AnasayfaBlogKişiselleştirme ve Kişiselleştirilmiş Pazarlama Nedir?
Satış - Pazarlama

Kişiselleştirme ve Kişiselleştirilmiş Pazarlama Nedir?

19 Ağustos 2020
Görüntüde mobil cihaz kullanan bir grup insan görülüyor. Görüntünün merkezinde bir adam iki eliyle bir tablet tutmaktadır. Adamın sağında, beyaz bir nesne tutan bir adam karikatürü var. Adamın solunda bir kişi cep telefonunun üzerinde durmaktadır. Daha solda, kalbi olan bir kadın karikatürü görülüyor. Sol üst köşede, üzerinde gülen yüz bulunan mavi bir daire var. Görüntüdeki insanlar mobil cihazlarını keyifli bir şekilde kullanıyor gibi görünüyor. Sahne neşeli ve pozitif enerjiyle dolu. Renkler canlı ve aydınlatma iyi dengelenmiş. Görüntünün odak noktası mobil cihazlarını kullanan bir grup insan.
KonuAçıklamaÖnemi
KişiselleştirmeWeb sitesinin ya da herhangi bir hizmetin, kişisel tercihlere göre ayarlanması.İnsanların retail satışlara olan artan ilginin gelişimi ve kişilere kendilerini özel hissettirme ihtiyacı.
Kişiselleştirilmiş PazarlamaMarkaların, müşterilere ne istediğini sordurmadan önceden belirlenmiş profil ve tercihlere uygun ürün ya da hizmetleri sunmasıdır.Müşteri sadakatini artırmaya yardımcı olur ve satışları teşvik eder.
Web Yolculuğunda KişiselleştirmeWeb sitesinin kendini sürekli kullanıcıya özel uyarlaması eylemi.Kişilere uygun içerik sunarak onların alışveriş deneyimlerini iyileştirir ve bu daha çok satış anlamına gelir.
Dijital Kişiselleştirilmiş PazarlamaPazarlama kişiselleştirmesinin dijital ortamlarda kullanılması.Dijital dönemde daha fazla müşteriye ulaşır ve marka sadakati oluşturmayı hedefler.
Kişiselleştirme ve DuygularKişisel tercihlere dayalı pazarlama stratejilerinin hedef kitle üzerinde bıraktığı duygusal etki.Müşteri ilişkilerinin derinleşmesine ve daha fazla hedef kitleye ulaşılmasına yardımcı olur.
E-ticaret ve Kişiselleştirilmiş PazarlamaElektronik ticaret platformlarında kişiselleştirilmiş pazarlama stratejilerinin kullanımı.Tüketicinin alışveriş deneyimini artırmaya ve dolayısıyla satışları artırmaya yardımcı olur.
HedeflemeBelirli bir hedef kitleye yönelik pazarlama faaliyeti.Hedeflenen müşterilerin ihtiyaç ve beklentileri doğrultusunda ürün ve hizmet sunarak daha fazla satış yapılmasını sağlar.
Kişiselleştirme ve BeyinKişinin kendi ismini duymasının beyin üzerindeki etkisi.Kişiye özel yapılan pazarlama faaliyetlerinin, kişinin ilgisini çekme ve olumlu bir etki bırakma potansiyeli.
Demografik veriYaş, cinsiyet, medeni durum, eğitim gibi kategorilere dayalı bilgiler.Hedef kitle analizi yapmak ve daha spesifik pazarlama stratejileri oluşturmak için kullanılır.
Satın alma modelleriTüketicilerin satın alma alışkanlıkları ve tercihlerine dayalı modeller.Tüketicinin ileride ne satın alabileceğini tahmin etmek ve tadımlıklar için kullanılır.

Mail kutunuza sizin adınıza herhangi bir şirketten gelen ilk reklam içerikli maili hatırlıyor musunuz? Şüphesiz hepimiz için kendimizi özel hissettiğimiz anlardan birisiydi. Çoğu zaman bu gibi yöntemler duygularımıza hitap ederken farketmeden bizi satın almaya da teşvik ederler. 2001 yılında ülkemizde müşterilere ilk davranışsal mailler yollanmaya başlanmıştı. Ardından günümüze kadar hızlı bir şekilde kişiselleştirmenin önemini kavrayan markalar bu mailleri pazarlama alanında kullanmaya başladılar. Ancak son zamanlarda bazı markalar bu yöntemlerin kullanım sınırını aşarak özel hayatımıza fazlasıyla müdahil olmaya başladılar. 

Amazon şirketinin CEO'sı Jeff Bezos'un 2000 yılında hedef kişiselleştirme hakkında verdiği bir röportajda söylediği gibi, "kişiselleştirme, bir bara gidip oturduğunuzda ve barmen ne istediğinizi sormak zorunda kalmadan önünüze bir viski koyduğu zamandır." Üzerinden 20 yıl geçmiş bir konuşmanın ardından Amazon şirketinin web yolculuğunda başlayan kişiselleştirme ile şirketin vizyonunun hayata geçtiğini ve bir çok firmaya da bu anlamda öncülük ettiğini görüyoruz.

Web Yolculuğunda Kişiselleştirme 

Web'de kişiselleştirme için kısaca web sitesinin kendini sürekli kullanıcıya özel uyarlaması eylemi diyebiliriz. Buradaki kişiselleştirmedeki amaç; ziyaretçinin bireysel ihtiyaçlarını karşılayıp mevcut içeriğin kişi ile alaka düzeyini artırırken bir taraftan da onun duygusal tarafına dokunarak satın almalarını gerçekleştirmektir. Günümüzde insanlar kendilerini, gittikleri yerleri, dinlediklerini ve kendi özel ihtiyaçlarına dikkat ettiklerini hissettiren markalara yöneliyorlar. Tam da bu noktada kişiselleştirme devreye giriyor. Markaların, kişilere sundukları mesajları, satın alma tekliflerini her ziyaretçinin kendine özel profiline göre özelleştirilmesi ile markalar kişiselleştirmeyi gerçekleştirmiş oluyor. 

Online alışverişin fiziksel alışverişin yerine geçmeye başladığı günümüzde ise tüketicilerin satın alma davranışları artık online yani web ortamında ölçülüyor. Web yolculuğundaki kişiselleştirme de bu noktada oldukça önemli hale geliyor. Kişiselleştirme, şirketlerin tercihlerini olmaktan çoktan çıktı ve artık bir ihtiyaç haline geldi. Bizler seri üretimle üretilen her türlü üründen sıyrılıp kendimizi daha değerli hissettiren markalara yöneliyoruz. Bunun en büyük sebebi de aslında sadece değersizleşen bir takım kavramların yanında kendimizi değerli hissetme isteği.



Dijital Kişiselleştirilmiş Pazarlama ve Duygularımız

Araştırma ve danışmanlık şirketi Gartner’a göre 2020’de çevrimiçi reklam verenlerin en az yüzde 90’ı pazarlama kişiselleştirmesini kullanmaya başlayacak. Ve 2021 yılına kadar tamamen kişiselleştirilmiş web sitelerinde önemli bir artış olacak. Dijital pazarlamanın geleceği olarak görülen kişiselleştirmenin, 2020’de başarılı bir dijital pazarlama kampanyasının anahtarı olacağını söyleyebiliriz.

Hangi dilde olursa olsun, bir kişinin adının onun dünyadaki en tatlı ses olduğunu unutmayın'' demiş yazar Dale Carnegie. Carnegie'nin buradaki amacı, bir kişinin adını hatırlamanın ve uygun olduğunda adını kullanmanın o kişiyi etkilemenin önemli bir faktörü olduğunu anlatmaya çalışmak. 

Çevrenizde sohbet eden onlarca insanın olduğu bir ortamdayken, muhtemelen birçok konuşma size uğultu şeklinde gelir. Arka plan gürültüleri gibi gelen bu sesler içinden birisinin sizi ilgilendiren bir kelime kullandığını düşünün. Bir anda uğultular anlamlanır ve sohbete kulak verirsiniz. Beynimizin RAS denen ve dikkatimizi bir anda bir yere çekmemizi sağlayan bölümü ile dikkatimizi bizi ilgilendiren kelimelere doğru veririz. Bilimsel açıdan baktığımızda insanların kendi adlarını duyduklarında (diğerlerinin adına kıyasla), beyinde benzersiz bir tepki veren bir bölüm olduğu gözlemlenmiştir. Daha spesifik olarak, kendi isminizi duymak - diğer isimlerin aksine - özellikle orta frontal kortekste (sosyal davranışla ilişkili olan), orta ve üst temporal kortekste (uzun vadeyle ilişkili olan) daha fazla beyin aktivasyonunu tetikler.





E-ticaret ve Kişiselleştirilmiş Pazarlama

Bilimsel araştırmalara dayanarak, kendi ismimizi duymanın kesinlikle beyninizde özel bir şeylere neden olduğu kanıtlanmış bir gerçektir. Peki pazarlamacılar tarafından bu bilimsel veri pratikte nasıl kullanılmalıdır? Hedef kitlenizdeki kişileriniz hakkında yeterli verileri sağladığınızda bunları aşağıdakilere göre düzenleyebilirsiniz:

  • Demografik veri (yaş, cinsiyet, medeni durum, eğitim gibi)

  • Harcama seviyeleri

  • Ürün ilgi alanları

  • Satın alma modelleri

Yukarıdaki gibi gruplara böldüğünüz hedef kitleniz ve müşteri portföyünüz ile gruplama ile kişiselleştirmeye adım atmış olursunuz. Ardından bu kişilerin ortak zevklerini ve ihtiyaçlarını tespit ederek ona göre ürün ve hizmetleri sunarsınız. Web kişiselleştirme denen bu yöntemle, her ziyaretçi için özelleştirilmiş bir web deneyimi sunulur. Kişiselleşmiş hedefli e mail gönderimleri, kişiye özel ürün önerileri, üye olanlara özel üyelik sayfaları, özel video sayfaları gibi birçok yöntem kişiselleştirilmiş e-ticaret pazarlama alanına örnektir. 

Kişiselleştirilmiş Pazarlama Kampanyalarına Örnekler

Kendi kişiselleştirilmiş dijital pazarlama kampanyanızı başlatmak için ilham arıyorsanız, bu işi başarılı bir şekilde yapan 3 markayı birlikte inceleyelim. 

Coca-Cola: 2012 yılında başlatılan şirketin ” Kola Paylaş ” kampanyası, marka yerine insanların adıyla etiketler oluşturdu. Müşteriler kişiselleştirilmiş şişelerini bulmaktan ve arkadaşlarıyla paylaşmaktan heyecan duyacağını bilerek böyle bir kampanyaya imza attı. İlk olarak 2012'de Avustralya'da başlatılan ünlü 'Bir Kola Paylaş' kampanyası, kişiselleştirilmiş pazarlamanın bugüne kadarki en orijinal örneklerinden biri olma unvanını hâlâ koruyor.

Fikir, alkolsüz içecek logosunu tüketici isimleriyle değiştirerek, insanları arkadaşlarıyla paylaşmaya ve #shareacoke hashtag'ini kullanarak markanın mesajını yaymaya teşvik ederek marka için savunuculuk ve sevgiyi yaymaktı. Orijinal kampanyanın ardından, Coca Cola Co. on yıldan uzun bir süredir ilk kez satışlarda bir artış gördü. Coca-Cola'dan bir sözcü şunları söyledi: "Bu kampanya bize kişiselleştirmenin ancak geniş bir kitleyle paylaşılabilirse son derece ilgi çekici ve etkili olabileceğini öğretti."

Starbucks: Uygulamayı indirmediyseniz, azınlık arasındasınız. Düzenli Starbucks müdavimleri, ödüllerini takip etme, telefonlarında içecekleri özelleştirme ve sipariş etme ve en yakın mağazada ikramlarını alma fırsatına sahipler. Starbucks sipariş alışkanlıklarınızı ne kadar çok öğrenirse, aldığınız mesajlar da o kadar artar. Starbucks, oyunlaştırılmış mobil uygulamasıyla müşterilerin ilgisini başarıyla sürdürüyor. Markanın ödül sistemini, uygulama aracılığıyla içecekleri kişiselleştirme ve sipariş etme yeteneği ile entegre ederek, satın alma geçmişi ve konum gibi bilgileri olabildiğince kişiselleştirmek için kullanır.

Netflix: Netflix’in geçmiş görüntüleme davranışlarınızı oluşturduğu “Ayrıca beğenebilirsiniz” bölümüne hiç dikkat ettiniz mi? Sadece önerilerini beğenilerinize uyarlamakla kalmıyor, aynı zamanda her bir başlık ile gördüğünüz resimleri de uyarlıyorlar. Kişiselleştirmeyi bir sonraki adıma geçirerek izleyiciyi kendisi için doğru içeriğe yönlendiriyorlar. Anahtar zevkleri ve eşleşecek ürünleri vurgulayarak akıllıca teşvik edici bir taktik, karşılığını veren bir taktiktir.

Kişiselleştirilmiş pazarlama, yalnızca marka güveni oluşturmak için bir taktik değildir. Doğru yapıldığında, satışların artması için sonsuz ek satış fırsatları sunar. Tüketiciler, satın alma yolculuğu boyunca her zamankinden daha fazla kişiselleştirme talep ediyor. Kişiselleştirilmiş pazarlama stratejiniz her bir birey için uygun şekilde uyarlanmamışsa, sizden satın alma olasılıkları daha düşüktür. 

Kişiselleştirme, Web sitesinin ya da herhangi bir hizmetin, kişisel tercihlere göre ayarlanması, İnsanların retail satışlara olan artan ilginin gelişimi ve kişilere kendilerini özel hissettirme ihtiyacı, Kişiselleştirilmiş Pazarlama, Markaların, müşterilere ne istediğini sordurmadan önceden belirlenmiş profil ve tercihlere uygun ürün ya da hizmetleri sunmasıdır, Müşteri sadakatini artırmaya yardımcı olur ve satışları teşvik eder, Web Yolculuğunda Kişiselleştirme, Web sitesinin kendini sürekli kullanıcıya özel uyarlaması eylemi, Kişilere uygun içerik sunarak onların alışveriş deneyimlerini iyileştirir ve bu daha çok satış anlamına gelir, Dijital Kişiselleştirilmiş Pazarlama, Pazarlama kişiselleştirmesinin dijital ortamlarda kullanılması, Dijital dönemde daha fazla müşteriye ulaşır ve marka sadakati oluşturmayı hedefler, Kişiselleştirme ve Duygular, Kişisel tercihlere dayalı pazarlama stratejilerinin hedef kitle üzerinde bıraktığı duygusal etki, Müşteri ilişkilerinin derinleşmesine ve daha fazla hedef kitleye ulaşılmasına yardımcı olur, E-ticaret ve Kişiselleştirilmiş Pazarlama, Elektronik ticaret platformlarında kişiselleştirilmiş pazarlama stratejilerinin kullanımı, Tüketicinin alışveriş deneyimini artırmaya ve dolayısıyla satışları artırmaya yardımcı olur, Hedefleme, Belirli bir hedef kitleye yönelik pazarlama faaliyeti, Hedeflenen müşterilerin ihtiyaç ve beklentileri doğrultusunda ürün ve hizmet sunarak daha fazla satış yapılmasını sağlar, Kişiselleştirme ve Beyin, Kişinin kendi ismini duymasının beyin üzerindeki etkisi, Kişiye özel yapılan pazarlama faaliyetlerinin, kişinin ilgisini çekme ve olumlu bir etki bırakma potansiyeli, Demografik veri, Yaş, cinsiyet, medeni durum, eğitim gibi kategorilere dayalı bilgiler, Hedef kitle analizi yapmak ve daha spesifik pazarlama stratejileri oluşturmak için kullanılır, Satın alma modelleri, Tüketicilerin satın alma alışkanlıkları ve tercihlerine dayalı modeller, Tüketicinin ileride ne satın alabileceğini tahmin etmek ve tadımlıklar için kullanılır
pazarlama kişiselleştirme web dijital mail dijital pazarlama internet e-ticaret
Bu, elini çenesine doğru kaldırmış, düşünceli bir ifadeyle uzaklara bakan bir kadının görüntüsüdür. Uzun, koyu renk saçları yüzünden geriye doğru toplanmış. Gözleri odaklanmış ve dudakları derin düşüncelere dalmış gibi hafifçe ayrılmış. Üzerinde beyaz bir bluz, siyah bir hırka ve ince altın bir kolye var. Beden dili rahat ve duruşu kendinden emin. Dikkatli ve düşünceli bir şekilde bir şeyler düşünüyor gibi görünüyor. Bakışları mesafeli ve yüzü sıcak, doğal bir ışıkla aydınlatılmış.
Aysun Şahin Besci
Blog Yazarı

Çocukluk hayallerini gerçekleştirmek adına Endüstri Ürünleri Tasarımı ve Marka İletişimi bölümlerini bitirdikten sonra tasarım bilgisiyle yeteneklerini buluşturduğu Noipaper Art&Craft'ı kurdu. 2009'dan bu yana çeşitli ürün tasarımı projelerine danışmanlık yapmakta bir yandan da Noipaper ile el yapımı ürünlerin değerini artırmak adına yetişkin ve çocuklara özel kağıt atölyeleri düzenlemektedir.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir kişi elleriyle yoğun bir odaklanma içinde klavyede yazı yazıyor. Klavye yakın plandan görülüyor, her tuş belirgin ve net bir şekilde görülebiliyor. Arka planda bir kişinin yüzünün bulanık bir görüntüsü ile bir adamın yüzünün yakın çekim görüntüsü vardır. Görüntünün alt kısmında, yan tarafında bir kalem görünen bir klavyenin yakın çekimi görülüyor. Görüntünün köşesinde, bir kişinin parmağı tuşlardan birine basarken görülebiliyor. Sağda, kırmızı bir arka plan üzerinde bir grafik ve ön planda beyaz bir büyüteç taslağı görülüyor. Görüntünün geneli keskin ve net bir kaliteye sahip.
Satış - Pazarlama

İşletmeden Müşteriye Pazarlama Nedir?

13 Ocak 2021
Şapka takan bir adam görülüyor ve kafası bir dizi kabloya bağlı. Yüzü ciddidir ve dosdoğru ileriye bakmaktadır. Etrafı siyah beyaz bir arka planla çevrilidir. Yakın plandaki görüntüde sol tarafında siyah zemin üzerinde beyaz bir O harfi bulunan boynu görülmektedir. Yakınlarda siyah zeminli beyaz bir kafatası da görülüyor. Resmin sağ alt köşesinde siyah zemin üzerine beyaz bir yazı var. Arka planda kollarını kavuşturmuş bir kadın da var. Görüntü siyah beyazdır ve bir insan kafasını net bir şekilde göstermektedir.
Satış - Pazarlama

Nöropazarlamayı Hangi Markalar Kullanıyor?

27 Aralık 2022
Bir kadın dizüstü bilgisayarı ve önünde bir kitapla bir masada oturuyor. Elini çenesine dayamış, derin düşüncelere dalmış. Dizüstü bilgisayarın üzerinde yakın çekim bir logo ve yanında mavi beyaz çizgili bir kutu var. Bir taburenin, bir kişinin bacağının ve bilgisayar kullanan bir kişinin bulanık görüntüleri görülebiliyor. Arka planda bir tabelanın yakın çekimi de var. Kadın dizüstü bilgisayar kullanmaktadır ve gözleri ekrana odaklanmıştır.
Online Eğitim

Eğitim Teknolojisi ve Enstitü Örneği

27 Ağustos 2018