Akıl ve Zeka Oyunları Eğitimi
Akıl ve Zeka Oyunları Eğitimi
Zeka Oyunları; bilgi gerektirmeyen, akıl yürütme, hızlı düşünme, yaratıcılık, ipuçlarından yararlanabilme gibi becerileri kullanarak çözülebilen sorulara verilen genel bir isimdir. Zeka oyunlarının temel amacı kişilerin düşünme becerilerini geliştirmektir. Özellikle 4 - 18 yaş arasındaki çocuklar için bu oyunlar çok önemlidir. Ama akıl ve zeka oyunlarını çocuklar ve öğrenciler ile sınırlandırmamak gerekir.
Günümüz akıl oyunları her yaştan bireyin ev aktivitelerinde aile buluşmalarında ve ileri olgunluk dönemlerinde eşlerin kaliteli vakit geçirebilecekleri şekilde düzenlenmiştir. Araştırmalarda akıl ve zeka oyunlarının huzurevlerinde, kreş ve anaokullarına nispeten daha fazla oynandığı görülmektedir. Zeka oyunları, çocukların algılarını, hafızalarını, bilişsel becerilerini geliştirmek ve güçlendirmek için kullanılabilir. Bunun için doğru materyaller ve doğru eğitmenler eşliğinde, farklı öğrenme metotları göz önünde bulundurularak eğitim verildiğinde çocukların gelişmesi önemli derecede görülmektedir.
Zeka oyunları çocukların problemleri algılama ve değerlendirme kapasitelerinin geliştirilmesinde önemli rol oynar. Çocukların olaylara farklı bakış açısı ile bakabilme, problemlerle karşılaştıklarında hızlı ve doğru karar verebilmeleri zeka oyunlarının genel amaçlarındandır. Zeka oyunlarıyla ilgilenen bireylerin bilişsel becerileri ve kapasitelerinde artış olduğu bilimsel çalışmalarla tespit edilmiştir. Ayrıca bireysel zeka oyunlarının yanı sıra grup çalışmalarında bulunan çocukların kendi yeteneklerini ve bilinmeyen potansiyellerini ortaya çıkarmak veya daha iyi tanımak için fırsat yaratmaktadır.
Akıl ve Zeka Oyunları Eğitimine Kimler Katılmalı?
Enstitü uzaktan eğitim programında 4 yaş ve üzeri tüm katılımcıların anlayabileceği bir ortak dil kullanılacaktır. Her yaş grubunun anlayabileceği şekilde anlatırken aynı zamanda da oyunların amaçları, kazanımları ve bir başkasına nasıl öğretileceği konusunda yöntemler ve ipuçları verilecektir. Öğretilecek oyunlar piyasada az bir maliyetle ve kolay bir şekilde ulaşılabilecek oyunlar olacaktır. Her gelir grubuna hitap edebilmek için oyunların satın alınmadan evde de atık materyallerden ve el emeği ile imal edilebilecek kutu oyunlarından seçilecektir. Eğitim programın 30'dan fazla oyun öğretilebilecek şekilde düzenlenecektir.
Öğrenciler İçin Faydaları:
Akıl yürütme ve problem çözme becerisinin gelişmesi.
Konsantrasyon süre ve derinliğinin artması.
Çok yönlü / stratejik / eleştirel düşünebilme.
Sebep - sonuç ilişkisini doğru kurabilme.
Planlı hareket etme yetisi.
Hızlı düşünme ve karar verme.
Durumlar karşısında farklı çözüm yolları / Stratejileri geliştirebilme.
Ekip çalışmasına yatkınlığın artması / Sosyal başarının artması.
Akademik (sınav / ders) başarılarının artması.
Yetişkinler İçin Faydaları:
Alzheimer hastalığını geciktirir.
Zararlı oyun alışkanlıklarından uzak tutar.
Çocuklarıyla kaliteli vakit geçirmesini sağlar.
Olaylar karşısında karar verebilme yetisini güçlendirir.
Hayatlarını rutinden çıkartıp yeni heyecanlar ve rekabetler katar.
Fiziksel aktivitelerin yavaşladığı dönemlerde yararlı meşgale olur.
Sanal alemden ve telefon bağımlılığından bir süre de olsa uzak tutar.