Backlink Nedir? Backlink Nasıl Alınır?
Backlink Yöntemleri | Yöntemin Özellikleri | Yöntemin Yararları |
---|---|---|
Bloglar | Medium, Wordpress, Tumblr, Blogger ve Weebly gibi sitelerde Blog oluşturma | Kendi sitenize dış linkleme yaparak trafiği arttırabilirsiniz |
Sosyal Medya | Instagram, Facebook, LinkedIn, Pinterest ve Twitter'da sitenize link paylaşabilirsiniz | Hedef kitlenizle doğrudan bağlantı kurabilir ve sitenize trafiği artırabilirsiniz |
Forum Siteleri | Forum siteleri üzerinden dış linkleme yöntemini kullanabilirsiniz | Belirli bir konunun meraklılarına ve uzmanlarına doğrudan ulaşabilirsiniz |
Görsel Öğeler | Farklı mecralarda paylaşılan fotoğrafların içine ya da altına link ekleme | Çarpıcı görsellerle dikkat çekerek sitenize daha fazla trafik çekebilirsiniz |
Video Bağlantısı | YouTube'da videoların açıklama kısmına link ekleme | Videonun popülaritesi ile sitenize daha fazla trafik sağlayabilirsiniz |
Footer | Sitenizin en alt kısmında yer alan Footer link | Birden fazla link vererek sitenize daha fazla trafik alabilirsiniz |
Dmoz Sistemi | Google tarafında önem verilen bir backlink alma sistemi | Google tarafından onaylandıktan sonra hedefli trafik alabilirsiniz |
Ücretsiz Backlink | Doğal yöntemlerle sitenize dış linkleme yapma | Hem paranız cebinizde kalır hem de organik trafik kazanırsınız |
Ücretli Backlink | Backlink satın alarak hızlı ve zahmetsiz sonuç alabilirsiniz | Daha hızlı sonuç alabilir fakat alakasız linkler ve Google tarafından kabul görmeme riski vardır |
Backlink SEO | Sitenizin SEO stratejisi içinde backlink kullanımı | Daha doğal ve organik trafik alarak sitenizin Google sıralamalarında yükselmesine yardımcı olur |
Backlink, internet dünyası için yeni bir kavram değil. Ve bu kavrama insanlarda hiç yabancı sayılmaz. Birazda olsa web siteleri için uğraşan kullancılar backlinks kavramına aşinadır. Google'ın teknolojilerini ve getirdiği yenilikleri takip edenler için bu kelime yeni bir buluş olmamıştır. Ancak backlink doğru şekilde kullanılabilmekte mi? Konuya ne kadar hakimiz? Ben yaptım oldu. Diyenlerden misiniz? Yoksa yapmak kolay gibi gözükse de işin içine girinice mevzu farklıymış diyelerden mi?
Web sitelerinin ana gayesi trafik almak ve daha fazla kişiye ulaşmaktır. Verdiği hizmete ya da sattığı ürüne göre her site sahibinin rekabetçi ortamda en iyisi olabilmeyi hedefler. Sitesinin görünebilirliğini ve trafiğini arttırmak içinde farklı yollara başvurur. Backlink de bu yolladan biri. Backlink sitenin önemli bir kısmını oluşturmakta. Peki backlink nedir? Birçoğumuz bilse de veya duysa da açıklamakta fayda var.
Backlink, bir web sitesinin bir başka web sitesine verdiği URL sistemidir. Dış site linklemesi olarak da bilinir. Yani bir sitede yer alan anasayfa, kategori ya da herhangi bir içeriğin başka sitede yer almasını sağlamaktır. Linkleme şekli genellikle bir kelime üzerinde yapılır. Farklı yöntemleri bulunsa da en çok kullanılan anahtar kelimeye linkleme şeklindedir. Dış link herhangi bir siteye girerek kendi sitenize link verme olayına benzemez. İçinde tamamen farklı sistemleri barındırır. Yararlı bir iş yapayım derken, dış linkleme yaparak zararda edebilirsiniz. Bu yüzden backlink kullanımında dikkatli ve temkinli olmakta fayda var. Her gördüğümüz siteye linkleme yapmak en büyük hataların başında gelir.
Google nezdinde de baktığımız zaman linkleme önemli bir yer alıyor. Dış linkleme yaparken birçok kriteri göz önünde aldığı biliniyor. Şimdi alt başlığımızda backlink nasıl alınır? Bu konuyu işleyeceğiz ve kolay yöntemi nelerdir? Sizler için sıralayacağız.
Backlink Nasıl Alınır?
Avrupa ve Dünya genelinde genellile ücretsiz backlink yapılır. Fakat ülkemizde fazla önemsenmediği ve uğraşılmak istenmediği için ya hiç yapılmaz ya da yapıldığında ücretli backlink satın alınarak yapılır. Ücretli dış linkleme ile daha çabuk ve zahmetsizce sonuçlara varılacağı düşünülür. Ama bu tamamen yanlış ve saçma bir düşüncedir. Ayrıca ücretli sağlanan dış linklerin bir kısmında yapılan bağlantılarla hiçbir şekilde alakadar olmadığıdır.
Ücretsiz backlink de ise, hem paranız cebinizde kalacak hem de doğal yöntemlerle linkleme yapacaksınız. Ücret ödeyerek yapılan linklemeler Google tarafından çok kabul gören bir olay değil. Peki ücretsiz olarak nasıl bir dış linkleme yapabiliriz? Sorusu aklınıza hemen gelmiştir. Backlink yapmanın birçok yöntemi ya da çeşiti vardır. Sırasıyla hepsini şimdi yazacağız.
Blog: Medium, Wordpress, Tumblr, Blogger, weebly gibi sitelerde kuracağınız bloglar ile ana sitenize dış linkleme yapabilirsiniz. ücretsiz olarak kurulan sitelerde sektörünüz ile ilgili blog paylaşımlarında bulunabilirsiniz. burada önemli olan kuracağınız blog sitesinde hemen linklemeye başlamamız gerekir. her gün içerik üreterek adım adım gittikten sonra, dış linklemeye geçmekte fayda var. aksi takdirde google sizi spam olarak algılayabilir.
Sosyal Medya: Instagram, Facebook, LinkedIn, Pinterest ve Twitter gibi sosyal medya uygulamarı üzerinden sitenize linkleme verebilirsiniz. Buradan yapacağınız paylaşımlarla, trafiği asıl ana sitenize sağlayabilirsiniz.
Forum Siteleri: Dış linkleme konusunda eskisi kadar revaçta olmasa da forum siteleri de bu konuda yinede iddialı diyebiliriz. Forum siteleri üzerinden dış linkleme yöntemini kullanmak mümkün.
Görsel Öğeler: Farklı mecralarda paylaşılan fotoğraf karelerinin içine ya da altına yerleştirilen linkler sayesinde iyi bir trafik almak mümkün. Hazırlanan görsellerin kalitesi ne kadar iyi olursa geri dönüş ve trafik de o denli olumlu olur.
Video Bağlantısı: Günümüzde artık YouTube üzerinden birçok video paylaşımları yapılmaktadır. Instagram da bu konuda kendini geliştirse de daha çok YouTube üzerinde videolar izlenir. Videoların açıklama kısmına koyacağınız backlinks sayesinde ücresiz şekilde siteye erişim sağlayabilirsiniz.
Footer: Bu yöntem çoğu insan tarafında tercih edilmemiş olsada listemizde yer almıştır. Sitenin en alt kısmında yer alan Footer link, birden fazla link sahibi olmanıza yaramaktadır. En büyük dezavantajı yaptığınız iş veya verdiğiniz hizmet ile alakasız linklerde yer alıyor olmasıdır. Fazlaca bilinip, kullanılsa da son dönemde riskli olarak gösterilmektedir.
Dmoz Sistemi: Google tarafında oldukça önem verilen bir backlink alma sistemidir. Bu sisteme sitenizi eklemek sanıldığı kadar çokta kolay değildir. Ancak onaylandıktan sonra istediğiniz şekilde linkleme alabilirsiniz. Web sitesi için hani bölüme linkleme almak isterseniz, Dmoz sayesinde yapılabilir. Siteye başvuru yaptıktan sonra editörlerin kontrollerinden geçmektesiniz. Daha fazla bilgi için Dmoz sitesine bakabilirsiniz.
Backlink Seo
Evet yukarıda dış link için yapmanız gerekenleri tek tek söyledik. Hangi yöntemler kullanılabilir ve yararlı olur, hepsini gösterdik. Backlink fiyatları konusunda hala ısrarcıysanız ortalama 70 ile 100 liradan başladığını söyleyebiliriz. Ancak SEO backlink için en iyi yöntem doğal yollarla yapılandır. Google da doğal yollarla yapılan dış linklemelere daha fazla önem vermektedir.
Yapacağınız doğal yöntemlerle linklemeler sayesinde organik trafik akışınız daha verimli olacaktır. SEO konusunda önemli bir noktaya sahip olan backlink, doğru yapıldığı takdirde büyük kazançlar oluşturabilir. Dış linkleme için, sosyal medya ve ücretsiz blog site kurmak en karlı yöntem olacaktır. Google gözünde de geliştireceğiniz sistemle birlikte daha iyi sonuçlar gelecektir.
Pagerank Nedir?
Pagerank kısaca, Google'ın web siteniz için verdiği bir değerlendirme puan sistemidir. Google bu sistemde 0'dan 10'a kadar bir rakam arasında sitenize değer biçmektedir. Ara motoru değerlendirmeye alırken sayfanın içeriğine, özgünlüğüne, kalitesine ve vermiş olduğu bağlantılara bakmaktadır. Sitenin sürekli güncel olması, puan değerini de arttıran etkenlerden biridir.
Google tarafından sayfa değeri göz önüne alındığında, link içeriği ve sitenin doğal yapısı gibi konular büyük önem taşır. Arama motoru siteler arasında analiz ve değerlendirme de bulunur. Yapılan bu değerlendirme sonucunda web sitesine puanı verilir. Verilen bu puanlamaya göre de site Google'da ki yerini alır. Google algoritması içinde sadece Pagerank önemli bir yer tutmaz. Site sıralamasında önemlilik ve alakalılık düzeyini de tutturmak gerekir.
Pagerank uygulamasını Google en son 2014 tarihinde güncellemiştir ve bu tarihten sonra güncelleme olmayacağı açıklanmıştır. Dış linkleme yapılırken farklı sitelerin Google nezdinden taşıdığı değer bu yüzden önemlidir. Dış link verdiğiniz site eğer değerli ise, sizin yararınıza olacaktır. Anca site zararlı ve kötü amaçlı bir site olması sizlere de kötü sonuçlar verecektir.
Dış linkleme site trafiğini arttırır mı?
Evet dış linkleme yaparak kendi sitenize belli bir trafik çekmek mümkündür. Ancak bu verilen gelebilmesi için belli bir zamanın geçmesi gerekir. Google'da birçok geri dönüşler için biraz süre gerekmektedir.
Backlink yönteminde en çabuk geri dönüş nasıl sağlanır?
Dış linkleme yapmak için sosyal medya ağları sizlere çabuk geri dönüş sağlayabilir. Elbette burada da ne kadar bir popülariteye sahip olduğunuz önemli. Sosyal medyada iyi bir kitleye sahip iseniz, dış linkleme işinizi kolaylaştırabilir.
Dış linkleme fazla kullanılırsa ne olur?
Gereğinden fazla kullanılan dış linkleme öncelikle spam yemenize yol açabilir. Google kandırdığınızı düşünebilir. İkincisi eğer dışarı siz link veriyorsanız, sitede tutmak istediğiniz kişileri kaçırabilirsiniz. Fazla kullanmak büyük ölçüde zarar getirir.
İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.