AnasayfaBlogBilim ve Teknoloji İlişkisi
Bilim

Bilim ve Teknoloji İlişkisi

03 Şubat 2020
Bu görüntü ahşap bir masa üzerinde bir dizüstü bilgisayarı göstermektedir. Dizüstü bilgisayar beyazdır, ekranı ve klavyesi siyahtır. Dizüstü bilgisayar hafif açılıdır ve alt kısmı üst kısmına göre masadan daha uzaktadır. Masa kahverengidir ve yüzeyinde birkaç küçük çizik vardır. Arka planda kırmızı bir duvar görülüyor. Dizüstü bilgisayarın sol ve sağ tarafında, bir tablo ve renkli çizgili bir nesne de dahil olmak üzere birkaç başka nesne görülebiliyor. Resim yakın çekimdir ve birkaç kırmızı ve yeşil fırça darbesi içermektedir. Çizgili nesne bulanık ve seçilmesi daha zor. Son olarak, arka planda küçük bir figür var, o da biraz bulanık.
Konu BaşlığıDetaylarEk Bilgiler
Bilim ve Teknoloji İlişkisiBilim ve teknoloji birbirlerine bağlıdır. Bilimsel gelişmeler teknolojik ilerlemeye yardımcı olur ve teknoloji bilimsel bilgiyi ortaya çıkar.Örneğin, ışığı ve ısısını anlamamıza yardımcı olan teknolojiler, Isaac Newton'un bilimsel keşiflerine dayanmaktadır.
Bilim ve Tasarım
Bilimin Tıpta Uygulanması21. yüzyılda karşılaştığımız sağlık sorunlarına çözümler bulunabiliyor oluşumuz, bilimin tıpta uygulanmasına borçluyuz.MRI cihazı bu konuya örnek olarak verilebilir.
Bilim Dalından TeknolojiyeTeknoloji, bilimin uygulanmasıdır. İlerlemelerin çoğu, bilimsel keşifler sayesinde gelmektedir.Örneğin, telefon ve elektriğin icadı, bilimsel gelişmeler sayesinde mümkün hale gelmiştir.
Bilginin ArtmasıBilim çağı öncesinde bilgi aritmetik olarak artarken, bilim çağında bilginin artışı geometrik hale gelmiştir.New Mexico Apache Point gözlemevindeki altın oran teleskopu, bu duruma en iyi örneklerden biridir.
Big DataBilimin ve teknolojinin ilerlemesi, astronomik miktarda verinin toplanmasına olanak sağlamaktadır.Bu durum, büyük veri tahminlerinde yeni bilgiler üretmekte ve önemli bir rol oynamaktadır.
Teknoloji ve TasarımTeknoloji, insanların karşılaştığı sorunları çözmek için kullanılıyor. Küresel sorunların çözülmesi ve deneyimin genişlemesi için tasarıma ihtiyaç duyulur.Tasarım, teknolojinin nasıl üretildiğini ve nasıl çalıştığını anlamamıza yardımcı olur.
Teknolojiye İhtiyaç Duyan ToplumTeknoloji, toplumun yaşam standartlarını yükseltmek ve yaşamı kolaylaştırmak için gereklidir.Bunun en belirgin örnekleri, günlük yaşamda kullandığımız aletler ve cihazlardır.
Tasarımın AnlamıTasarım, genellikle bir ürünün görünüşüyle ilişkilendirilir ancak aynı zamanda bir düşünme biçimidir ve bir şeyin nasıl yapıldığını belirtir.İyi bir tasarım, hem estetik hem de işlevsel olmalıdır.
Bilim ve Teknoloji İkinin İlişkisiBilim ve teknoloji karmaşık ve etkileşimli bir ilişki içerisindedir. İkisi de birbirini besler ve ilerlemeyi destekler.Bu etkileşim, pek çok disiplini içerir ve alanlar arası bir bütünlük gerektirir.

Bilim ve teknoloji tarihi boyunca bu iki disiplin arasındaki karmaşık ve önemli ilişkiyi açıklayabilecek birçok örnek vardır. Telefonunuzda sevdiğiniz ya da ihtiyaç duyduğunuz uygulamaları kullanırken, ya da izlemeyi sevdiğiniz dizi ve filmleri izlerken sunulan hizmetin arkasındaki bilim ve teknoloji, teknoloji ve tasarım, dijital teknoloji ve dijital dönüşüm süreçlerinden haberdar olmayabilirsiniz. Bilim hem teknolojinin üretilmesine ihtiyaç duyar hem de üretilmesini sağlar. Teknolojinin üretilmesi sürecinde pek çok disiplin vardır. Tasarım, dijitalleşme ve dönüşüm gibi.

Bilim ve teknoloji ikiz yıldızlar gibidir ve insan için vardır. Toplum açısından bilim ve teknoloji, hayatımızı kolaylaştırmak, bilim üreticileri açısından karşı konulamaz merak duygusunu gidermek için ortaya çıkar. Teknoloji, bilimin uygulama sahasıdır ve birbirlerinin yolunu açarlar. Bilimsel gelişmeler, teknolojik ilerlemeye zemin hazırlarken teknoloji, bilimsel bilginin ortaya çıkarılabilmesi için gerekli unsurları ortaya koyar. Bu süreçte teknoloji ve tasarım ilişkisi de kendini gösterir. İnsanlık tarihinin gelmiş geçmiş en büyük bilim insanı olarak kabul gören Isaac Newton, ışık üzerine pek çok bilimsel çalışma gerçekleştirdi. Işığın ısı taşıdığını, dalga boyları olduğunu keşfetmişti.

Teknolojinin gelişmesi ısıyı “görebilen”, ışığın hızını ve dalga boylarını ölçebilen gereçlerin üretilmesini sağladı. Burada teknolojinin bilimden besleniyor olduğunu görebiliriz. Ancak esas önemli nokta, gama ve kızıl ötesi görüş sağlayan teleskopların icat edilmesiyle bilimin ulaşamayacağı sınırlarda teknolojik ilerleme sayesinde yeni bilgiler üretilebilmesidir. Uzak galaksilerin ve gözle görülemeyen karadeliklerin gözlemlenebilir olmasını, bilim ve teknoloji arasındaki bu sıkı ilişkiye borçluyuz. Yüzbinlerce, milyonlarca ışık yılı uzaklıktaki gök cisimlerinin bizden giderek uzaklaştıklarını, gönderdikleri ışığın renginden anlayabiliyor olmamız her halde bilim ve teknoloji arasındaki ilişkiye en mükemmel örnektir.

Bilim ve Teknoloji 

Bilim, çevremizdeki dünyanın çalışmasıdır. Bilimdeki veriler, bilimsel yöntem olarak adlandırılan sistematik bir süreçle toplanır ve bilimsel olarak kanıtlanmış bir şey için tüm bilimsel kuralları uygulayarak dikkatlice incelenir. Diğer taraftan teknoloji, bilimi farklı cihazlar ve araçlar oluşturmak için uyguladığımız bir alandır. Bu cihazlar sorunları çözmemize, belirli görevleri yapmamıza yardımcı olur ve genel olarak hayatımızı daha kolay ve daha iyi hale getirir.

Bilimin tıpta uygulanması olmadan, 21. yüzyılda karşılaştığımız herhangi bir sağlık sorununa çözüm bulamazdık. MRI'sız bir yaşam düşünün. Peki ya telefonsuz bir hayat? Elektriksiz? Bütün bunlar bilim sayesinde mümkün. Bilim ve teknoloji arasındaki temel bağlantı, teknoloji bilimin uygulanmasıdır. Tarih boyunca bilim, toplumumuzdaki tüm farklı ilerlemelerin yolunu açmıştır. Özellikle dijital teknoloji ile insanlık olarak son birkaç yılda kaydettiğimiz bilimsel ilerlemenin uygulaması olmuştur.

Bilim çağından önce bilgi aritmetik olarak artmaktaydı. 1,2,3,4 şeklinde. Bir bilginin üstüne yeni bir bilgi ekleniyordu. Bilim çağında ise bu artış geometrik olarak ilerlemektedir. 2, 4, 6, 8, 16 şeklinde. New Mexico Apache Point gözlemevindeki altın oran teleskobu kurulduktan 1 ay sonra insanlık tarihi boyunca üretilen astronomik bilgilerden daha fazlasını üretti. 10 yıl sonra, tüm insanlık tarihi boyunca üretilmiş verilerden daha fazlasını topladı. Bu, big data olarak ifade edilen şeyin ta kendisidir. Tüm bunlar, bilim ve teknoloji arasındaki mükemmel ilişki ve dijital teknoloji alanındaki gelişmeler sayesinde mümkün olabildi.

Teknoloji ve Tasarım

İnsanlar nesillerdir yeni teknolojiler üretiyor ve tasarlıyorlar. Bilim ve teknoloji durmaksızın ilerliyor. Zamanla bu teknolojiler insanların tüm dünyada karşılaştıkları sorunları bulmak ve çözmek için kullanıldı. Örneğin kaynakların nasıl toplanıp hazırlanacağı, sosyalleşme ya da barınma için sığınakların nasıl yapılacağı gibi. Sorunların çözümleri ve eğlence, insanları teknoloji yaratmaya ve kullanmaya itiyor. Toplumdaki herkes için yaşamı daha kolay yapmak, yaşam standartlarını yükseltmek, teknolojiye neden ihtiyaç duyduğumuzu özetliyor. Teknolojiler hakkında bilgi edinmek kullandığımız şeyin gerçekte nasıl çalıştığını anlamamıza yardımcı olur.

Teknoloji ve tasarım sadece çekici veya işlevsel olan şeyleri yapmakla ilgili değildir. Yaşadığımız fiziksel ve sanal dünyaları anlamanın yoludur. Bize mevcut ve gelecekteki ihtiyaçları sürdürülebilir şekilde karşılayabilmek için insan deneyimini temel alan ürün, hizmet veya ortamları nasıl oluşturabileceğimizi öğretiyor.

Tasarımı kelimesi, farklı insanlar için farklı şeyler ifade eder. Genellikle ürünün nasıl göründüğü ile ilişkilidir. Genellikle bir isim olarak kullanılır. Bu iyi bir tasarım denilir örneğin. Ancak tasarım, üretilen teknolojinin nasıl yapıldığıdır. Bir şeyler yapmanın bir yoludur. Bir düşünme biçimidir ve her şeyden önce yaratıcı bir şekilde düşünme biçimidir. Teknoloji ve tasarım, çeşitli biçim ve disiplinlerinde temel olarak fikir ve hammaddeleri hayatımızın her günü ihtiyaç duyduğumuz ve kullandığımız ürün ve hizmetlere dönüştürmektir.

Bilim ve teknoloji ile elde ettiğimiz gelişmeler sonucu üretilen dijital uygulamaların kullanıcı ara yüzünden, ziyaret ettiğimiz, yaşadığımız veya çalıştığımız binalar, giydiğimiz kıyafetler, sürdüğümüz arabaya kadar çevremizdeki her şey tasarlandı ve üretildi. Teknoloji ve tasarım arasındaki bu bağ bizi her gün bu ürün ve hizmetleri daha güvenli ve daha kolay kullanabileceğimiz bir noktaya taşır.

Dijital Teknoloji

Dijital teknoloji, bir bilgisayarı, bir telefonu veya bir tableti kullanabilmekle ilgili değildir. Bilim ve teknoloji günümüzde insanlığı tahmin edilemeyecek bir noktaya ulaştırdı. Son yıllarda ise sınırlarımızı zorlayan teknolojik gelişmeler sağlandı. Dijital teknoloji, bu teknolojilerin nasıl hayal edildiğini, yaratıldığını ve kullanıldığını anlamakla ilgilidir. Dijital teknolojiler, düşünmenin daha iyi yollarına ulaşabilecek yaratıcı çözümler bulmak için düşünme hesaplamasının kullanılmasını içerir.

Bir soruna bakmak, daha kolay parçalara ayırmak, kalıplar bulmak ve çözmek, sistematik ve verimli bir yol bulmak için her gün fikirsel hesaplama kullanırız. Bunu yapmak için veri toplamamız, bulmamız ve kullanmamız gerekiyor. Veri, henüz mantıksal yollarla düzenlenmemiş ham bilgidir. Böylece daha kolay kullanabiliriz. Çözüm oluşturmak için bilgisayarları ve cihazları kullanma şeklimiz dijital teknoloji konusunun önemli bir parçasıdır.

Dijital teknoloji, bilgileri sayısal kod biçiminde kullanan her türlü elektronik ekipmanı ve uygulamaları içerir. Bu bilgiler genellikle ikili koddadır, yani yalnızca iki sayısal karakterin dizeleriyle temsil edilebilen koddur. Bu karakterler genellikle 0 ve 1'dir. Dijital bilgileri işleyen ve kullanan cihazlar arasında kişisel bilgisayarlar, hesap makineleri, otomobiller, trafik ışığı denetleyicileri, kompakt disk çalarlar, cep telefonları, iletişim uyduları ve yüksek tanımlı televizyon setleri bulunur. Dijital teknoloji, bizleri işletmelerden, eğitime, güvenlikten sağlığa kadar pek çok alanda dijital dönüşüm süreçlerinin tetikleyicisi olmuştur.

Günümüzde sanal gerçeklik cihazlarıyla gerçeklik algımızın sınırlarını zorlayacak gelişmeler yaşanmaktadır. VR gözlük sayesinde sanal bir dünya ile iletişim kurabilir, öğrenebilir ya da eğlenebiliriz. Sağlık alanında kullanılan radyoloji cihazları, güvenlik alanında kullanılan alarm sistemleri sayesinde daha uzun ve daha güvenli bir yaşam sürebiliyoruz.

Dijital Dönüşüm

Dijital dönüşüm, bir işlemi daha verimli veya etkili hale getirmek için dijital teknolojilerin stratejik olarak kullanılmasını içerir. Süreçleri ve üretkenliği artırmak, daha iyi müşteri ve çalışan deneyimleri sunmak, iş riskini yönetmek ve maliyetleri kontrol etmek için kullanılır. Eğitim ve sağlık alanında bilginin daha çok ve hızlı öğrenilebilmesini ve kullanılmasını sağlar. Dijital dönüşüm sayısız araçları, çözümleri ve süreçleri temsil eder. Ana fikir, teknolojiyi sadece mevcut bir hizmeti dijital biçimde çoğaltmak için değil, aynı zamanda hizmeti daha iyi bir şeye dönüştürmek için kullanmaktır. Dijital dönüşüm birçok farklı teknolojiyi içerebilir, ancak şu anda en büyük gelişmeler bulut bilişim, nesnelerin interneti, büyük veri ve yapay zeka olarak görülmekte.

Ancak bu sadece teknoloji ile ilgili değil. Değişen iş süreçleri ve kurum kültürü de girişimlerin başarısı için hayati önem taşıyor. Dijital dönüşüm projeleri genellikle büyük ve yerleşik kuruluşların zamanla ve yalnızca dijital rakiplerle rekabet etmesinin bir yoludur. Dijital dönüşüm teknolojilerine (donanım, yazılım ve hizmetler) dünya çapında yapılan harcamalar 2017'de 1,3 trilyon dolara ulaştı. Küreselleşme için küresel olarak harcanan toplam miktarın 2,1 trilyon doları aşacağı ve 2021 yılına kadar neredeyse iki katına çıkması bekleniyor. İşletmeler iş değişikliğini hızlandıran teknolojilere yatırım yapmayı planlıyor.

Bilim ve Teknoloji İlişkisi, Bilim ve teknoloji birbirlerine bağlıdır Bilimsel gelişmeler teknolojik ilerlemeye yardımcı olur ve teknoloji bilimsel bilgiyi ortaya çıkar, Örneğin, ışığı ve ısısını anlamamıza yardımcı olan teknolojiler, Isaac Newton'un bilimsel keşiflerine dayanmaktadır, Bilim ve Tasarım, , , Bilimin Tıpta Uygulanması, 21 yüzyılda karşılaştığımız sağlık sorunlarına çözümler bulunabiliyor oluşumuz, bilimin tıpta uygulanmasına borçluyuz, MRI cihazı bu konuya örnek olarak verilebilir, Bilim Dalından Teknolojiye, Teknoloji, bilimin uygulanmasıdır İlerlemelerin çoğu, bilimsel keşifler sayesinde gelmektedir, Örneğin, telefon ve elektriğin icadı, bilimsel gelişmeler sayesinde mümkün hale gelmiştir, Bilginin Artması, Bilim çağı öncesinde bilgi aritmetik olarak artarken, bilim çağında bilginin artışı geometrik hale gelmiştir, New Mexico Apache Point gözlemevindeki altın oran teleskopu, bu duruma en iyi örneklerden biridir, Big Data, Bilimin ve teknolojinin ilerlemesi, astronomik miktarda verinin toplanmasına olanak sağlamaktadır, Bu durum, büyük veri tahminlerinde yeni bilgiler üretmekte ve önemli bir rol oynamaktadır, Teknoloji ve Tasarım, Teknoloji, insanların karşılaştığı sorunları çözmek için kullanılıyor Küresel sorunların çözülmesi ve deneyimin genişlemesi için tasarıma ihtiyaç duyulur, Tasarım, teknolojinin nasıl üretildiğini ve nasıl çalıştığını anlamamıza yardımcı olur, Teknolojiye İhtiyaç Duyan Toplum, Teknoloji, toplumun yaşam standartlarını yükseltmek ve yaşamı kolaylaştırmak için gereklidir, Bunun en belirgin örnekleri, günlük yaşamda kullandığımız aletler ve cihazlardır, Tasarımın Anlamı, Tasarım, genellikle bir ürünün görünüşüyle ilişkilendirilir ancak aynı zamanda bir düşünme biçimidir ve bir şeyin nasıl yapıldığını belirtir, İyi bir tasarım, hem estetik hem de işlevsel olmalıdır, Bilim ve Teknoloji İkinin İlişkisi, Bilim ve teknoloji karmaşık ve etkileşimli bir ilişki içerisindedir İkisi de birbirini besler ve ilerlemeyi destekler, Bu etkileşim, pek çok disiplini içerir ve alanlar arası bir bütünlük gerektirir
bilim ve teknoloji teknoloji ve tasarım dijital teknoloji dijital dönüşüm teknoloji bilim tasarım
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.