AnasayfaBlogMetalürji Bölümü (MYO)
Bölümler

Metalürji Bölümü (MYO)

20 Ocak 2021
Bu yakın çekim fotoğrafta dikdörtgen şeklinde ve beyaz renkli metal bir nesne görülüyor. Parlak sarı bir arka plan üzerine yerleştirilmiştir. Nesne, ışığı parlak bir parlaklıkta yansıtan pürüzsüz, parlak bir yüzeye sahip. Kenarları keskin ve belirgin olduğu için güçlü bir metalden yapılmış gibi görünüyor. Metalin dokusu açıkça görülebiliyor, yüzeyde küçük çıkıntılar ve girintiler var. Belirgin bir desen ve tasarıma sahip, iyi işlenmiş ve sağlam bir nesne gibi görünüyor. Bir amaç için yapılmış gibi görünüyor ve amacı bilinmiyor.
BilgilerAyrıntılarÖnemli Notlar
Metalürji Bölümü Nedir?Madenin çıkarılmasından kullanımına kadar her alanda var olan elemanı yetiştirir. 2 yıllık bir ön lisans programıdır.Önceden “metalürji malzeme” olarak geçen bölümün adı metalürji olarak değişmiştir.
Bölümü Kimler Tercih Edebilir?Fizik, kimya, matematik gibi dersleri seven, sabırlı ve dikkatli, gürültülü ve hijyenik olmayan ortamlarda rahatsız olmayan bireylerBilgisayar kullanmayı seven kişilerin bu bölümde daha rahat edeceği belirtilmiştir.
Metalürji Bölümü Sonrası Dikey Geçiş İmkanlarıMetalürji ve Malzeme Mühendisliği, Malzeme Bilimi ve Mühendisliği, Nanoteknoloji Mühendisliği, Nanobilim ve Nanoteknoloji, Cevher Hazırlama Mühendisliği, Kimya MühendisliğiDikey Geçiş Sınavı'nda başarılı olunması gerekmektedir.
İş İmkanlarıMetal ve çelik döküm sahaları, ısıl işlem alanları, alüminyum döküm ve çelik döküm alanları, bakır ve bor döküm firmaları, maden analiz laboratuvarlarıSanayileşmenin yoğun olduğu şehir ve bölgelerde iş bulma imkanı daha yüksektir.
Bölümde Ne Kadar Süre Eğitim Görülür?2 yılStaj yapma zorunluluğu vardır.
Staj40 iş günü staj yapılması zorunlu.2. sınıfın son döneminde staj yapılır.
Ön Lisans Programı2 ana yıl yani 4 ara yıldan oluşur.Teorik ve uygulamalı eğitim bir arada verilir.
Eğitim İçerikleriMetalik ve çelik malzemelerin tanıtımı ve kullanımıBilim ve teknoloji ile bütünleşik eğitim verilir.
KPSS ile Kamuda İstihdamKpss’ye girerek yeterli puan alınması gerekmektedir.Kontenjanlar açıldıkça memur olabileceği belirtilmiştir.
Özel Sektörde İstihdamÖzel sektörde teknik personel olarak iş bulma imkanı vardır.Özel sektörde iş bulma imkanı kamuya göre daha yüksektir.

Teknik personel ve ara eleman yetiştirmesi bakımından ön lisans bölümleri oldukça revaçta. Eğitim sürelerinin kısa olması da ön lisans programlarını cazip hale getiren bir başka sebep. Doğru bölümler tercih edildiğinde iş sıkıntısı da çekilmemiş oluyor.

Bu bölümlerden biri de metalürji bölümü. Bölüm hemen hemen her malzemenin üretilip pazarlanmasıyla ilgileniyor. Bu da aslında her alana açılabilecek iş kapısı demek. Bölümün serüveni malzemeler daha maden olarak çıkarılırken başlıyor. Satış ve pazarlamayla da son buluyor.

Metalürjinin günümüzde kullanılmadığı yer yok. Metallerin kullanımı basit bir masanın demirinden uçak ve jetlere kadar uzanıyor. Ülkelerin gelişim düzeyleri de bu kullanım oranını ve alanını etkiliyor. Gelişmiş ülkelerde özellikle teknoloji alanında metalürji üst düzeyde kullanılıyor.

Türkiye de gelişmekte olan ülkeler arasında yer alıyor. Bu da son zamanlarda üretime verilen ağırlıkla doğru orantılı. Türkiye'de şimdilik sadece malzeme üretim alanı ağırlık kazanıyor. Fakat bilim ve teknoloji alanlarında da çeşitli çalışmalar yapılıyor. İlerleyen teknolojinin bir gereği olarak matalurji önem kazanıyor. Dolayısıyla yapılmak istenen üretimler bölümün önünün açılmasına olanak sağlıyor.

Metalürji bölümü her üniversitede bulunmadığı için pek bilinmiyor. Bu nedenle sizin için bu bölümle ilgili oldukça detaylı bir araştırma yaptım. Metalürji ne anlama gelir? metalürji bölümü nedir? Okurken hangi dersler görülür? Hangi üniversitelerde bölüm bulunur? metalürji bölümü bitirenlerin iş imkanları nelerdir? Mezun olduklarında ne işler yaparlar? Bu işi yapanlar ne kadar maaş alır? Yazımı okuduğunuzda bütün bunların cevabını bulacak ve kafanızdaki soru işaretlerini giderebileceksiniz.

Metalürji Bölümü Nedir? 

Metalürji bölümü bir madenin çıkarılmasından kullanımına kadar her alanda var olan elemanı yetiştirir. 2 yıllık bir ön lisans programıdır. Önceden “metalürji malzeme” olarak geçen bölümün adı metalürji olarak değişmiştir. Bölümün amacı metalik ve çelik malzemeleri tanıtarak o alanlarda üretim yapacak eleman yetiştirmektir.



Metalin ve diğer madenlerin kullanılması oldukça eskiye dayanır. Fakat bunların teknoloji ve bilimleri buluşması yenidir. Bölüm de bu kullanımı geliştirmeyi hedefler. Bölüme TYT puanı ile girilir. Sayısal alan ilgisi gerektirir. Metalürji bölümünü tercih etmek isteyenlerin 150 puan barajını aşması gerekir. Teknik meslek liselerinin benzer bölümlerinden sınavsız geçiş imkanı da vardır. Bu yüzden meslek lisesi öğrencileri tarafından sıklıkla tercih edilir.

Tüm ön lisans programlarında olduğu gibi ara eleman yetiştirir. 2 ana yıl yani 4 ara yıldan oluşur. Bölümde teorik ve uygulamalı dersler birlikte gösterilir. Öğrenciler okurken Kredi Yurtlar Kurumunun yurt, burs ve öğrenim kredisi imkanlarından faydalanabilir. Okurken staj yapmak zorunludur. Staj kamuda ya da özel sektörde yapılabilir. Staj 4.yarıyılda yani 2.sınıfın son döneminde yapılır, 40 iş gününü bulur. Mesleğe giriş deneyimi kazanabilmek için staj yapılması önerilir.

Bölümde okumak isteyenlerin bazı yeterliliklere sahip olması gerekir. Bu yeterlilikler şöyle sıralanabilir: Fizik, kimya, matematik gibi dersleri seven bireyler olmalıdır. Sabırlı ve dikkatli çalışan kişilerdenseniz Metalürji bölümünde rahatlıkla okuyabilirsiniz. Bilgisayar kullanmaktan hoşlanmak yine okurken zorlanmamanıza yardımcı olur. Ayrıca hijyenik olmayan ve gürültülü ortamlardan rahatsız olmayan bireyler Metalürji bölümünü tercih edebilir.

Tüm iki yıllık ön lisans bölümleri gibi dikey geçiş olanağı verir. Öğrenciler Dikey Geçiş Sınavı'nda başarılı olduklarında bu bölümlere geçebilirler. Metalürji bölümü okuyanların geçebilecekleri 4 yıllık fakülteler şunlardır:



Metalürji Bölümü İş İmkanları Nelerdir? 

Metal temelde olmak üzere çelik, metalden plastik üretimi, cam sanayisi de metalürjinin çalışma alanıdır. Herhangi bir alanda malzeme üretilen her yerde çalışabilirler.  Ancak sanayileşmenin yoğun olduğu şehir ve bölgelerde iş bulmaları daha kolay olur. Teknik eleman yetiştirilen bir bölüm olduğu için iş imkanları oldukça geniştir.

Kamuda ya da özel sektörde iş bulabilirler. Kamuda çalışabilmek için Kpss’ye girerek yeterli puanı almaları gerekir. Açılan kontenjanlara göre de tercih yaparak memur olabilirler. Ancak kamudaki istihdam özel sektöre göre pek iç açıcı değildir. Bu nedenle özel sekörde daha kolay iş bulunur.

Bunun dışında fabrikalarda teknik personel olarak çalışabilirler. Metalürji bölümü metal döküm sahalarında çalışma olanağı sağlar. Isıl işlem alanları yine metalürji bölümü mezunlarını istihdam eden yerlerdendir. Alüminyum döküm alanları ve çelik döküm alanlarında iş bulabilirler. Bakır ve bor döküm firmaları bünyesine dahil olabilirler. Çıkarılan madenlerin test ve laboratuvar aşamaları metalürji bölümüne iş imkanı verir.

Kamunun ve fabrikaların araştırma geliştirme birimlerinde yer alabilirler. Makine ya da makine parçaları üreten yerler metalürji bölümü mezunlarına iş kapısı açar. Taşıt üretimi yapan fabrikalarda da çalışabilirler. Büroda masa başında çalışabileceği gibi tozlu, kirli, gürültülü ve aşırı sıcak yerlerde de çalışabilirler. Çoğunlukla fiziki güç gerektiren alanlarda çalıştıkları için erkek çalışanlar daha çok tercih edilir.

Metalürji Bölümü Mezunları Ne İş Yapar? 

metalürji bölümünü bitiren kişiler “metalürji teknisyeni” ya da “metalürji teknikeri” adını alır. Aslında yaptıkları iş çalıştıkları sektöre göre değişir. Pazarlama, döküm, ısıl işlem gibi sektörlerde farklı işler yürütürler. Çoğunlukla madenlerle ilgilendikleri için çalışma ortamları biraz pis ve çalışma şartları ağır olur. Bilgisayar, mikroskop, laboratuvar ekipmanları ve test kontrol araçları ile çalışırlar. Kaplama ve seramik fırınları, sıkıştırma ve pres cihazları gibi büyük makineleri kullanırlar.

Metalürji teknikeri olmak isteyenlerde aranan bazı özellikler bulunur. Metalürji teknikeri grup çalışması yapabilmelidir. Verilen göreve uyum sağlayabilmelidir. El göz koordinasyonu ve el becerisi olmalıdır. Astım, nefes darlığı gibi rahatsızlıkları bulunan kişiler için bu iş tehlike arz eder. Ayrıca çok uzun saatler ayakta durabilen kimseler metalürji teknikeri olabilir. Metalürji ve malzeme mühendisleri ile koordineli bir biçimde çalışırlar. Ayrıca diğer çalışanlarla da sürekli iletişim halinde olması gerekir. Bu nedenle iletişimi de kuvvetli olmalıdır. Metalürji bölümü bitirenlerin görevleri şunlardır:

  • Madenlerin çıkartılmasında rol alırlar.

  • Bir malzemenin üretim işini yaparlar.

  • Malzeme üretimi sırasında malzemenin kalitesinden ve kontrolünden sorumludurlar.

  • Malzemelerin maliyetlerini hesaplar.

  • Bilgisayar kullanır ve istatistikel işlemleri yapar.

  • Malzemelerin üretim şeklini belirler.

  • Ürettikleri malzemenin biçimini belirler.

  • metalürji ve malzeme mühendisinin yönergelerine uyarlar.

  • Malzemelerin satılması aşamasında görev alırlar.

  • Malzemelerin taşınması ve depolanması ile ilgilenirler.

  • Alanları ile ilgili yeni gelişmeleri takip ederler.

Ayrıca meslekte ilerleyerek çalıştıkları birimlerde müdür, müdür yardımcısı, koordinatör, proje yöneticisi konumlarına yükselebilirler.

Metalürji Bölümü Dersleri Nelerdir? 

Bölümde okutulan dersler üniversiteden üniversiteye farklılık gösterir. Zorunlu dersler ve seçmeli dersler bulunur. Görülen dersler şunlardır:

  • Türk Dili

  • İngilizce

  • T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük

  • metalürjiye Giriş

  • Matematik

  • Bilgisayar

  • Malzeme

  • Kimya

  • Teknik Resim

  • Demir Çelik Üretim metalürjisi

  • Uygulamalı Döküm Teknolojisi

  • Korozyon

  • Meslek Etiği

  • Plastik Malzemeler

  • Metallere Plastik Şekil Verme

  • Çelikler

  • Kaynak Teknolojisi

  • Metalografi

  • Girişimcilik

  • Mesleki Yabancı Dil

  • İletişim

  • Elektrik Elektronik Bilgisi

  • İş Sağlığı ve Güvenliği

Metalürji Bölümü Taban Puanları ve Sıralaması

Metalürji bilim ve teknolojide yeni yeni gelişmeye başlayan bir alan. Bu nedenle metalürji bölümü her üniversitede bulunmuyor. Bazı üniversitelerde de yeni açıldığı için henüz puanı yok. Sizin için bu bölümün olduğu üniversiteleri derledim. Veriler güncel ÖSYM kılavuzundan alınmıştır. İsterseniz siz de ÖSYM’nin sitesinden girip Tablo-3’ü inceleyebilirsiniz.

ÜniversiteBölümTaban PuanSıralama
Kocaeli ÜniversitesiMetalurji223,251471233752
Sakarya Uygulamalı Bilimler ÜniversitesiMetalurji219,472711287571
İskenderun Teknik ÜniversitesiMetalurji198,764001592684
Metalürji Bölümü Nedir?, Madenin çıkarılmasından kullanımına kadar her alanda var olan elemanı yetiştirir 2 yıllık bir ön lisans programıdır, Önceden “metalürji malzeme” olarak geçen bölümün adı metalürji olarak değişmiştir, Bölümü Kimler Tercih Edebilir?, Fizik, kimya, matematik gibi dersleri seven, sabırlı ve dikkatli, gürültülü ve hijyenik olmayan ortamlarda rahatsız olmayan bireyler, Bilgisayar kullanmayı seven kişilerin bu bölümde daha rahat edeceği belirtilmiştir, Metalürji Bölümü Sonrası Dikey Geçiş İmkanları, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği, Malzeme Bilimi ve Mühendisliği, Nanoteknoloji Mühendisliği, Nanobilim ve Nanoteknoloji, Cevher Hazırlama Mühendisliği, Kimya Mühendisliği, Dikey Geçiş Sınavı'nda başarılı olunması gerekmektedir, İş İmkanları, Metal ve çelik döküm sahaları, ısıl işlem alanları, alüminyum döküm ve çelik döküm alanları, bakır ve bor döküm firmaları, maden analiz laboratuvarları, Sanayileşmenin yoğun olduğu şehir ve bölgelerde iş bulma imkanı daha yüksektir, Bölümde Ne Kadar Süre Eğitim Görülür?, 2 yıl, Staj yapma zorunluluğu vardır, Staj, 40 iş günü staj yapılması zorunlu, 2 sınıfın son döneminde staj yapılır, Ön Lisans Programı, 2 ana yıl yani 4 ara yıldan oluşur, Teorik ve uygulamalı eğitim bir arada verilir, Eğitim İçerikleri, Metalik ve çelik malzemelerin tanıtımı ve kullanımı, Bilim ve teknoloji ile bütünleşik eğitim verilir, KPSS ile Kamuda İstihdam, Kpss’ye girerek yeterli puan alınması gerekmektedir, Kontenjanlar açıldıkça memur olabileceği belirtilmiştir, Özel Sektörde İstihdam, Özel sektörde teknik personel olarak iş bulma imkanı vardır, Özel sektörde iş bulma imkanı kamuya göre daha yüksektir
metalürji bölümü dersleri metalürji bölümü (MYO) metalürji bölümü iş imkanları metalürji
Açık tenli ve açık kahverengi saçlı genç bir kadın doğrudan kameraya bakmaktadır. Üzerinde siyah desenli beyaz bir tişört var. Gözleri hafifçe kapalı ve dudakları rahat bir ifadeyle hafifçe ayrılmış. Boynuna altın bir kolye ve bir çift küçük halka küpe takıyor. Saçları düzgün bir şekilde toplanmış ve yüzü güneşin ışığıyla çerçevelenmiş. Yüz ifadesi sakin ve huzurlu, duruşu kendinden emin ve rahat. Bakışları hem davetkâr hem de esrarengiz.
Fatma Aykut
Blog Yazarı

Süleyman Demirel Üniversitesi Radyo Televizyon bölümü mezunu olan Fatma Aykut, 7.5 yıl yerel bir televizyonda Yayın Operatörlüğü ve Muhabirlik yaptı. Şu an Atatürk Üniversitesi Reklamcılık bölümünü okuyor ve İstanbul İşletme Enstitüsü’nde içerik editörlüğü yapıyor.    

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.