık eklemek isteyenler

  • Çocuk ve Ergen Psikiyatristleri ve Asistanları, Çocuk Gelişim Uzmanları, Okul öncesi/Anaokulu Öğretmenleri, Özel Eğitim Uzmanları, Psikologlar, Psikolojik Danışmanlar, Rehber Öğretmenler, Dil ve Konuşma Bozukluğu Bölümü, Odyoloji Bölümü,Sosyal Hizmet Uzmanları

  • Aile Danışmanları ve bu branşlarda eğitimine devam eden Lisans&Lisansüstü üniversite öğrencileri ile çocuklarla bireysel terapi ve danışmanlık yapan uzmanlar.

  • Hizmet verdiği alanlarda çocuk ve aile ilişkilerini geliştirmek ve ek uzmanlık kazanmak isteyenler,

  • Nitelikli ve kapsamlı bir eğitim sürecinden sonra bilgi ve donanımını geliştirmek isteyenler,

  • Bir ailede çocuk gelişimi, psikolojisi, eğitimi ve çocuk – ebeveyn ilişkisi konularında kendilerini geliştirmesine yardımcı olmak isteyenler,

  • Kendi ailesinde oyun terapisi hizmeti almak isteyen kişiler eğitime katılabilirler.

Oyun Terapisi Eğitimi Neden Önemli?

Oyun terapisi eğitiminin en önemli özelliği, çocuğun mevcut durumunu düzeltme ve iyileştirme olanağı sağlamasıdır. Özellikle duygusal bastırma ve travmadan kaynaklı pek çok sorun, ileriki yaşlarda daha ciddi sorunlara ve durumlara evrilebilir. Bunun önüne geçmek için de terapinin uygulanması şarttır.

Çocuklar, yetişkinler gibi sözcük ve anlatımlarla kendilerini ifade edemezler. Burada devreye oyunlar, simgeler, semboller ve oyun araçları girer. İç dünya ve yaşanılanlar, oyunların merkezinde anlaşılabilir. Ayrıca oyunlar, çocuğun bilgi, beceri ve öğrenme kullanımlarına yönelik de bir geri bildirim sunar.

Hangi oyuncakların kullanıldığı, oyunun karakterleri, çocuğun seçtiği anlatım tarzı ve semboller, içsel dünyanın dışa aktarım sürecidir. Böylelikle, terapinin nasıl bir gidişata sahip olması gerektiğini de gözlemlenir. Analiz edilen ve değerlendirilen bilgiler ışığında terapiye hız kazandırılır. Oyun terapisindeki seans sayısı ise sorunun kökenine, çocuğun iletişimine ve terapistin gözlemlerine göre değişebilir. Genel olarak ise 10-20 seansın uygulandığı bilinmektedir.

Devamını göster
Oyun terapisi eğitimiyle oyunların iyileştirici ve tedavi edici yönünü keşfedin. Uzman psikolog ve eğitmen eşliğinde harika bir online program.
01836
Video5
Sınav1
Ödev1
Ders Notları1
Eğitim DiliTürkçe
SertifikaEvet
Abonelik Süresi365 Gün
Yaklaşan Etkinlikler
Sertifika Sınavı
18/01/2025
Sertifika Sınavı
25/01/2025
Sertifika Sınavı
01/02/2025

Benzer Kurslar

Diğer öğrenciler bu online kursları da inceledi. Daha fazlasını öğrenmek için bu eğitimle birlikte bunlara da kayıt olun.