AnasayfaBlogİletişimcilerin Okuması Gereken 10 Kitap
Kişisel Gelişim

İletişimcilerin Okuması Gereken 10 Kitap

05 Mart 2021
Gözlüklü bir kadın bilgisayar ekranına bakıyor. Pembe bir gömlek giymiştir ve gözlükleri ekrandan gelen ışığı yansıtmaktadır. Ekranda, sol üst köşesinde siyah ve kırmızı bir çizgi bulunan beyaz bir kare ile bir bilgisayarın ekran görüntüsü görüntüleniyor. Kadının yüzünde sıcak bir ifade var ve hafifçe gülümsüyor. Arka planda kadının boynunun yakın çekimi ve üzerinde kırmızı bir çizgi bulunan beyaz bir kağıt var. Kadının gözlükleri, pembe gömleği ve bilgisayar ekranının birleşimi büyüleyici bir görüntü oluşturuyor.
Kitap AdıYazarTemel Bilgiler
Televizyon ÜzerinePierre BourdieuTelevizyonun etkisi ve medya sosyolojisi üzerine eleştirel bir yaklaşım. İletişim, siyaset ve sosyoloji disiplinlerine geçişler içerir.
Sağlık İletişimi ve Medyaİnci ÇınarlıSağlık iletişim alanının derinliklerine inen, halkla ilişkiler ve reklamcılık öğrencileri için önerilen bir kitap. Kurumsal sağlık iletişim kampanyalarını inceler.
Senaryo Kitabı - Senaryo Yazım Teknikleri ve ÖyküleriÖktem BaşolSenaryo yazımının temel prensiplerini veren ve film yapım süreçleriyle ilgili bilgiler sunan bir kitap.
İletişim Becerileri: Anlamak, Anlatmak, AnlaşmakAyşen Temel Eğilliİletişim çatışmaları ve ikna konuları dahil, iletişim becerilerini ele alır. İletişim ve halkla ilişkiler sektöründe çalışanlar için faydalı olabilir.
Halkla İlişkiler Kavram, Strateji ve UygulamalarıAyla Okay, Aydemir OkayHalkla İlişkiler alanına giriş niteliğinde bir kitap. Strateji ve uygulamaları üzerinde durur.
Rızanın İmalatıNoam Chomsky, Edward.S HermanMedyanın rıza oluşturma süreçlerine, medya sosyolojisi ve ikna olma konularına odaklanan bir kitap.
Dil ve İletişimMichael HallidayDilin sosyal bir olgu olarak iletişimdeki rolünü ele alan bir kitap.
Görme BiçimleriJohn BergerGörsel iletişimin ve resimlerin insanların dünyayı algılama biçimlerine olan etkisini inceler.
Kültürel İletişim ve SömürgecilikRobert EscarpitKültürel iletişim ve küresel faaliyetlerin etkisi üzerinde duran bir çalışma.
İnsan İletişimiDavid J. Berloİletişim modelleri ve kişilerarası iletişim süreçlerine dair temel bir kaynak.

İletişim, geçmişten bugüne etkileşim kurma ve bilgi edinmek için ifade edilen en temel gereksinimlerden biri. Teknolojinin ilerlemesi ve iletişimin gelişen anlamları, hayatımıza kitle iletişim araçlarını da kattı ve her dönem gelişen iletişim sektörünü yarattı. İletişim alanı, hakim bir sektör olmakla beraber pek çok alandan da geri dönüş alan bir sektördür. İletişim alanında çalışan ve iletişim fakültesi mezunlarına resmi olmayan bir unvan atfedilir. İletişimci olarak ifade bulan bu unvan, bir şekilde iletişim alanında gayret gösterenlere verilir.Disiplinlerarası bir alan olan iletişim, en çok iletişim fakültesi öğrencilerini ilgilendirir. Radyo-televizyon, halkla ilişkiler, reklamcılık, yeni medya ve gazetecilik öğrencileri iletişimin kalbinde olan meslekleri yerine getirirler ve işleri gereği iletişimci niteliklerine sahip olurlar.

İletişimcilerin Okuması Gereken 10 Kitap Önerisi 

İletişim fakültesi öğrencileri ve mezunları dışında, iletişim sektöründe çalışanların da medya, iletişim ve kitle iletişim araçlarına dair bilgi ve fikir sahibi olması gerekir. Yazımızda da iletişimcilerin okuması gereken kitapları listeledik. Elbette ki iletişimcilerin kendilerini geliştirmeleri için listedeki kitaplar dışında diğer iletişim kitaplarını da okumaları gerek. 

  • Televizyon Üzerine - Pierre Bourdieu

En önemli ve en takip edilen kitle iletişim araçlarından biri televizyondur. Televizyonun geçmişten bugüne artan ve azalan etkisi, iletişim alanında da epey tartışılan konulardan biri. Dizi, sinema filmi, haber bülteni, tartışma ve sabah kuşağı gibi pek çok alanı kapsayan televizyon, sosyolog Pierre Bourdieu tarafından da merceğe alınmıştır.



Bourdieu Televizyon Üzerine kitabında, neredeyse günlük hayatın bir parçası hâline gelen televizyona eleştirel bir açıyla yaklaşıyor. 1996 yılında yayımlanan Televizyon üzerine, gazetecilik ve iletişim adına önemli bilgileri sunarken siyaset, sosyoloji, kültür ve habercilik alanlarına geçiş yapmayı da ihmal etmiyor. Disiplinlerarası bir dal olan iletişimi, kitle iletişim aracının gerçekleri üzerinden okumak için Televizyon üzerine kitabı iyi bir başlangıç olacaktır.

  • Sağlık İletişimi ve Medya - İnci Çınarlı

İletişimin neredeyse kendini göstermediği alan yok. Bu durumun en güzel örneklerinden biri de sağlık iletişimi alanı. İnci Çınarlı'nın teferruatlı kitabı, sağlık iletişimin ne ifade ettiğinden başlayarak, kaynak kitap olduğunu gösteren konularla devam ediyor. Özellikle halkla ilişkiler ve reklamcılık öğrencilerinin okuması gereken Sağlık İletişimi ve Medya kitabı, kurumsal sağlık iletişimi kampanyalarını incelemek adına da önemli bir çalışma sunuyor. 

  • Senaryo Kitabı - Senaryo Yazım Teknikleri ve Öyküleri - Öktem Başol



Önemli bir iletişim dalı olan film-yapımı; senaryo, yönetmenlik, teknik beceri ve oyuncu performansı neticesinde seyirciyle buluşur. Filmin en değerli yapı taşlarından biri olan senaryo yazımı radyo, televizyon-sinema öğrencilerin öğrenmesi gereken bir iletişim konusudur. Film ya da dizinin senaryosunun seyirciyle nasıl buluşacağını oluşturmak, bir nevi iletişim kurmaya benzer.

Öktem Başrol'un Senaryo kitabı da senaryonun yapısındaki ögelere bakarak öykülemenin asıl anlamına odaklanıyor. Özellikle senaryo yazarlığı ya da film-yapım süreçlerinde yer alan bir iletişim mezunu olmayı hedefliyorsanız Öktem Başrol'un kitabı, süreç boyunca dönüp dönüp okuyacağınız bir kaynak olacaktır. 

  • İletişim Becerileri: Anlamak, Anlatmak, Anlaşmak - Ayşen Temel Eğilli

Bir başka iletişim ve halkla ilişkiler kitap önerileri listemizde de yer verdiğimiz İletişim Becerileri kitabı, gerçekten iletişimin nasıl sürdürülebilir olduğunu dair uygulanabilir bilgileri tanıtmakta. İletişim becerileri gibi bir konunun kapsamını genişleten kitap; empati, kurumsal iletişim, kendini ifade etme, iletişim çatışması ve ikna konularına da değinerek iletişimi değerlendiriyor. Bilhassa iletişim, halkla ilişkiler ve medya sektöründe çalışan iletişimciler için fayda sağlayan kitap, iletişim becerilerini geliştirmek isteyenlerin ilk tercih etmesi gereken kaynaklarından biri. 



  • Halkla ilişkiler Kavram, Strateji ve Uygulamaları - Ayla Okay, Aydemir Okay

Halkla ilişkiler ve kurumsal iletişim alanında çalışan iletişimcilerin, konuya vâkıf olmaları adına halkla ilişkiler başlangıç kitaplarından birini okumaları uygun olacaktır. Alana ve sektöre güzel bir bakış açısı sunan Türkçe kaynaklardan biri de Halkla İlişkiler; Kavram, Strateji ve Uygulamaları kitabıdır. Lisans halkla ilişkiler eğitiminde önerilen kitap, halkla ilişkilerin strateji ve uygulamalarına aşina olmanızı sağlayacaktır. 

  • Rızanın İmalatı - Noam Chomsky, Edward.S Herman

iletişimin çok yönlülüğüne vurgu yapan kitaplardan biri de rızanın i̇malatı. gönüllü rıza kavramı, ikna olmak, medya sosyolojisi ve medyanın rızadaki konumu gibi üst başlıklardan yola çıkan kitap, iletişimcilerin kitle medyası hakkında bilgi edinmesi adına yararlı bir kaynak görevini sürdürüyor. günümüzün medyasında yönlendirmenin etkisine bakan rızanın i̇malatı, çağımızın rıza üretim yöntemlerine dair de pek çok iletişim uygulamasını aktarıyor. i̇letişim çalışmaları için ilk başvurulan kitaplardan biri olan rızanın i̇malatı, iletişim alanlarında akademik kariyer hedefleyenlerin de mutlaka okuması gereken kitaplardan biri. 

  • Kitle İletişimin Kültürel İşlevleri - Ünsal Oskay

Kitle iletişim kuramı konusunda, popüler kültür ve medya araçlarını merkeze alan Kitle İletişimin Kültürel İşlevleri kitabı, iletişiminin kültürel durumunu genişlemesine yorumluyor. İletişim fakültelerinin gözde kitaplarından biri olan Kitle İletişiminin Kültürel İşlevleri; kültür, teknoloji, sosyoloji ve kitle iletişiminden hareketle toplum ve iletişim konularına atıf yaparak ilerliyor. 

Pazarlama iletişimi, günümüzde dijital pazarlama stratejilerine bağlı olarak sürdürülüyor. Dijital pazarlama, çağımızın egemen pazarlama türü olduğundan, iletişim sektöründe çalışacak her iletişimcinin temel düzeyde de olsa bu pazarlama türünü bilmesi gerek. Dijital Pazarlama Stratejisi kitabı da sosyal medya, içerik yönetimi, arama motoru optimizasyonu ve müşteri ilişkileri yönetimi gibi pazarlama konularına stratejiler üzerinden göz atıyor. Dijital pazarlama iletişimine dair bilgi edinmek ve bir iyi bir pazarlama iletişimcisi olmak için mutlaka kitabı edinmelisiniz. 

  • İletişim Kitabı: Doğru İletişim İçin 44 Fikir - Mikael Krogerus

İletişimi gerektiren ortamlarda nasıl etkili ve doğru iletişim kurulabileceğinden hareket eden İletişim Kitabı, günlük hayatta uygulanabilecek kolay stratejileri konu ediniyor. Birbirinden farklı 44 iletişim teorisini bir strateji oluşturarak uygulamaya geçiren kitap, kolay ve akıcı anlatımıyla da kuramsallıktan uzak duruyor. Günlük hayatınızda, doğru iletişimi uygulamak adına kitabı değerlendirebilirsiniz.

  • İletişimin Gücü - Manuel Castells

Oldukça kalın bir kitap olan İletişimin Gücü, iletişim bilimleri alanında önerilen ilk kitaplardan biri olarak öne çıkıyor. İktidar, ekonomi, siyaset, iletişim ve medya konularını genişleterek ele alan İletişimin Gücü, iletişim politikalarına ve değişen iletişim kavramına dair bilgi edinmek için önemli bir kaynak. Yine iletişim alanında akademik kariyer istiyorsanız kuram bilgisi edinmek adına İletişimin Gücü kitabından yararlanabilirsiniz.

Televizyon Üzerine, Pierre Bourdieu, Televizyonun etkisi ve medya sosyolojisi üzerine eleştirel bir yaklaşım İletişim, siyaset ve sosyoloji disiplinlerine geçişler içerir, Sağlık İletişimi ve Medya, İnci Çınarlı, Sağlık iletişim alanının derinliklerine inen, halkla ilişkiler ve reklamcılık öğrencileri için önerilen bir kitap Kurumsal sağlık iletişim kampanyalarını inceler, Senaryo Kitabı - Senaryo Yazım Teknikleri ve Öyküleri, Öktem Başol, Senaryo yazımının temel prensiplerini veren ve film yapım süreçleriyle ilgili bilgiler sunan bir kitap, İletişim Becerileri: Anlamak, Anlatmak, Anlaşmak, Ayşen Temel Eğilli, İletişim çatışmaları ve ikna konuları dahil, iletişim becerilerini ele alır İletişim ve halkla ilişkiler sektöründe çalışanlar için faydalı olabilir, Halkla İlişkiler Kavram, Strateji ve Uygulamaları, Ayla Okay, Aydemir Okay, Halkla İlişkiler alanına giriş niteliğinde bir kitap Strateji ve uygulamaları üzerinde durur, Rızanın İmalatı, Noam Chomsky, EdwardS Herman, Medyanın rıza oluşturma süreçlerine, medya sosyolojisi ve ikna olma konularına odaklanan bir kitap, Dil ve İletişim, Michael Halliday, Dilin sosyal bir olgu olarak iletişimdeki rolünü ele alan bir kitap, Görme Biçimleri, John Berger, Görsel iletişimin ve resimlerin insanların dünyayı algılama biçimlerine olan etkisini inceler, Kültürel İletişim ve Sömürgecilik, Robert Escarpit, Kültürel iletişim ve küresel faaliyetlerin etkisi üzerinde duran bir çalışma, İnsan İletişimi, David J Berlo, İletişim modelleri ve kişilerarası iletişim süreçlerine dair temel bir kaynak
Televizyon Üzerine Kitle İletişimin Kültürel İşlevleri Doğru İletişim İçin 44 Fikir iletişimcilerin okuması gereken 10 kitap iletişim kitapları iletişimci iletişim kitabı iletişim bilimleri pazarlama iletişimi
Resimde uzun, siyah saçlı, gözleri kapalı ve yüzünde geniş, içten bir gülümseme olan bir kadın görülüyor. Sırtını dik tutmuş, kolları iki yanında, saçları omuzlarından ve sırtından aşağı dökülüyor. Yirmili yaşlarında görünüyor ve ten rengini tamamlayan beyaz bir bluz giyiyor. Memnun ve neşeli görünüyor, bir güven ve duruş havası yayıyor. İfadesi ve duruşu huzur ve dinginlik hissi veriyor. Uzun saçları güzelliğine ve kadınsılığına katkıda bulunarak mutlu ve kaygısız bir kadın resmini tamamlıyor.
Emine Büşra Kanat
Blog Yazarı

Ankara Üniversitesi Halkla ilişkiler ve tanıtım bölümünden mezun oldu. Lisans öğreniminde sosyal farkındalık kampanyalarında görev aldı. İstanbul İşletme Enstitüsü’nde fotoğrafçılık, iletişim, kişisel gelişim ve diğer farklı konularında yazmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.