Podcast Dinlemek İçin Popüler Uygulamalar
Podcast Uygulaması Adı | Öne Çıkan Özellikleri | Uyumlu İşletim Sistemleri |
---|---|---|
Enstitü Podcast | Birbirinden kıymetli hocaların ve değerli bilgilerin bulunması | Web üzerinden kullanım |
Spotify | Çeşitli konularda zengin içerik, çevrimdışı dinleme ve kendi kitaplıklarını oluşturma özelliği | Android, iOS |
Radiopublic | 600 bin fazla içerik ve çeşitli kategorilere sahip olması, kitaplık oluşturma özelliği | Android, iOS |
Castbox | 1 milyondan fazla podcast, 95 milyondan fazla bölümü ve çeşitli dil seçenekleri | Android, iOS |
TuneIn Radio | 5,7 milyondan fazla podcast ve dünya çapında 100,000'den fazla radyo istasyonuna erişim | Android, iOS |
Player FM | Haberler, teknoloji, spor gibi birçok kategoride içerik sunması | Android, iOS |
Bir podcast yayını konuğu olarak podcast çekmenin aşırı eğlenceli olduğunu söyleyebilirim. Eğer kar amacı gütmüyorsanız o doğaçlama hali, akış insana daha da keyif veriyor. Bir podcast dinleyicisi olarak ise yeni şeyler öğrenebildiğim, eğlenip gülebildiğim yayınlar her zaman listemin baş tacıdır. Kimi zaman uyurken, kimi zaman yoldayken, kimi zaman ise pür dikkat oturup dinlenilen podcastlere nereden ulaşıyoruz? Çoğu kişi hangi uygulamaları kullanıyor birazdan öğreneceğiz. Öncelikle podcastin ne olduğuna bir bakalım.
Podcast Nedir?
Apple’nin hayatımıza soktuğu, ‘broadcast’ (canlı yayın) ve ‘pod’ kelimelerinin birleşimiyle isminin ortaya çıktığı bir yayından bahsedeceğiz. Evet, her ne kadar Apple ile tanımaya başladıysak da şu an sayısız uygulamadan podcast içeriklerine ulaşmamız mümkün. Hatta artık uygulamadan çok izlenmek istenen podcast yayınlarının isimleri dillerde. Ve birkaç uygulama da aynı podcastleri bünyesinde barındırabiliyor. Birçok gelişmiş podcast uygulamasının kullanışlı özellikleri oluyor. Bunlardan bazıları çevrimdışı dinlemek, yayını kaydetmek veya indirmek, kitaplık oluşturmak gibi özellikler.
Podcastin en sevdiğim ve bence birçok kullanıcı tarafından da sevilen yanı radyoyu anımsatması. Eskiden şimdi olduğundan daha çok radyo dinler, sevdiğimiz programların saatlerini kaçırmayalım diye alarmlar kurardık. Podcastler sayesinde ise istediğimiz zaman istediğimiz programı dinleyebiliyoruz. Hatta bazen dizilerin sezonları gibi yeni sezonu ne zaman yüklenir diye beklediğimiz de oluyor. Podcastin farkı ise görüntüsüz bir şekilde sadece sesle bizi doyurabilmesi, ilgimizi çekebilmesi ve sürüklemesi.
Podcastlerin kategorilere ayrılması hitap ettiği kitleleri de spesifikleştiriyor. Eğer ne aradığınızı biliyorsanız size uygun podcastleri mutlaka bulursunuz. Ne istediğinizi bilmiyorsanız da bunu keşfetmenizi sağlayacak birçok podcast uygulaması mevcut. Şimdi popülerler listemize geçebiliriz. Siz podcastlerinizi hangi uygulamadan dinliyorsunuz veya bundan sonra dinleyeceksiniz?
Podcast Dinlemek İçin Popüler Uygulamalar
Biz en çok kullanılan ve sevilen podcast uygulamalarını biraz araştırdık. Şimdi okuyup tercih yapma sırası sizde. Tabii hepsinden de dilediğiniz kadar yayın izleyebilirsiniz, tamamen size kalmış.
Enstitü Podcast
İlk olarak kendi podcast yayınlarımızla başlayalım. İstanbul İşletme Enstitüsü bloğu olarak böyle minik bir hakkımız da olsun değil mi? Enstitü podcastin yaşı henüz çok genç. Son bir yılda çalışmalar yürütülen ve hayata birkaç ay önce geçirilen bir proje.
Enstitümüzün birbirinden değerli eğitimlerinden ve veriminden cesaret alarak neden podcast olarak da kullanıcılarımıza yeni bilgiler katmayalım ki dedik ve yola çıktık. Henüz çok sayıda içeriğimiz olmamasına rağmen birbirinden kıymetli hocalarımızın ve değerli bilgilerinin ışığında yoğun bir şekilde çalışmaya devam ediyoruz. Bizi konuşurken görürseniz dinlemeye çalışın diyerek sizleri Enstitü Podcast sayfamıza davet edelim.
Spotify
Hemen hemen hepimizin ismine aşina olduğu, her ruh haline göre ayrı ayrı müzik listeleri yaptığı Spotify’den bahsediyoruz. Hem çevrimiçi hem çevrimdışı dinleyebildiğimiz, kendi kitaplıklarımızı oluşturabildiğimiz uygulamanın podcast arşivi de oldukça zengin.
İster yabancı dil öğrenmek için ister tarih, bilim, mit, efsane, psikoloji ve çok daha fazla konuda hem eğlenmek hem öğrenmek için uygulamayı kullanabilirsiniz. Podcastte en son kaldığınız yeri kaydında tutma özelliği de uygulamanın güzel yanlarından biri. Android ve iOS kullanıcıları yine rahat bir şekilde uygulamaya erişebilirler.
Radiopublic
600 binden fazla içeriğe ve çok çeşitli kategorilere sahip Radiopublic uygulamasının pratik bir ara yüzü var. İstediğiniz bölümü kaydedin, istediğiniz yerde durdurup öyle bırakın, çevrimiçiyken indirdiğiniz bölümleri çevrimdışı dinleyin, favori bölümlerinizi kitaplığınıza kaydedin.
Kullanışlı ve popüler bir podcast uygulaması olan Radiopublic’i hem Android hem Apple mağazalarından indirebilirsiniz.
Castbox
Popüler podcast uygulamaları listemizin önemli üyelerinden biri olan Castbox en çok oy alanlardan da biri. Hem Android hem İOS işlemcisi kullananlar ücretsiz bir şekilde bu uygulamamıza erişebiliyorlar. İçeriğinin zenginliğini şöyle özetleyebiliriz; bir milyondan fazla podcast, 95 milyondan fazla bölüm, 16 farklı kategori. Bunlarla da kalmayarak 70 farklı dilde içeriğe sahip. Dili en keyifli yollardan öğrenmek, evde wifi ile bölüm indirip çevrimdışı dinlemek, uyumadan önce favori kitaplarını sesli olarak dinlemek isteyenlere Castbox’ı tavsiye ederiz.
TuneIn Radio
5,7 milyondan fazla podcast ve dünya çapında 100,000'den fazla radyo istasyonu düşünün ve şimdi buna tek bir uygulamadan erişebildiğinizi düşünün. Bitmedi, üstüne canlı spor yayınları, müzik, haber ve çok daha fazlası var. Teknolojinin güzel yanlarını da kullanan TuneIn Radio’yu akıllı saatinize ve arabanıza da bağlayabilir, eğlencenize ara vermezsiniz.
Player FM
Sesli kitaplardan haberlere, teknolojiden spora birçok konuda dinleyebileceğiniz geniş arşivli bir podcast uygulaması daha! Player FM uygulamasının kullanımı da kolay ve oldukça pratik. Diğer uygulamalarımızdaki gibi çevrimdışı özelliği, favorilerinize ekleme güzelliği bu uygulamamızda da mevcut. Hem Android hem iOS kullanıcıları mağazalarından güvenle indirebilir.
İVoox
Senin neleri beğendiğine, ilgi alanlarına önem veren ve buna uygun önerilerde bulunan kibar bir uygulamamız İVoox. Bildirim almak istediğin podcastlere abone olabilir veya abone olmadan ücretsiz bir şekilde dinlemeye devam edebiliyorsunuz. Hem Android hem iOS kullanıcıları popüler podcast uygulamamıza mağazalarından rahatlıkla erişebilirler.
Podcast Go
Popüler podcast uygulamalarımızdan biri de sadece Android kullanıcılarına özel olacak. 300 binden fazla podcast içeriğine ve çok sayıda kategoriye erişebilecek, hem çevrimiçi hem çevrimdışı özelliklerinden faydalanabileceksiniz. Bu uygulamamızı farklı kılan ise uyku zamanlayıcısı özelliğinin olması. Siz saatini ayarlıyorsunuz ve podcast dinleye dinleye rüyalara dalıyorsunuz. Uyurken sese ihtiyaç duyanlar fakat telefonunun şarjına üzülenler için uygulamamızı tavsiye edebiliriz.
Kendi Podcastini Hazırlamak İsteyenler İçin
Podcast içeriği hazırlamaya karar verenler, tam benlik iş diyenler için yazıyoruz. Öncelikle temanızı belirleyerek bir adım atabilirsiniz. Hangi kategoride bir içerik yayınlamak istiyorsunuz? Devamında ise akustiği iyi olan bir ortam, mikrofon gibi ekipmanları ayarlamak derken kendinizi podcast yayınınızın ismini düşünürken bulabilirsiniz.
Bir yazıya başlık bulurken de hep demez miyiz yazıyı yazmaktan daha zor diye. Çünkü isteriz ki çarpıcı olsun, ilgi çeksin, yazımın özünü yansıtsın. Podcastte durum birebir aynı değil tabii. Eğlenceli bir isim, kendi isminizi taşıyan bir yayın dahi olabilir.
Hangi platformda yayınlamak istiyorsunuz? Yukarıda bahsettiğimiz uygulamaların birçoğu podcast yayınlamanın oldukça kolay olduğu platformlar. Hatta bazı uygulamalarda diğerinde yayınladığınız podcastleri aktarma özelliği dahi var.
Podcastinizi kaydederken bir ses kaydetme programı kullanmanızda fayda var. Özellikle üzerinde oynama yapabileceğiniz, kirli sesleri yok edebileceğiniz programlar mevcut. Sözün özü şu ki podcast kaydetmek çok masraflı ve zorlu bir süreç değil. Önemli olan sizin iletişim becerileriniz, yaratıcılığınız ve insanları etkileme kabiliyetiniz. Şimdilik bizim aklımıza gelenler bu kadar, haydi podcast yayınlayalım!
Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği 4. sınıf öğrencisidir. Okumak, yazmak, araştırmak dışında müzikle ilgilenmeyi seviyor. Fakülte sosyal kulüplerinden birinin de kurucuları arasında.