Sanal Gerçeklik Gözlüğü (VR Gözlük) Nedir?
Terim | Tanım | Ayrıntılar |
---|---|---|
Sanal Gerçeklik | Bilgisayar teknolojisi ile oluşturulmuş, gerçek olmayan bir ortamı canlandırma tekniği. | VR (Virtual Reality) olarak da bilinir. |
Sanal Gerçeklik Gözlüğü | VR ortamlar için hazırlanmış bir ekipman. | Kullanıcıya, sanal bir ortamı deneyimleme hissi verir. |
VR (Virtual Reality) | Sanal gerçeklik | Sanal bir ortamı içermiş gibi hissetmemizi sağlar. |
Teknoloji | Bilgi ve becerilerin uygulanabilirliği veya bilginin pratik bir kullanımı. | Sanal gerçeklik gözlüğü bu teknoloji aracılığıyla oluşturulur. |
Ekipman | Belirli bir işi yapmak için gereken araçlar veya aygıtlar. | Sanal gerçeklik gözlüğü, VR deneyimini yaşamak için gereken bir ekipmandır. |
Deneyim | Bir olayın, durumun veya bilginin kişisel etkisinin algılanması. | Sanal gerçeklik, kullanıcılara gerçeğe yakın bir deneyim sunar. |
Ortam | Bir olayın veya durumun gerçekleştiği yer veya koşullar. | Sanal gerçeklik, kullanıcılarına yapay bir ortam sunar. |
Gözlük | Gözleri korumak veya görüşü iyileştirmek için kullanılan bir cihaz. | Sanal gerçeklik gözlüğü, VR deneyimini mümkün kılar. |
Yaygın Araçlar | Bir şeyi gerçekleştirmek için genellikle kullanılan yöntemler veya cihazlar. | Sanal gerçeklik gözlüğü, sanal gerçeklik deneyimini yaşamak için en yaygın kullanılan araçlardan biridir. |
Kullanıcı | Bir ürünü, hizmeti veya sistem kullanma yetkisine sahip olan kişi. | Sanal gerçeklik gözlüğü, kullanıcılara sanal bir dünyada var olma hissi verir. |
Sanal gerçeklik gözlüğü en genel tanımıyla VR ortamlar için hazırlanmış bir ekipmandır diyebiliriz. VR yani “virtual reality” denilen ve dilimize sanal gerçeklik olarak çevrilen teknolojik terime artık günümüzde oldukça hakimiz. Teknoloji ile yaratılmış sanal bir ortamı içerisindeymiş gibi hissetmemizi sağlayan sanal gerçeklik için kullanılan en yaygın araçlardan bir tanesi VR gözlük yani sanal gerçeklik gözlüğüdür.
O halde sanal gerçeklik gözlüğü nedir dediğimizde, gerçeklikten tamamen uzaklaşıp sanal gerçeklikle tanışmamızı, o sanal dünyanın içine dahil olmamızı sağlayan teknoloji aracıdır diyebiliriz. Sanal gerçeklik gözlükleri, VR uyumlu cihazlara bağlandığında görüntüyü 3D olarak aktarıyor. Sanal gerçeklik gözlüğü ile gözlere aralarında çok az fark olan iki görüntü göndererek, görüntüyü gerçekmiş gibi yansıtıyor. Bir nevi beyni kandırmak da diyebiliriz. Örneğin VR gözlük ile bir film izlerken denizde yüzebilir, suyun derinliklerine inerek su altındaki yaşamı görebilirsiniz. Ya da bulutların arasında kuşlarla yan yana uçabilirsiniz.
Bir başka örnek, memleket özlemi çektiğinizde oturduğunuz yerden sanal gerçeklik gözlüğü ile memleketinizi gezebilirsiniz. Bu durum bazen 3D sinemalar ile karıştırılabiliyor. En basit şekliyle bu farkı söyle tanımlayabiliriz. 3D sinemalarda görüntüyü 3 boyutlu algılarsınız ancak o ortam içerisinde hareket ederek müdahalede bulunamazsınız. Sanal gerçeklik gözlükleri ile bir görüntüyü 3 boyutlu izlemenin ötesinde kendiniz o ortamın içerisinde yer alırsınız.
İlk olarak oyun ve eğlence dünyasında kullanımı yaygınlaşan sanal gerçeklik gözlükleri artık günlük hayatımızın bir parçası olmaya aday. Sadece bu kadarlar da sınırlı değil. Uzay araştırmalarından eğitime kadar geniş bir yelpazede giderek yayılan sanal gerçeklik ile önümüzdeki yıllarda teknolojinin geleceği noktaları yazının ilerleyen bölümlerinde bulabilirsiniz. Ancak buna geçmeden önce sanal gerçeklik gözlüklerini biraz daha yakında tanıyalım.
Sanal Gerçeklik Gözlüğü Nasıl Kullanılır?
Sanal gerçeklik gözlüğü ile oyun, animasyon, film, videoları 360 derece izleme imkanı ile o ortamın içerisindeymiş gibi hissediyorsunuz. Günlük hayatımızda bu teknolojiyi kullanmak ise artık çok kolay hale geldi. Üstelik sanal gerçeklik teknolojisini mobil hayatta yaygınlaştırmak için düşük bütçelerle sahip olabileceğiniz pek çok seçenek de mevcut. Bunlardan bir tanesi Google tarafından sunulan VR Cardboard. YouTube üzerinde giderek yaygınlaşan 360 derece videoları akıllı telefonlarınızdan izlemek için ise 5.2 ekrana kadar iOS ya da Android tabanlı bir cihazınızın olması yeterli.
Uygulama mağazalarında VR yazdığınızda karşınıza sanal gerçeklik kullanabileceğiniz pek çok oyun ve ücretsiz uygulama indirebiliyorsunuz. Ayrıca YouTube üzerinde de isteğiniz konu ile ilgili 360 videoları filtreleyip, benzersiz bir izleme deneyimi yaşamanız mümkün. Gözlükleri kullanmak içinse ilk taktığınızda kendinize alışana kadar bir beş dakika süre vermenizi tavsiye ederim. Başınızı sağa sola yukarı aşağı hareket ettirerek bu yeni görüş sistemine alıştıktan sonra sanal dünyanın keyfine varabilirsiniz. Gözlüğünüzle ilgili yapmanız gereken bir diğer önemli nokta ise mercek ayarıdır.
Herkesin göz yapısı ve yüz yapısı farklı olduğundan başınızı aşağı yukarı oynatırken göz mesafenize göre odak ayarı yapıp, görüntüyü en iyi şekilde yakaladığınız yerde bu ayarı sabitleyebilirsiniz. Sanal gerçeklik gözlükleri görmenin yanında ses ile de bize ortamı çok daha gerçekçi hale getiriyor. Ayrıca gözlüklere monte edilebilen farklı aparatlarla koku alma, dokunma gibi diğer duyu organlarımızı da harekete geçiren ve birebir o ortamı bize sunan farklı alternatifler de bulunuyor.
VR Gözlük Nerelerde Kullanılıyor?
VR gözlük oyun ve eğlence dünyasının ötesine çoktan taşındı. Belli başlı eğitim konularında, askeri operasyonlar, tıp, mühendislik çalışmalarında sanal gerçeklik gözlükleri ile yapılan çalışmalara biraz daha yakından bakalım.
Eğitim: Uçuş ve trafik eğitimlerinde VR gözlüklerin kullanımı hızlı bir şekilde artışta. Ayrıca astronotların eğitimlerinde de sanal gözlük kullanımlarına başlandı.
Gözlem: Gerek doğal güzellik, gerek tarihi mekanlar ve müzeler sanal gerçeklik teknolojisiyle oturduğumuz yerden gezebilme ve kendimizi o atmosferin içinde hissedebilme şansımız artık var.
Eğlence: Sanal gerçeklik gözlüklerinin en çok kullanıldığı alan oyunlardır. Bir futbol karşılaşmasında seyirci olmak yerine sanal gerçeklik gözlükleri sayesinde kendimizi o atmosferi tadarken bulabileceğiz. Bunun yanı sıra sanal gerçeklik gözlükler ile binebileceğiniz hız trenleri adrenalin severler için çok daha ileri seviye bir gerçeklik sunuyor. Sanal sinema örnekleri artık yaygınlaşmaya başlıyor. Klasik sinema deneyimini koltuğunuzdan kalkmadan bilet alıp, yerinize oturup bir sinema salonundaymış gibi film izlemenin keyfini yaşayabiliyorsunuz.
Sağlık: Sanal gerçekliğin bir başka kullanım alanı olan sağlık sektöründe en riskli cerrahi operasyonlarda kullanımı oldukça pratikleşti. Tıp fakültesi öğrencileri için sanal kadavralardan bir beynin sanal görüntüsü üzerinden ameliyat programlama ve pratik yapmaya kadar VR gözlükler ile çalışmalar yapılıyor.
İnşaat ve Mimarlık: Görsellikle iç içe olan mimarlık ve inşaat sektörü sanal gerçeklik teknolojisi sayesinde inşaat aşamasında olan bir evin, plazanın, fabrikanın kullanıma hazır halini müşterilere realist şekilde sunarak müşterilerin o alanda gezinmesini sağlayacak.
Sanal Gerçeklik Gözlükleri ile Yakın Gelecek
Sanal gerçeklik artık günümüzün en popüler teknolojileri arasında yer alıyor. Bu durumun hızla hayatın her alanına yayılışına ise he p birlikte tanık olacağız. Öyle ki akıllı telefonlarımızın yerini almaya aday olan bu teknoloji ile alışveriş yapabileceğiz, tatil programlarımızı yapabileceğiz, uzaya yolculuk dahi yapabileceğiz. Artık YouTube üzerinden izlediğimiz tüm videolar için bize VR gözlükler eşlik edecek. Yeni teknoloji aksesuarımız olan sanal gerçeklik gözlükleri ile yakın gelecekte neler olacak, hangi sektörler de nasıl değişimler olacak biraz da bunlardan bahsedelim.
En heyecan verici gelişmelerden bir tanesi YouTube üzerinden VR teknolojisi ile yapılacak canlı yayınlar için yapılan çalışmalar. Bu proje hayata geçtiğinde dünyanın bir ucunda olan sıcak bir gelişmeyi ya da bir NBA maçını sanal gerçeklik gözlükleri ile canlı canlı oradaymış gibi izleyebileceğiz. Bu durum internet haberciliği için de yeni bir dönüm noktası olacak. Tüm video haberler artık başka bir boyut kazanarak VR teknolojisi ile hazırlanacak. Şu an başlangıç aşamasında az çok örnekleri var ancak yakın gelecek tamamen bu yeni formata entegre olacak gibi gözüküyor.
E-ticaret artık farklı bir boyut kazanacak. Satın alacağınız bir evi, tatile gideceğiniz bir oteli ya da bir mobilyayı sanal gerçeklik gözlüğü ile yakından incelemek ve ona göre karar vermek alışverişin internet ortamındaki rekabeti boyutunu ve şeklini de değiştirecek. Geleceği gören ve erken davranan online alışveriş sitelerini de rekabet dünyasında ön plana taşıyacak.
Sanal gerçeklik örgün eğitim ve online eğitim sistemlerinde de aktif rol oynayacak. Hatta sanal gerçeklik alanında çalışan özel firmalar öğrenciler için bu formatta ders içerikleri hazırlıyorlar bile. Tabii bu çok başlangıç aşamasında, ancak teknolojinin ilerleme hızını düşünürsek eğitim sistemine entegre edilmesi çok da uzak bir gelecekte olmasa gerek.
Turizmin sanal gerçeklik hali de VR teknoloji ile yaşayacağımız bir başka deneyim. Kenarından köşesinden hiç geçmediğimiz, merak ettiğimiz kilometrelerce uzaktaki yerlere 360 derece sanal turlar düzenleyerek gidip gezip gelebileceğiz. Hatta bu sınırlar dünyayı da aşıp uzayda gezintilere kadar ilerleyecek.
Uzay araştırmalarında sanal gerçeklik gözlükleri ile yeni bir anlayış geliyor. Astronotların eğitiminden, uzay istasyonunda çalışan robotları sanal gerçeklik gözlüğü ile yönetmeye kadar farklı deneyimler bu alandaki çalışmaların hız kazanmasına ve çok daha geniş alanlarda kapsamlı çalışılmasına izin veriyor.
VR dünyasında yaşanan bu gelişmeler aslında yepyeni bir sektörü ve bu sektöre bağlı meslekleri de beraberinde getiriyor. Sanal gerçeklik gözlüğü biz kullanıcılar için bu teknolojiyi hayatımıza entegre edecek en önemli araç olarak ön plana çıkıyor. Ancak video formatları ve oyun formatlarının VR teknolojiye uyumlu hale gelmesi ve neredeyse tamamen videoların sanal gerçeklik kalitesinde hazırlanacak olması da bu alanda çalışabilecek, bu nitelikte 3D içerikler üretebilecek insan gücüne de ihtiyaç duyacak. Enstitü eğitimleri içerisinde bulunan 3D Studio Max ücretsiz online eğitim programı ile kendinizi bu alanda geliştirebilir ve sanal gerçeklik dünyasında yeni bir iş sahibi olabilirsiniz.
İstanbul İşletme Enstitüsünde içerik editörü olarak görev almaktadır. Kişisel gelişim ve eğitimlerle ilgili içerik hazırlıyor.