AnasayfaBlogBlog Yazarlığından Ne Kadar Para Kazanılır?
Blog Yazmak

Blog Yazarlığından Ne Kadar Para Kazanılır?

09 Ağustos 2021
Gözlüklü bir kadın karanlık bir odada bir masada oturmaktadır. Masanın üzerinde bir bitki ve arkasında siyah fonun ortasında yeşil bir harf var. Kadının solunda siyah zemin üzerinde beyaz bir harf var. Resmin sol üst köşesinde de siyah zemin üzerinde beyaz bir O harfi var. Arka planda, görüntüye dramatik bir etki veren beyaz metinli siyah beyaz bir sahne var. Kadın doğrudan kameraya bakıyor, gözleri odakta ve gözlükleri ışığı yansıtıyor.
Blog YazarlığıÖzelliklerKazançlar
İçerik YazarlığıDilbilgisi kurallarına hakim olma, çeşitli konularda yazabilmeGörev başına belirlenen ücretlendirme
Travel BloggerGezdiği yerleri ve deneyimlerini anlatma, fotoğrafçılık yeteneğiReklam gelirleri, sponsorluklar
Yemek Blogu YazarıYemek tariflerini ve pişirme tekniklerini açıklayabilmeReklam gelirleri, ürün tanıtımları
Makyaj Blogu YazarıMakyaj tekniklerini ve ürün incelemelerini anlatabilmeReklam gelirleri, ürün incelemeleri
Kişisel Gelişim Blogu YazarıKişisel gelişim ve motivasyon konularında yazabilmeReklam gelirleri, eğitim ve danışmanlık hizmetleri
Finans Blogu YazarıFinansal konularda bilgi ve deneyimReklam gelirleri, finansal danışmanlık hizmetleri
Sağlık Blogu YazarıSağlıkla ilgili konularda bilgi ve tecrübeReklam gelirleri, sağlık danışmanlık hizmetleri
Moda Blogu YazarıModa trendlerine hakim olma ve stil önerileri sunabilmeReklam gelirleri, ürün incelemeleri
Teknoloji Blogu YazarıTeknolojik gelişmeleri yakından takip etmeReklam gelirleri, ürün incelemeleri
Eğitim Blogu YazarıEğitim konularında bilgi ve deneyimReklam gelirleri, eğitim ve danışmanlık hizmetleri

Teknoloji, küreselleşme ve yaşanan krizler bizleri evimizde daha fazla vakit geçirmeye yönlendiriyor. Öte yandan temel ihtiyaçlarımızı karşılamak için para kazanmak zorundayız. Nitekim günümüzde freelance çalışılan işler oldukça revaçta. Şu an için ek meslek olarak tercih edilen bu çalışma tarzı önümüzdeki yıllarda temel mesleklerin yerini alıp yaygınlaşacak gibi görünüyor.

bağımsız olarak çalışma özgürlüğü sunan freelance mesleklerde yelpaze oldukça geniş. evde kına paketlemekten tutun, kitap editörlüğüne kadar nitelik isteyen ve istemeyen birçok iş, insanlara evden çalışarak para kazanma fırsatı sunuyor. benim ilgimi en çok çeken ise blog yazarlığı.

Siz de cesaretliyseniz, daha doğrusu temeli olan bir cesarete sahipseniz blog yazlığına talip olabilirsiniz. Eleştiriyi kişisel gelişimin bir parçası olarak görmeniz de bu noktada önemli. İlginç ama ayağı yere basan fikirleriniz var ve bunları paylaşmak istiyorsanız blogerlik sizin için biçilmiş kaftan diyebiliriz. Bırakın iddialı ama haddini bilen cümleler kaleminizden dökülsün. Mesleki anlamda yüksek bir motivasyona kavuşacağınıza hiç şüphem yok.

Yeni bilgiler öğrenmek ve hatta eğlenmek de işin bonusu. Bunlar sizin için yeterliyse işin diğer yönlerini anlatmaya hiç gerek yok. “Blog yazmayı seviyorum ama bu iş aynı zamanda bana gelir getirmeli.” diyorsanız yazımı sonuna kadar okumanızı tavsiye ederim.

Blog Nedir? Nasıl Blogger Olunur?

Blog, İngilizce “weblog” deyiminin kısaltılmış halidir. Bilgi, düşünce, tecrübe, eleştiri ve fikirlerin, gözlem ve deneyimlerin internet ortamında web siteleri üzerinden paylaşılmasına blog denir. Blog yazan kişilere blogger denilir. Blog yazıları, metin, video, kurumsal blog, kişisel blog; yemek-seyahat-makyaj vb. temalı bloglar gibi türlere ayrılır. Blog yazarları hosting alarak kendi web sitesi ya da sitelerini kurarak blog yazabilirler. Mevcut bir site üzerinden ücret karşılığı yazmaları da mümkündür. 

Blog yazmanın ilk kuralı çok okumak. Özellikle blog yazıları ve makale okumak önemli. okumadan blog yazmak doğru olmaz. öte yandan iyi bir blog yazarı olmanın yolu en iyi bildiğimiz konuyu yazmaktan geçiyor. Okunan yazı okuyucuya, “Vaov! Bunu hiç bilmiyordum.” ya da “Bunu öğrendiğim çok iyi oldu.” dedirtmediği sürece sıradanlıktan kurtulmak mümkün olmaz. İşte bu nedenle blogerlerin bazı önemli vasıfları taşıması gerekir. Dilerseniz bu vasıfları hemen sıralayalım: 



  • Bir veya birden çok alanda eğitim, tecrübe ve donanıma sahip olmak.

  • Sabırlı ve disiplinli olmak.

  • İyi bir okuyucu olmak ve farklı türlerde okumak

  • Düzenli olarak içerik üretebilmek.

  • Araştırmacı olmak.

  • Güçlü bir anlatım yeteneğine sahip olmak.

  • İntihalden kaçınmak.

  • Yenilik ve değişime açık olmak.

  • Sosyal medyayı etkin olarak kullanabilmek.

  • SEO çalışmalarına dikkat etmek.

  • Hedef kitleye uygun samimi bir dil kullanmak.

  • Eleştirilere açık olmak ve eleştirileri fırsata çevirebilmek. 

  • Yazım ve dilbilgisi kurallarına hâkim olmak, özen göstermek.

  • Kelime tasarrufunu gerekli dozda kullanmak.

blogger olmak için herhangi bir mezuniyet ve diploma şartı sorgulanmaz. Zaten blog yazarlığı eğitimi veren bir üniversite bölümü henüz açılmadı. Yine de fark yaratan bir blogger olmak istiyorsanız, online olarak alabileceğiniz Blog Yazarlığı Eğitimi, İçerik Editörlüğü Eğitimi, İçerik Uzmanlığı Eğitimi ve SEO Eğitimi gibi eğitimlere katılarak sertifika almanızı tavsiye ederim. Sonuçta yeteneğinize resmi bir kimlik kazandırmış olursunuz. Eğitimler için bir tavsiye vermemi isterseniz de, “Rotanızı Enstitü’ye çevirin!” derim. Aradığınız eğitimlere çok küçük miktarlar ödeyerek ve hatta ücretsiz ulaşmanız mümkün.

İnsanlar Neden Blog Yazısı Okur?

Günümüzde her türlü bilgiye internet üzerinden ulaşabiliyoruz. Öyle ki bu suni bilgiler özellikle eğitimde tecrübenin göz ardı edilmesine yol açtı. Nasıl ki gıda ürünlerinde organiğe, eşyada yaşanmışlığa önem vermeye başladık işte o zaman her alanın ve her işin bir ruhu olduğunu keşfettik.

Blog yazıları sadece bilgi aktarmıyor. Zaten bilgiye ulaşmanın bin bir yolu var. Blog yazılarında bilgi, gözlem ve tecrübeyle harmanlanıp içine düşünceler de katılarak mayalanıyor. Sonuçta ortaya çıkan yazının da bir ruhu oluyor. Gittikçe yalnızlaştığımız hayatlarımızda blog yazılarının belki de bize iyi gelen yanı bu. Yalnız olmadığımızı, bizim gibi düşünen ve hisseden birilerinin varlığını keşfetmek.

Diyelim ki internet üzerinden bir elektrikli ev eşyası almak istiyoruz. Bu ürünün fiyatına normal arama motorları üzerinden ulaşmamız mümkün. Bazı uygulamalar sayesinde kıyaslama yaparak en uygun fiyata da ulaşabiliriz. Teknik detayları öğrenmek de oldukça kolay. Oysa benim gibi alışverişlerinde titizlenenlerin sorgulayacak onlarca sorusu vardır. Aradığımız, ansiklopedik bilginin çok daha ötesinde deneyim, tecrübe ve hatta tavsiyelerdir.

Ürünün kapladığı yer, ses durumu, temizlenmesi, rengi, aksamların dayanaklığı, yedek parça, servis hizmeti vs. Hele ki konu seyahat etmek olunca resmi bilgiler hiç yeterli gelmez. Bu nedenle rotamı hedeflediğim yerleri tanıtan blog yazılarına çeviririm. Eminim benim gibi yapan birçok kişi vardır. Çoğu zaman da yazılanları yüzümde mutlu bir gülümsemeyle okurum. Mola yerleri, outlet mağazaları ve yöreye özel lezzetleri en doğal haliyle nerede bulabileceğim bu içeriklerde yazıyordur. Daha doğrusu yazmasını beklerim.

Benzinin hangi istasyonda daha ucuz olduğu bile paylaşılmış olabilir. Yemek mekânlarında çalışanların güler yüzlülüğünden tutun da ücretsiz ikramlar gibi birçok detayın blog yazılarıyla servis edilmesi mümkün. En önemlisi de nerede mis gibi demli ama taze çay içebileceğimi ve nerede köpüklü kahve molası verebileceğimi önceden öğrenebilmek. 



İyi hazırlanmış blog yazıları olası risklere karşı önlem alma konusunda da bizi uyarır. Sonuç olarak hem cebimiz hem de beklentilerimiz için yararlı tüm bilgi ve tecrübelere bir çırpıda ulaşabiliriz. Nihayetinde insanlar blog yazılarını tıpkı benim gibi klasik bilgiden ziyade yeni keşiflere ve tecrübeye ulaşmak için okuyor.

Blog Siteleri Nasıl Para Kazandırır?

blog sitelerinin birden fazla kuruluş amacı olabilir. tüm amaçlara çıkan yol ziyaretçi trafiğinden geçer. bunun için organik trafik önemlidir. Bloggerlar seslerini başka insanlara duyurabilmenin verdiği mutluluğu yaşarlar. Bu güzel bir motivasyondur. Aynı şekilde mutluluk veren bir işi yaparken para kazanmak da etkili bir motivasyon sağlar.

“Blog siteleri nasıl kazandırıyor?” diye düşünebilirsiniz. Özetle açıklamam gerekirse, "Kazancın kaynağı reklam gelirleridir." diyebilirim. Genel olarak paylaşılan içeriklerin 1000 sayfa okuması başına kazanılan bir para söz konusu. Gelirleri belirleyen: Okuyucuların interneti hangi ülke üzerinden kullandığı, ziyaretçilerin ne kadar süre blog paylaşımında kaldığı ve çalışılan reklam ajansı gibi kriterlerdir. Yanı sıra blog yazılarında satış ortaklığı yapılan firmalara yönlendiren linklemeler yapmak da bir gelir kaynağıdır.

ayrıca blog sitesi üzerinden, üretilen içerik, video ve görseller vasıtasıyla ürün ya da hizmetleri tanıtmak mümkün. Ürün ya da hizmet derken blog sitesini kuran kişinin kendine ait ürün ve hizmetlerden bahsettiğimi dipnot olarak düşeyim. Örneğin kendi tasarımınız olan takıları, kişiye özel hazırladığınız pastaları kendi blogunuzda tanıtabilirsiniz. Yeri gelmişken merak edenler için blog sitelerinin tıklanma başına getirisini de örneklemek isterim:

  • Günlük 500-1000 arası erişim sağlanan sitelerin aylık ortalama kazancı 500-1000 TL

  • Günlük 1000- 5000 arası erişim sağlanan sitelerin aylık ortalama kazancı 1000-2000 TL

  • Günlük 10.000-100.000 arası erişim sağlanan sitelerin aylık ortalama kazancı 5000-25000 TL ve üzeri.

Blog Yazarlığından Ne Kadar Para Kazanılır?

İşte en can alıcı bölüme geldik. Yazımın buraya kadar olan bölümünü “Peki blog yazarsam ne kadar kazanırım?” sorusuna cevap arayarak okuduğunuzu tahmin edebiliyorum. Bir önceki bölümde kendi sitesini kuran bloggerların kazançları ile ilgili bir çerçeve oluşturmaya çalıştım. Bu bölümde ise ücretli yazarlık yapan bloggerların kazançlarıyla ilgili ipuçları vermeye çalışacağım.

Şayet ücretli blog yazarlığı yapmayı düşünüyorsanız ajanslar ve blog yazarı arayan siteleri araştırmalısınız. Bu ajans ve sitelerle ya da kurumlarla iletişime geçmeden önce güvenilirliklerini sorgulamanızda fayda var. Sonrasında ise ücret politikaları hakkında detaylı bilgi almalısınız. Ücretlendirme kriterlerinde farklılıklar söz konusu olacaktır. İçeriğinizde ürettiğiniz kelime sayısı, tıklanma sayısı vb. Size en cazip gelen kurum, ajans ya da sitelerle anlaşmak en doğal hakkınız. Sonuçta emek veriyor ve kıymetli vaktinizi bu iş için harcıyorsunuz. Emek sömürüsü yapan işletmelerin ağına takılmak istemezsiniz.

Bloggerların kazancını belirleyen iki kriter vardır: Ürettikleri içerik sayısı ve özgünlüğü yakalayabilmeleri. Blog yazarlığı ek gelir kaynağı olabilir. Disiplinli bir çalışma temposu yakalanırsa da geliriniz temel geçim kaynağına dönüşebilir. Blog yazmanın özellikle üniversite öğrencilerinin eğitim ve sosyal giderleri için iyi bir kaynak oluşturacağını söyleyebilirim. Nitekim blog yazarlarının profillerine baktığımızda lisans ve lisansüstü eğitimine devam edenlerin sayısı hiç de az değil. 

Aslında blog yazarlığından kazancın bir üst sınırı bulunmamakta. Ne kadar yazarsanız o kadar çok kazanırsınız. Taban kazancı sadece bir blog yazısı karşılığı ödenen miktar olarak belirleyebiliriz. Bu miktar ülkemizde 1000 kelimelik içerik karşılığında 20-30 TL aralığındadır. İçerik başına ortalama 25 TL olarak düşünebilirsiniz. Bu noktada şunu da belirtmek isterim ki blog yazmak siz istemeseniz de zamanla alışkanlığa dönüşüyor.

Bir süre sonra aylık ortalama standart bir sayı yakalıyorsunuz. Yeterli bilgi ve tecrübenizin olduğu konularda yazmak blog yazınız için harcanan zamanı kısaltır. Bu noktaya dikkat ederek günde iki içerik üretmek mümkün. Diyelim ki bunu başardınız ve içeriğiniz ortalama bir miktardan ücretlendirildi. Yani 25 TL. Bu durumda yazılarınızın getirisi aylık 1500 TL olacaktır. 30 TL'den ücretlendirildiğini düşünürsek de 1800 TL.

Elbette ortalamanın çok daha üzerinde para kazanan bloggerlar de var. Onlar tabiri caiz ise sıradanlıktan sıyrılıp öne çıkmayı başaran bloggerlar. Trendleri yakalayabilen ve yazılarını keyifle kaleme alanlar. Aynı zamanda içeriklerin sonuçlarını ta başında öngörebilenler. Dilerim siz de onların arasına katılırsınız.

İçerik Yazarlığı, Dilbilgisi kurallarına hakim olma, çeşitli konularda yazabilme, Görev başına belirlenen ücretlendirme, Travel Blogger, Gezdiği yerleri ve deneyimlerini anlatma, fotoğrafçılık yeteneği, Reklam gelirleri, sponsorluklar, Yemek Blogu Yazarı, Yemek tariflerini ve pişirme tekniklerini açıklayabilme, Reklam gelirleri, ürün tanıtımları, Makyaj Blogu Yazarı, Makyaj tekniklerini ve ürün incelemelerini anlatabilme, Reklam gelirleri, ürün incelemeleri, Kişisel Gelişim Blogu Yazarı, Kişisel gelişim ve motivasyon konularında yazabilme, Reklam gelirleri, eğitim ve danışmanlık hizmetleri, Finans Blogu Yazarı, Finansal konularda bilgi ve deneyim, Reklam gelirleri, finansal danışmanlık hizmetleri, Sağlık Blogu Yazarı, Sağlıkla ilgili konularda bilgi ve tecrübe, Reklam gelirleri, sağlık danışmanlık hizmetleri, Moda Blogu Yazarı, Moda trendlerine hakim olma ve stil önerileri sunabilme, Reklam gelirleri, ürün incelemeleri, Teknoloji Blogu Yazarı, Teknolojik gelişmeleri yakından takip etme, Reklam gelirleri, ürün incelemeleri, Eğitim Blogu Yazarı, Eğitim konularında bilgi ve deneyim, Reklam gelirleri, eğitim ve danışmanlık hizmetleri
blog blogger blog sitesiblog yazarlığıblog yazısıfreelance para kazanma blog yazarlığı eğitimi
Saçları düzgünce arkadan bağlanmış genç bir kadın parlak mavi bir başörtüsü takıyor. Cildi sıcak, karamel renginde ve gözleri koyu kahverengi. Kameraya bakarken yüzünde nazik, gülümseyen bir ifade var. Beyaz bir üst ve mavi ve yeşil çiçek desenli, desenli, uzun bir etek giyiyor. Bir çift küpe ve altın bir kolye ile aksesuarlarını tamamlamış. Kıyafetleri, içinde bulunduğu güneşli, açık hava ortamına mükemmel bir uyum sağlıyor.
İlknur Işık
Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Görüntüde dizüstü bilgisayar kullanan bir kişi görülüyor, elleri klavyenin üzerinde ve paralar klavyeden dışarı fırlıyor. Kişi ellerini klavyenin üzerine koymuş, yoğun bir odaklanma ile bir şeyler yazıyor ve para dizüstü bilgisayardan her yöne doğru uçuşuyor. Görüntü ellerin, klavyenin ve paranın ayrıntılarını seçebilecek kadar net. Arka plan bulanık olduğundan diğer özellikleri seçmek zor. Para birimi yakın plandan gösterildiği için değerini ayırt etmek daha kolay. Bu görüntü, bir kişinin çok çalıştığı ve başarıya ulaştığı yoğun konsantrasyon ve hırs anını yakalıyor.
İş Hayatı

İnternetten Para Kazanma Yolları

11 Eylül 2019
Bu görüntü yedi renkli nesneden oluşan bir grubu göstermektedir. En göze çarpan nesne, üzerinde bir logo bulunan ve bir kameranın yakın çekimi gibi görünen pembe bir kutudur. Kutunun sağında, yine yakın çekimde olan daha küçük, pembe bir nesne var. Kutunun solunda, yine yakın çekimde bir kamera gibi görünen bir logo var. Daha solda, yakın çekimde daha büyük bir logo daha var. Görüntünün arka planında, daha uzakta ve odak dışı olan dört renkli nesne daha var. Bu görüntü, tek bir görüntüde bulunan nesne ve renk çeşitliliğine harika bir örnektir.
Satış - Pazarlama

Instagram’dan Para Kazanma Yolları

03 Aralık 2019
Kafasında kare bir kutu olan bir robot görülüyor, kutunun yüzeyi sarı. Kutu bir tabağın üzerinde durmakta ve arka planda bir araba yakından görülmektedir. Bir odada bulanık bir insan görüntüsü ve ön planda bir kamyonun arkasında bir kutu var. Sol üst köşede de bir grup yiyecek kutusu var. Robotun üzerindeki kutu siyah bir yüzey üzerinde sarı bir şeride sahiptir.
Satış - Pazarlama

Amazondan Para Kazanma Yöntemleri

12 Ekim 2018
Açık mavi gömlek giyen bir adam başparmağıyla onaylıyor. Yüzünde kocaman bir gülümsemeyle sevinçli bir ifade var. Gözleri kapalı ve sakalları düzgünce kesilmiş. Ağzı hafifçe açık ve beyaz dişleri görünüyor. Sağ elini kaldırmış, başparmağını ve işaret parmağını uzatarak başparmak işareti yapıyor. Sol eli yanında, rahat bir şekilde duruyor. Duruşu rahat ve kendinden emin. Arka planda beyaz bir duvarın olduğu aydınlık bir odada duruyor. Odanın ışığı yüzünden yansıyarak sıcak bir parıltı veriyor.
5
(29)

E-Ticaret Eğitimi

25 Konu15 Saat
Resimdeki adam ışıl ışıl gülümsüyor, gözleri neşe ve sevinçle kırışıyor. Dişleri tamamen düzgün ve beyaz, yanakları mutlulukla parlıyor. Açık mavi bir gömlek giymiş ve koyu renk saçları düzgünce taranmış. Ellerini önünde kavuşturmuş, yüzünde memnuniyet ve tatmin ifadesi var. Rahat bir duruşu var, rahatlık ve konfor hissi veriyor. Resmin arka planı açık gri, bu da onun parlak gülümsemesini daha da öne çıkarıyor. Görüntü mükemmel bir şekilde yakalanmış, neşe ve memnuniyet hissi yayıyor.Sedat Ateş
13220
Bu çevrimiçi kurs görselinde elinde bir mektupla gülümseyen takım elbiseli bir adam görülüyor. Bu muhtemelen bir içerik yazma kursu almanın başarısını temsil ediyor ve öğrenilen becerilerin değerini gösteriyor. Adamın etrafı saksıda bir bitki, bir logo ve bir sprey kutusu gibi diğer nesnelerle çevrilidir. Bu unsurlar muhtemelen adamın başarıya ulaşmak için çeşitli içerik yazma stillerini öğrenmesi ve bunlarda ustalaşması gerektiğini ifade ediyor. Bu görsel, içerik yazma kursu almak isteyen herkes için harika bir motivasyon kaynağıdır ve elde edebilecekleri başarıyı hatırlatır.
5
(1377)

İçerik Editörlüğü

10 Konu5 Saat