Blog Siteniz İçin SEO Önerileri
SEO Önemi | Uygulanan Stratejiler | Faydaları |
---|---|---|
Web sitelerinin sıralamalarını iyileştirir | Kullanıcı dostu tasarım | Daha fazla ziyaretçi ve görünürlük |
Blogların arama sonuçlarına etkisi | İçeriklerin SEO ile uyumlu olması | Daha fazla blog ziyaretçisi ve etkileşim |
Arama motorlarında üst sıralarda yer alma | Mobil uyumluluğa dikkat çeken bir site tasarımı | Kullanıcılar aradıkları bilgilere kolayca ulaşabilir, sitenin popülerliği artar |
Site hızını ve kullanılabilirliğini artırır | İyi bir site yapısı ve hızlı yüklenen sayfalar | Kullanıcıların siteyi terk etmesinin önüne geçer, dönüşüm oranları artar |
Doğru bilginin kullanıcıya hızlı bir şekilde sunulması | Dikkat çeken başlıklar ve meta açıklamalar | Sitenin arama motoru sonuçlarında daha görünür olması, organik trafik artışı |
Sitenin düşünce liderliği ve otorite değerinin artırılması | Kaliteli ve bilgi sağlayıcı içerik | Kullanıcıların siteye olan güveninin artması, daha fazla organik link elde etme |
Hedeflenen anahtar kelimelerin belirlenmesi | Google Adwords gibi araçlardan faydalanma | Arama sonuçlarında doğru kelimelerle görünme, daha nitelikli trafik elde etme |
Özgün ve benzersiz içerik oluşturma | Özgün ve ilgi çekici blog yazıları hazırlama | Google tarafından daha olumlu değerlendirilir, kullanıcıları sitenize çeker |
Sitenin benzersiz konumunu ve değerini belirtmek | Sitenin alan adı ve sloganının belirlenmesi | Kullanıcıların siteyle kolayca ilişkilendirmesi, marka bilinirliği artışı |
SEO amaçlı sitenin yeniden incelenmesi ve denetlemesi | Google’a belirli kurallar çerçevesinde site sunmak | Google'ın sitenizi tavsiye bir site olarak belirtmesi, organik trafik artışı |
), Türkçeye çevrilmiş haliyle Arama Motoru Optimizasyonu, web sitelerinin Google ve diğer arama motorlarında daha üst sıralarda yer alması, daha iyi performans gösterebilmesi için uygulanan stratejiler ve kurallardır. SEO uyumlu blog sitesi için kullanıcı dostu site tanımlaması da yapabiliriz. Çünkü arama motorlarının getirdiği kuralların temel amacı kullanıcılara daha iyi hizmet verebilmek için en faydalı siteleri ön plana çıkarmaktır.
Blog siteniz için SEO önerileri iki başlık altında değerlendirilebilir. Birincisi blog sitenizin yapısal olarak SEO’ya uyumluluğu, ikincisi yazdığınız blog yazılarının yani içeriklerin SEO’ya uyumlu olmasıdır. Yani hem bloğumuz hem de blog yazılarımızı arama motorlarına göre optimize etmemiz gerekir.
SEO kuralları neden vardır? Arama motorlarının amacı kullanıcılara bilgi edinmek istedikleri konu ile ilgili en doğru, en nitelikli bilgiyi sunmak, buna kolay ve hızlı bir şekilde ulaşmalarını sağlamaktır. Yani bir kullanıcı İngilizce kursu ile ilgili bir arama yaptığında bu kullanıcıya arama motorları faydalı olabilecek kapsamlı bilgilerden oluşan kaliteli içerikleri ve rahat erişim sağlanan siteleri öncelikli olarak sıralar. SEO kuralları bunun için vardır. İkinci önemli nokta ise SEO çalışmaları, sitenizi ve blog yazılarınızı denetleyecek olan Google’a belirli kurallar çerçevesinde tanıtmaktır.
Blog Sitenizi SEO ile Uyumlu Hale Getirmek
Blog sitenizin SEO ile uyumlu olması demek, sitenize gelen ziyaretçilerin hızlı bir şekilde sitenize erişebilmesi, aradığı bilgilere kolayca ulaşabileceği teknik ve tasarımsal donanıma sahip olması demektir. Alan adı sizi tanımlar ve ön plana çıkmanızda etkili bir faktördür. Alan adı satın alma işleminden sonra site tasarımınızı gözü yormayacak ve ilgi çekici şekilde fakat amacına uygun tasarlamanız gerekir. Ayrıca siteniz bütün akıllı cihazlara uyumlu olmalıdır. Sitenizi kurdunuz, fakat sitenizi Google ve diğer arama motorlarına hiyerarşik bir düzen içerisinde tanıtmanız gerekiyor. Yani H1 etiketlerinin sitenizi tanıtırken doğru şekilde hazırlanması gerekiyor. Sitenizi arama motorlarına tanıtabilmenin yolu da ilgi çekici bir slogan ve siteniz hakkında meta ve kategori açıklamaları yapmaktan geçiyor.
Son dönemlerde mobil kullanımın yoğunluğu sebebiyle Google artık web sitelerinde mobil uyumluluğunu kriterlerinin arasına aldı. Çünkü mobile uyumsuz bir siteden kullanıcının verimli bir şekilde faydalanması diğerlerine göre daha zor. Bu sebeple siteniz tablet, PC ve mobil için uyumlu bir yapıda olmalıdır. Bunun için tema seçerken SEO uyumlu bir tema olmasına özen göstermelisiniz. Sitenize gelen ziyaretçileri sitenizde tutmanız gerekir. Bu yüzden ziyaretçilerin sitenizde rahat bir şekilde gezinebilmesi ve içeriklerinizi okuması için sitenizdeki göstergelerin, menülerin kolay ve anlaşılır olması gerekir.
Tabii ki siteyi açmak ve tasarımını harika bir şekilde yapıp ziyaretçiyi çekmekle iş bitmiyor. Sitede gezinen kullanıcılar her zaman faydalı ve bilgi sağlayıcı içerikler ister. Eğer sitenize içerik atma konusunda sürekliliği yakalayabilirseniz sitenizi daha dinamik hale getirebilirsiniz. Böylelikle siteniz her daim güncel olur.
Bunları yaptım ama bana ne fayda sağlayacak da diyebilirsiniz. O halde size biraz da faydalarından bahsedeyim. Sitenizi üst sıralara çıkarmak için ekstra reklam maliyetinden kurtulmuş olursunuz. Google’ın sizi tavsiye bir site olarak vermesi organik trafik elde etmenizi yani herhangi bir bedel ödemeden sitenize ziyaretçi çekebilmenizi sağlar. Böylece emeklerinizin karşılığını daha kolay alırsınız.
Blog Yazılarının için SEO Önerileri
Blog yazılarınızın SEO’ya uyumlu olması demek, arama sonuçları sıralamasında yazınızın tavsiye edilenler içerisinde üst sıralarda yer alması demektir. Hangi konu hakkında blog yazıyor olursanız olun önemli olan ortaya okuyucuya doğru bilgi veren ve özgün bir içerik ortaya çıkarmanızdır. Google’ın asıl olarak sizden istediği budur. Aynı zamanda yazınızı arama motoruna da doğru bir şekilde tanımlamanız gerekiyor. Yani yazılarınızı okuyucu için yazıp, Google için uyumlu hale getirmelisiniz. Peki bunu nasıl yapacaksınız? İşte blog yazılarınız için SEO önerileri;
Yazılarınızın trafik alması Google tarafından önemlidir. Yani sayfanıza geldiklerinde burada kalma sürelerine bakarak okunup okunmadıklarını denetler. Dolayısıyla okuyucuya kaliteli, doğru ve detaylı bilgiyi sıkmadan verebilmeniz önemlidir. Bunun için yazılarınız en az 300 kelimeden oluşmalıdır ki bu sayı çoğu zaman yeterli değildir. Yazınızı ara başlıklara bölmeniz ve etkileyici görsel ya da videolar ile desteklemeniz okunurluk açısından dikkat etmeniz gereken bir detaydır.
Anahtar kelimeleri arama motorlarında en sık aratılanlar arasından seçmeniz yazınızın bulunması açısından önemlidir. Bunun için faydalanabileceğiniz Google Adwords gibi anahtar kelime buluculardan faydalanabilirsiniz.
Özgün içerik Google için değişmez kuraldır. Yani hazırladığınız blog yazısı herhangi bir yerden kopya olmamalıdır. Eğer Google yazınız içerisinde kopya içerik olan bir bölüme rastlarsa sizi son sıralara atacaktır.
Yazınını Google’ tanımlamak, yani “ben bu yazımda bu konulardan bahsettim” demek için yapacağınız belirli adımlar var. Anahtar kelimeler burada da işinize yarıyor. Anahtar kelimelerinizi yazının girişinde, ortalarında ve sonlarında kullanmalısınız. Ayrıca ana başlık, ara başlıklar ve meta açıklamasında da anahtar kelimelerinizi geçirmeli yazınızı Google’a doğru tanımlamalısınız.
Başlıklar ve meta olarak tanımlanan arama sayfasında yazınız ile ilgili kısa acıkmama bölümü belirli bir uzunlukta olmalıdır. Başlık ortalama 60, meta açıklamaları en fazla 140 karakter olmalıdır. Bunun için çeşitli ölçüm araçlarından faydalanabilirsiniz.
Yazılarınızı site içerisinde diğer yazılarla ve başka sitelerdeki konu ile ilgili yazılarla bağlamanız trafik açısından önemli bir diğer detaydır.
SEO Eğitimi ile Neler Yapabilirsiniz?
Blog siteniz için bahsettiğimiz SEO önerilerini ve daha fazlasını doğru adımlarla öğrenebilmek için Enstitü’nün SEO Eğitimi size rehber olacaktır. Çünkü SEO teknik bir konudur. Ayrıca arama motorlarının kriterleri belirli aralıklarla güncellenmektedir. Dolayısıyla sadece bugünün şartlarına bağlı olarak yapacağınız değişimler yetmez. Sürekli olarak bu yenilikleri takip etmeli ve adapte olmalısınız. SEO eğitimi size ilk başta bu güncellemeleri nasıl takip edeceğinizi öğretir. Eğitimin konu başlıkları şunlardır:
SEO nedir, neden önemlidir?
Google arama motorunun çalışma prensibi
Sayfa içi etiketlerin kullanımı
Site hız optimasyonunun yapılışı
Mobil SEO tanımı
SEO uyumlu doğru bir içerik nasıl hazırlanır?
Anahtar kelime seçiminde dikkat edilecek hususlar
Başlık etiketleri ve başlıklar nasıl kullanılır? H1, H2, H3 etiketleri nedir?
Off-Page Optimizasyonu
Zararlı backlinkleri temizleme
Screaming Frog, Google Analytics ile SEO bakış açısı
Bulunamayan sayfalar ve yönlendirilen sayfalar nedir?
Eğitimde bir web sitesini yapısı ve içerikleri itibariyle nasıl şekillendirmeniz gerektiğini öğreneceksiniz. Hali hazırda bulunan sitenizin SEO uyumlu olup olmadığını kontrol edebilecek ve gerekli iyileştirmeleri yapabileceksiniz. Eğer yeni bir site kurma hazırlığındaysanız sitenizi arama motorlarına optimize ederek kurabilecek teknik bilgiye sahip olacaksınız. Bu sayede Google başta olmak üzere arama motorlarında herhangi bir reklam maliyetine ihtiyaç duymadan üst sıralarda yer alabilecek, sitenizin ziyaretçi trafiğini artırabilecek ve rakiplerinize karşı da iyi bir konuma gelmiş olacaksınız.
Bu eğitim sonunda öğreneceklerinizle kendinizi geliştirerek blog siteniz ve yazılarınız için bahsettiğimiz SEO önerileri ve değişkenlerini kendi sitenizde uygulayabileceğiniz gibi SEO konusunda başka sitelere de danışmanlık yapabilirsiniz.
İstanbul İşletme Enstitüsünde içerik editörü olarak görev almaktadır. Kişisel gelişim ve eğitimlerle ilgili içerik hazırlıyor.