İçerik Editörlüğü
İçerik Editörlüğü
Yeni bir iş modeli olarak karşımıza çıkan online içerik editörlüğü, oldukça ihtiyaç duyulan bir meslek haline geldi. Dijital dünyada etkin biçimde var olma yolundaki kilit nokta kaliteli içeriklerinizdir. Rakiplerinizle aranızda fark yaratacak olan şeyse, içeriklerinin sıra dışı olmasıdır.
Kaliteli içerik üreten biri olduğunuzda çeşitli web sitelerinde, e-ticaret sitelerinde ya da kurumsal sitelerde içerik üretme için pek çok iş kapısını aralayabilirsiniz. Mevcut editörlük mesleğinizde kendinizi geliştirmek ya da bu alanda çalışmak istiyorsanız bu eğitime mutlaka katılın.
Online içerik; e-ticaret siteleri, kurumsal web siteleri için online içerik ihtiyacı arama motorlarındaki rekabet sayesinde her geçen gün artıyor. Bugün, dünya çapında perakende e-ticaret hacmi 4,2 trilyon dolara yaklaşmış durumda. Söz konusu hacim online içerik yazarlığı yeni bir iş modeli olarak karşımıza çıkarıyor.
Online içerik yazarlığı eğitiminin temel amacı; yeni bir iş modeli olarak yükselen online içerik yazarlığı alanına gençleri adapte etmek ve bu alanda başarılı işlere imza atmaları için temel bilgileri vermek. Öncelikle online içerik yazarlığı konusunda eğitim almalısınız. Buradan online ve ücretsiz olarak online içerik yazarlığı konusunda eğitim alabilir ve aşağıdaki başlıklarla ilgili bilgiler edinebilirsiniz.
Bu eğitime katılan öğrencilerden en az 5 kişi "iş garantisi" kapsamında işe yerleştirme tavsiyesi yapılacaktır.
İçerik yazarı olarak başarılı olabilmeniz için güncel trendleri takip etmeniz gerekir. Yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre, içerik yazarlığı alanında dünya genelinde talep gören beceriler sosyal medya, SEO, strateji ve sorun çözme yer alıyor. Ayrıca analitik, e-posta pazarlama ve yazılı iletişim de aranan beceriler arasında. Bunların birçoğunu kendi kendinize elde edebilecekken, SEO, içerik düzenleme, Google araçları, metrikler, blog yazabilme ve araştırma gibi konuları sadece eğitime katılarak halledebilirsiniz.
Bu eğitimin önemi de burada ortaya çıkıyor. Bu derste aşağıdaki tabloda yer alan dünyaca kabul görmüş neredeyse birçok beceride uzmanlaşacaksınız.
Yetkinlik | Oran |
---|---|
Sosyal medya | 49 |
Liderlik becerileri | 49 |
Son teslim tarihlerine uymak | 44 |
SEO | 44 |
Strateji | 42 |
Problem çözme | 42 |
Analitik | 27 |
E-posta pazarlama | 27 |
Yazılı iletişim | 27 |
Düzenleme | 27 |
Öz motivasyon | 27 |
Araştırma | 19 |
Blog yazma | 17 |
Metrikler | 16 |
Google araçları | 9 |
Kaynak: Semrush
Online içerik yazarlığı eğitimine kimler katılmalıdır?
Kendine ait blog, e-ticaret sitesi ya da kurumsal web sitesi olan ya da olmayan herkes bu eğitime katılabilir. Online içerik eğitimi; özellikle homeworking şekilde çalışmak isteyen (ev hanımları, öğrenciler, ek gelir kazanmak isteyen profesyoneller) herkes için yeni bir iş modeli oluşturur. Online içerik yazarlığı; okumayı seven, yeni şeyler araştırmaktan hoşlanan, yazmaktan zevk alan herkes için harikulade bir deneyimdir.
Birçok kişi içerik yazmanın basit bir iş olduğunu düşünür. Denklem şu: İçerik yazarsınız ve karşılığında paranızı alırsınız. Ancak işin aslı bundan çok daha fazlasıdır. İçerik yazarı olarak para kazanmak istiyorsanız, emek vermeniz gerekir. Bu eğitimde içerik yazarak nasıl para kazanabileceğinizi ve freelance çalışarak gelir elde etmeyi öğreneceksiniz.
İçerik yazarı olarak para kazanmanın en kolay yollarından biri SEO uyumlu içerikler oluşturmaktır. SEO’nun ne olduğunu bile bilmiyorsanız sorun değil. Bu eğitimde sıfırdan başlayacağız. Kısaca SEO veya açılım "arama motoru optimizasyonu", içeriğinizin arama motoru sonuç sayfalarında (SERP'ler) mümkün olduğunca üst sıralarda görünmesini sağlama sürecidir. Bu önemlidir çünkü içeriğinizi daha fazla kişinin göreceği ve dolayısıyla tıklama ve sitenizi ziyaret etme olasılığının daha yüksek olacağı anlamına gelir.
SEO uyumlu içerik yazmak için anahtar kelimeleri nasıl araştıracağınızı ve bunları yazınızda nasıl etkili bir şekilde kullanacağınızı bilmeniz gerekir. Ayrıca arama motorlarının nasıl çalıştığını ve yazıları sınıflandırırken nelere dikkat ettiklerini de bilmeniz gerekir. Neyse ki, bu konuda size yardımcı olabilecek pek çok kaynak var - kendi SEO kursumuz da dahil!
İçerik yazarı olarak para kazanmak çok kolay. Çünkü ücreti karşılığında içerik yazdırmak isteyen yüzbinlerce müşteri var. İçeriğe ihtiyaç duyan ancak bunu yapacak zamanı ya da kaynağı olmayan pek çok işletme ve kişiler var. İşte burada siz devreye giriyorsunuz! İçerik yazma hizmetlerinizi sunarak, bu müşterilerin ihtiyaç duydukları kaliteli içeriği elde etmelerine yardımcı olabilir ve bu sayede biraz para kazanabilirsiniz.
Ücretlendirme söz konusu olduğunda, herkese uyan tek bir yanıt yoktur. Projenin uzunluğu ve karmaşıklığı, gereken araştırmanın derinliği ve son teslim tarihi gibi faktörlere bağlıdır. Bununla birlikte, kelime başına veya saat başı ücret almak genel bir kuraldır - böylece müşterilerinize projenin ne kadara mal olacağına dair kabaca bir tahmin verebilirsiniz.
Elbette, tüm müşteriler ortaya çıkan üründen bazen memnun kalmayacaktır ve hatta bazıları ödeme yapmayı reddedebilecektir. Böyle bir durumda yapabileceğiniz birkaç şey var. İlk olarak, hem sizin hem de müşterinin memnun olacağı revize edilmiş bir fiyat üzerinde pazarlık yapmaya çalışın.
Son olarak, bir içerik yazarı olarak para kazanmak istiyorsanız, kendinizi etkili bir şekilde pazarlamanız gerekir.
İçerik yazarlığı eğitimine katılan öğrenciler
Online içerik yazarlığına dair bilinmesi gereken tüm temel konuları,
SEO uyumlu metin hazırlamak için yapılması gereken teknik konuları öğreneceklerdir.
Online İçerik yazarlığı eğitimi konu başlıkları
Bu eğitimde içerikle ilgili neredeyse her şeyi öğrenebileceksiniz. Eğer amacınız SEO uyumlu içerik hazırlamaksa bu eğitim tam size göre. Freelance çalışabileceğiniz ve kendinizi geliştirebileceğiniz bir mesleğe adım adım hazırlanın. Eğitim sürecinde tüm adımlarda yanınızdayız. Bu eğitimde hangi konuları anlatacağız birlikte bakalım.
İçerik Nedir?
İçerik dediğimiz şey sadece blog içeriği veya ürün içeriği değil. İçerik bilgi iletmek için kullanılan herhangi bir materyal olabilir. Ses, video veya başka bir biçimde de olabilir. İçeriğin ne olduğunu, hangi içeriklerin nasıl oluşturulduğuna ilişkin kapsamlı bir bilgi paylaşacağız.
Online İçerik Yazarlığı Nedir?
Kursun bu bölümünde, online içerik yazarlığının ne olduğuyla ilgili bilgi edineceksiniz. Online içeriğin ne olduğunu ve nasıl oluşturulacağını anlatacağız. Ayrıca, farklı içerik türlerini ve bunları nasıl oluşturacağınızı öğreneceksiniz. Online içerik için SEO'nun öneminden de bahsedeceğiz.
Yeni Nesil İş Modeli: Online İçerik Yazarlığı
Bu yeni model, online içeriğin oluşturulması ve yayınlanmasını kolaylaştırmak için tasarlanmıştır. Buna ek olarak, bu model daha geniş bir kitleye ulaşmak ve daha etkileşimli bir takipçi kitlesi oluşturmak gibi başka avantajlar da sağlar. Bu bölümde yeni nesil iş modelini online içerik yazarı olarak nasıl avantajınıza kullanılabileceğini daha iyi anlayacaksınız.
Online İçerik Yazarlığı ile Metin Yazarlığı Arasındaki Farklar Nelerdir?
Kursun bu bölümünde, online içerik yazarlığı ve metin yazarlığı arasındaki temel farkları öğreneceksiniz. Bu iki türün bazı ortak noktaları olsa da, birbirinden tamamen farklıdır. Örneğin, online içerik genellikle okuyucuları bilgilendirmek veya eğlendirmek için tasarlanırken, metin yazarlığı satın alma veya abone olmak gibi bir eylemi gerçekleştirmeye ikna etmeye odaklanır. Sonuç olarak, içerik yazarları mesajlarını kısa ve etkili bir şekilde iletmesi gerekiyor. Bu sebeple yetenekleri metin yazarlarından farklı olmalıdır. Bu farklılıkların ne olduğunu eğitimin bu bölümünde öğreneceksiniz.
İçerik yazmayı herkes istiyor ama masanın başına oturduğunuzda nereden başlayacağınızı bilemediğiniz zamanlar oluyor. İçerik yazmayla ilgili internette çok fazla kaynak var. Tüm bu kaynaklar ilgi çekici içerik oluşturmak için harika öneriler sunuyor. Ama masanın başına geçtiğinizde tüm o kaynakları daha önce görmemiş gibi olursunuz.
Online içerik yazarlığı eğitimi, ilgi çekici içerik oluşturmanız için diğer kaynaklardan daha fazla bilgi verecektir. Yani masanın başına geçtiğinizde nereden başlayacağınızı ve nasıl yazmanız gerektiği konusunda düşünmenize gerek yok.
Online İçerik - Anlam ve Bütünlük Sorunları
Online İçerik Yazımında Sık Yapılan Yanlışlar
Online İçerik ve SEO Teknikleri
Online İçerik Yazarı Arayan Türk ve Yabancı Ajansları
İçerik Dünyasını 2019’da Neler Bekliyor?
Teknoloji iş yaşamını yakından etkiliyor. Yeni gelişmeler neticesinde freelance çalışmayı tercih edenlerin sayısı gün geçtikçe artmakta. Medya araçları üzerinden “Freelance çalışma oranı önümüzdeki şu kadar yıl sonra şu rakamlara ulaşacak.” benzeri iddialı başlıklar paylaşılmaya başlandı. Dünya Ekonomik Forumu kapsamında yapılan bir araştırmaya göre, 2027 yılında Amerika’da iş gücünün yarıdan fazlasının serbest çalışacağı öngörülüyor.
Verilere göre dünya üzerindeki insanların yaklaşık %35’i freelance çalışmakta. Bu oran yaklaşık 1.1 milyar insanı işaret ediyor. Klavye tuşlarıyla bir çırpıda yazılmasına karşın gerçekte devasa bir rakam olduğu aşikar. Bu rakamın içinde gençlerin oranının daha yüksek olduğunu tahmin etmek zor olmasa gerek. Z kuşağının teknolojiyi etkin kullanmalarının bu noktada önemli olduğu görüşündeyiz.
Coğrafi sınırları ve mekân kısıtlaması olmayan home-work çalışılabilen meslekler özellikle 18-27 yaş grubuna cazip gelmekte. Bu gidişle freleance meslekler ek gelir getiren meslek olma statüsünden sıyrılıp temel meslekler olarak kariyer hedefleri arasında yer alacak gibi görünüyor.
Freelance çalışılan mesleklerin belki de en büyük avantajları konforlu bir çalışma alanı sunmaları. Aslında bu durum avantaj gibi gözükse de gerekli iş disiplinini sağlayamama noktasında ciddi bir tehdit oluşturmakta. "İstediğim zaman çalışırım” düşüncesi işverenlerin zaman baskılı talep ve beklentileriyle tezatlık oluşturabiliyor. Düşünülenin aksine serbest bir çalışma algısı da yanıltıcı olabilir. Nitekim freelance işlere girmekten ziyade bu işlerde kalıcı olmanın daha önemli olduğu tecrübe edilmeye başlandı. Ancak sorumluluk bilinci yüksek ve ciddi iş disiplini sağlayanlar devamlılığı sağlayabiliyor.
İçerik yazarlarının öncelikli işi, sunuma ve dijital platformlarda pazarlamaya uygun orijinal içerik üretmektir. Görev aldıkları konuyu hafife alma ya da beğenmeyip öteleme lüksleri yoktur. Bazı zamanlar öngöremedikleri konular hakkında yazmak durumunda kalabilirler. İçerik editörlüğünde ilk prensip düzenli ve disiplinli çalışmadır. Merak edenler için bu havalı meslek üyelerinden beklenilen görevlere açıklık getirelim.
Yeni trendleri takip etmek.
Ürettiği içeriği dilbilgisi ve yazım kuralları açısından denetleyerek teslim etmek.
İçeriğine uygun görsel seçimi yapmak.
Yeni ürün ve hizmetlerin pazarlamasına katkı sunacak fikirler üretmek.
Hedef kitleyi analiz etmek ve gerekirse bilimsel araştırmalardan faydalanmak.
Sosyal medya etkileşimlerine önem vermek.
Yasal sorun ve telif hakkı yaratacak içeriklerden kaçınmak. Bu amaçla içerik konusundaki yasal mevzuatları incelemek.
Anahtar kelimeleri yerinde ve etkin kullanmak.
Okur ve takipçilerin yönelttiği soruları cevaplamak.
Gerektiğinde ilgili disiplinlerle işbirliği yapmak. Fotoğrafçı, ürün ve pazarlama yöneticisi, yayıncı vb.
SEO uyumlu içerikler üretmek.
Yeri gelmişken merak edenler için SEO terimine açıklık getirelim. SEO web tabanlı içeriklerde arama motorunda üst sıraya çıkmak ve trafiği ilgili siteye çekmek anlamına gelir. SEO terimi aynı zamanda arama motoru optimizasyonunun kısaltmasıdır.
Editör “yayımcı” anlamındadır. İnternet sitesi, sosyal medya, blog vb. dijital ortamlarda paylaşılmak için özgün içerikler oluşturma ve düzenlemelerin yapılması işine ise içerik editörlüğü denir. İçerikler yazılı olarak oluşturulabileceği gibi simgesel ve görsel olarak hazırlanabilir.
İçerik editörleri hazırladıkları içeriklerle hedef grubuna yönelik nokta atışlar yaparak insanların duygularını bilinçli olarak harekete geçirirler. Bu noktada tek silahları kelimeler ve etkili cümleleridir. Dışarıdan bakıldığında işleri kolay gibi görünür ama asla öyle değildir. İçerik yazarlarının özelliklerinin ne olduğuna birlikte bakalım.
Detaycı olmak
Sorumluluk bilinci ve disiplin
Araştırma ve gözlem yeteneğine sahip olmak
Yaratıcılık yönü kuvvetli olmak
Dilbilgisi kurallarına hâkim olmak
Gelişim ve yeniliklere açık olmak.
İletişim kanallarını etkin şekilde kullanabilmek.
Düşüncelerini yazılı olarak ifade etme becerisi
Program bilgisi ve program kullanma becerisine sahip olmak.
Çözüm odaklı olmak.
Ekip çalışmasına yatkın olmak.
Tüm bu özellikleri taşıyan içerik editörlerinin biraz çaba ve disiplinli çalışma ile sektörde tanınması mümkün olacaktır. Öne çıkmayı hedefleyenlerin ise mutlaka farklılıklarını ortaya koymaları gerekir.
Freelance çalışanlar “Yaptığım iş beğenilecek mi?” kaygısını yaşarken kendilerine “Acaba ücretimi alabilecek miyim?” sorusunu yöneltirler. Her ne kadar iş tekliflerinde imzalanan sözleşmeler olsa da ödeme noktasında bu sözleşmelerin bağlayıcılığı tartışılır.
İçerik editörleri için standart bir ücretten söz etmek mümkün değildir. Kişiden kişiye ve çalışılan işletmeye göre değişen ücretlendirmeler söz konusudur. Ödemeler genellikle üretilen içerik başına hesaplanarak yapılmakta. Editörün yeteneği ve sektörel deneyimi ücret üzerinde önemli etkiye sahip. Yine de ortalama bir rakam vermek gerekirse günümüz şartlarında asgari ücretin üzerinde aylık gelirden söz edebiliriz. İşinde fark yaratan içerik editörlerinin kazançlarının aynı sektörde maaş usulü çalışanların üzerinde olabileceği bilgisini de paylaşmakta fayda var. İlaveten ücretler üzerinden vergi kesilmediği bilgisini de vermek isteriz.
İçerik editörlüğü günümüzde meslek olarak kabul edilmekte. Popülerliğinin gitgide arttığını da söyleyebiliriz. Öte yandan içerik editörü olmak için zorunlu bir eğitim bulunmamaktadır. Belli uzmanlık alanlarında donanıma ve deneyime sahip kişiler, üzerine bir de yazma yeteneklerini ekleyebilirse bu işe alanına talip olabilirler. Yine de “eğitim başarının anahtarıdır” prensibinden yola çıkarak içerik editörü adaylarının bu eğitime katılması yararlı olacaktır. . Eğitim sonrası verilen soğuk damgalı başarı sertifikası uluslararası özel ve resmi kurumlarda geçerliliğe sahip. İş başvurularınızda avantaj sağlayacaktır.
Gazetecilik, Radyo-TV, edebiyat, felsefe, iletişim, sinema, medya ve iletişim tasarımı gibi üniversite bölümlerinde verilen yazma temelli dersler içerik editörlerine avantaj sunar. Bu dersler özellikle editörün kendi tarzını belirlemesinde önemli rol üstlenir.
İçerik editörlerinin çalışma alanları internet ortamıdır. Online satış siteleri, dijital pazarlama ajansları, sosyal medya ajansları, e-ticaret siteleri, şirketlere ait web siteleri vb. zaman ve mekan mevhumu olmaması içerik editörlüğünün en önemli avantajlarındandır. Bu işi yapacakların yasal sorumluluklarını ihlal etmemeleri gerekir. Devlet memurları ve özel sektörde sözleşmeli statüde çalışanların iş sözleşmelerini ve mevzuatları göz önüne almalarında fayda var.
Marmara Üniversitesi Bilişim Teknoloji Doktorası yapan Dalgalıdere, uzun süren gazetecelik deneyiminin ardından Mustafa Kemal Üniversitesi ve Kırklareli Üniversitesinde öğretim görevlisi olarak görev almıştır. Halen dijital alanda çalışmalar yapmakta ve bilişim ve içerik üzerine eğitmenlik yapmaktadır.
Öğrencisi olmaktan son derece memnunum. Yeni bakış açıları kazandım ve bunun yönetmekte olduğum bloglara yansıması anında oldu. Hocamız öğrenci dilinden çok iyi anlıyor ve uzaktan eğitim konusunda güven verici bir tecrübesi var. Bence blog/websitesi işinin özü olan etkileşim konusunu kişisel iletişimine de yansıtabilen ender yeteneklerden biri.
Eğitim konuları, eğitim sırasında dersin aktif şekilde ilerlemesi ve eğitmenin sorulan her soruya tatmin edici cevaplar vermesi ile geçen harika dersler için bu eğitimi tavsiye ederim.
Asıl yapmak istediğim şeyi buldum. Sözcükler, metinler, cümleler… Hocamınızın da sayesinde bu işi tam zamanlı işe çevirmek istiyorum. Teşekkür ederim.
Özgün olmalısınız.
Taklitlerden ve alıntılardan kaçının.
Konuyu kendi cümlelerinizle yeniden yorumlayın. Hiç kimse daha önce okuduğu şeyi tekrar okumak istemez değil mi?
Ana dilinize hakim olmalısınız. Yazınızda adeta kelimelerle dans etmelisiniz. Yalnız sade ve anlaşılır olmalı.
Okumayı sevmelisiniz. Okumak bu işte çokça faydasını göreceğiniz kelime dağarcığınızı artıracak. Unutmayın içerik editörlüğü kelimelerle iç içe bir meslek.
Kısa ve öz metinler olmalı. Cümleler ne kadar kısa olursa anlaşılırlığı o kadar artar.
Tekrarlardan kaçınmalısınız. Bir yazının içinde sürekli tekrar eden aynı ifade metnin akıcılığını ve okunurluğunu düşürür.
Yazım ve imla hatalarına dikkat etmelisiniz. Anlatılmak istenenin doğru anlaşılmasını isteriz değil mi?
Hızlı olmalısınız. Sizden istenen içerik sayısı fazla ama süreniz de bir o kadar az olabilir.
Açık ve yalın bir dil kullanmalısınız. Bu işi online olarak yaptığınız ve günümüzde internet erişimi toplumun her kesiminde yaygın olduğu için herkesin anlayabileceği açık ve yalın bir dil olmalı.
Kısmen teknik bir iştir. Brief, SEO, anahtar sözcükler, kelime sayısı işin teknik noktalarını oluşturuyor.Tabi ki özgün ve anadile hakim olmak gibi özellikler önemli ama sadece bunlar yeterli değil. İçerik editörlüğü için kendinizi hazır hissettiğinizde herhangi bir ajansa başvurabilirsiniz. Çoğu zaman sizden istenen yeteneklerinizi gösterebileceğiniz bir deneme metni yazmanız olur. Bu deneme metninde uymanız gereken kuralların yazılı olduğu bir bildiri (brief) alırsınız. Bu bildirinin içeriği metnin konusu kullanmanız gereken minimum kelime sayısı ve anahtar kelimelerden oluşur.
Hayır. Instagram da ya da Facebook da fotoğrafınızın altına yazdığınız metin Twitter’da atılan twit herhangi bir alışveriş sitesinde oluşturduğunuz ilan bilgisi aslında hepsi birer içerik. Hepimiz yeni ve özgün içerikler üreten birer içerik editörüyüz. Farkında olmadan her gün icra ettiğiniz içerik editörlüğü artık günümüz dünyasında bir meslek.
Ne yazık ki bu meslek ülkemizde hak ettiği değeri birkaç yıldır görmeye başladı. Bu işin değer görmesiyle birlikte insanların ilgisi de yavaş yavaş bu alana dönüyor. Siz de bu meslekten para kazanan insanlar gibi içerik editörlüğü yapabilirsiniz.
İnternet sitesi, sosyal medya, blog vb. dijital ortamlarda paylaşılmak için özgün içerikler oluşturma ve düzenlemelerin yapılması işine içerik editörlüğü denir. İçerikler yazılı olarak oluşturulabileceği gibi simgesel ve görsel olarak hazırlanabilir. İçerik editörlerinin sorumluluk, disiplin, yaratıcılık, dilbilgisi kurallarına hâkim olma, çözüm odaklılık, gelişim ve yeniliklere açık olma, program bilgisi gibi vasıflara sahip olması gerekir.
İçerik editörlerinin öncelikli işi, sunuma ve dijital platformlarda pazarlamaya uygun orijinal içerik üretmektir. Bunun için yeni trendleri takip etmeleri gerekir. Ürettikleri SEO uyumlu içerikleri gerekli denetimleri yaptıktan sonra teslim etmeleri önemlidir. İçerik editörlerinin araştırma, anahtar kelime kullanma, mevzuatlara uygunluk gibi noktalara dikkat etmesi gerekir. Bu meslek alanı aynı zamanda disiplin ve ekip içi işbirliği gerektirir.
İçerik editörleri için standart bir ücretten söz etmek mümkün değildir. Ödemeler genellikle üretilen içerik başına hesaplanarak yapılmakta. Editörün yeteneği ve sektörel deneyimi ücret üzerinde önemli etkiye sahip. Yine de ortalama bir rakam vermek gerekirse günümüz şartlarında 2000 TL civarında aylık gelirden söz edebiliriz. İşinde fark yaratan içerik editörlerinin kazançlarının aynı sektörde maaş usulü çalışanların üzerinde olabileceği bilgisini de paylaşmakta fayda var.
Günümüzde içerik denince aklamıza ilk gelen şey, dijital platformlardaki metinler oluyor. Çağımızın teknolojik gelişmeleri ve bu gelişmelere dayalı olarak ilgi duyulan alanların değişmesi ile birçok dijital platform ortaya çıkmıştır. İnternetin hayatımıza girmesiyle ilk olarak haber sitelerinde oluşturulan içerik, daha sonra yerini e-dergi, görsel, görsel ve işitsel yani video ve sadece metin üzerine işlenen tanıtımlara yerini bırakmaktadır. Bu kanalların takip edilme oranları arttıkça da blog sayfaları çoğalmış ve "içerik" dijital platform üzerinde de yoğunlukla aranan bir meslek haline gelmiş ve geleceğin mesleği olarak gösterilmektedir. Peki nedir bu meslekler?
İçerik editörlüğü
İçerik yazarı
İçerik yöneticiliği
Kendi içlerinde de bölümlere ayrılan bu üç meslek dalı birbirinden ayrı gibi görünselerde hepsinin yaptığı iş aslında birbirine bağlı ve paket olarak hepsi bir arada barındırılabilir. Bir içerik yazısını yazarken aynı zamanda onu doğru yazmak da önemlidir. Yani içerik yazarken aynı zamanda içerik editörlüğü de yapmış oluruz. İçerik konumuzu belirlerken aynı zamanda yazıyor ve çıkan analiz verilerine uygun stratejiler belirliyorsak eğer, içerik editörlüğü ve içerik yazarlığının yanında içerik yöneticiliğini de yapmış olacağız.
Göründüğü gibi hepsi ayrı ayrı oluşturulabilir ya da yerine göre tek bir çatı altında toplanalabilir. Hepsinin ortak noktası içerik yazarken dikkat edilmesi gereken belli başlı kurallara göre yazmalarıdır. İçerik oluşturan kişi belli bir popülerliğe ulaşmak için arama motorlarında yukarıda görünmelidir. Bunun için SEO denilen içerik kurallarına uygun içerikler yazmalıdır. Muhakkak özgün olmalıdır. Okuyucuyu çekmeli ve etkilemelidir. Var olan bilgi açlığı tatmin edici bir şekilde, doğru verilerle giderilmelidir.
Sıkça duyduğumuz ve günümüzde de oldukça yoğun ilgi duyulan içerik editörlüğü, artık bir iş dalı haline gelmiştir. İnternet siteleri ya da bloglar için içerik üreten, ürettiği içerikleri dil, cümle ve imla kurallarına uygun düzenleyen ve ardından yayınlayan kişiye içerik editörü denir. Kurumsal çalışma şeklinin yanı sıra bağımsız olarak da evlerinden veya oldukları mekanlardan da bir internet ve bilgisayar eşliğinde yapılabilecek bir iş olması, üzerinde oluşan talebin daha da artmasına etki etmektedir. Ama dışardan göründüğü kadar kolay değildir.
Okunurluğun ve takibin artması için düzenli olarak içerik üretmek durumundadır. Yazacağı konu hakkında fikir üretmeli ve konsept geliştirmelidir. Her zaman özgün ve orijinal içerikler yazmalıdır. Hedef kitleye uygun stratejiler düşünerek, sürekli yeniliklerden haberdar olmalıdır. Web trafiğine uygun anahtar kelimeler kullanmalı, arama motoru optimizasyonuna uygun "SEO" uyumlu içerikler yazmalıdır.
Yani gördüğünüz gibi sadece iş sevdiğimiz konuları yazmakla bitmiyor. Diğer bağlantılı yürünen konular üzerinde de bilgi sahibi olunması ve başarılı bir içerik oluşturmak için tüm bunların yazı sırasında düşünülerek kullanılması da gerekiyor. İyi gözlemleyip, sonuçları iyi analiz etmek önemli. İyi bir içerik oluşturmak için yazmanın yanında neleri gözlemleyip analiz etmeliyiz?
Oluşturulan birçok içerik içinde başarıya yükselmek iyi bir analiz kabiliyetini gerektirir. Yazılan hangi konunun, ne kadar ilgi gördüğü, kimlere hitap ettiği, hangi cihazlardan ulaştığı gibi detayları öğrendikten sonra ona uygun içerik kategorileri oluşturulur. Hedef kitlenin bilgiye aç olduğu konular bu şekilde daha kolay bulunur ve talep artışı sağlanır. İçerik editörlüğü bir firmaya bağlı olarak yapılıyor ise, içeriklerin satışlara olan etkisi analiz edilir. Kısacası eski verilerle eldeki verilerin, doğru okunup özetlenmesiyle karşılaştırılarak sonuçlanmasını sağlayacak bir yöntemdir. Etkili bir içerik, hedef kitleyi yakalamakla birlikte sabit kitleye ulaşımın yanı sıra yeni kitlelerinde dahil olmasını sağlayacaktır. İçeriklerdeki beklentilerin ne derece karşılandığı "içerik analizleri" sonucunda sayısal verilerle ortaya çıkar. Özgün ve bilgi verici olmalıdır.
İçerik analizinin doğru okunmasının yanı sıra sıradanlık ya da aynı içerik konuları üzerinde işlenen döngü, oluşturulan içeriğin olumsuz dönüş almasına da neden olabilir. Bu noktada iş, içerik yazarı veya içerik editörünün kendini yenileyerek, arama motorlarında yazılarını bir üst sıraya yükseltecek SEO özelliklerini iyi bilmesine kalıyor. Bir içerik analizinde SEO bu kadar önemli ise "SEO içerik nedir?" sorusunu açıklayalım.
Arama motorlarının hızlı gelişmesi ile dijital platformun arka yazılımlarıyla birbirini destekleyici şekillerde ilerlenmesi kaçınılmaz hale gelmiştir. Çünkü; bu yazılımlara uygun oluşturulan içerikler sayesinde internetteki yerimiz ilk sayfalara kadar yükselmemizde etki etmektedir. İnternet sayfamız ilk sayfalarda çıkıyorsa popülerlik ve tıklama oranı da o kadar artacaktır. Gerek kişisel blog, gerek bir firmanın internet sayfası, gerekse de paylaştığımız bir görselin altındaki etiketler olsun hepsinin SEO ile bağlantısı mevcuttur. Arama motoru optimizasyonu (SEO) sayesinde arama motoru, aranan kelimeleri sıklığına göre bir sıraya sokar.
Yazılan içerik içinde bu kelimeler ne oranda kullanılmışsa, yapay zeka yazıyı bu analize göre konumlandırır. Bu kelimelere anahtar kelime denir. Anahtar kelimeleri doğru yerde ve oranda kullanmak, bizi yukarı sıralara taşıması ve popülerliğimizin artması için önemlidir. SEO içerik yazılarında başlığın içinde anahtar kelime bulunması SEO açısından önemlidir. Birinci başlık (H1) altına yazılacak metin içerisinde yine anahtar kelimenizin tanımı ve anahtar kelimenin cümle içinde geçmesi gerekir.
Ardından gelecek olan başlıklarda ise anahtar kelimenin yanında konu ile ilgili etiketler kullanılabilir. İnternet arama motorları arasında üst sıralarda bulunmak istiyorsanız içeriğinizde anahtar kelimeler kalın, italik ve altı çizili olmalıdır. Başta ve sonda ilk 50-100 kelime arasında muhakkak geçmelidir. %1 ve %3 arasında bir oranda kullanılması SEO içerikler için ideal olanıdır.
Sizlerde içerik üzerine kendi işinizi yapmak, bir kurumda çalışmak ya da kendi bloğunuzu oluşturmak istiyorsanız yapacağınız şey çok basit: eğitime kayıt olun ve hemen başlayın.
İnternet üzerinde bulunan her kanalda içerik oluşturabilirsiniz. Instagramda paylaştığınız bir fotoğrafın anlamından tutun, altına yazılan bir metin bile içerik oluşturmaktadır. Youtube ve facebook için de aynı şeyler geçerlidir.