AnasayfaBlogİçerik Yazarı Nasıl Olunur?
İçerik Editörlüğü

İçerik Yazarı Nasıl Olunur?

07 Eylül 2021
Mavi elbiseli bir kadın ayakta duruyor ve kameraya gülümsüyor. Arkasında siyah metinli ilginç gri dikdörtgen bir tabela var. Görüntünün odak noktası, beyaz bir atletle kaplı olan göğsünün yakın çekimi gibi görünüyor. Görüntünün köşesinde beyaz bir kare içinde siyah bir x ve beyaz ve gri bir sembol var. Ayrıca kadının altında simgelerle dolu beyaz bir ızgara var. Kadın gülümsüyor ve görüntünün alt kısmına yakın bir yerde siyah bir kare ile beyaz dikdörtgen bir nesne var gibi görünüyor.
AdımAçıklamaNot
Karar Vermekİçerik yazarı olmayı düşünüyorsanız, ilk olarak bu konuda kararlı olmalısınız.Her şey karar vermekle başlar.
Yazmayı SevmekEğer yazı yazmayı seviyorsanız, içerik yazarı olmak sizin için uygun bir seçenek olabilir.Yazarlık özellikle yazmayı sevenler için ideal bir meslektir.
Cesur Olmakİçerik yazarı olmak için cesur olmalı ve ilk adımları atabilmelisiniz.İçerik yazarlığı yaratıcılık gerektiren bir alandır, bu yüzden ilk adımı atmak önemlidir.
Eğitim Almakİçerik yazarlığına profesyonel bir perspektiften yaklaşabilmek için, bu konuda uzmanlardan eğitim alabilirsiniz.Birçok online platform, içerik yazarlığı konusunda eğitimler sunmaktadır.
Deneyim KazanmakYazarlık tecrübenizin olmaması bir engel değildir. Pratik yaparak deneyim kazanabilirsiniz.Her başarılı içerik yazarı, bir yerlerde sıfırdan başlamıştır.
Stil GeliştirmekHer içerik yazarının kendine özgü bir stili olmalıdır. Yazılarınızı farklı ve ilgi çekici kılmak için kendi stilinizi geliştirebilirsiniz.Benzersiz bir tasarım ve dil, okuyucularınızın yazılarınıza olan ilgisini artırır.
SEO Bilgisi Edinmekİçeriklerinizin internet üzerinde bulunurluğunu artırmak için SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) hakkında bilgi edinmelisiniz.SEO bilgisi, içeriklerinizin arama motoru sonuçlarında daha üst sıralarda çıkmasını sağlar.
Dil Bilgisi ve İmla Kurallarını ÖğrenmekYazılarınızda dil bilgisini ve imla kurallarını doğru bir şekilde kullanmalısınız.Hatalı dil kullanımı ve yanlış yazım, profesyonellik algısını düşürebilir.

Yeni çağın popüler mesleklerinden biri olan online içerik yazarlığını bir meslek olarak yapmayı düşünüyorsanız, nasıl içerik yazarı olabileceğiniz hakkında izlemeniz gereken yolları yazı boyunca okuyarak öğrenebilirsiniz. Daha önce yazarlık tecrübeniz olmaması önünüzde bir engel değildir. Öncelikle cesur ve kararlı olmalısınız. Her şey karar vererek ilk adımı atmakla başlar. Eğer yazmayı seviyorsanız siz de iyi bir içerik yazarı olabilirsiniz. 

Online dünyanın kendine has bir dili ve kuralları var. İçerik yazarı olarak öğrenmeniz gereken ilk şey online platformda nasıl içerik yazabileceğiniz olmalıdır. Bir şeyleri bilmek farklı bildiklerinizi ifade edebilmek farklıdır. İçerik yazarlığı için bilgiyi okuyucuya doğru ve anlaşılır bir dille aktarabilmeniz gerekir. Yani yazma yeteneğinizi bilgi ile birleştirerek iyi bir içerik yazarı olabilirsiniz. Nasıl aktaracağınıza dair yöntemleri öğrenerek beceri kazanmak için içerik yazarlığı ile ilgili Enstitünün ücretsiz online İçerik Editörlüğü eğitimi ile iyi bir kariyer için fırsat yaratabilirsiniz. Bir haftalık eğitim sürecinin sonunda içerik yazarlığının inceliklerini öğrenmiş ve bu işi yapmaya hazır hale gelmiş bir içerik yazarı adayı olabilirsiniz. 

İçerik Editörlüğü Kursu Size Ne Öğretir? 

İçerik editörlüğü kursu ile öncelikle internet ortamında içerik nedir kavramını yakından tanırsınız. Online içerik yazarlığı mesleğinin görev tanımı, iş olanakları hakkında bilgi sahibi olarak kurs sonunda nasıl bir yol çizeceğinizi öğrenirsiniz. Online içerik yazmanın hazırlık, araştırma, kurgu ve yazım aşamalarında izlemeniz gereken yöntemlerini öğrenerek içerik oluşturabilecek teorik bilgiye sahip olursunuz. İçerik hazırlarken yapılan yanlışları örnek uygulamalarla görerek doğru içerik nasıl yazılır konusunda net bilgi sahibi olursunuz.

SEO’nun ne olduğu ve bir içerik oluştururken SEO’ya göre içerik hazırlamanın yöntemlerini öğrenerek online dünyanın kurallarına göre içerik yazabilme bilgisine sahip olursunuz. Dikkat etmeniz gereken dilbilgisi ve imla kuralları, en etkili cümle yapıları, oluşturduğunuz bir içeriği kontrol etme yöntemleri ile ilgili kurs süresince edineceğiniz bilgiler hatasız içerikler üretebilme konusunda size ışık tutacaktır. 



Enstütü İçerik Editörlüğü kursu sonunda hazırlayacağınız ödev size teoride öğrendiklerinizi uygulama imkânı sunarak kendinizi içerik yazarlığı konusunda test etmenizi de sağlar. İlk içeriğinizin uzman eğitmeniniz tarafından değerlendirilmesi nerelerde hata yaptığınızı ve kendinizi nasıl geliştirmeniz gerektiği konusunda da henüz işin başında iken iyi bir analiz yapmanızı sağlayacaktır. 

Bir İçerik Yazarında Olması Gereken Özellikler 

Eğer içerik yazarı olma yolunda adımları attıysanız, kendinizi geliştirmek ve bu işi bir meslek haline getirmek istiyorsanız ya da aslında bir içerik yazarıysanız bazı özelliklere sahip olmalısınız. İçerik yazarlığı, freelance bir meslek olmasına rağmen disiplin gerektiren bir iştir. Her ne kadar çalışma saatlerinizde esnek olsanız dahi sorumluluklarınıza bağlı olarak bu işi yapmalısınız. Şöyle ki, müşteriniz tarafından verilen bir işi belirtilen tarih ve saatte teslim etmeniz içerik yazarlığının en önemli kilit noktasıdır. Dolayısıyla her ne kadar evden çalışıyor da olsanız iyi bir iş planı yapmanız ve işlerinizi zamanında teslim etmeniz önemlidir. 

Disiplinin yanı sıra size gelen iş ile ilgili yapabileceğinizin en iyisini yapmaya çalışın. Araştırmalarınız ne kadar iyi ve sağlam kaynaklardan yapılmış olursa üreteceğiniz içerik de o kadar iyi olur. İyi bir içerik yazarı, bilgisi olduğu ya da olmadığı bir iş gelse bile onu başarıyla yazıp teslim eder. İnternet denilen ucu bucağı olmayan bir platformda bulamayacağınız bir şey yoktur. Araştırırken de oldukça dikkatli olmalı ve elinizdeki bilgilerin doğruluğunu sorgulamalısınız. 

Öyle bir an olur ki çalışmak istersiniz ama klavyenin başına geçtiğinizde o kelimeleri klavyenin tuşlarına basarak yazamazsınız. Bunun için ise yapmanız gereken dikkatinizi dağıtan her şeyi kendinizden uzaklaştırmak olacaktır. Yüksek konsantrasyon ve her koşulda işe odaklanabilmek iyi bir içerik yazarında olması gereken özelliklerdendir. 

İçerikte özgünlük esastır. Çalıntı ve kopya içerikler editörlerinize ya da işvereninize iyi bir itibar bırakmaz. Ayrıca ister bir web sitesine içerik yazıyor olun, ister bir firmaya bağlı olarak iş yapıyor olun hiç fark etmez, arama motorları tarafından kopya içeriğin fark edilmesi hiç de zor değildir. Dolayısıyla araştırmalarınız sizin için sadece bilgi kaynağıdır. Bu bilgileri kendi anlatım dilinizle anlatabilmeniz yani özgün olmanız gerekir.



İçerik yazarında olması gereken özelliklerden bir diğeri bir içerik için gerekli olan 2 dili iyi bilmektir. Birincisi hangi dilde yazıyorsanız Türkçe, İngilizce vs. o dilin dilbilgisi ve imla kuralları, ikincisi ise online dünyanın dili SEO kuralları. İçerik yazarı aynı zamanda trendleri ve sektörü her zaman takip eden iyi bir gözlemci olmalı ve kendini yeniliklere bağlı olarak sürekli geliştirmelidir.

Online İçerik Yazarlığı ile Kariyer Yapılabilir mi? 

Online içerik yazarlığı yeni bir meslek olması sebebiyle gelişime açık bir yapıya sahiptir. Ayrıca dijital dünyanın içerisinde özgün ve fark yaratan içeriklere olan ihtiyacın büyüklüğü bu sektörde ciddi bir iş bulma potansiyelini de beraberinde getirmektedir. Bu iki avantajı fırsata dönüştürerek online içerik yazarı olarak kariyer yapma şansınız yüksektir. İçerik yazarlığı eğitimini alıp sektöre açıldığınızda amatör olarak bu işe başlasanız bile zamanla ürettiğiniz kaliteli içeriklerle sesinizi duyurup kendinizi fark ettirdiğinizde pek çok fırsatı yakalayabilirsiniz. 

Profesyonel bir içerik yazarı olmak için ilk adımı kendinize ait bir blog açıp orada yazmaya başlayarak atabilirsiniz. blog sayfanız sizin referansınızdır. i̇yi bir referansınızın olması herhangi bir firmaya bağlı olarak bu işi yürütmek için önemli bir artıdır. blog sayfası oluşturmanız tabii ki illa şart değil, herhangi bir blog sitesinde de içerik üreterek kendinizi geliştirebilirsiniz. örneğin, Enstitü içerik yazarı olabilirsiniz. İçerik yazma kurallarına uygun olan blog yazınızı tamamladıktan sonra Enstitü profilinize girip “Blog yazılarım” bölümünden yayınlayabilirsiniz.

Blog sayfanızda içerikler yazarak kendinizi geliştirmenin bir sonraki adımında içerik ajanslarına blog sayfanızı referans olarak gösterip başvuru yapabilirsiniz. Eğer kaliteli ve özgün içerikler üretiyorsanız davet almamanız için hiçbir engel yok. Tercihinize göre yolunuzu içerik ajanslarında içerik yazacak şekilde ya da e-ticaret veya kurumsal web sitelerine göre içerik üretecek şekilde çizebilirsiniz. 

İçerik yazmaya devam ettikçe profesyonelleşirsiniz. Kendinizi dilbilgisi ve imla konularında da geliştirerek yazarlığın yanı sıra içerik editörlüğü de yaparak içerikleri denetleyebilirsiniz. Ya da eğer editörseniz kendinizi geliştirebilirsiniz. Online içerik yazarlığı kariyer olanakları son derece geniş bir meslektir. Yazdıkça gelişeceğinizi ve giderek uzmanlaşacağınızı unutmayın. 

Freelance İçerik Yazarı Çalışma Sistemi Nasıldır?

Freelance olarak çalışan bir içerik yazarının ihtiyacı olan çalışma materyalleri bilgisayar ve internettir. Evden, kafeden çalışma ya da serbest çalışma deyince içerik yazarlığının çok kolay bir çalışma sistemi olduğu yanılgısına düşülebiliyor. Ancak durum çok da öyle değil. Eğer içerik yazarlığından aylık düzenli gelir elde etmek ve bu işi bir meslek olarak yapmayı hedefliyorsanız her gün düzenli olarak mesai harcamanız gerekir. Çalışma alanınız konusunda tamamen özgürsünüz. Çalışma saatlerinizi de istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz.

Planlamanızı kendiniz yapabilirsiniz. Tabii bu işi ek iş olarak yapma, ya da haftanın belirli günleri çalışma şansınız da var. Ama kazancınız çalışmanızla doğru orantıda olacaktır. İçerik yazarlarının çalışma sisteminde, sizden içerik talebinde bulunan firma konu ile ilgili size bir brief yollar. Brief, ne yazmanız ve nasıl yazmanız gerektiği ile ilgili bir talep metnidir. Tabii bir de teslim süreniz vardır. Öncelikle konu ile ilgili kapsamlı bir bilgi araştırması, ardından gerekli ise SEO için araştırma, uygun başlık ve anahtar kelimeleri belirleme, kurgulama ve yazım aşaması gelir. 

Tamamladığınız metni yazım ve imla konusunda denetledikten sonra teslim edersiniz. Bir içeriği hazırlama süreniz kaç kelimelik bir içerik olduğuna ve sizin yazma hızınıza göre değişkenlik gösterir. Bir içerik yazarı olarak kariyer yapmayı hedefliyorsanız sistemli olarak günde ortalama 5-6 saat çalışmanız gereklidir.

Karar Vermek, İçerik yazarı olmayı düşünüyorsanız, ilk olarak bu konuda kararlı olmalısınız, Her şey karar vermekle başlar, Yazmayı Sevmek, Eğer yazı yazmayı seviyorsanız, içerik yazarı olmak sizin için uygun bir seçenek olabilir, Yazarlık özellikle yazmayı sevenler için ideal bir meslektir, Cesur Olmak, İçerik yazarı olmak için cesur olmalı ve ilk adımları atabilmelisiniz, İçerik yazarlığı yaratıcılık gerektiren bir alandır, bu yüzden ilk adımı atmak önemlidir, Eğitim Almak, İçerik yazarlığına profesyonel bir perspektiften yaklaşabilmek için, bu konuda uzmanlardan eğitim alabilirsiniz, Birçok online platform, içerik yazarlığı konusunda eğitimler sunmaktadır, Deneyim Kazanmak, Yazarlık tecrübenizin olmaması bir engel değildir Pratik yaparak deneyim kazanabilirsiniz, Her başarılı içerik yazarı, bir yerlerde sıfırdan başlamıştır, Stil Geliştirmek, Her içerik yazarının kendine özgü bir stili olmalıdır Yazılarınızı farklı ve ilgi çekici kılmak için kendi stilinizi geliştirebilirsiniz, Benzersiz bir tasarım ve dil, okuyucularınızın yazılarınıza olan ilgisini artırır, SEO Bilgisi Edinmek, İçeriklerinizin internet üzerinde bulunurluğunu artırmak için SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) hakkında bilgi edinmelisiniz, SEO bilgisi, içeriklerinizin arama motoru sonuçlarında daha üst sıralarda çıkmasını sağlar, Dil Bilgisi ve İmla Kurallarını Öğrenmek, Yazılarınızda dil bilgisini ve imla kurallarını doğru bir şekilde kullanmalısınız, Hatalı dil kullanımı ve yanlış yazım, profesyonellik algısını düşürebilir
içerik editörlüğü içerik yazarlığı içerik yazarı nasıl olunur
Omuz hizasında kahverengi saçları olan genç bir kadın, yüzünün önünde tuttuğu beyaz bir akıllı telefonla selfie çekiyor. Parlak, neşeli bir gülümsemesi var ve gözleri tamamen açık. Sağ eli telefonu desteklerken sol eli yüzünün yan tarafında duruyor. Mavi beyaz çizgili bir tişört ve bir çift kot şort giymektedir. Saçları hafifçe dağılmış ve rahat, kaygısız bir pozu var. Gri bir duvarın önünde duruyor ve etrafı parlak, güneşli bir atmosferle çevrili. Bu neşeli an, anı yaşamanın sevincini yakalıyor.
Banu Cantekin
İçerik Editörü

İstanbul İşletme Enstitüsünde içerik editörü olarak görev almaktadır. Kişisel gelişim ve eğitimlerle ilgili içerik hazırlıyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.