AnasayfaBlogMarka Danışmanı Nedir? Ne İş Yapar?
Meslekler

Marka Danışmanı Nedir? Ne İş Yapar?

10 Haziran 2021
Bir kadın sırtını kameraya dönmüş, cep telefonuyla konuşmaktadır. Açık renkli bir üst ve koyu renkli bir alt giymiştir. Bir elinde sigara tutmakta, diğer eliyle de cep telefonunu kulağına götürmektedir. Arkasında beyaz bir yüzey vardır ve yukarıdan bir ışık parlamaktadır. Desenli bir perdesi olan bir pencerenin önünde durmaktadır. Yüz ifadesi ciddi ve odaklanmış. Yoğun bir konuşma yapıyor gibi görünüyor.
Marka Danışmanlığı KonularıAçıklamalarÖnemli Notlar
Marka YönetimiMarka danışmanı, markanın yönetiminden sorumludur ve markanın konumlandırma, strateji, kampanya, marka değeri ve marka iletişimi üzerinde etkin bir rol oynar.Deneyim ve uzmanlık gerektiren bir konudur.
Pazarlama İletişimiMarka danışmanı, markanın hedef kitleyle doğru ve etkili bir iletişim kurması için stratejiler geliştirir.Stratejik düşünme ve analitik beceriler gerektirir.
Halkla İlişkilerMarka danışmanı, markanın halkla ilişkiler çalışmalarını yürütür ve markanın itibarını güçlendirir.İletişim becerileri ve halkla ilişkiler anlayışı gerektirir.
Marka AnaliziMarka danışmanı, markanın mevcut durumunu analiz eder ve geliştirme stratejileri oluşturur.Analitik düşünme ve strateji oluşturma becerileri gerektirir.
Rakip AnalizleriMarka danışmanı, markanın rakiplerini analiz eder ve rekabet stratejileri oluşturur.Piyasa bilgisi ve analitik beceriler gerektirir.
Kişisel Marka DanışmanlığıMarka danışmanı, kişilerin marka değerlerini oluşturur ve yönetir.Kişisel marka yönetimi bilgisi ve deneyim gerektirir.
Ürün/Hizmet GeliştirmeMarka danışmanı, markanın ürün ve hizmetlerini geliştirme sürecini yönetir ve stratejiler oluşturur.Ürün/hizmet yönetimi konusunda bilgi ve deneyim gerektirir.
Marka İmaj ve İtibarMarka danışmanı, markanın imajını ve itibarını güçlendirici stratejiler geliştirir.İmaj yönetimi konusunda bilgi ve deneyim gerektirir.
Kampanya YönetimiMarka danışmanı, markanın kampanyalarını yönetir ve etkili bir sonuç elde etmek için stratejiler geliştirir.Kampanya yönetimi konusunda bilgi ve deneyim gerektirir.
Maaş AralığıMarka danışmanı maaşları, genellikle danışmanın deneyimine, hizmet verdiği şirketin büyüklüğüne ve danışmanın kendi hizmet geçmişine bağlıdır. Maaşlar genellikle 3.000 TL ila 10.000 TL veya daha fazla arasında değişir.-

İletişim alanının en kazançlı mesleklerinden biri marka danışmanlığıdır. İşletme markasına ya da bir markaya sahip işletmeye danışmanlık hizmeti veren marka danışmanı, marka yönetiminde en yetkili kişilerden biridir. Ayrıca marka danışmanı yalnızca işletmelere danışmanlık vermez. Kişisel marka danışmanlığına bağlı olarak kişilere de danışmanlık hizmeti sunar. 

Marka danışmanlığı mesleği, uzmanlık gerektiren bir iştir. Danışmanlık hizmetinin ve marka yönetim aşamalarının genişliğinden dolayı belli konularda uzmanlık gerektiren bilgilere sahip bir marka danışmanından yararlanılır. Marka danışmanı; pazarlama iletişimi, marka yönetimi, halkla ilişkiler ve iletişim alanında bilgisine bilgi katan kişidir. Bu bakımdan meslek, deneyim ve marka konusunda uzman bilgisine ihtiyaç duyan bir konumdadır. Peki marka danışmanı olma yolunda hangi adımları atmak gerekir ve nasıl marka danışmanı olunur? Gelin bu sorulara birlikte yanıt arayalım. 

Marka Danışmanı Nedir?

Marka danışmanlığı, mevcut markanın marka yönetimini üstlenen bir alandır. Marka danışmanlığıyla markanın konumlandırma, strateji, kampanya, marka değeri ve marka iletişimi unsurları etkin bir şekilde ele alınır. Marka danışmanı da danışmanlık hizmeti veren şirketlerde, ajanslarda, bizzat marka işletmesinde ya da bağımsız çalışır. 

Marka danışmanlığı mesleğinde, iletişim ve uzmanlık bilgisi çok önemlidir. Mesleğe yeni adım atmayı düşünüyorsanız mutlaka alan bilgilerinizi ve deneyimlerinizi artırarak ilerlemeyi düşünün. Marka danışmanı, yalnızca işletme markalarına hizmet vermez. Kişisel marka danışmanlığı adı altında bir marka değerine sahip kişilere de danışmanlık sunar. Marka danışmanlığında; pazar, marka ve tüketici analizi çok önemli görülür. Profesyonel bir marka danışmanı, süreç öncesini ve süreç sonrasını ele alarak ilgili aşamaları gerçekleştirir.

Marka danışmanının hizmet verdiği alanlar çeşitlidir. Bir ajansa bağlı olmak ya da freelance çalışmak. Açıkçası freelance çalışma sistemi içinde var olmak için ciddi bir deneyim geçmişi ve profesyonel bir hizmet aralığına ihtiyaç vardır. Freelance çalışmaya geçen marka danışmanı, zaten kendini kanıtlamıştır ve müşteri bulmakta da pek sıkıntı çekmeyecektir. Ajansa ya da işletmeye bağlı çalışan marka danışmanları ise yoğun bir tempoda çalışır. Özellikle ajans içinde çalışan bir marka danışmanı, birbirinden farklı müşterilerle çalışır ve her markaya farklı bir strateji üretir. Marka danışmanı için tüketici ve müşteri araştırmaları önemli bir marka yönetimi unsurudur. Marka yönetimi aşamalarına geçmeden önce mevcut ve ileriye dönük pazar araştırmaları yapılır ve buna uygun bir stratejiler bütünü oluşturulur. 

Marka Danışmanı Ne İş Yapar?

Marka danışmanı, marka yönetimi konusunda uzmanlık bilgilerine sahip olarak görevlerini yerine getirir. Yalnızca marka ile ilgilenmeyen danışman, markanın ilgili olduğu her konu ve alanla iletişim hâlindedir. Bu bakımdan marka danışmanlığı, dinamik ve yoğun bir tempoya sahip meslekler arasındadır. Hedef kitle ile ilgili araştırmaları takip etmek, marka pazarını analiz etmek, marka paydaşları ile iletişimi geliştirmek ve markanın ürün/hizmet geliştirme sürecini en doğru şekilde düzenlemek. Ayrıca tüm bu detaylı aşamalara ek olarak markanın alanına ve ihtiyaçlarına göre farklı aşamaları da dikkate alarak danışmanlığı verme görevi vardır. 

Marka danışmanlığında bir diğer önemli konu ise danışmanlık hizmetinin süresidir. Bu süre, hizmet verilen markanın ve müşterinin durumuna göre düzenlenir. Marka danışmanı, kişisel markalara da hizmet verir ve kişisel marka danışmanlığında daha farklı uygulamaları düşünmesi gerekir. Kısaca bir marka danışmanı aşağıdaki işleri yerine getirerek danışmanlık mesleğini sürdürür:

  • Markanın genel durumunu analiz eder. 

  • Analiz aşamasından sonra marka iletişimi ve imajı ile ilgili çalışmaları düşünür. 

  • Analiz ve değerlendirmeden sonra ise marka yönetimi için hangi aşamaların uygulanacağı ile ilgili marka yöneticileri ile görüşür. 

  • Marka imaj, ürün ya da hizmet yönetimi için analiz ve değerlendirme verilerini yöneticilere sunar ve süreç ile ilgili fikir verir. 

  • Marka imaj, itibar ve kampanyaları için yöneticilere brief hazırlar ve ilgili süreçlerde neler yapıp yapmamaları gerektiğini aktarır. 

  • Marka çalışmalarının etkili ve başarılı bir sonuç vermesi için rakip analizleri yapar. 

  • Marka uygulamaları için planlama aşamasını etkinleştirir. 

  • Reklam, halkla ilişkiler, pazarlama iletişimi hakkında yönetici ve danışanlara strateji bilgisi sunar. 

Marka Danışmanı Maaşları

Marka danışmanı maaşları, danışmanlık hizmetinden dolayı yüksektir. Ayrıca marka değerine sahip olmuş çoğu şirket ya da kişi, büyük ölçekli hizmet alma imkânına sahiptir. Fakat burada danışmanın kendi hizmet geçmişi de önemlidir. Ajans ya da danışmanlık şirketinde çalışan bir marka danışmanı, 3.000 TL ila 8.000 TL arasında bir maaş alır. Üst düzey şirketlerin marka danışmanı ise 10.000 TL'yi aşan maaşlar alabilmektedir.

Meslek, uzmanlık ve deneyim gerektirdiği için maaşların da yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Bununla birlikte freelance çalışan marka danışmanları da vardır. Freelance çalışmaya geçen çoğu marka danışmanı da profesyonel bir iş geçmişine sahiptir. Freelance çalışan bir marka danışmanı da müşteri fazlalığına bağlı olarak 5.000 TL'yi geçen maaşlar almaktadır. 

Marka Danışmanı Nasıl Olunur?

Marka danışmanı olmak, ideal meslek tercihlerinden biridir. Peki ideal bir meslek olan marka danışmanlığına nasıl adım atılır? Öncelikle danışmanlık mesleği için alandaki yetkinlik çok önemsenir. Yetkinlik ile beraber deneyim de bir diğer önemli faktördür. Deneyimin ve alan bilgisinin sınanması için ise marka ile ilgili alanlara yönelmek ve danışmanlık şirketlerinde işe başlamak gerekir. Ayrıca reklam ve halkla ilişkiler ajanslarında marka ile ilgili süreçlerde görev almak, ciddi bir adımdır. 

Yine ilgili bölümleri okumak da alan bilgisini artırmak ve ajanslarda iş bulabilmek adına önemlidir. Bu bölümler genel olarak iletişim ile ilgili bölümlerdir. Yeni medya, pazarlama, halkla ilişkiler, reklamcılık, işletme gibi bölümler, marka yönetimi konusunda bilginizi artırabileceğiniz bölümlerdir. Tabii ki ajanslarda uzun yıllar geçirmek için sadece üniversite bölümü okumak yeterli değildir. Ek olarak ilgili alan eğitimleri, workshop ve sertifikalar da gereklidir. Örneğin, kişisel marka yönetimi, halkla ilişkiler ve iletişim eğitimi, dijital pazarlama ve reklamcılık eğitimi alarak bilginizi artırmanız mümkün. Alan eğitimleri dışında ise daha başka yetkinlikler de çok derece önemli. İngilizce dil yetkinliği, iletişim ağı, iletişim becerileri ve referans, marka danışmanının danışman olarak ilerleyebilmesi için gerekli niteliklerdendir. 

Bu nitelikleri taşımak dışında ise analiz ve değerlendirme yetkinliği de önemlidir. Marka yönetiminin büyük bir parçası stratejidir. Stratejik adımlar ise araştırma, analiz, değerlendirme ve planlama yetkinliği ister. Dolayısıyla yukarıdaki tüm nitelikleri belli oranda ilerletmiş olsanız bile tercih edilmek için nasıl bir danışmanlık hizmeti yürüteceğiniz önemli bir unsur olacaktır.

Marka Yönetimi, Marka danışmanı, markanın yönetiminden sorumludur ve markanın konumlandırma, strateji, kampanya, marka değeri ve marka iletişimi üzerinde etkin bir rol oynar, Deneyim ve uzmanlık gerektiren bir konudur, Pazarlama İletişimi, Marka danışmanı, markanın hedef kitleyle doğru ve etkili bir iletişim kurması için stratejiler geliştirir, Stratejik düşünme ve analitik beceriler gerektirir, Halkla İlişkiler, Marka danışmanı, markanın halkla ilişkiler çalışmalarını yürütür ve markanın itibarını güçlendirir, İletişim becerileri ve halkla ilişkiler anlayışı gerektirir, Marka Analizi, Marka danışmanı, markanın mevcut durumunu analiz eder ve geliştirme stratejileri oluşturur, Analitik düşünme ve strateji oluşturma becerileri gerektirir, Rakip Analizleri, Marka danışmanı, markanın rakiplerini analiz eder ve rekabet stratejileri oluşturur, Piyasa bilgisi ve analitik beceriler gerektirir, Kişisel Marka Danışmanlığı, Marka danışmanı, kişilerin marka değerlerini oluşturur ve yönetir, Kişisel marka yönetimi bilgisi ve deneyim gerektirir, Ürün/Hizmet Geliştirme, Marka danışmanı, markanın ürün ve hizmetlerini geliştirme sürecini yönetir ve stratejiler oluşturur, Ürün/hizmet yönetimi konusunda bilgi ve deneyim gerektirir, Marka İmaj ve İtibar, Marka danışmanı, markanın imajını ve itibarını güçlendirici stratejiler geliştirir, İmaj yönetimi konusunda bilgi ve deneyim gerektirir, Kampanya Yönetimi, Marka danışmanı, markanın kampanyalarını yönetir ve etkili bir sonuç elde etmek için stratejiler geliştirir, Kampanya yönetimi konusunda bilgi ve deneyim gerektirir, Maaş Aralığı, Marka danışmanı maaşları, genellikle danışmanın deneyimine, hizmet verdiği şirketin büyüklüğüne ve danışmanın kendi hizmet geçmişine bağlıdır Maaşlar genellikle 3000 TL ila 10000 TL veya daha fazla arasında değişir, -
Marka Danışmanı Marka Danışmanı nedir Marka Danışmanı ne iş yapar Marka Danışmanı nasıl olunur Marka Danışmanı maaşları
Resimde uzun, siyah saçlı, gözleri kapalı ve yüzünde geniş, içten bir gülümseme olan bir kadın görülüyor. Sırtını dik tutmuş, kolları iki yanında, saçları omuzlarından ve sırtından aşağı dökülüyor. Yirmili yaşlarında görünüyor ve ten rengini tamamlayan beyaz bir bluz giyiyor. Memnun ve neşeli görünüyor, bir güven ve duruş havası yayıyor. İfadesi ve duruşu huzur ve dinginlik hissi veriyor. Uzun saçları güzelliğine ve kadınsılığına katkıda bulunarak mutlu ve kaygısız bir kadın resmini tamamlıyor.
Emine Büşra Kanat
Blog Yazarı

Ankara Üniversitesi Halkla ilişkiler ve tanıtım bölümünden mezun oldu. Lisans öğreniminde sosyal farkındalık kampanyalarında görev aldı. İstanbul İşletme Enstitüsü’nde fotoğrafçılık, iletişim, kişisel gelişim ve diğer farklı konularında yazmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Beyaz gömlek giyen bir kadın kameraya gülümsüyor. Elleri iki yanında ve bakışları doğrudan kameraya yönelmiş durumda. Çerçevenin sol tarafında, ortasında siyah ve mavi bir metin bulunan bir bilgisayarın ekran görüntüsü yer alıyor. Çerçevenin sağ tarafında, bir kadının göğsünün yakın çekimi görülüyor ve üzerinde bir cep telefonu ekranının görüntüsü yer alıyor. Sol alt köşede siyah ve turuncu ızgaralı beyaz bir kare var. Kadın yirmili yaşlarının sonlarında görünüyor, yüzü sıcak bir ışıkla aydınlatılmış. Rahat ve gevşemiş bir pozda görünüyor. Cildi sıcak, açık bir tonda ve gözleri koyu kahverengi. Saçları siyah ve omuz hizasında. Ortam çoğunlukla beyaz ve ışık yumuşak. Bu görüntü doğal ortamdaki bir insanın mükemmel bir örneğidir.
İş Hayatı

Bu Yüzyılın Popüler Meslekleri

07 Eylül 2021
Bir duvarın üzerinde dairesel bir şekle sahip beyaz bir sembol görülüyor. Sembolün net, belirgin bir dış çizgisi vardır ve açık gri bir arka planla çevrilidir. Beyaz sembol, tasarımın bir parçası olabilecek birkaç küçük ayrıntıyla birlikte bir tür logo veya amblem gibi görünüyor. Sembol duvarda ortalanmış ve görüntünün ana odağını oluşturuyor. Açık gri arka plan logoyu duvarın geri kalanından ayırarak öne çıkmasını sağlıyor. Logo oldukça büyük görünüyor, neredeyse tüm duvarı kaplıyor. Sembolün beyaz rengi temiz ve modern bir görünüm sağlıyor.
Nasıl Yapılır?

Marka Tescil İşlemleri Nasıl Yapılır?

04 Nisan 2019
Bu resim bir masa üzerindeki bir grup eşyayı göstermektedir. Mavi ve beyaz metinli sarı ve beyaz bir etiket, beyaz kapaklı sarı bir fincan, mavi etiketli beyaz bir önlük, mavi ve beyaz metinli beyaz bir daire, beyaz metinli siyah bir daire, kahverengi dikdörtgen bir nesne, mavi ve beyaz bir ekran, siyah metinli beyaz bir daire ve beyaz metinli beyaz bir önlük ve sarı bir çanta bulunmaktadır. Etiket net bir dikdörtgen şekle sahiptir ve sarı zemin üzerinde mavi ve beyaz renklerde birkaç kelime içermektedir. Fincan silindiriktir ve beyaz bir kapağı vardır. Önlük beyazdır ve ön tarafında mavi bir etiket vardır. Beyaz dairenin üzerinde mavi ve beyaz yazılar vardır. Siyah dairenin üzerinde beyaz yazı vardır. Kahverengi dikdörtgen nesne pürüzsüz bir şekle sahiptir ve masanın alt kısmında yer alır. Mavi ve beyaz ekran dikdörtgen şeklindedir ve üzerinde birkaç düğme vardır. Beyaz dairenin üzerinde siyah yazı vardır. Beyaz önlük ve sarı çantanın üzerinde beyaz yazılar var.
Marka Yönetimi

Kurumsal Kimlik Nasıl Oluşturulur?

14 Mayıs 2019
Bir kişi dizüstü bilgisayarın önünde oturmakta ve ekranı işaret etmektedir. Dizüstü bilgisayar açık ve ekranda bir grafik görülüyor. Kişi çizgili kumaştan bir gömlek giymekte ve diğer eliyle bir fincan tutmaktadır. Dizüstü bilgisayarın klavyesinin yakın çekimi ve masanın üzerindeki bir kart görülüyor. Kişi dikkatle odaklanmıştır ve parmakları doğrudan dizüstü bilgisayar ekranını işaret etmektedir. Fincan bir kenarda durmakta ve gömleğin kumaşı ön planda görünmektedir. Dizüstü bilgisayar parlak bir şekilde aydınlatılmışken, diğer öğeler buna kıyasla loş bir şekilde aydınlatılmıştır. Kişi dizüstü bilgisayar ekranında görüntülenen grafiği analiz etme sürecindedir.
Markalaşma

Marka Olma Gücünün İlkeleri

03 Ekim 2019