AnasayfaBlogNesnelerin İnterneti (IoT) Örnekleri Nelerdir?
Teknoloji

Nesnelerin İnterneti (IoT) Örnekleri Nelerdir?

21 Mayıs 2020
Bu, pürüzsüz, yuvarlak bir yüzeye ve hafif, parlak bir kaplamaya sahip bir kürenin yakın çekim görüntüsüdür. Nesne yandan aydınlatılmış ve kürenin bir yarısında güçlü bir gölge yaratılmıştır. Işık yüzeyden yansıyarak kürenin şeklini ve dokusunu vurguluyor. Gölgedeki alan daha karanlıktır ve parlak, parlak alanla bir kontrast oluşturur. Küre düz bir arka plana karşı tutularak net, düzenli bir görüntü oluşturulmuştur. Kürenin kenarları hafifçe bulanıklaştırılarak nesneye yumuşak ve samimi bir his verilmiş. Küre arka plandan daha büyüktür ve ölçek ve boyut hissi verir. Genel olarak görüntü sakinlik ve güzellik hissi veriyor.
İsimTanımÖrnek
Nesnelerin İnterneti (IoT)Her nesnenin bir şekilde internete erişip, diğer cihazlarla iletişim halinde olmasına denir.Bizim evde olup olmamanız, uyuyup uyumamanız otomatik olarak ev sıcaklığını ayarlayan Akıllı Termostat
Akıllı TermostatAilenizin rutinini öğrenerek ev sıcaklığını otomatik olarak ayarlar ve enerji verimliliği sağlar.Nest Akıllı Termostat
Akıllı PrizNormal bir prize takıldığında herhangi bir cihazın gücünü belirli bir zaman aralığına göre açıp kapatabilir.WeMo Akıllı Priz
August Akıllı KilitEve geldiğinizde otomatik olarak açılan ve eve girerken anahtar ihtiyacını ortadan kaldıran bir yapıdadır.August Akıllı Kilit
Akıllı ŞehirlerHer türlü sosyal ve teknolojik altyapının birbiriyle entegre olarak yönetildiği şehirlere denir.Barcelona Akıllı Şehir Uygulamaları
Akıllı EvlerEvde ki cihazların birbiri ile veya çevre ile haberleşerek kullanıcının konfor ve güvenliğini artırmayı hedefleyen uygulamalar.Hue Akıllı Aydınlatma Sistemi
Sanayi DevrimiBirbiriyle ve ağ aracılığıyla iletişim kuran ve bilgi paylaşan cihazların, fiziksel cihazların dijital alana taşınması durumudur.IoT Tabanlı Üretim Hattı
Bilgi ÜretimiIoT cihazların kendi işlevlerini yerine getirirken aynı zamanda ürettikleri bilgiler ile bilgi tabanının genişlemesini sağlarlar.Üretim hattında bulunan sensörlerin üretim verimliliği hakkında bilgi toplaması.
GüncellemeIoT cihazlar, veri toplayarak güncel bilgileri alır ve bu bilgilere göre çalışır.Akıllı termostatın güncel hava durumuna göre evin sıcaklığını ayarlaması.
Bireylerle EtkileşimIoT cihazlar, bireylerle sürekli iletişimde olup onların ihtiyaçlarına göre çalışır.Akıllı Saatler

Nesnelerin interneti (Internet of Things), günümüzde hem iş yerlerinde hem de sosyal hayatta en çok konuşulan kavramlardan biri haline geldi. Nesnelerin interneti kavramı bireylerin sadece yaşam biçimini değil çalışma şekillerini de etkileyecek bir kavramdır. Nesnelerin interneti kavramı diğer adıyla İngilizce kısaltması olan IoT şeklinde de söylenir. IoT kavramı ilk kez 1999 yılında Kevin Ashton tarafından geliştirilmiştir. Kevin Ashton, bir firma için hazırladığı sunumda kullanılan bu kavram ilerleyen zamanlarda gelişen teknolojiye paralel olarak geniş bir vizyona erişti.

Peki, adından bahsettiğimiz nesnelerin interneti kavramı nedir ve bu kavram bireyleri ve çalışma şekillerini nasıl etkileyecektir? Günümüzde internet giderek genişleyen ve hayatlarımıza dokunan olmazsa olmaz kavramların başında gelmektedir. Günümüzde internet ücretleri azalmakta, Wi-Fi özelliğine sahip olan cihazların sayısı ise sürekli artmaktadır. Ürünlerin faaliyetleri düşmekte, akıllı telefonların değeri ise günümüzde sürekli yükselmektedir. Yaşanan bu gelişmeler nesnelerin interneti kavramı için ideal bir ortam oluşturmaktadır.

IoT kavramı akıllı cihazların birbiriyle iletişime geçmesi, haberleşmesi durumunu temsil eder. Günümüzde bu kavram çok fazla geniş bir vizyona ulaşmıştır. Küçük ev aletlerinden akıllı şehirlere kadar geniş bir perspektifi barındırmaktadır. Burada oluşan verilerde big data yani büyük veri olarak bizlerin karşısına çıkmaktadır. Hazır olalım ya da olmayalım IoT kavramı dünyayı ele geçiriyor. Geniş bir vizyona sahip olan bu kavramın hayatımızda dokunmayacağı bir alan yok. Hayatımızı bu kadar etkileyen ve etkileyecek olan nesnelerin interneti kavramını ve nesnelerin interneti örnekleri hakkında bilgi sahibi olalım.



Nesnelerin İnterneti Nedir?

Nesnelerin interneti ya da IoT, akla gelebilecek her nesnenin (telefon, bilgisayar, ev aletleri…) bir şekilde internete erişip, diğer cihazlarla iletişim halinde olmasına denir. IoT yalnızca internete bağlanan cihazlardan oluşmamaktadır. IoT uygulamaları bireylerle iletişime geçerek herhangi bir durum hakkında bilgilenmesini de sağlamaktadır. Nesnelerin interneti, günlük kullandığımız nesnelerin internete bağlanarak veri alıp-gönderme kabiliyetidir. Bu kavram yaşam standartlarını daha pratik boyutlara ulaştırmaktadır.

IoT birbiriyle, ağ aracılığıyla iletişim kuran ve birbirine bağlanıp bilgi paylaşan, haberleşme protokolleri uygulayan cihazlar bütünüdür. Bu durum sadece cihazların internete bağlanılması olarak düşünülmemelidir. Olay bu kadar basit değildir. Bilgi üretimi, güncelleme, bireylerle etkileşim vb. vurgu yapılması gerekmektedir. IoT, Sanayi Devrimi  bir sonraki aşaması olarak da görenler vardır. Teknolojinin, fiziksel cihazların dijital alana taşınmasına izin vermesi durumudur.

Bu kavram, yeni dijital ve akıllı üretim teknolojileri ile tasarım yeniliği oluşturarak günümüz çağında birçok alan için dönüşüm teknolojisi durumunu almıştır. Bu kavram müşteri ilişkileri yönetimi, bankacılık, akıllı evler, endüstriyel uygulamalar ve daha birçok uygulama alanında kullanılmaktadır. Bu kavram hakkında bilgi sahibi olduktan sonra şimdi de nesnelerin interneti örnekleri nelerdir onları inceleyelim. Nesnelerin interneti örnekleri incelenerek bu konu daha iyi anlaşılacak ve somut olarak yaşantılarımızı nasıl etkilediği açıklığa kavuşacaktır.



Nesnelerin İnterneti Örnekleri Nelerdir?

Yapılan araştırmalara göre 2020 yılında 26-50 milyar cihaz internete bağlı olacaktır. Nesnelerin interneti örnekleri, gruplarla sınırlı değildir. Ancak etki alanı bakımından bireysel, sanayi, çevre veya endüstriyel olarak kapsamaktadır. Nesnelerin interneti örnekleri, uygulama türüne göre sınıflandırılabilir. Bunlar; akıllı şehir, akıllı ev, akıllı cihazlar, akıllı orta vb. olarak gruplandırılabilir. Nesnelerin interneti örnekleri;

  • Akıllı Termostat: Nesnelerin interneti örnekleri arasında en çok dikkat çeken ürünlerin başında gelir. Bu termostat, ailenizin rutinini öğrenerek ev sıcaklığını ayarlayabilmektedir. Sizin evde olup olmamanız, sizin uyuyup uyumamanız, havanın sıcak ya da soğuk olması vb. etkenler hiç fark etmeksizin otomatik olarak ayarlama yapmaktadır. Akıllı termostat, enerji verimliliği de sağlamaktadır. Bu termostata akıllı termostat Nest adı verilmiştir. Bu termostatın mobil uygulama sayesinde ısıtma içinde zaman aralıklarını ayarlayabilirsiniz. Isıtma veya soğutma sisteminde yaşanan herhangi bir durum oluştuğunda size bildirim göndermektedir.

  • Akıllı Priz:  WeMo Akıllı Priz de nesnelerin interneti örnekleri arasında en çok dikkat çeken ürünlerin başında gelir. Normal bir prize takılabilen bu ürüne herhangi bir cihazın fişini takabilmektesiniz. İstediğiniz zaman aralığında gücü açıp kapatabilmektesiniz. Hatta bu işlemi akıllı telefonunuzdan tek bir tuşa basarak yapabilirsiniz.

  • August Akıllı Kilit: Bu kilit sizi anahtar ihtiyacınızı giderecektir. Çünkü bu kilit siz eve geldiğiniz zaman otomatik olarak açılır, siz evden çıktığınız zamanda otomatik olarak kitlenir. Arkadaşlarınıza, akrabalarınıza, evinize yardıma gelen kişiye vb. misafir anahtarı verebilirsiniz. Dilediğiniz zamanda misafir anahtarını kapatabilirsiniz. İsteğe bağlı olarak şifre girerek de kilidi açabilirsiniz. Böylelikle cep telefonunuz yanınızda yokken bile eve girebilirsiniz. Sistem kayıtlarına bakabilir ve evinizin yakınında olmadan telefonunuz sayesinde istediğiniz kişiye erişim izni verebilirsiniz.

  • Petnet Akıllı Evcil Hayvan Besleyici: Bu uygulamadan neden sadece bireyler yararlansın? Sevimli dostlarımızda bu uygulamalardan yararlananlar arasında. Akıllı besleyici uygulama, evcil hayvanınız için en doğru mama türünü seçmenize yardımcı olmaktadır. Hatta mama miktarını ayarlama konusunda da size yardımcı olmaktadır. Evde mama stoğunuz bitti zaman tedarikçi ile iletişime geçerek mama siparişi vermektedir. Akıllı telefon ile kontrollerini yapabilirsiniz. Evden uzakta olsanız dahi evcil hayvanınızın mama yedip yemediğini inceleyebilmenizi sağlamaktadır.

  • Healthpatch Sağlık Monitörü: Nesnelerin interneti örnekleri arasında sağlık alanında önemli uygulamalar bulunur. Bu cihaz sizin hastaneye gitmeden muayene olmanızı sağlamaktadır. Bu cihaz sayesinde EKG çekilebilir, kalp atım hızı, solunum hızı, vücut sıcaklığı vb. ölçülebilmektedir. Ayrıca vücut duruşunuzu kontrol ettirebilir, düştüğünüz anda sağlık çalışanlarına haber gönderebilirsiniz. Belirtilen işlemlerin gerçekleşmesi için muayenehaneye gitmeye gerek yok. İşin en güzel kısmını da burası oluşturmaktadır.

  • Automatic Araba Takip Adaptörü: Genellikle yukarıda bahsedilen örnekler evin içerisinde kullanılan ve işinize yarayan örneklerdi. Ancak nesnelerin interneti evinizin duvarlarını aşan bir ölçeğe sahip. Arabanızın içine yerleştirilen bir adaptör sayesinde arabanızın durumunu takip edebilirsiniz. Yaptığınız kilometreyi ölçebilir, kaç saat araç kullandığınızı öğrenebilir, yakıt masrafınız ve verimliliği hesaplayabilir, konumunuzu bildirebilmektedir. Başka uygulamalara da bağlanabilir olması oldukça etkileyicidir.

  • Kamu Aydınlatması: Kamu aydınlatması, çevre analizi alanında nesnelerin interneti örnekleri arasında yer alır. Aydınlatma alanına yönelik akıllı çalışmalardan birisidir. IP tabanlı ışıklar akıllı şehirlerin olmazsa olmazları arasında yer alır. Akıllı kamu aydınlatmaları, merkezi kontrol istasyonlarından kontrol edilebilir. Aynı zamanda dış mekan LED armatürleri istenilen enerji seviyesine göre de ayarlanabilmektedir.

Nesnelerin İnterneti Faydaları Nelerdir?

IoT, şirketleri kendi pazarlarına yaklaşma yöntemlerini yeniden düşünmeye teşvik eder. Nesnelerin interneti faydaları arasında, iyileştirilmiş saha servisi alanındaki çalışmalarıdır. IoT teknolojileri, saha servis alanında çalışanlarının büyük sorun oluşmadan önce müşteri ekipmanlarındaki olası sorunları tahmin etmeye yarar. Saha servis çalışanlarının müşterileri rahatsız etmeden sorunlarını çözmede oldukça büyük fayda sağlar. Bu durum da IoT teknolojileri kullanımının önemini bir kez daha gözler önüne serer.

Nesnelerin interneti faydaları arasında varlık izleme yer alır. IoT teknolojileri sayesinde tedarikçiler ve müşteriler, tedarik zinciri boyunca ürünlerin konumunu ve durumunu izlemek için varlık yönetimini kullanırlar. IoT teknolojileri sayesinde sistem, ürünler zarar gördüyse veya risk altındaysa durumu düzeltmek için paydaşlara önlem bildirimleri gönderir. Bu da nesnelerin interneti faydaları arasında paydaşlara büyük avantaj sağlar.

Nesnelerin interneti faydaları arasında tesis yönetimini iyileştirmek yer alır. IoT teknolojisi sayesinde imalat ekipmanlarının aşınmaya, yıpranmaya ve belirli koşullara duyarlı olması nedeniyle, sensör titreşimleri ve sıcaklıkları normal olmayan koşulların altında çalışmaya neden olacak faktörlerin izlenmesi sağlanır. IoT teknolojileri, müşteri memnuniyetinin oluşmasını sağlar. Müşteri memnuniyetinin oluşması da nesnelerin interneti faydaları arasında yer alır.

Peki, IoT teknolojileri ile müşteri memnuniyeti nasıl sağlanır? Ürünler internete bağlandığında üretici, müşterilerinin ürünleri nasıl kullandıklarına dair verileri yakalayabilmektedir. Aynı zamanda analiz edebilmektedir. Bu durum üreticilerin gelecekte IoT teknoloji uyarlamalarını sağlamaktadır. Aynı zamanda daha fazla müşteri odaklı ürün yol haritaları oluşturulmalarını sağlayabilmektedir. Bu durum da nesnelerin interneti faydaları arasında yer almasına yol açar. Genel olarak incelendiğinde nesnelerin interneti faydaları şunlardır;

  • Genel olarak iş süreçlerinin izlenmesini sağlamak.

  • Zaman tasarrufu yapılmasını sağlamaktır.

  • Verimlilik ve para alanında tasarruf elde etmeyi gerçekleştirir.

  • Müşteri deneyiminin gerçekleştirilmesini sağlamaya çalışmak.

  • Daha iyi iş kararları vermeyi sağlamak.

  • İş modellerini uyarlamak ve entegre etmeyi öğrenmek.

  • Daha fazla gelir elde etmek de faydalar arasındadır.

Genel olarak nesnelerin interneti faydaları bu şekildedir. IoT teknolojileri geliştikçe, cihazların internete bağlanma oranları arttıkça nesnelerin interneti faydaları da artış gösterecektir. Toparlarsak bireyler, işletmeler ve toplumlar için bir çok kolaylık sunmasının yanı sıra avantajlar dizisi de sunmaktadır.

Nesnelerin İnterneti (IoT), Her nesnenin bir şekilde internete erişip, diğer cihazlarla iletişim halinde olmasına denir, Bizim evde olup olmamanız, uyuyup uyumamanız otomatik olarak ev sıcaklığını ayarlayan Akıllı Termostat, Akıllı Termostat, Ailenizin rutinini öğrenerek ev sıcaklığını otomatik olarak ayarlar ve enerji verimliliği sağlar, Nest Akıllı Termostat, Akıllı Priz, Normal bir prize takıldığında herhangi bir cihazın gücünü belirli bir zaman aralığına göre açıp kapatabilir, WeMo Akıllı Priz, August Akıllı Kilit, Eve geldiğinizde otomatik olarak açılan ve eve girerken anahtar ihtiyacını ortadan kaldıran bir yapıdadır, August Akıllı Kilit, Akıllı Şehirler, Her türlü sosyal ve teknolojik altyapının birbiriyle entegre olarak yönetildiği şehirlere denir, Barcelona Akıllı Şehir Uygulamaları, Akıllı Evler, Evde ki cihazların birbiri ile veya çevre ile haberleşerek kullanıcının konfor ve güvenliğini artırmayı hedefleyen uygulamalar, Hue Akıllı Aydınlatma Sistemi, Sanayi Devrimi, Birbiriyle ve ağ aracılığıyla iletişim kuran ve bilgi paylaşan cihazların, fiziksel cihazların dijital alana taşınması durumudur, IoT Tabanlı Üretim Hattı, Bilgi Üretimi, IoT cihazların kendi işlevlerini yerine getirirken aynı zamanda ürettikleri bilgiler ile bilgi tabanının genişlemesini sağlarlar, Üretim hattında bulunan sensörlerin üretim verimliliği hakkında bilgi toplaması, Güncelleme, IoT cihazlar, veri toplayarak güncel bilgileri alır ve bu bilgilere göre çalışır, Akıllı termostatın güncel hava durumuna göre evin sıcaklığını ayarlaması, Bireylerle Etkileşim, IoT cihazlar, bireylerle sürekli iletişimde olup onların ihtiyaçlarına göre çalışır, Akıllı Saatler
nesnelerin interneti nesnelerin internetinin faydaları nesnelerin interneti örnekleri iot ıot teknolojileri
Kalın, koyu renk sakallı bir adam beyaz bir duvara yaslanmış duruyor. Otuzlu yaşlarında görünüyor ve yüzünde ciddi bir ifade var. Sakalları dolgun ve gür, yüzünün ve boynunun büyük bir kısmını kaplıyor. Üzerinde açık gri desenli siyah bir tişört ve mavi bir kot pantolon var. Adamın kısa, koyu renk saçları var ve gözleri koyu kahverengi. Sert bir ifadeyle dosdoğru karşıya bakıyor. Arka plan beyaz bir duvar ve ışık görüntünün sol tarafından geliyor.
Sezer Açiler
Blog Yazarı

Sezer AÇİLER, 19 Haziran 1995 tarihinde Sakarya’da dünyaya geldi. 2018 yılında Sakarya Üniversitesi Sosyoloji bölümünü bitirdi. Gayrimenkul danışmanı, stajyer sosyolog ve Felsefe Grubu öğretmeni olarak çalıştı. Sertifika programlarına katıldı. 2019 yılında İstanbul İşletme Enstitüsünde blog yazarı olarak çalışmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.