AnasayfaBlogGemi İnşa Teknikeri Nedir? Ne İş Yapar?
Meslekler

Gemi İnşa Teknikeri Nedir? Ne İş Yapar?

02 Temmuz 2021
Mavi miğferler giyen bir grup adam büyük bir odada durmaktadır. Duvarlar koyu kırmızıya boyanmış ve bir tanesinin üzerinde beyaz bir yazı görülüyor. Odanın ortasında, üzerinde kırmızı ve beyaz kareli bir kumaş örtülü sarı metal bir korkuluk vardır. Adamlardan biri mavi bir takım elbise, diğeri ise mavi bir pantolon giymektedir. Bir kişinin bacağının yakın çekimi ve bir çitin yakın çekimi görülebilmektedir. Mavi üniformalı bir adam metal bir çit tutmaktadır ve çitten kırmızı ve yeşil bir kurdele sarkmaktadır. Atmosfer ciddidir ve adamlar sessizce durup odaya bakmaktadır.
TerimAçıklamaÖrnekler
Gemi İnşa TeknikeriTasarım, üretim, montaj, bakım, onarım ve kalite kontrol işlemlerini üstlenir. Yük ve yolcu gemileri, gemi inşaatı mühendisinin gözetimi altında çalışır.
Çalışma OrtamıAna çalışma ortamları tersaneler ve dizayn ofisleridir.Mühendisin yardımcısı ya da işin yürütücüsü olarak atandığı yerler.
Gemi İnşa Teknikeri Eğitimi2 yıllık gemi inşaatı bölümlerinden mezun olması gereklidir.Meslek yüksekokullarının gemi inşaatı programı
Gemi İnşa Teknikeri GörevleriModifikasyonları belirleme, kalite kontrol, gemi soğutma ve elektrik sistemleri kurma gibi.Gemi proje çizimleri yapma, ekipman kurulumu için modifikasyonları belirleme vb.
Gemi İnşa Teknikeri MaaşlarıÇalıştıkları kuruma, eğitim durumu ve tecrübeye göre değişir.Yeni bir gemi inşa teknikeri en az 3.800 TL kazanır.
Gemi İnşa Teknikeri Sağlık ve GüvenlikSağlık ve güvenlik standartlarına uygun olacak şekilde çalışmalarını yürütür.-
Gemi İnşa Teknikeri Mesleki GelişimKendilerini sürekli geliştirmeli ve yeni teknolojileri yakından takip etmeli.-
Gemi İnşa Teknikeri İş İmkanlarıKamu alanında ve özel sektörde geniş iş imkanına sahip.Tersaneler, gemi dizayn ofisleri vb.
Gemi İnşa Teknikeri Araç ve GereçlerÇalışmaları sırasında birçok araç ve gereç kullanılır.Mikrometre, kumpas, mihengir, komperatör, şablon, rapido, ölçüm ve çizim aletleri, çeşitli büro malzemeleri, montaj elemanları vb.
Gemi İnşa Teknikeri Çalışma ŞartlarıÇalışma ortamı nemli, gürültülü, kirli, titreşimli olabilir. Yakıcı ve patlayıcı maddelere maruz kalabilir. Hafta sonu çalışmaları gerekebilir.-

Üniversitelerde yer alan 2 yıllık gemi inşaatı bölümlerinden mezun olan öğrenciler tekniker unvanı ile iş başvurusu yapabilecek donanımla mezun olur. Bir başka ifade ile büyük tonajlı yük ve yolcu gemileri, balıkçı gemileri, tanker, yat ve benzerlerinin tasarım, üretim, montaj, bakım, onarım ve kalite kontrol işlemlerini yerine getirme görevinin üstlenen kişilere gemi inşa teknikeri denir. Tüm bu görevleri yerine getirirken gemi inşaatı mühendisinin gözetimi altında hareket ederler. Ana çalışma ortamları tersaneler ve dizayn ofisleridir.

Bir mühendisin yardımcısı ya da işin yürütücüsü görevlerini üstlenirler. Yaptığı tüm işler dikkat ve sorumluluk bilinci gerektirir. Teknikerlerin özenli ve disiplinli çalışmaları gerekir. Kendilerinden beklenen işi belirlenen süre içinde teslim etmeleri gerekir.

Yazımızda gemi inşa teknikeri ile ilgili merak edilen tüm sorulara yanıt verdik. Gemi inşa teknikeri nedir? Gemi inşa teknikeri ne iş yapar? Gemi inşa teknikeri maaşları ne kadar? Birlikte inceleyelim.

Gemi İnşa Teknikeri Nedir?

Gemi inşa teknikeri, farklı tür ve boyutlardaki gemilerin tasarım, inşa, bakım ve onarımını yapmakla yükümlü olan kişilere verilen addır. Büyük tonajlı yük ve yolcu gemileri, tanker ve benzerlerinin yapımı ve montajından başlayıp kullanıma hazır hale getirilmesine kadar olan işlemlerde mühendisin gözetimi altında kendisine verilen sorumlulukları yerine getirir.



Çalışmaları sırasında birçok araç ve gereç kullanır. Bunlardan bazıları; mikrometre, kumpas mihengir, komperatör, şablon, rapido, ölçüm ve çizim aletleri, çeşitli büro malzemeleri, montaj elemanları gibi sıralanabilir. Çalışmaları sırasında büyük bir titizlikle görevlerini yerine getirmeleri gerekir. Gemi inşa teknikeri olarak çalışmak isteyen kişiler eğitim imkanlarını araştırır.

Gemi inşa teknikeri olmak için, iki yıllık eğitim veren meslek yüksekokullarının gemi inşaatı programını ön lisans derecesi ile bitirmeleri şartı aranır. Bunun yanından mesleki bazı niteliklere sahip olmaları da oldukça önemlidir. Kendilerini geliştirmeleri ve yeni teknolojileri yakından takip etmeleri gerekir.

Gemi İnşa Teknikeri Ne İş Yapar?

Gemi inşa teknikeri oldukça geniş iş imkanına sahiptir. Kamu alanında belli şartları yerine getirerek ve özel sektörde çalışabilirler. Bireysel çalışmaları olacağı gibi ekip içinde de çalışması gerekir. Gemi inşaatı mühendisinin denetimi altında görevlerini yerine getiren meslek mensuplarının görev ve sorumlulukları aşağıdaki gibi sıralanabilir.



  • Ekipman kurulumu için ihtiyaç duyulan modifikasyonları belirlemek amacıyla, teknik çizimleri incelemekten sorumludur.

  • Gemi proje çizimleri yapar.

  • Elektrikli aletler ve ağaç işleme makineleri gibi ekipmanları kullanarak ahşap yedek parçalar imal eder ve kurar.

  • Boya ve jel kaplamayı gemilere uygular.

  • Gemi kalite kontrolünü yapmaktan sorumludur.

  • Vinç ya da kıyı demiryolunu kullanarak gemilerin sudan çıkarılmasına yardımcı olur.

  • Çeşitli ölçüm araçlarını kullanır ve arıza teşhisi yapmak için motor, şanzıman, pervane, seyir ve ilgili sistemleri test eder.

  • Onarım ya da montajı tamamlamak üzere gereken süreyi belirleme konusunda gemi inşaatı mühendisi ile iletişim halinde olur.

  • Gemi soğutma sistemleri, elektrik sistemleri, donanım ve ilgili bileşenleri kurmak ve test etmek önemli görevleri arasındadır.

  • Sağlık ve güvenlik standartlarına uygun olacak şekilde çalışmalarını yürütür.

  • Mesleki gelişimi sürdürmeye devam eder.

Gemi İnşa Teknikeri Maaşları

Gemi inşa teknikeri kamu ve özel sektöre ait açık havada tersanelerde çalışabileceği gibi, büro ortamında da çalışmalarını yürütebilir. Genellikle çalışmaları verilen sorumluluklara göre belli olur. Çalışma ortamı nemli, gürültülü, kirli, titreşimli olabilmektedir. İş gereği yakıcı maddeler, patlayıcı maddeler, elektrik çarpması, kesici aletler ve makinelerden kaynaklanacak iş kazaları ile karşılaşmalarına sebep olabilir. Tam gün ve hafta sonu çalışmaları gerekebilir. Çalışırken meslektaşlarıyla, işçilerle, gemi inşaat mühendisleriyle iş birliği içinde hareket ederler. Gemi inşa teknikerleri, devlete ya da özel sektöre ait tersanelerde görev alabilir.

Ülkemizde son yıllarda denizcilik faaliyetleri hızla artmaya devam etmektedir. Bu sebeple iş bulma olanağı oldukça fazladır. Gemi inşa teknikeri maaşları çalıştıkları kuruma göre değişiklik gösterir. Ayrıca kişinin eğitimi, tecrübesi ve birikimim maaşını etkileyen önemli unsurlar arasında yer alır. Gemi inşa teknikerlerinin kendilerini sürekli geliştirmeleri önemlidir. Ayrıca teknolojileri yakından takip etmeli ve sektör ihtiyaçlarını iyi bir şekilde gözlemelidir. Peki, gemi inşa teknikeri ne kadar maaş kazanır?

  • Yeni çalışma yaşamına başlamış bir gemi inşa teknikeri en az 3.800 TL maaş kazanır.

  • Bir süre tecrübe kazanmış bir gemi inşa teknikeri ortalama 5.000 TL maaş kazanır.

  • Uzun yıllar sektör ve iş tecrübesi olan bir gemi inşa teknikeri ise en fazla 6.500 TL gelir elde eder.

Gemi İnşa Teknikeri Nasıl Olunur?

Gemi inşa teknikeri olmak isteyen kişilerin ilk araştırdıkları konu eğitim koşullarıdır. Gemi inşa teknikeri olmak isteyen kişilerin iki yıllık eğitim veren meslek yüksekokullarından mezun olmaları gerekir. Eğitim alacakları bölüm gemi inşaatı ön lisans programıdır. Eğitim süresi 2 senedir. Kişilerin bu alanla ilgi olması oldukça önemlidir. İş koşulları yorucu ve uzun saatlere dayanabilir. Bunların hepsini göz önünde bulundurarak karar vermeleri önerilir. Ayrıca eğitim tek başına da yeterli değildir. Kişinin mesleki niteliklere sahip olması ve bu nitelikleri geliştirmesi de eğitim ve tecrübe kadar önemlidir. İşverenler işe alım sırasında kişinin sahip oldukları nitelikleri inceler. Kurum ve sektör için en uygun kişiyi tüm kriterleri inceleyerek belirler. Bir gemi inşa teknikerinin sahip olması gereken nitelikler nelerdir, inceleyelim.

  • Tersane ya da büro gibi kapalı ortamlarda çalışabilmeleri gerekir.

  • El ve göz koordinasyonuna sahip olmaları önemlidir.

  • Ekip çalışmasına uyum göstermeleri ve takım çalışması içinde motivasyonu yüksek tutmaları gerekir.

  • Detay odaklı çalışmaları önemlidir.

  • İş teslim tarihlerine riayet etmeleri gerekir.

  • Asgari denetimle çalışabilecek öz disipline sahip olmaları çok önemlidir.

  • Problemlere yenilikçi çözümler getirebilmeleri gerekir.

  • Teknik konuları açıklıkla ifade edebilecek sözlü ve yazılı iletişim becerisi sergilemeleri gerekir.

  • Erkek adaylar için askeri yükümlülüğünü tamamlamış olmak önemlidir.

Gemi İnşa Teknikeri, Tasarım, üretim, montaj, bakım, onarım ve kalite kontrol işlemlerini üstlenir , Yük ve yolcu gemileri, gemi inşaatı mühendisinin gözetimi altında çalışır, Çalışma Ortamı, Ana çalışma ortamları tersaneler ve dizayn ofisleridir, Mühendisin yardımcısı ya da işin yürütücüsü olarak atandığı yerler, Gemi İnşa Teknikeri Eğitimi, 2 yıllık gemi inşaatı bölümlerinden mezun olması gereklidir, Meslek yüksekokullarının gemi inşaatı programı, Gemi İnşa Teknikeri Görevleri, Modifikasyonları belirleme, kalite kontrol, gemi soğutma ve elektrik sistemleri kurma gibi, Gemi proje çizimleri yapma, ekipman kurulumu için modifikasyonları belirleme vb, Gemi İnşa Teknikeri Maaşları, Çalıştıkları kuruma, eğitim durumu ve tecrübeye göre değişir, Yeni bir gemi inşa teknikeri en az 3800 TL kazanır, Gemi İnşa Teknikeri Sağlık ve Güvenlik, Sağlık ve güvenlik standartlarına uygun olacak şekilde çalışmalarını yürütür, -, Gemi İnşa Teknikeri Mesleki Gelişim, Kendilerini sürekli geliştirmeli ve yeni teknolojileri yakından takip etmeli, -, Gemi İnşa Teknikeri İş İmkanları, Kamu alanında ve özel sektörde geniş iş imkanına sahip, Tersaneler, gemi dizayn ofisleri vb, Gemi İnşa Teknikeri Araç ve Gereçler, Çalışmaları sırasında birçok araç ve gereç kullanılır, Mikrometre, kumpas, mihengir, komperatör, şablon, rapido, ölçüm ve çizim aletleri, çeşitli büro malzemeleri, montaj elemanları vb, Gemi İnşa Teknikeri Çalışma Şartları, Çalışma ortamı nemli, gürültülü, kirli, titreşimli olabilir Yakıcı ve patlayıcı maddelere maruz kalabilir Hafta sonu çalışmaları gerekebilir, -
Gemi İnşa Teknikeri Gemi İnşa Teknikeri nedir Gemi İnşa Teknikeri ne iş yapar Gemi İnşa Teknikeri maaşları Gemi İnşa Teknikeri nasıl olunur
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.