Dijital Pazarlama Kavramları
Dijital Pazarlama Terimi | Terimin Anlamı | Önemi |
---|---|---|
Organik Trafik | Arama motoru üzerinde aratılan kelimelerin yardımıyla sitelere yönlendirmenin hangi oranda yapıldığını anlamaya yarar | Organik trafiği yüksek olan siteler, arama sonuçlarında ilk sıralarda yer alırlar ve ürün tanıtımı daha fazla kişiye ulaşır |
Ücretli Trafik | Belirli ücretler karşılığında arama sonuç sayfalarında üst sıralarda yer alınabilir | Belirli bir ücret karşılığı daha çok trafik yaratır |
Tıklama Oranı | Reklamların ne kadar kişi tarafından ilgi gördüğünü gösterir | Tıklama oranları ne kadar yüksek olursa ürün o kadar çok kişiye ulaşmış demektir |
Dönüşüm Oranı | Reklam sonucu istenilen işlemi gerçekleştiren müşteri sayısının oranını ifade eder | Yüksek dönüşüm oranı, pazarlama kampanyasının başarısını gösterir |
Açılış Sayfası | Bir internet sitesinin ilk karşılaşılan ana sayfasıdır | Kullanıcı etkileme ve siteye ilgi çekme potansiyelini belirler |
Tıklama Başına Maliyet | Reklam verenlerin her bir tıklama başına üstlendiği maliyeti ifade eder | Reklam bütçesinin etkin dağıtımını sağlar |
Kalite Puanı | Site içerisinde yer alan içeriklerin kalitesini ölçer | Kalite puanı yüksek olan siteler, arama motorlarında daha üst sıralarda yer alırlar |
Yeniden Pazarlama | Bir internet sitesini daha önce ziyaret etmiş kişilere yönelik tekrar pazarlama yapmak için kullanılır | Ürünün veya hizmetin müşteri için görünürlüğünü arttırır |
Sosyal Medya Pazarlaması | Sosyal medya platformları kullanılarak yapılan pazarlama türüdür | Geniş kitlere ulaşma potansiyeli sunar ve marka bilinirliğini arttırır |
E-Ticaret | İnternet üzerinden ürün veya hizmet satışı | Fiziksel lokasyon sınırlamasından bağımsız olarak geniş bir müşteri kitlesine hizmet verme yeteneği |
dijital pazarlama, elektronik medya ortamından yararlanarak yapılan pazarlama türünü ifade eder. günümüzde kullanım oranını arttıran internet sayesinde dijital medya kavramı da geniş oranda gelişmiştir. bu ortamın büyümesi, pazarlamacılık faaliyetlerinin daha fazla insana daha kolay şekilde ulaşmasını sağlamaktadır. dijital pazarlama kavramları çok çeşidi bir arada kullanarak bu amaca hizmet edebilecek bir yapının ortaya çıkmasını sağlamıştır. i̇nternetin içinde barındırdığı web siteleri, sosyal medya uygulamaları, bloglar, e- ticaret girişimleri gibi kavramlar bu gelişimi hızlandırmaktadır.
Günümüzde sosyal medya bu kavramlar içerisinde ön plana çıkmaktadır. İnsanların birbirinden farklı amaçlar için de olsa bu platformları kullanıyor olması nedeniyle büyük bir müşteri havuzu meydana gelmektedir. Dijital pazarlamanın amaçlarından birisi de geniş kitlelere ulaşabilmektir. Bu kitlelere ulaşmak için sosyal medya en etkili yol olarak görünmektedir. Fazlaca takipçiye sahip olan hesaplar veya sayfalar aracılığıyla bir ürünün ya da hizmetin reklamını yapmak eski bir yöntem olan geleneksel pazarlamaya karşı avantajlı bir seçim haline gelmiştir. Yapılan geri dönüşler üzerindeki incelemeler de insanların alışveriş yapmadan önce ilk kaynak olarak internet araştırması yaptığını göstermektedir.
Dijital Pazarlama Terimleri
Dijital pazarlama, içerisinde geniş bir yapıyı barındırır. Farklı uygulamaların bu pazarlama yöntemi için kullanılabiliyor olması nedeniyle kendi içerisinde pek çok terim ortaya çıkmıştır. Dijital pazarlamayla ilgilenmek isteyen kişilerin öncelikle bu terimlerle ilgili bilgi sahibi olması gerekmektedir. Bu sayede bu alanda daha etkin bir şekilde yer almaları mümkün olabilir.
Organik Trafik: Bu terim arama motoru üzerinde aratılan kelimelerin yardımıyla sitelere yönlendirmenin hangi oranda yapıldığını anlamaya yarar. Organik trafiği yüksek olan siteler, arama sonuçlarında ilk sıralarda yer alırlar. Böylece daha fazla insana ürünü tanıtma fırsatı yakalanmış olur. Organik trafik arttırmak için yapılan çalışmalara SEO adı verilmektedir. Bu yöntem dijital pazarlama için oldukça önemlidir.
İlgili eğitim: SEO Eğitimi
Ücretli Trafik: Arama motorlarının sonuç sayfalarında en üst sırada görünmek isteyen site sahipleri belirli ücretler karşılığında o bölgelere reklamlarını verebilmektedir. Bu ücretli reklamlar hedeflenen web sitesine her türlü yönlendirmeyi sağlayabilir. Bu sayede belirli bir ücret karşılığı trafik yaratılmış olur.
Tıklama Oranı: Ürün ya da hizmet tanıtımı için dijital ortamda yapılan reklamların ne kadar kişi tarafından ilgi gördüğünü gösterir. Bir reklamın başarılı olması için, o reklamı gören kişilerin ürünü merak ederek reklama tıklamaları gerekir. Tıklama oranları ne kadar yüksek olursa ürün o kadar çok kişiye ulaşmış demektir. Tıklama oranları yüksek olan reklamlarda Google, yüksek alaka nedeniyle indirim uygular. Bu sayede reklamın maliyeti azaltılmış olur.
Dönüşüm Oranı: Bir reklam kampanyasının ilgisini çekmesi nedeniyle istenilen işlemi yapan müşterilerin oranını ifade eder. Reklam sonucunda ürünü kaç kişinin satın aldığı, bir hizmet için kaç kişinin kayıt yaptırdığı gibi bilgilerin oranını gösterir. Geri dönüşte bulunan ziyaretçi sayısının toplam ziyaretçi sayısına oranı olarak da düşünülebilir.
Açılış Sayfası: Bir internet sitesinin ilk karşılaşılan ana sayfasıdır. Açılış sayfaları kampanyası yapılan ürünle ilgili olmalıdır. İlk karşılaşılan sayfa ziyaretçileri sitede kalmaya ikna edebilmelidir. Alakasız bilgilerin, görsellerin bu sayfada yer almaması gerekir. Böyle durumlarda siteden hemen çıkma oranları yükselebilir. Dolayısıyla dijital pazarlama açısından olumsuz bir durum oluşur.
Tıklama Başına Maliyet: Reklam verenlerin her bir tıklama başına üstlendiği maliyeti ifade eder. Arama motorunda reklam içeriği bulunan site sahipleri sitelerine olan her tıklama başına belirli bir ücret ödemek zorundadır. Reklam bütçesi bu maliyet göz önüne alarak yapılmalıdır.
Kalite Puanı: Site içerisinde yer alan içeriklerin iyi hazırlanmış metinler barındırmaları, açılış sayfasının optimizasyonu, tıklama başına verilen teklif gibi konularda sitelerin aldıkları puanı ifade eder. Kalite puanı yüksek olan siteler, arama motorlarında daha üst sıralarda yer alırlar. Ayrıca puanı yüksek olan siteler için Google maliyeti düşürerek yardımcı olmaktadır.
Yeniden Pazarlama: Bir internet sitesini daha önce ziyaret etmiş kişilere yönelik olarak diğer siteler aracılığıyla ürüne tekrar yönlendirme yapmaktır. Bu sayede, ürünün müşteri için görünürlüğü arttırılarak satış konusunda müşteriyi ikna etmek amaçlanır.
Dijital pazarlama alanında en çok kullanılan terimler bunlardır. Bu terimler dışında pek çok terim yer almaktadır. Bu alanda kendini geliştirmek isteyen kişiler diğer terimler ile ilgili de araştırma yaparak kendilerini geliştirebilirler.
Sosyal Medya ve Dijital Pazarlama Yöntemleri
Dijital pazarlama kavramları içinde en çok öne çıkan sosyal medya olmaktadır. Popülerliği her geçen gün artan sosyal medya platformları; her yaştan, her bölgeden ve farklı kültürlerden insanları kendine çekmektedir. Böyle olunca, pazarlama sektörünün bu platformlara yönelim göstermesi son derece anlaşılır olmaktadır. Sosyal medya üzerinden yapılan dijital pazarlama yöntemlerinin başarıya ulaşma oranları da oldukça yüksektir. İyi yönetilen bir hesap üzerinden satıcılar, ürün ya da hizmetlerini etkili bir şekilde tanıtma şansı yakalamaktadır. Diğer yöntemler:
SEO: Arama motorlarında aranan kelimeler ile web sitelerinin arama sonuçlarında görünürlüğünü arttırmak için kullanılan bir yöntemdir. Özellikle e-ticaret siteleri üzerinden pazarlama yapan firmalar için oldukça önemlidir. Satılan ürünün arama motorunda aratılması sonucunda web sitesinin diğer rakiplerinin önünde yer almasını sağlamak için yapılan çalışmaların tümüne arama motoru optimizasyonu denilmektedir. Bu çalışmalarda başarıya ulaşılması durumunda daha fazla müşteriye ulaşılabilir.
Google Adwords: Dijital Pazarlama yöntemleri arasında en önemli yöntemlerden bir tanesidir. Etkili reklam kampanyaları oluşturabilmek için bu reklam aracından faydalanılabilir. Google Adwords kullanımında istenilen sonuçları alabilmek için bu alanda uzman kişiler ile çalışmak önemlidir. Uzman kişilerin etkisiyle doğru reklam yatırımları yapılarak ulaşılan müşteri ağı arttırılabilir.
İlgil eğitim: Ads (Adwords) Eğitimi
İçerik Pazarlaması Yöntemi: İşletmeler web sitelerinde ziyaretçilere faydalı bilgiler sundukları blog bölümleri bulundurmaktadır. Bu blog bölümleri ile açık bir şekilde tanımlanmış bir müşteri kitlesinin web sitesine çekilmesi amaçlanmaktadır. Bloglarda yer alan içeriklerin değerli, tutarlı ve ilgili içerikler olması gerekir. Bu içerikler sayesinde müşterilere, pazarlaması yapılan ürün ya da hizmetlerle ilgili detaylı ve gerekli bilgiler verilerek müşterilerin satın alma konusunda harekete geçirilmesi hedeflenmektedir.
İlgili eğitim: İçerik Editörlüğü Blog Yazarlığı Eğitimi
Influencer Pazarlama Yöntemi: Ürünlerin tanıtımını insanların üzerinde etki yaratma kabiliyeti bulunan kişiler aracılığıyla yapmak amaçlanır. Influencer pazarlama yöntemi sosyal medya kullanımıyla da ilgilidir. Sosyal medyada geniş kitleler tarafından takip edilen kişiler markaların reklamlarını yaparak ürünlerin kitlelere ulaşmasını sağlamaktadır. İnsanlar tarafından takip edilen bir insanın ürünler ile ilgili olumlu fikirler vermesi, satın alma motivasyonunu olumlu şekilde etkilemektedir.
İlgili blog yazısı: Influencer Marketing Nedir? Yeni Nesil Pazarlama
Dijital Pazarlama Eğitimi ile Etkili Yöntemleri Öğrenin
Dijital pazarlama kavramları nelerdir? Bunları bilmek ve tek başına bu yöntemleri uygulayabilmek için yeterli değildir. Bu yöntemlerin uygulanma şekilleri de kendi içlerinde çeşitli dinamikler barındırmaktadır. Değişen koşullar, eski pazarlama yöntemlerinin yerini hızla yeni yöntemlerin alması, müşteri taleplerindeki değişimler karşısında sürekli güncel kalabilmek ve bu değişimlere ayak uydurabilmek için konunun temelini doğru kavramamız önemlidir. Enstitü sayfasında bulunan dijital pazarlama kursu bu konuda size yardımcı olacaktır.
İlgili eğitim: Dijital Pazarlama Eğitimi
Alacağınız eğitim sayesinde, dijital pazarlama kavramları, dinamiklerini, stratejilerini ve bu stratejilerin hangi amaçlarla kullanıldığını öğrenebileceksiniz. Çeşitli reklam ağlarını, hangi reklam türünün hangi hedef için kullanılması gerektiğini ve uygulama yöntemlerini göreceksiniz. Eğitim sonunda yapılacak olan değerlendirme sınavı sonucunda başarılı olmanız halinde, bu alanda eğitimli olduğunuzu gösterebileceğiniz sertifika alabileceksiniz.
Enstitü sertifikalı olun: Sertifika
Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldum. Eğitimime devam ederken, bir televizyon kanalında canlı yayın kameramanı olarak görev yaptım. Çeşitli kısa film projelerinde farklı görevlerde bulundum. Enstitü’den aldığım online içerik editörlüğü eğitiminden sonra yazarlık yapmaya başladım.