Masal ve Hikaye Anlatıcılığı Eğitimi
Masal ve Hikaye Anlatıcılığı Eğitimi
Son dönemlerde adını sıklıkla duyduğumuz Hikaye Anlatıcılığı iş, okul ve sosyal hayatta kullanılan bir iletişim yöntemidir. Geleneksel ve sözlü Hikaye Anlatıcılığının tarihi binlerce yıl öncesine dayanır. Akademisyenler, öğretmenler, pazarlamacılar, reklamcılar ya da iletişimciler tarafından tercih edilir. İnsanların sosyalleşmesini ve hedeflenen mesajı almalarına yardımcı olur. Storytelling ismi ile de görebileceğiniz Hikaye Anlatıcılığı, iletişimin içgüdüsel şeklidir. Eğitimin en eski biçimlerinden biri olan bu teknik, insan topluluklarını birbirine bağlar.
Beynimizi düşünmeye iten Hikaye Anlatıcılığı, hayal gücümüzü de harekete geçirir. Hikayeler, bizi tanımlayıp şekil verir. Dünyada bulunan her kültür kendi hikayesini anlatır. Yaşam öyküleri, tarihî başarılar ya da ürün ve hizmet tanıtımları gibi çeşitli amaçlara hitap eder. Hikaye Anlatıcılığı, doğru bir şekilde kurgulanıp aktarıldığı zaman hedef kitleye büyük bir anlam katar. İnsanlık tarihi kadar eski bir mesele olan bu yöntem, reklamcılık ya da eğitim gibi alanlar ile iç içe geçmiştir. Bu yöntemi, dilerseniz öğretmen olarak dilerseniz de pazarlamacı olarak kullanabilirsiniz. Bu içerikte, Hikaye Anlatıcılığının detaylarına inerek tekniklerini, faydalarını ve kurallarını öğreneceğiz. Siz de, bir Hikaye Anlatıcısı olmak ister misiniz?
Hikaye Anlatıcılığı Nedir?
Hikaye; edebiyat, müzik, şiir, resim ya da tiyatro gibi bütün sanat dallarının özünü oluşturur. Bir film izleyerek ya da müzik dinleyerek birilerinin öyküsüne tanıklık edebilirsiniz. Birilerinin hayatına yolculuk etmenize destek olur. Sıkıntılı anlarınızı rahat bir şekilde atlatabilirsiniz. Hikaye Anlatıcılığı, sosyalleşmek ya da iş hayatında başarılı olmak amacıyla kullanılan bir eğitim yöntemidir. Kişiler arası iletişimi sağlamlaştıran bu teknik, eğitim biçimleri arasında yer alır.
Okul ya da kurumsal eğitimlerde kullanılan Hikaye Anlatıcılığı, ilgili konularda bilgi edinilmesine destek olur. Size, kendiniz ile ilgili yeni bir kapı aralar. Firmaların ürün ve hizmetlerinin tanıtımlarında, kişilerin kendilerini anlatmalarında, reklam çalışmalarında tercih edilir. Çocuk, yetişkin ya da yaşlı fark etmeksizin tüm insan topluluklarını olumlu yönde etikler. Doğru bir anlatım ile mesaj hedefe ulaşır. Hikaye Anlatıcılığının kullanıldığı alanlar;
Televizyon; gerçek ya da gerçeklik payı olan öyküler, dizi ve filmler ile izleyicilere aktarılır.
Sağlık; psikoloji alanlarında çalışanların uyguladığı bir yöntemdir. Oluşturulan hikayeler, psikologlar tarafından hastalara anlatılarak tepki vermeleri beklenir.
İş Hayatı; şirketler, projelerini hikayeleştirerek ortaklara ya da müşterilere anlatır. Adayların ikna olması sağlanır.
Politika; politikacılar hedeflerini belli bir hikaye çerçevesinde anlatır ve insanların beklentilerinin artması beklenir.
Eğitim; öğretmenler ve eğitimciler tarafından kullanılan bu yöntem ile öğrencilerin çeşitli konularda bilgi edinmesi amaçlanır.
Reklam ve Pazarlama; firmalar ürün ve hizmetlerini tanıtmak için kullanır. Böylece, doğru hedef kitleye ulaşırlar.
Çağımız insanı, unutulmaya yüz tutmuş masal anlatıcılığını son yıllarda hatırladı ve hayal gücümüze sunduğu kazanımları yeniden keşfetti. Masal anlatmak, insan hayatının en kadim becerilerinden biridir ve masallar zihnin her karanlık tüneline ışık tutan rehberlerdir. Masalların yazarları değil anlatanları vardır, kültürel aktarımın da önemli araçlarındandır masallar.
Özellikle son yıllarda masalların eğitimdeki işleviyle ilgili çalışmalar yapıldığı görülmektedir. Masallar çocukları geleceğe hazırlar ve yetişkin dünyasıyla ilgili ön bilgiler sunar.
Masallar çocuklara sabrı, cesareti ve mutlu olmayı öğretir. Çocukları bilinçaltından yönlendiren masallar, çocukların gelecekte “daha iyi bireyler” olmaları yönünde bir yatırımdır. Özellikle dijitalleşmenin insana sunduğu konfor, konsantrasyonu – odaklanmayı azaltır durumdadır ve bu noktada bir kurtarıcı olarak imdadımıza masallar yetişiyor diyebiliriz. Çocuklar masal dinleyerek algı düzeylerini daha ileri taşıyabilmektedir.
Masal ve Hikaye Anlatıcılığı hem çok eski hem de modern bir uğraş / meslek. Bu eğitim programına katılan anne – babalar, çocuklarına daha bilinçli yöntemlerle masallar anlatacak, katılım sağlayan profesyoneller ise mesleklerini destekleyici donanımlar kazanarak eğitimlerini ya da anlatıcılık süreçlerini daha etkili bir forma taşıyacaklardır.
Masal ve Hikaye Anlatıcılığı eğitim programımız 5 hafta sürmektedir, haftada 2 gün ders yapılmaktadır. Programın içeriğinin yoğun olmasıyla birlikte öğrencilerin görüntülü katılımıyla denemeler yaparak anlatıcılık yolculuğundaki gelişimleri gözlemlenmektedir.
Masal ve Hikaye Anlatıcılığı Eğitimine Kimler Katılmalıdır?
Öğretmenler / Eğitmenler,
Anne – Babalar,
Psikologlar,
Sosyologlar,
Çocuk Gelişimi Uzmanları,
Koçluk hizmeti verenler,
Oyuncular,
Bu alana ilgi duyanlar.