İş Hayatında Yeni Bir Stil: Freelance Çalışma
Freelance Çalışma Tanımı | Avantajları | Dezavantajları |
---|---|---|
Herhangi bir yere ve geleneksel mesai saatlerine bağlı olmadan, evinden veya bir kafeden çalışmayı tercih edenlerin çalışma stili. | Çalışma saatlerinizi kendiniz belirler ve daha özgür bir çalışma ortamınız vardır. İşe gitmek için harcadığınız zaman size kalır ve aynı anda birden fazla iş yapabilirsiniz. | Yapılan işlerde süreklilik yoktur ve sürekli ve düzenli bir geliriniz olmaz. Kendiniz yaptırmadığınız sürece sosyal güvenlik ve emeklilik hakkınız da yoktur. |
Bir mesai düzeni olmadığından zaman yönetimi tamamen çalışana bağlıdır. | Ofis ortamı ve alt-üst ilişkileri olmadığından kimseye hesap vermek zorunda kalmazsınız. Aynı anda birden fazla iş yapabilirsiniz. | Elinizde bir iş olmadığında iş aramanız gerekir. Yoğun bir çalışma dönemi olabileceği gibi aylarca iş bulamadığınız zamanlar da olacaktır. |
İnternet üzerinden yapılan birçok iş, bu çalışma stiline uygundur. | Bir mekana bağlı olmadan, çalışma ekipmanlarınızın olduğu her yerde çalışabilirsiniz. Evden veya istediğiniz bir yerden iş yapabilirsiniz. | Kimi zaman yaptığınız işe beklediğiniz karşılığı almakta sorun yaşayabilirsiniz, emeğiniz karşılıksız kalabilir. |
Freelancer olarak çalışan kişiler, kendi başlarına çalışmayı ve kendi işlerini yönetmeyi tercih ederler. | İşten elde edeceği kazancı, belli bir dönemde aldığı maaş şeklinde değil, yaptığı iş üzerinden ve saatlik çalışma karşılığı olarak belirleyebilirler. | İş disiplini olmayan ve zaman yönetimini bilmeyenler için yaptığı işler zorlaşır, yetişmeyen ve bitmeyen işler haline gelir. |
Son yıllarda oldukça fazla duymaya başladığımız freelance çalışma, bağımsız çalışma anlamına geliyor. Herhangi bir yere ve geleneksel mesai saatlerine bağlı olmadan, çalışmayı evinden veya bir kafeden yapmayı tercih edenlerin çalışma stilidir. Eskiden serbest meslek olarak nitelediğimiz bir kavram vardı, freelance çalışmayı ona benzetebiliriz.
Bu çalışma şeklini sadece kendi işini yapmak isteyenler veya işsiz olup bu şekilde kazanç elde etmek isteyenler tercih etmiyorlar. İnsanlar, bir işe sahip olduğu hâlde sevdiği, ilgi duyduğu, yapmaktan keyif alacağı başka bir işi de freelance çalışmayla pekâlâ yapabilir. İşten elde edeceği kazancı, belli bir dönemde aldığı maaş şeklinde değil, yaptığı iş üzerinden ve saatlik çalışma karşılığı olarak belirleyebilirler.
Freelance çalışan kişilere ise freelancer (bağımsız çalışan) denilmektedir. İnternette artık daha fazla karşımıza çıkan bir çalışma stilidir. Bu konuyla ilgili pek çok sitede iş fırsatları yakalayabilirsiniz. Çok geniş bir iş sahası var. Yeteneğinizin olduğu veya uzmanı olduğunuz bir iş mutlaka karşınıza çıkacaktır. Böyle bakıldığında daha çok avantajlı bir çalışma şekli olarak görülüyor. Her işte olduğu gibi freelance çalışmanın dezavantajları da mutlaka olacaktır.
Freelance Çalışmanın Avantajları Nelerdir?
Çalışma saatlerinizi kendiniz belirlersiniz.
Daha özgür bir çalışma ortamınız vardır.
Bir gün çalışmayıp tatil yaparsınız, ertesi gün daha fazla çalışabilirsiniz. Bu sizin elinizdedir.
İşe gitmek için hazırlanmaya harcadığınız ve yolda geçireceğiniz vakit size kalır. İşinize daha rahat odaklanıp, verimli bir şekilde çalışırsınız.
İşe geç kalma kaygınız olmaz. Üzerinizde bir patron baskısı yoktur.
Ofis ortamı ve alt-üst ilişkileri olmadığından kimseye hesap vermek zorunda kalmazsınız.
Bir mekâna bağlı olmadan, çalışma ekipmanlarınızın olduğu her yerde çalışabilirsiniz.
Aynı anda birden fazla iş yapabilirsiniz. Nasıl olsa zaman yönetimi sizin elinizde.
İlgili eğitim: Zaman Yönetimi Kursu
Freelance Çalışmanın Dezavantajları Nelerdir?
Yapılan işlerde süreklilik yoktur. Elinizde bir iş olmadığında iş aramanız gerekir.
Yoğun bir çalışma dönemi olabileceği gibi aylarca iş bulamadığınız zamanlar da olacaktır. Bu yüzden yedekte bir planınız olmalıdır.
Sürekli ve düzenli bir geliriniz olmaz. Bunun garantisi yoktur. Yaptığınız işler üzerinden kazanç elde edersiniz, işiniz olmadığında geliriniz de olmaz.
Kendiniz yaptırmadığınız sürece sosyal güvenlik ve emeklilik hakkınız da yoktur.
Kimi zaman yaptığınız işe beklediğiniz karşılığı almakta sorun yaşayabilirsiniz, emeğiniz karşılıksız kalabilir. Bu yüzden iyi bir sözleşme yapmanız, bu tür sorunların önüne geçer.
Bir mesai düzeni olmadığından iş disiplini olmayan ve zaman yönetimini bilmeyenler için yaptığı işler zorlaşır, yetişmeyen ve bitmeyen işler haline gelir.
Home Ofis ve Freelance Çalışan Arasındaki Fark Nedir?
İki çalışma şekli ayı anlama gelmez. Bu iki kavramın ayrıldığı noktalar vardır. Home ofis çalışanların büyük çoğunluğu freelance çalışanlardır. Birçok işi ve çalışmayı evinden freelance olarak yürütebilirler. Bir yere bağlı olmadan çalışırlar.
Home ofis çalışanlar içinde daha çok bir firmaya bağlı olarak işlerini evden de devam ettirenler ve düzenli maaşları olanlar da vardır. Sadece ofise gitmeden aynı işi evinden de yapabilir ve yapacağı iş bellidir, maaşı da buna göre belirlenmiştir. Düzenli bir şekilde gelir elde ederler.
Freelance Yapılacak İşler Nelerdir?
Daha çok bilişim alanındaki işler freelance çalışmaya uygundur. Yazılım ve kodlama, web siteleri kurma ve tasarlama, grafik tasarım, logo tasarım gibi pek çok işin yanında yazıyla alakalı işler de yoğunluktadır. makale yazmak, metin yazarlığı ve düzenlemeleri, içerik editörlüğü, blog yazarlığı, tercümanlık ve seslendirmenlik gibi birçok iş de yapılabilir.
Teknoloji ve internetin sağladığı imkânlarla her ortamda freelance çalışma mümkündür. Günümüzde ilginin giderek arttığı bir çalışma sistemi olarak birçok internet sitesinde iş imkanları sağlanmaktadır. Sizde ilgi alanınız kapsamında online eğitimler alarak freelance çalışabilirsiniz.
İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.