İş Ağı Nedir? İş Ağı Nasıl Kurulur?
Konu | Açıklama | Öneriler |
---|---|---|
İş Ağı Nedir? | İş ağı, iş hayatı içinde kurulan karşılıklı ağılar olup, farklı fırsatları yaratmak adına iş ilişkilerini güçlendirme sürecidir. | Okul arkadaşları, iş arkadaşları ve sektörde tanışılan kişiler iş ağına dahil edilebilir. |
İş Ağı Nasıl Kurulur? | İş ağı, konferanslar ve toplantılara katılmak, paylaşımcı olmak ve girişimci olmak gibi yöntemlerle kurulabilir. | Kendi alanında eğitim veren kişileri takip ederek, onların çevrimiçi toplantılarına katılmak iş ağı kurmayı destekler. |
İş Ağı Nasıl Canlı Tutulur? | Kendinizi unutturmamak, iletişimde kalmak ve fikirlerinizi paylaşmak iş ağını canlı tutmanın yollarıdır. | Kartvizitleriniz sürekli yanınızda olsun, iletşime geçtiğiniz kişilerle düzenli olarak iletişimde kalın. |
İş Ağı Kurmanın Online Yolu | LinkedIn, çevrimiçi iş ağı kurma konusunda en etkili platformlardan biridir. | LinkedIn'de aktif olarak yer alın, sektördeki etkinliklere ve konuşmalara katılın. |
İş Ağı Karantinada Nasıl Kurulur? | Karantina dönemi, çevrimiçi etkinliklere katılmayı ve sektörle ilgili çevrimiçi eğitimlere katılarak iş ağını genişletmeyi mümkün kılar. | Karantina sürecinde çevrimiçi etkinlikler ve seminerlere katılım gösterin. |
İş Ağının Önemi | İş ağı, iş ve kariyer fırsatlarını genişletir ve profesyonel ilişkileri güçlendirir. | İş ağınıza düzenli olarak yeni kontaktlar ekleyin ve var olan ilişkleri canlı tutun. |
İş Ağı Edinmenin Yararları | Kişisel kariyer gelişiminiz ve yeni fırsatlar için iş ağı kurmanın ve genişletmenin önemi büyüktür. | Bir iş ağı oluşturun ve bu ağı düzenli olarak güncelleyin. |
İş Ağı İçinde Kalma | Kurulan iş ağının etkin bir şekilde değerlendirilmesi için kişi akılda tutulmalı ve hatırlanmalıdır. | Proaktif olun, fikir üretme ve sohbetlere katılma yoluyla iş ağınızdaki kişilerle aktif bir iletişim kurun. |
İş Ağı İçin Girişimcilik | Yeni kişilerle tanışmak ve fikir paylaşmak, girişimciliğin ve iş ağı kurmanın önemli bir parçasıdır. | Girişimci kişilik profilinizi geliştirin, fikirlerinizi paylaşın ve sosyal etkinliklere katılım gösterin. |
İş Ağında Profesyonellik | Etkinliklere profesyonel bir şekilde katılmak ve kendinizi doğru bir şekilde ifade etmek iş ağınızın kalitesini arttırır. | İletişim becerilerinizi güçlendirin ve her zaman profesyonel bir duruş sergileyin. |
Son dönemlerde sıkça duyduğumuz network, iş ağı demek. Networking yani iş ağı kurmak nedir? Nasıl yapılır? Neden son zamanlarda sıkça duyuyoruz? Bu kadar önemli olmasının sebepleri neler? Kurduktan sonra bize sunduğu faydalar neler olacak? Karantina sürecinde iş ağı kurmak zor değil mi? Bunu en kolay nasıl başarabiliriz? Bunun için farklı bir yol var mı?
İçeriğimizde iş ağının ne olduğu ve kendi iş ağınızı nasıl kuracağınızdan bahsedeceğiz. Tüm bu sorulara cevap almak isteyenler için bu içerik çok faydalı olacak.
İş Ağı Ne Demek?
İş ağı, karşılıklı olarak fayda sağlamak amacıyla iş hayatında kurulan birliktelikler denilebilir. İş ağı; iş hayatındaki işverenler, çalışanlar, personeller vs aralarındaki iş ilişkilerini geliştirmektir. İş ağının amacı; kendinizi iş hayatındaki kişilere tanıtmak ve onları fırsata dönüştürmektir. Bu fırsat müşteri de olabilir, gelecekteki işinizin patronu da.
Aslında hepimiz mezun olduğumuz okullardan beridir iş ağını kurmaktayız. Mezun olduğumuz okulda tanıştığımız kişiler de bizim iş ağımızın bir parçası olabiliyorlar. Daha sonrasında girdiğimiz ilk işten itibaren iş ağını daha bilinçli şekilde kuruyoruz. Çünkü burada tanıştığımız insanlar bize referans olabiliyorlar. Bu da yeni bir iş fırsatı açısından oldukça önemli bir durum.
Fırsatın nereden geleceği bilinmediği için iş ağı kurmak herkes için önemli konumda. Bu nedenle de son yıllarda üzerine çokça düşünülüp konuşulan bir kavram. Çünkü herkes bir şekilde kurduğu iş ağının faydasını görüyor. Ne kadar sağlıklı bir iş ağı kurarsanız, iş hayatında o kadar varsınız. Ayrıca iş ağını doğru kullanabilirseniz çok şey öğrenip, öğretebilirsiniz.
İş Ağı Nasıl Kurulur?
İş ağını kurabilmek ve genişletebilmek için birkaç bilindik yol var. Şimdi bunlara göz atalım.
1 - Konferanslar, toplantılara katılmak: İş ağı kurmanın en güvenilir yolu şüphesiz ki konferans ve toplantılar. Çünkü burada tamamen kendi alanınızdan insanlarla bir arada olacaksınız. Bu konferans ve toplantıları sadece kurum içi olarak düşünmeyin.
Aynı zamanda kurumlar arası da bu tür etkinlikler sıkça yapılıyor. Özellikle de daha kurumsal şirketler bu tarz organizasyonları yapmayı tercih ediyorlar. Çünkü bilgi alışverişi o şirketin daha da gelişmesine katkıda bulunuyor. Bunu bazen kurumsal düzenle alakalı bazen de personel gelişimi için de yapabiliyorlar.
2 - Paylaşımcı olmak: Peki ama karantina sürecindeyken bunu nasıl yapacağız diyorsanız endişelenmeyin. Çünkü birçok şey online olarak yapılabildiği gibi bu toplantılar da online yapılıyor. Aslında online olmasının bir güzel yanı da kendi şirketinizden bağımsız toplantılara katılabilmeniz.
Kendi alanınızdan eğitim veren insanları takip ediyorsanız onların toplantılarına katılabilirsiniz. Böylece kendinize yeni ve farklı bir iş ağı da kurmuş olursunuz. Belki bu sayede farklı bir şirkete geçebilirsiniz veya farklı bir şehre taşınabilirsiniz. Ayrıca katıldığınız bu etkinliklerde kendinizi tanıtarak projelerinizden söz edebilirsiniz. Bu sayede fikir alışverişine açık olmanız, gerektiği yerde de paylaşmanız önemli.
3 - Girişimci olmak: Yukarıda bahsettiğimiz maddeleri uygulayabilmek için biraz da girişimci olmanız gerekiyor. Katıldığınız toplantı ya da konferanslarda mutlaka söz alın, fikir sunun. Ya da en azından yeni insanlarla tanışmaktan çekinmeyin. Burada kuracağınız ufak bir muhabbetle güzel bir iş arkadaşı edinebilirsiniz. Bu da sizin iş ağınızın iyi bir parçası olur.
İş Ağı Nasıl Canlı Tutulur?
İş ağınızı kurmaya başladınız, yavaş yavaş tanınıyorsunuz. Peki bu kadarı yeterli mi? Tabi ki hayır. Bir iş ağının sürekli olarak size fayda sağlaması için onu canlı tutmalısınız. Yani kendinizi unutturmamalısınız. Bunun için yapabileceklerinizi birkaç maddede özetlersek;
Katılacağınız etkinliklere giyiminize özen göstererek katılın. Mümkün olduğunca profesyonel bir görünüm çizin.
Katıldığınız toplantı ya da etkinliklere kartvizitsiz gitmeyin. Kimin ne zaman sizinle iletişime geçmek isteyeceğini bilemezsiniz.
Toplantı ya da etkinliklerden tanıştığınız insanlarla iletişimde kalmaya çalışın.
Nasılsa tanıştım beni hatırlamaz demeyin, hatırlamıyorsa siz hatırlatın.
Girişimci olmanızın avantajı iş ağınızdakilerin sizi akıllarında daha kolay tutmaları. O yüzden söze girin, fikirler üretin ve akılda kalın.
Yeni tanışmanın biraz daha ötesine geçtiğiniz insanlarla telefonlaşın. Böylece hem samimiyet kurarsınız hem de sizi önemsemeye başlarlar.
İletişim kurarken istekli olun ve bunu karşı tarafa yansıtın. Yani karşı tarafta ‘’beni önemsiyor’’ hissini uyandırın. Bu kesinlikle olumlu olarak size dönecektir.
İş Ağı Kurmanın Online Yolu
Eskiden sıkça yüz yüze görüşülürdü ve iş ağı kurulurdu. Fakat değişen dünya düzeni, zamanın değerli olması düşüncesiyle online olmaya başlandı. Ayrıca şu an içinde bulunduğumuz pandemi sürecinde bunun önemi iyice arttı. Peki online iş ağı kurmanın en iyi adresi neresi? Tabi ki LinkedIn.
LinkedIn iş odaklı kurulduğu için iş ağı kurmanın da en iyi yolu. LinkedIn ile kendinize ücretsiz bir profil oluşturarak ilk adımı atabilirsiniz. Profilinizde yapmış olduğunuz projeleri ya da makaleleri yayınlayabilirsiniz. Ve tanıdığınız insanları ekleyebilirsiniz. Eklediğiniz insanlarla paylaşımlarda bulunabilir, onların paylaşımlarını takip edebilirsiniz. Üstelik LinkedIn ile sadece tanıdığınız insanları değil tüm dünyadan insanları ekleyebiliyorsunuz. Bu platformun en güzel yanı da bu. Bu sayede dünyanın en başarılı iş insanlarını takip edebiliyor, onlara ulaşabiliyorsunuz. Dilerseniz Premium üyelik alarak platformun sunduğu avantajları da artırabilirsiniz.
Profilinizi oluştururken nelere dikkat etmelisiniz?
Eğitim, iş deneyimi gibi alanları dikkatlice doldurmalısınız. Tıpkı bir özgeçmiş hazırlar gibi.
Sizi kurumsal şirketlerin ve iş insanlarının takip edeceğini unutmayın. Bu nedenle profesyonel görünümlü bir profil fotoğrafınız olmalı.
Yine aynı sebepten paylaşımlarınıza da dikkat etmelisiniz. Bu platformda iş dışında paylaşımlarda bulunmak faydanıza olmayacaktır.
Profilinizi sürekli güncel tutmalısınız. Örneğin yeni bitirdiğiniz projenizi ekleyin, yeni aldığınız sertifikaları paylaşın. Ya da iş değiştirirseniz bunu da paylaşın.
Burada oluşturduğunuz profil sizin iş hayatınızdaki referansınız olacaktır. Bu nedenle bu platformu kullanmaya özen gösterin.
Yapmış olduğunuz işle ilgili her türlü işin anahtar kelimesini profilinize ekleyin. Biliyorsunuz ki anahtar kelimeler, bu tarz platformların kullandıkları yapay zekaların dikkatini çekiyor. Bu sayede sizi ilgi alanınıza göre benzer kişilere öneriyor.
İş Ağının Faydaları
Çevrenizi genişletme fırsatı bulursunuz.
Hali hazırda bulunan çevrenizin dışında yeni bir çevre daha oluşturmuş olursunuz.
Gelişmiş iş ağı sayesinde daha fazla insana ve iş fırsatına ulaşabilirsiniz.
Bağlantılarınızla fikir alışverişinde bulunabilir, kendinizi geliştirebilirsiniz.
Şirketiniz için yeni yetenekleri keşfedebilirsiniz.
Düzenli olarak yeni insanlarla bir arada olmak güveninizi artırır.
Mersin Üniversitesi Gıda Mühendisliği mezunu olan Müge Yılmaz, 2017 - 2018 eğitim yılında Portekiz'de Erasmus Öğrenci Değişimi ile eğitimine devam etti. 2020 yılının başlarında mezun olan Yılmaz, İstanbul İşletme Enstitüsü'nün İçerik Editörlüğü eğitimini alıp bu sayede çeşitli web sitelerinde içerikler yazmaya başladı. İstanbul İşletme Enstitüsü'nde İçerik Uzmanlığı eğitimine de devam etmekte.