Bulut Bilişim Nedir?
Konular | Açıklamalar | Örnekler |
---|---|---|
Bulut Bilişim Nedir? | Sunucular, depolama, veritabanları, ağ, yazılım, analitik ve istihbarat dahil olmak üzere bilgi işlem hizmetlerinin internet üzerinden sunulmasıdır. | Google Drive |
Google Drive Nedir? | Kullanıcıların dosyalarını çevrimiçi olarak depolama ve erişimine olanak tanıyan ücretsiz bir bulut tabanlı depolama hizmeti sağlayıcısıdır. | Belgeler, fotoğraflar |
Bulut Hizmeti Nasıl Çalışır? | Sanallaştırma adı verilen bir teknoloji sayesinde, aynı ana bilgisayardaki sanal makineler birbirlerinden izole bir şekilde çalışır. | Google Drive depolama hizmeti |
Bulut Hizmeti Güvenliği Ne Şekildedir? | Veriler TLS standardı kullanılarak şifrelenir ve Google'a ulaştıktan sonra deşifre edilir ve 128 bit AES kullanılarak yeniden şifrelenir. | HTTPS web siteleri |
Google Drive Ne İşe Yarar? | Google Drive, kullanıcıların belgeler, fotoğraflar vb. dosyalarını çevrimiçi olarak kayıt edip, bunlara istedikleri zaman herhangi bir cihazdan erişmelerini sağlar. | Belge depolama, fotoğraf paylaşımı |
Bulut Bilişim Ne Demek? | Sunucular, depolama, veritabanları, ağ, yazılım, analitik ve istihbarat dahil olmak üzere bilgi işlem hizmetlerinin internet üzerinden sunulmasına denir. | E-posta kontrolü, dosya paylaşımı |
Bulut Hizmeti Nerelerde Kullanılır? | Bulut hizmetleri, dosya paylaşmak ya da depolamak amacıyla kullanıldığı gibi, teknolojik olarak tasarlanmış bir evdeki klimayı çalıştırmaya kadar her yerde kullanılır. | Klima kontrolü, tatil fotoğraflarını yedekleme |
Bulut Hizmetinin Avantajları Nelerdir? | Bulut hizmeti, hızlı inovasyon, esnek kaynaklar ve ölçek ekonomileri sunar. Ayrıca her zaman çevrimiçi ve her zaman kullanılabilir olması da büyük bir avantajdır. | Hızlı ve esnek veri erişimi |
Google Drive'ı Kimler Kullanabilir? | Google Drive'ı kullanmaya başlamak için son kullanıcının bir Google hesabı oluşturması veya bu hesapta oturum açması gerekir. | Bireysel ve kurumsal kullanıcılar |
Google Drive'ın Rakipleri Kimlerdir? | Google Drive'ın rakipleri arasında Microsoft OneDrive, Apple iCloud, Box, Dropbox ve SugarSync gibi hizmetler bulunur. | Microsoft OneDrive, Apple iCloud |
Google Drive, kullanıcıların dosyalarını çevrimiçi olarak depolama ve erişimine olanak tanıyan ücretsiz bir bulut tabanlı depolama hizmeti sağlayıcısıdır. Bulut hizmeti, depolanan belgeleri, fotoğrafları ve daha fazlasını mobil cihazlar, tabletler ve PC'ler de dahil olmak üzere kullanıcının tüm cihazlarında senkronize eder. Google Drive, Google Dokümanlar, Gmail, Android İşletim Sistemi, Chrome, YouTube, Google Analytics ve Google+ dahil olmak üzere şirketin diğer hizmet ve sistemleriyle entegredir. Ayrıca doküman, e-tablo, sunu ve daha fazlasını oluşturmak için ücretsiz web tabanlı uygulamalara erişmenizi sağlar. Google Drive, Microsoft OneDrive, Apple iCloud, Box, Dropbox ve SugarSync ile rekabet eder.
Bulut Bilişim Ne Demek?
Basitçe ifade etmek gerekirse, bulut hizmeti ya da bulut bilişim, daha hızlı inovasyon, esnek kaynaklar ve ölçek ekonomileri sunmak için sunucular, Google Drive gibi depolama, veritabanları, ağ, yazılım, analitik ve istihbarat dahil olmak üzere bilgi işlem hizmetlerinin internet üzerinden sunulmasıdır. Bulut hizmeti her yerde bulunur. Nadiren fark etsek de her yerdedir. Yeni e-postalar için telefonunuzu kontrol ederken, bulut hizmeti ile etkileşime girersiniz. Çalışma sırasında trafik koşullarını kontrol etmek için telefonunuzun haritalar uygulamasını kullandığınızda bulut hizmeti yine oradadır. Arkadaşlarla dosya paylaşırken bulut depolama hizmeti kullanırsınız. Mobil cihazınızda tatil ya da aile fotoğraflarınızı yedeklediğiniz yer bir bulut hizmeti ile çalışır. Bunların bir örneği Google Drive depolama hizmeti olarak karşımıza çıkmaktadır. Tüm bunlar bulut hizmetleridir, ancak bunları tamamen farklı şekillerde deneyimliyoruz.
Bulut teknolojisi terimi bildiğimiz anlamdaki buluttan gelir. Bir benzetmedir. Sahip olduğumuz big data dosyalarını bulutlara kaydetmek ve anlık olarak onlara erişmek gibi fantastik bir fikri hayal edin. Bulut hizmeti bunun dijital bir modelidir. Bulut hizmeti sadece dosya paylaşmak ya da depolamak amacıyla kullanılmaz. Ofisteki yazıcıdan tutun, teknolojik olarak tasarlanmış bir evdeki klimayı çalıştırmaya kadar her şey bulut hizmeti sayesinde gerçekleşir. Bulut bilişim ve benzeri gibi teknolojilerin kullanımı ve çalışmalarıyla ilgili daha fazla bilgi ya da eğitim almak isterseniz, Enstitü bünyesinde verilen Yazılım ve Bilişim eğitimleri kategorisine hatta tüm eğitimler için online eğitimler kategorisine göz atabilirsiniz.
Bulut Hizmeti Nasıl Çalışır?
Bulut bilişim, sanallaştırma adı verilen bir teknoloji sayesinde mümkündür. Sanallaştırma, kendi donanımı olan fiziksel bir bilgisayar gibi davranan, simüle edilmiş, yalnızca dijital "sanal" bir bilgisayarın oluşturulmasına izin verir. Böyle bir bilgisayarın teknik terimi sanal makinedir. Düzgün uygulandığında, aynı ana bilgisayardaki sanal makineler birbirlerinden korumalı olarak yerleştirilir, bu yüzden birbirleriyle hiç etkileşmezler ve bir sanal makinenin dosyaları ve uygulamaları diğer sanal makineler tarafından görülmese de aynı fiziksel makinededir. Bu tür alt yapılar kullanılarak Google Drive gibi depolama hizmeti, insanlara sunulmuş olur.
Sanal makineler ayrıca onları barındıran donanımı daha verimli kullanır. Bir seferde çok sayıda sanal makine çalıştırarak, bir sunucu birçok sunucu olur ve bir veri merkezi, birçok kuruluşa hizmet verebilen bir dizi veri merkezi haline gelir. Bu nedenle, bulut sağlayıcıları sunucularının kullanımını aynı anda çok daha fazla müşteriye sunabilir ve bunu düşük bir maliyetle yapabilirler.
Bireysel sunucular çökse bile, genel olarak bulut sunucuları her zaman çevrimiçi ve her zaman kullanılabilir olmalıdır. Bulut hizmeti satıcıları genellikle hizmetlerini birden çok makinede ve birden çok bölgede yedekler. Kullanıcılar bulut hizmetlerine, hangi cihazı kullandıklarına bakılmaksızın, internet üzerinden bağlanan bir tarayıcı veya uygulama aracılığıyla erişir.
Bulut Hizmeti Güvenliği Nasıl Sağlar?
Verileriniz cihazınızdan ayrılmadan önce TLS standardı kullanılarak şifrelenir. Bu, güvenli (HTTPS) web sitelerine tarayıcı bağlantılarınızı şifreleme amacıyla kullanılan standartla aynıdır.
Verileriniz Google'a ulaştıktan sonra deşifre edilir ve 128 bit AES kullanılarak yeniden şifrelenir. Diğer hizmetlerin çoğunun kullandığı gibi 256 bit algoritma olmasa da yine de güvenlidir. Bu, veriler fiziksel olarak depolanmadan hemen önce yapılır, bu da şifrelenmemiş verilerin sabit disklerine sızmasını önler.
Verilerinizi şifrelemek için kullanılan AES şifreleme anahtarları, dönüşümlü bir ana anahtar kümesiyle şifrelenir. Bu, verilerinize ulaşmak için ikinci bir şifreleme anahtarı kümesi gerektirerek başka bir güvenlik katmanı ekler.
Bu işlem, cihazlarınızdan biri verilerinizi Google'dan aldığında tersine çevrilir.
Google Drive Ne İşe Yarar?
Google Drive'ı kullanmaya başlamak için son kullanıcının bir Google hesabı oluşturması veya bu hesapta oturum açması gerekir. Ardından, kullanıcı tarayıcısına "drive.google.com" yazar. Yüklenen veya senkronize edilen dosya ve klasörlerin yanı sıra Google E-Tablolar, Slaytlar ve Google Dokümanlar'ı içeren "Drive'ım" otomatik olarak görünür. Ardından, kullanıcı kendi bilgisayarından dosya yükleyebilir veya Google Drive'da dosya oluşturabilir. Alternatif olarak, son kullanıcı bir Google Drive uygulamasını bir veya daha fazla cihaza indirebilir.
Her cihazın dosya sistemindeki diğer klasörlerle birlikte bir Google Drive klasörü görünür. Kullanıcının bir klasöre eklediği dosyalar, bir Google Drive web uygulaması veya her cihazdaki Google Drive klasörü aracılığıyla kullanılabilir. Depolama hizmeti gibi sağlanan bu hizmetler bulut bilişim altyapısı ile gerçekleştirilir. Fiziksel olarak mevcut olan fakat sanal olarak bölünmüş makinelerde tutulur. Bu veriler çok farklı konumlarda yedeklenirler. Böylece hem veri kaybı yaşanmasının önüne geçilmiş hem de verilere daha hızlı erişilmiş olunur. Ayrıca bulut hizmeti kesintisiniz olarak devam eder.
Google'a göre, Google Drive uygulamanıza veya klasörünüze eklediğiniz dosyalar güvenli veri merkezlerindeki sunucularda saklanır. Google ile depolanan verileriniz bilgisayarınızdan aktarım sırasında ve Google Drive sunucularındayken şifrelenir. Birçok çevrimiçi dosya depolama sitesi benzer koruma sağlar.
Bulut hizmetleri genellikle hırsızlar için hedeftir, ancak hesap sahibinin kişisel güvenliği genellikle zayıf bağlantıdır. Google, fazladan bir koruma katmanı eklemek için Google Drive hesaplarında iki adımlı doğrulamanın kullanılmasını önerir ve paylaşılan veya herkese açık bilgisayarları kullanırken hesabınızdan her zaman tam olarak çıkış yapmayı tavsiye eder. Şirketin web sitesinin Güvenlik Merkezi alanında Gmail, Android ve Chrome da dahil olmak üzere birçok ürünü için başka ipuçları ve araçlar bulunmaktadır.
Diğer Güvenlik Özellikleri
İki faktörlü kimlik doğrulama desteklenir: Bu gerekli bir özellik haline geldi. Bu günlerde şifreler o kadar kolay çalınıyor ki artık bu özellik olmadan yapamayız. Google Drive'ı kullanmasanız bile, bunun Google hesabınızda etkinleştirilmesi gerekir.
Meta veriler depolanırken de şifrelidir: Yalnızca verileriniz değil, verilerinizle ilgili tüm bilgiler de şifrelenir.
Dahili olarak taşındığında verileriniz şifrelenir: NSA casusluklarına önlem olarak, Google’ın dahili ağlarında transit olarak geçen tüm verileri şifrelemeye başladı. Bu, Google’ın kendi veri merkezleri arasında geçiş yaparken verilerinizin şifreli olduğu anlamına gelir.
Google Drive, HIPAA uyumlu değil. Google, yüklediğiniz her şeyi görmek istediği için elbette HIPAA uyumluluğu olduğunu iddia edemez.
Her şey göz önüne alındığında, Google verilerinizi bilgisayar korsanlarından korumak için çok iyi bir iş yapıyor gibi görünüyor. Evlerin ve küçük işletmelerin çoğunluğu tarafından kullanılandan kesinlikle daha iyi bir güvenliktir.
Neden Google Drive Kullanılmalı?
Google Drive, 15 GB ücretsiz depolama alanı sunan, günümüzün en popüler bulut tabanlı depolama hizmeti sağlayıcısıdır. Dosyalara internet bağlantısı olan herhangi bir bilgisayardan erişilebildiği için Drive, e-posta gönderme veya USB sürücüsüne dosya kaydetme ihtiyacını ortadan kaldırır. Drive dosyaları paylaşmanıza izin verdiği için başkalarıyla çalışmak çok daha kolay hale gelir.
Google Drive bulut hizmeti ücretsiz mi sunuluyor?
Depolama hizmeti veren tüm sağlayıcılar, belli limitlere kadar ücretsiz alan sağlar. Google Drive’da bu sınır 15 GB’dır. Daha fazla veri alanı elde etmek için sunulan teklifleri değerlendirmeniz gerekiyor. Google Drive'da oluşturduğunuz dokümanlar depolama alanınıza dahil değildir.
Depolama hizmeti sunan sağlayıcılara her tür dosya kaydedilebilir mi?
Evet. Dosya boyutu ve alan sınırları dahilinde, sabit sürücünüzde saklayabileceğiniz her şey bir bulut sürücüsünde de saklanabilir. Ayrıca tüm klasörünüzü Google Drive sunucularına taşıyabilirsiniz.
İzmir Namık Kemal Lisesi mezunuyum. Girişimcilik, Bilgisayar Programcılığı ve Seo eğitimleri aldım. Anahtar kelime çalışması, short-tail ve long-tail keyword kullanımı, anahtar kelime gruplandırması, SEO’yu destekleyen site yapısı, teknik seo, site içi SEO konularında bilgi sahibiyim. 20 yıllık süreç içinde bu konular ile yakından ilgilendim. Pek çok okumalarım oldu. Bu alanlarda içerik üretmekte zorlanmıyorum.