Dijital Pazarlama Nedir?
Dijital ortamlar (sosyal medya, internet, mobil platformlar) vasıtası ile yapılan pazarlama işlemine dijital pazarlama denir. Gelişen teknoloji ile birlikte geleneksel yöntemlerle pazarlama (radyo, televizyon, gazete vs.) geçerliliğini yitirmeye, yeni dönem dijital pazarlama ise göz önünde bulunmaya başladı. Dijital pazarlamanın en önemli avantajı tamamen tüketici odaklı oluşu.
Günümüzde tüketici deneyimi artırılıyor, interaktif mağazalar inşa edilmeye başlanıyor. Adeta pazarlama devri yeniden yaratılıyor. Bu yüzden bir dijital pazarlama kursu başvurusu yapıp, dijital pazarlama eğitimi alarak bu yeni devire sizde ayak uydurmalısınız.
Dijital pazarlamanın kullanım alanlarını sıralarsak da; internet sitelerinde, blog yayınlarında, e-kitaplar ve teknik sözlükler, infografikler, sosyal medya kanallarını örnek verebiliriz. Dijital pazarlama geliştikçe bunlara birçok şey eklenecek, daha da işlevsel hale getirilecektir.
Dijital pazarlama sayesinde doğru sonuçları kısa zamanda görme imkanına sahip olursunuz. Örneğin bir gazeteye verdiğiniz reklamda kaç tüketiciye ulaştığını, kaç tüketicide olumlu sonuç uyandırdığını bilmek pek mümkün olmaz. Ancak dijital pazarlamada kaç tüketici bunu görmüş, kaçının ilgisini çekmiş, bu sayede kaç ürün satılmış gibi her türlü soruya yanıt bulabilirsiniz.
Dijital pazarlamanın tanımı nedir?
Muhtemelen "dijital pazarlama" terimini daha önce duymuşsunuzdur, ama aslında ne anlama geliyor? Kısaca dijital pazarlama, tüketicilere ulaşmak için dijital kanalları kullanan her türlü pazarlama türüdür. Bu, arama motoru optimizasyonu (SEO), sosyal medya pazarlaması ve e-posta pazarlaması gibi şeyleri içerebilir.
Dijital pazarlama, her biri kendine özgü hedef ve stratejilere sahip birkaç farklı kanala ayrılabilen geniş bir terimdir. Ancak, tüm dijital pazarlama türlerinin ortak noktası, hepsinin tüketicilere çevrimiçi ortamda ulaşmak için tasarlanmış olmasıdır.
Şimdi en yaygın dijital pazarlama türlerinden bazılarına daha yakından bakalım.
Arama Motoru Optimizasyonu (SEO)
Arama motoru optimizasyonu (SEO), web sitenizi Google'ın arama algoritması için optimize etme sürecidir, böylece birisi ilgili bir sorgu yazdığında siteniz arama sonuçlarında daha üst sıralarda görünür. Örneğin, yürüyüş malzemeleri satıyorsanız, birisi "yürüyüş malzemeleri" yazdığında sitenizin arama sonuçlarında mümkün olduğunca üst sıralarda görünmesini istersiniz.
Siteniz arama sonuçlarında ne kadar üst sıralarda görünürse, insanların sitenize tıklama olasılığı o kadar artar ve bu da sizin için daha fazla trafik anlamına gelir. Daha fazla trafik de daha fazla satışa yol açabilir. İçeriğinizin kalitesinden web sitenizin kod yapısına kadar SEO'ya dahil olan bir dizi farklı faktör vardır.
Sosyal Medya Pazarlaması (SMM)
Sosyal medya pazarlaması (SMM), markanızı veya ürünlerinizi Facebook, Twitter ve Instagram gibi sosyal medya platformlarında tanıtma sürecidir. SMM'nin amacı, potansiyel ve mevcut müşterilerle zaten kullandıkları ve keyif aldıkları bir platformda etkileşim kurarak onlarla ilişkiler kurmaktır.
Örneğin, sosyal medyayı yeni ürünler veya blog makaleleri hakkında güncellemeler yayınlamak, yarışmalar veya eşantiyonlar düzenlemek ya da kupon veya indirimler sunmak için kullanabilirsiniz. Sosyal medya ayrıca müşteri hizmetleri sağlamak veya ürünlerinizle ilgili soruları yanıtlamak için de kullanılabilir.
E-posta Pazarlama
E-posta pazarlama, ilişkiler kurmak ve satışları artırmak amacıyla potansiyel veya mevcut müşterilere hedefli e-postalar gönderme sürecidir. E-posta pazarlaması yeni ürün veya hizmetleri tanıtmak, blog makalelerini veya diğer içerikleri paylaşmak, kupon veya indirim sunmak ya da sadece müşterilerinizle iletişim halinde kalmak için kullanılabilir.
Başarılı bir e-posta pazarlama kampanyası iyi planlanmalı ve belirli bir kitleyi hedeflemelidir. Mesajlar açık ve öz olmalı ve müşterilerinizin ihtiyaçlarına hitap eden bir değer sunmalıdır. İnsanlara e-posta göndererek spam yapmak yalnızca onları rahatsız etmekle kalmaz, aynı zamanda markanıza zarar verir ve gelecekte sizinle iş yapma olasılıklarını azaltır.
Dijital pazarlama, arama motoru optimizasyonu (SEO), sosyal medya pazarlaması (SMM) ve e-posta pazarlaması gibi yöntemler de dahil olmak üzere tüketicilere ulaşmak için dijital kanalları kullanan her türlü pazarlama türüdür. Tüm dijital pazarlama türlerinin ortak noktası, hepsinin tüketicilere çevrimiçi ortamda ulaşmak için tasarlanmış olmasıdır. Daha fazla kişiye ulaşmanın ve işinizi büyütmenin bir yolunu arıyorsanız, bazı dijital pazarlama tekniklerini kullanmayı düşünün!
2000'lerin başından bu yana dijital pazarlama yıllar içinde nasıl gelişti?
Dijital pazarlama dünyası, internetin ilk günlerinden bu yana uzun bir yol kat etti. 2000'li yılların başında işletmeler, bir web sitesine sahip olmanın iş yapmanın gerekli bir parçası olduğu gerçeğini yeni yeni kavramaya başlamıştı. Bir kez bir web sitesine sahip olduklarında, odak noktaları mümkün olduğunca çok kişinin ziyaret etmesini sağlamaktı.
Bunu yapmanın en popüler yolu, şimdi "banner reklamlar" dediğimiz yöntemdi. İşletmeler, reklamlarının popüler web sitelerinde gösterilmesi için ödeme yapıyorlardı. Birisi reklama tıkladığında, işletmenin web sitesine yönlendirilirdi. Bu başarılı bir dönüşüm olarak kabul edilir ve işletmeler tıklama aldıkları sürece mutlu olurlardı.
Banner reklamlar bugün hala var, ancak eskisi kadar etkili değiller. İnternet kullanıcıları daha bilgili hale geldi ve çoğu banner reklamın içini görebiliyor. Sonuç olarak, işletmeler zamana ayak uydurmak için dijital pazarlama stratejilerini geliştirmek zorunda kaldılar.
Dijital Pazarlama Nasıl Gelişti?
Günümüzde, bir dijital pazarlama stratejisi planlarken göz önünde bulundurulması gereken birçok farklı husus var. Arama motoru optimizasyonu (SEO) artık her web sitesinin tasarımının gerekli bir parçası. Bir web sitesi arama motorları için optimize edilmemişse, herhangi birinin onu bulması pek olası değildir. SEO'ya ek olarak, sosyal medya da dijital pazarlamanın önemli bir parçası haline geldi. işletmelerin hedef kitlelerine ulaşmak için tüm büyük sosyal medya platformlarında varlık göstermeleri gerekiyor.
Dijital pazarlama söz konusu olduğunda içerik de kilit önem taşıyor. İşletmelerin birkaç paragraf metin ve birkaç fotoğraftan başka bir şey içermeyen bir web sitesi hazırlayarak paçayı kurtarabileceği günler geride kaldı. Günümüzde kullanıcılar, alakalı ve ilgi çekici yüksek kaliteli içerik bulmayı bekliyor. Bir web sitesi bu tür bir içeriğe sahip değilse, kullanıcılar içeriğe sahip başka bir siteye geçecektir.
Dijital pazarlama, banner reklamların ve statik web sitelerinin ilk günlerinden bu yana uzun bir yol kat etti. Günümüzde işletmelerin dijital dünyada başarılı olabilmeleri için birden fazla cephede aktif olmaları gerekiyor. Uyum sağlayamayanlar geride kaldı.
Dijital pazarlama ilk günlerinden bu yana uzun bir yol kat etti. Basit banner reklamlar ve statik web siteleri olarak başlayan süreç SEO, sosyal medya ve yüksek kaliteli içerik içeren karmaşık bir ortama dönüştü. İşletmelerin dijital dünyada başarılı olabilmeleri için birden fazla cephede aktif olmaları gerekiyor. Uyum sağlayamayanlar geride kaldı.
Dijital pazarlamayı oluşturan kanallar
Dijital pazarlamanın en yaygın kanalları dört kategoride toplanabilir: ücretli, sahip olunan, paylaşılan ve kazanılan. Şimdi her birine daha yakından bakalım.
Ücretli Kanallar
Ücretli kanallar, oynamak için ödeme yapmanız gereken herhangi bir kanaldır. Ücretli reklamcılığın en yaygın biçimleri tıklama başına ödeme (PPC) reklamları, görüntülü reklamlar ve sosyal medya reklamlarıdır. Ücretli reklamcılık yeni müşterilere ulaşmak için harika bir yoldur, ancak pahalı olabilir; bu nedenle ücretli reklamcılığa yatırım yapmaya karar vermeden önce hedef kitlenizi ve amaçlarınızı dikkatlice değerlendirmeniz önemlidir.
Sahip Olunan Kanallar
Sahip olunan kanallar, üzerinde tam kontrole sahip olduğunuz tüm kanallardır. Buna web siteniz, blogunuz, e-posta listeniz, sosyal medya profilleriniz vb. dahildir. Bu kanalları kullanmak için ödeme yapmanız gerekmese de, bakımları zaman ve çaba gerektirir. Bu nedenle düzenli olarak kaliteli içerik oluşturarak ve hedef kitlenizle etkileşim kurarak bu kanalları etkili bir şekilde kullandığınızdan emin olmanız önemlidir.
Paylaşılan Kanallar
Paylaşılan kanallar, tamamen sizin kontrolünüz altında olmayan ancak yine de etkileyebileceğiniz herhangi bir kanaldır. Buna çevrimiçi yorumlar, forumlar ve Facebook ve Twitter gibi sosyal medya platformları da dahildir. Paylaşılan kanallar işletmeler için hem fırsatlar hem de zorluklar sunar; bir yandan yeni kitlelere ulaşmak için harika bir yol sağlarlar, ancak diğer yandan olumsuz incelemeler veya yorumlar ortaya çıkmaya başlarsa yönetilmeleri zor olabilir.
Kazanılmış Kanallar
Kazanılmış kanallar, kitlenizin sizi arama motorları veya ağızdan ağıza tavsiyeler gibi yollarla organik olarak bulduğu tüm kanallardır. Bugünlerde kazanılmış trafik her zamankinden daha değerli çünkü insanlar o kadar çok pazarlama mesajıyla bombardımana tutuluyor ki neyi tüketecekleri konusunda daha seçici hale geliyorlar. Bu nedenle, ilgilenen okuyuculardan veya müşterilerden organik trafik çekmenize yardımcı olacak kaliteli içerik oluşturmaya odaklanmak önemlidir.
Dijital pazarlama çok geniş bir alanı kapsıyor; işletmelerin hedef kitlelerine ulaşmak ve onlarla etkileşim kurmak için kullanabileceği birçok farklı kanal var. En yaygın dijital pazarlama kanalı türleri dört kategoride toplanabilir: ücretli, sahip olunan, paylaşılan ve kazanılan. Her bir kanal türünün güçlü ve zayıf yönlerini anlayarak, işletmenizin ihtiyaçlarına özel olarak uyarlanmış bir dijital pazarlama stratejisi oluşturabilirsiniz.
Dijital pazarlamanın geleceği
Dijital pazarlamanın geleceği veri odaklı ve kişiseldir. Bu da işletmelerin müşterileri hakkında veri toplamaya ve bu verileri kişiselleştirilmiş pazarlama deneyimleri oluşturmak için kullanmaya odaklanmaları gerektiği anlamına geliyor. Bu sayede işletmeler, müşterileriyle uzun vadeli sadakat ve savunuculuk sağlayacak daha samimi ilişkiler kurabilecekler.
Veriye Dayalı Pazarlama
Dijital pazarlama her zaman veriler tarafından yönlendirilmiştir, ancak gelecekte veriler daha da önemli hale gelecektir. İşletmelerin hedefli ve kişiselleştirilmiş pazarlama deneyimleri oluşturmak için müşterileri hakkında veri toplamaları gerekecek. Ayrıca, mümkün olan en iyi sonuçları aldıklarından emin olabilmek için kampanyalarını sürekli olarak test etmek ve optimize etmek üzere verileri kullanmaları gerekecek.
İyi haber şu ki, işletmelere veri toplama ve analiz etme konusunda yardımcı olabilecek bir dizi araç zaten mevcut. Örneğin Google Analytics, web sitesi trafiği ve davranışları hakkında ayrıntılı bilgiler sağlayan ücretsiz bir araçtır. Crazy Egg ve HotJar gibi diğer araçlar da ücret karşılığında benzer hizmetler sunuyor.
Kişiselleştirilmiş Pazarlama
Dijital pazarlamadaki bir diğer büyük trend de kişiselleştirmedir. Geçmişte işletmeler, pazarlama çabalarını belirli insan gruplarına yöneltmek için segmentasyona güveniyorlardı. Ancak segmentasyon bir yere kadar. Kişiselleştirme sayesinde işletmeler, gerçek anlamda özelleştirilmiş deneyimler yaratmak için bireysel müşteriler hakkında topladıkları verileri kullanabilecekler.
Örneğin, ayakkabı satan bir e-ticaret mağazanız olduğunu varsayalım. Kişiselleştirmeyi kullanarak, müşterilerinizin her birine satın alma geçmişlerine göre yeni ayakkabı önerileri içeren e-postalar gönderebilirsiniz. Ya da bir B2B işletmeniz varsa, kişiselleştirmeyi kullanarak müşteri adaylarınıza sektörlerine ve ihtiyaçlarına göre ilgili ürün ve hizmetler hakkında bilgi gönderebilirsiniz.
Dijital pazarlamanın geleceği veri odaklı ve kişiseldir. İşletmelerin müşterileri hakkında veri toplamaya ve bu verileri kişiselleştirilmiş pazarlama deneyimleri oluşturmak için kullanmaya odaklanmaları gerekecek. Bu sayede işletmeler, müşterileriyle daha samimi ilişkiler kurabilecek ve bu da uzun vadeli sadakat ve savunuculuğa yol açacaktır.
Dijital pazarlama neden önemli?
Günümüz teknolojisinde, elektronik ortamlar aracılığı ile ürün veya hizmet tanıtımı yapmak amacı ile uygulanan pazarlama yöntemine, dijital pazarlama denmektedir. Dijital pazarlama, bir işletmenin dijital platformlarda pazarlama işlevine verilen isimdir. 1990 yılı itibarı ile internet yaygınlaşmaya başladı. Pazarlamada teknoloji araçlarını kullanır duruma geldi. İşletmelerde sisteme adapte olabilmek için stratejik yönetim anlayışlarını bu yönde belirlemeye başladı. Yapılan araştırmalarda Türkiye nüfusunun çok büyük bir oranı internet kullanmaktadır.
Bu durum mevcut satış tekniklerinin değişimini gözler önüne seriyor. Dijital pazarlama yöntemi, geleneksel pazarlama yöntemlerine oranla güncel ve teknoloji ile uyumlu hareket ediyor. Dijital pazarlamayı önemseyen işletmeler, bulundukları pazarda rakiplerine göre bir adım öne çıkma fırsatını yakalıyor. Dijital pazarlama aracılığı ile hedef kitleye doğrudan ulaşma imkanı yakalayabilirsiniz. Dijital platformlar, müşteri taleplerine anlık ulaşma ve anlık çözümler üretebilme konusunda sürekli aktif ve iletişim halinde kalmanızı sağlamaktadır
Dijital Pazarlama Uzmanı Nedir?
Dijital pazarlama uzmanı, markanızı bilinirliğini çoğaltmak, işletme imajını güçlendirmek, işletmenin büyümesi sağlamak, hedef kitle belirlemek, yeni müşteri edinmek ve dijital alanlarda işletmeye ait yönlendirmeleri yapmaktan sorumlu kişidir. Marka sadakatini sağlayan, satış oranlarını arttırmak amaçlı kampanya ve projeler düzenleyen ve yöneten kişidir. Dijital pazarlama uzmanı, dijital pazarlamayı ilgilendiren tüm pazarlama yöntemlerine tam anlamı ile hakimdir. SEO, SEM, Google araçlarını içeren eğitimleri almış olması gerekir. Teknolojiyi yakından takip eden ve gerekli yönlendirmeleri yapan kişidir. Bilgi birikimi ve tecrübeleri önemlidir.
Dijital Pazarlama Uzmanı Nasıl Olunur?
Dijital pazarlama uzmanı olmak pek çok kişinin gelecek planları arasında yer alabilir. İnternetin hayatımıza girmesi ile insanlara ulaşmak daha kolay bir hale geldi. Fakat bu yöntemin göründüğü kadar kolay olmadığını söyleyebiliriz. Hedef kitlenin ilgisini doğru zamanda doğru ürün ve hizmetle çekmek önemlidir.
Bu durum iyi organize edilmiş bir dijital pazarlama stratejisine sahip olmayı gerektirir. Başarılı bir strateji için deneyimli, sisteme hakim bir dijital pazarlama uzmanı ihtiyacı doğar. Dijital pazarlama işleyişini öğrenmek fazlası ile çalışmak gerektirir. Bu süreçte online eğitimler destekleyici adımlardan biridir. Her sektörde olduğu gibi dijital pazarlama uzmanı olabilmek için öğrenilmesi gereken önemli teknik bilgiler bulunmaktadır.
Enstitü eğitimleri içinde yer alan dijital pazarlama eğitimi, dijital pazarlamanın, heyecan dolu yolculuğuna dahil olmanızı hedeflemektedir. Eğitimlerin yanı sıra araştırmalar yaparak, dijital pazarlama terimleri öğrenmeniz, dijital pazarlama uzmanı olma yolunda önemli ölçüde katkıda bulunur.
Dijital pazarlama neleri kapsıyor?
Dijital pazarlama kanalları, teknolojinin etkisi ile akıllı telefonlarla, her geçen gün daha geniş bir yer kaplıyor. Dijital pazarlamanın kapsamı içinde olan alanları inceleyelim.
Arama motoru optimizasyonu SEO “Search Engine OptimizatioN”
Arama Motoru Pazarlaması SEM “Search Engine Marketing”
İçerik Pazarlaması en az SEO kadar önemli alanlardan biridir. Bunun için de dijital ortamda içerik uzmanlığı şarttır.
Influencer pazarlama olarak bilinen sosyal medya fenomenleri aracılığı ile yapılan pazarlama.
Veri Tabanlı Pazarlama uygulaması
Son dönemin en popüler uygulamalarından e-ticaret pazarlaması
Sosyal Medya Pazarlaması
E-mail aracılığı ile pazarlama
Görsel içerikli reklam pazarlaması
E-kitap uygulamaları, mobil oyunlar
Akıllı telefonlara yönelik sms pazarlaması
Online Davranışsal Reklamcılık
Yeniden Pazarlama “re-marketing”, kullanıcının karşısına farklı kanallar ile ürün veya hizmeti tekrar çıkarma yöntemi.
Dijital Pazarlama ve Geleneksel Pazarlama Arasındaki Önemli Farklar
Geleneksel pazarlama, yerini gün geçtikçe dijital pazarlamaya bırakmış durumdadır. Bunun en büyük sebebi dijital pazarlamanın sahip olduğu avantajlardır. Önemli farkları inceleyelim.
Maliyet farkı; geleneksel pazarlamada, görsel ve yazılı basın için ayrılması gereken bir reklam maliyeti bulunmaktadır. Aynı zamanda reklamın ortaya çıkarılma maliyeti de bulunmaktadır. Dijital pazarlamada tüm pazarlama hareketleri ücretsizdir. Sadece reklam maliyeti bulunmaktadır. Bundan dolayı kulaktan kulağa pazarlama, dijital pazarlamada en çok tercih edilen yöntemler arasında yer alır.
Raporlama; geleneksel pazarlama hedef kitle belirlemekte ve hedef kitleye ulaşmakta zorluklar çekmektedir. Bunun sonuncunda ölçümleme yapabilmek neredeyse imkansızdır. Sayısal değerler ve doğru sonuç veren raporlamalar yapılamamaktadır. Dijital pazarlamada durum tam tersidir. Hedef kitle üzerinde meydana gelen etki, etkileşimin sıklık aralığı tamamen ölçümlenmektedir. Alınan sonuçlar neticesinde anlık olarak yeni yollar belirlenebilmektedir. İhtiyaç duyulduğu anda raporlama yapılıp, gerekli müdahale yapılabilmektedir.
İletişimdeki fark; geleneksel pazarlamanın en temel özelliği tek yönlü iletişime dayanmasıdır. Geri bildirim beklentisi içinde olunmayan, dolayısı ile geri bildirimi olmayan bir pazarlama yöntemidir. Dijital pazarlamanın en belirgin iletişim özelliği, çift yönlü olmasıdır. Reklamı gören kullanıcı hemen geri bildirim yapabilir. Ürün veya hizmete yönelik soru sorabilir. Aynı zamanda ürün veya hizmet için satın alma davranışı gelişebilir.
Etkileşim farkı; geleneksel pazarlama tek yönlü iletişime dayandığı için etkileşim oluşması söz konusu olmaz. Dijital pazarlamada ise, çift yönlü iletişim beraberinde etkileşim getirmektedir. İşletmeler etkileşimi çoğaltmak için, çekilişler, kampanyalar yapıp kullanıcı için ödüllendirici bir strateji çizmektedir.
Kampanya oluşturma; geleneksel pazarlamada oluşabilecek bir hatanın telafi edilmesi uzun zaman alır. Dijital pazarlamada bu duruma anlık olarak müdahale edilebileceği için, işlemler kısa zaman alır.
Hedef kitleye ulaşma; geleneksel pazarlamada, belirlenen hedef kitleye ulaşmak zaman alan ve maliyeti yüksek olan bir işlemdir. Dijital pazarlamada, hedef kitleye anlık olarak ulaşabilir ve anlık değişimler olabilir. Bu durum ölçülebilir olduğunun da göstergesidir. Geleneksel pazarlamaya göre hedef kitleye ulaşma başarısı oldukça hızlıdır.
Aktör farkı; geleneksel pazarlama yönteminde aktörler ün sahibi olan kişilerdir. Dijital pazarlamada ise, fikir hocalarına veya influencer pazarlama aktörlerine yer verildiği gibi asıl aktörleri kullanıcılar oluşturur. Kullanıcılar, pazarlama stratejisinin içinde aktif rol oynamaktadır. Dolayısı ile stratejinin ayrılmaz bir parçası olarak kabul edilirler. Dijital pazarlama ile geleneksel pazarlama arasındaki önemli farkları detaylı olarak incelediğimizde, dijital pazarlamada müşteri odaklı satış teknikleri önem kazandığı görülmektedir. Rekabetin yüksek olduğu tüm sektörlerde, firmaları dijital rekabetin içinde görmek mümkündür.
Deneyim farkı; dijital pazarlama sürekli gelişen teknolojinin etkisi ile yeniliklere açıktır. Geleneksel pazarlamada ise belirlenmiş, aynı kalıplar içerisinde hareket edilmektedir.
Dil; geleneksel pazarlamada, resmi dil hakimdir. Uzun cümleler kurulur, pazarlama dili kullanılır. Dijital pazarlamada ise, hedef kitle ile daha samimi bir dille ve kısa konuşmalar yapılır.
Akdeniz Üniversitesi İşletme bölümü mezunudur. Üniversiteden fakülte derecesi ile mezun olmuştur. Gerçekleştirdiği sosyal sorumluluk projesi ile çevresine katkıda bulunmuştur. Gönüllü olarak sosyal sorumluluk projesini devam ettirmektedir. İşletme ve alanları ile ilgili yazılar yazmaktadır.