Bahçe ve Tarla Bitkileri Bölümü
Kategori | Açıklama | Örnekler/Bilgiler |
---|---|---|
Program Tanımı | Bahçe ve Tarla Bitkileri Bölümü, bahçe ve tarla bitkilerinin bilimsel yöntemlerle yetiştirilmesi konusunda eğitim veren bir lisans programıdır. | Öğrenciler bu bölümden 'ziraat mühendisi' unvanıyla mezun oluyorlar. |
Programın Amacı | Programın hedefi, bitkilerin verimliliği, ıslah edilmesi ve korunması konusunda bilgi ve beceri kazandırmaktır. | Eğitimlerle, sektörde bilinçli uzmanlar yetiştirilmesi amaçlanıyor. |
Eğitim Olanakları | Bölüm öğrencilerine Erasmus, Mevlana gibi öğrenci değişim programları sunar ve çift ana dal ve yan dal olanakları mevcuttur. | Bu olanaklar öğrencilere çift diploma alma ve farklı sektör araştırmalarını inceleme olanakları sunar. |
Uygulama Olanakları | Programın parçası olarak tarımsal alanlar, seralar ve laboratuvarlar gibi uygulama alanları bulunmaktadır. | Bu alanlarda farklı iklim türlerinde yetişen bitkiler yetiştirilir. |
İleri Eğitim Olanakları | Mezunların yüksek lisans yapabileceği bazı programlar bulunmaktadır. | Bahçe Bitkileri Tezli Yüksek Lisans Programı, Bahçe Bitkileri Üretimi ve Pazarlaması Tezli Yüksek Lisans Programı |
İş İmkânları | Bölüm mezunları kamu ve özel sektördeki çeşitli ziraat işletmelerine çalışabilir. | Bitkisel araştırma kurumlarında, Peyzaj alanında faaliyet gösteren işletmelerde, Bitkisel üretim yapan bağ ve bahçe işletmelerinde çalışabilirler. |
Bahçe Bitkileri | Bahçe bitkileri kapsamına sebzeler, meyveler ve süs bitkileri girer. | Bu ürünlerin bilimsel yöntemlerle üretilmesi üzerine eğitimler verilir. |
Tarla Bitkileri | Tarla bitkileri kapsamında baklagiller, tahıllar, endüstriyel bitkiler ve yem bitkileri yer alır. | Bu bitkilerin verimli yetiştirilmesi ve korunması üzerine eğitimler verilir. |
Organik Tarım | Organik tarım ve bitki üretimi konusuna dikkat çekerek farklı çözümler aranır. | Sağlıklı gıda üretimi ve tüketimi, gıda kaynaklarının tükenmesi gibi konular üzerinde durulur. |
Eğitimin Önemi | Eğitim olanaklarının artması bahçe ve tarla bitkilerindeki verimliliği artıracaktır. | Bitkisel üretim konusunda eğitim programları sektör için önemli bir ihtiyaçtır. |
Bahçe ve tarla bitkileri bölümünün ülkemizde lisans programı olarak var olmaması, bizim için bir eksiklik. Tarım kültürünün çok eskilere dayandığı ülkemizde, bu alanda eğitim programlarının açılması önemli bir ihtiyaçtır. Bu sektörde ülkemizde ön lisans ve lisans sonrası eğitimlerin var olduğunu biliyoruz. Ancak lisans eğitimleri, iki program arasında bir köprü konumundadır. Bu köprü olmadığı sürece, eğitim zinciri eksik kalacak gibi görünüyor.
Akademik programların artılarından birisi, eğitimin uygulamalarla desteklenmesidir. Verilen teorik bilgilerin uygulamaya geçirilmesiyle, deneyim elde edebilmek mümkün oluyor. Ayrıca, bahçe ve tarla bitkileri alanında bilimsel araştırmalar yapma şansı da bulunuyor. Bu bilimsel araştırmalarla, bitkisel üretim sektörüne yararlı katkılar yapabilmek de mümkün olabiliyor.
Türkiye’miz, farklı iklimlerin yaşandığı ve toprak çeşitliliğinin fazla olduğu bir özelliktedir. Bu özellikler sayesinde, bitki türlerinin de çeşitlilik gösterdiğine çoğu zaman şahit oluyoruz. Bölgelerimizin her birinde, farklı iklimlere ait bahçe ve tarla bitkilerinin üretilmekte olduğu biliniyor. Ancak bu üretimlerin, bilimsel yöntemlerden uzakta ve klâsik yöntemlerle yapılmakta olduğu da bir gerçek.
Bahçe bitkileri kapsamına giren ürünler; sebzeler, meyveler ve süs bitkileri olarak nitelendirilebilir. Tarla bitkileri kapsamında ise; baklagiller, tahıllar, endüstriyel bitkiler ve yem bitkileri yer alıyor. Bahçelerde, tarlalarda, bağlarda, seralarda karşılaşılan sorunlar, bilimsel araştırmalarla çözülebilecek özelliktedir. Yapılan uygulama ve eğitimlerle tarımsal sorunlara çözüm yolları sunmak da bu akademik eğitimlerin başka bir amacıdır.
Ülkemizin iklim ve toprak çeşitliliği, birçok bahçe ve tarla bitki türünün üretimini mümkün kılıyor. Hatta ülke dışında üretilen bazı bitki türlerini de ülkemiz topraklarında veya seralarda üretme şansına sahibiz. Bu konudaki tek eksiğimiz, az önce de vurgulandığı gibi, eğitim konusudur. Sektördeki eğitim olanakları arttıkça, bahçe ve tarla bitkilerindeki verimlilik de artacaktır.
Çağımızın son modalarından olan organik tarım ve diğer yeni metotlar, gelecekte en popüler olacak konulardır. Çünkü sağlıklı gıda ve bitki üretimi konusuna, gelecek dönemlerde daha farklı çözümler aranacaktır. Buna sebep olarak, günümüzdeki gıda tüketiminin sürekli artması ve kaynakların da giderek tükenmesi gösteriliyor. İşte tam da burada bitkisel üretim konusunda eğitim programları devreye giriyor. Şimdilerde tercih edilmeyen, eğitim programları oldukça az olan bu sektör eğitimleri gelecekte önem kazanacaktır. Dolayısıyla, şu anda mevcut akademik programlarda eğitim görmek, fark yaratan bir durum olacaktır. Bu programlardan birisi de Bahçe ve Tarla Bitkileri Bölümü adıyla karşımıza çıkmakta.
Bahçe ve Tarla Bitkileri Bölümü Nedir?
Bahçe ve Tarla Bitkileri Bölümü, bahçe bitkileri konusunda bilimsel tekniklerin eğitimini veren bir lisans programıdır. Bölüm, 2020 yılı itibarıyla sadece bir üniversitede kontenjan açmış durumda. Bölüme merkezî sınav sisteminin Sayısal puan türüyle öğrenci alınıyor. Öğrenciler bu bölümden “ziraat mühendisi” unvanıyla mezun oluyorlar.
Bölümün hedefi; bahçe ve tarla alanlarında yetiştirilen meyve ve sebzelerin, bilimsel yöntemlerle üretilmesini sağlamaktır. Ayrıca bitkilerin verimliliği, ıslah edilmesi ve korunması konusunda da eğitimler veriliyor. Bu eğitimlerle, sektörde bilinçli uzmanlar yetiştirilmesi amaçlanıyor.
Bölüme ait uygulama çalışmaları da eğitimde önemli bir rol oynamakta. Bahçe ve tarla bitkileriyle ilgili uygulama yapılmak üzere tarımsal alanlar ayrılmış durumda. Ayrıca seralar ve laboratuvarlar gibi alanlar sayesinde farklı iklim türlerinde yetişen bitkilerin yetiştirilmesi sağlanıyor.Öğrencilerin; Erasmus ve Mevlâna öğrenci değişim programlarıyla, çift ana dal ve yan dal olanakları da bulunuyor. Erasmus ve Mevlâna programları, yurtdışındaki birçok sektör araştırmalarını inceleme fırsatı veriyor. Çift ana dal ve yan dal uygulamaları da, öğrencilerin çift diploma almalarına olanak sağlıyor. Öğrenci değişim programları ve diğer dal uygulamaları, başarılı kariyer hayatına açılan kapılar olarak kabul ediliyor. Akademik eğitimlerine devam etmek isteyen mezunların tercih edebilecekleri bazı yüksek lisans programları bulunuyor.
Yüksek Lisans Yapılabilecek Bölümler
Bahçe Bitkileri Tezli Yüksek Lisans Programı
Bahçe Bitkileri Üretimi ve Pazarlaması Tezli Yüksek Lisans Programı.
Bahçe ve Tarla Bitkileri Bölümünün İş İmkânları Nelerdir?
Bahçe ve Tarla Bitkileri bölümünün iş imkânları, kamudaki ve özel sektördeki ziraat işletmelerinde bulunuyor. Bölüm mezunlarının çalışabilecekleri yerleri şu şekilde özetleyebiliriz:
Kamu ve özel sektördeki bitkisel araştırma kurumlarında,
Peyzaj alanında faaliyet gösteren işletmelerde,
Tarla ve bahçe bitkileri üretimi yapan işletmelerde,
Bitkisel üretim yapan bağ ve bahçe işletmelerinde,
Organik bitkiler üreten çiftlik ve diğer işletmelerde,
Sera işletmelerinde,
akademisyen, öğretmen veya eğitmen olarak eğitim kurumlarında.
Akademisyen olmak için, mezunların yüksek lisans yapmaları ve ALES’ten yeterli bir puan almaları gerektiğini de eklemeliyiz.
Bahçe ve Tarla Bitkileri Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?
Bahçe ve Tarla Bitkileri bölümü mezunları, çoğunlukla aşağıda işleri yaparlar:
Bitkilerin üretimi, verimliliği ve geliştirilmesi konusunda araştırmalar yapmak.
Bitki üretimlerinin modern ve bilimsel yöntemlerle yapılmasını sağlamak.
Bahçe ve tarla bitkilerinin üretimi konusunda eğitim çalışmaları yürütmek.
Peyzaj ve süs bitkilerinin üretimi ve geliştirilmesiyle ilgili çalışmalar yapmak.
Bitkilerin zararlı organizmalarla mücadelesi konusunda çalışmak.
Bahçe ve tarla bitkilerinin sulama, ıslah ve gübrelenme gibi işlemlerini yapmak.
Bahçe ve Tarla Bitkileri Bölümü Dersleri Nelerdir?
Bahçe ve Tarla Bitkileri bölümünde, bitkilerin tarihinden başlayan ve temel bilgiler içeren birçok teorik ders bulunuyor. Programda bulunan Meslekî İngilizce ve Kırgızca/Rusça gibi dersler, öğrencilerin yabancı dil öğrenmelerine olanak sağlıyor.
Bölümün ders programında; fizikten istatistiğe, mikrobiyolojiden jeolojiye kadar uzayan farklı disiplinlerden dersler bulunuyor. Bu dersler dışında, öğrencilerden yarıyıl ödevleri de hazırlamaları bekleniyor. Bu ödevler sayesinde, derslerde öğrendikleri teorik bilgileri pekiştirme olanağı buluyorlar. Bölümdeki zorunlu dersler şunlardır:
Bitki Genetiği
Toprak Bilimi
İstatistik
Bitki Fizyolojisi ve Biyokimyası
Fizik
Jeoloji ve Mineroloji
T. Ekoloji
Mikrobiyoloji
Kırgızca/Rusça
Bitki Islahı
Ata Meken Tarihi
Fitopatoloji
Mesleki İngilizce
Bitki Besleme
Entomoloji
Manasşinaslik
Dünya ve Türk Uygarlığı
Meyve Yetiştiriciliği
Organik Tarım
Seracılık
Bitki Hastalıkları
Sebze Yetiştiriciliği
Bitki Zararlıları
Tohumculuk
Endüstri Bitkileri
Budama Tekniği
Bahçe ve Tarla Bitkileri Bölümü Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları
Bahçe ve Tarla Bitkileri bölümü için, 2020 yılı itibarıyla bir üniversitede kontenjan açılmış görünüyor. Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi bünyesinde açılan bu bölüme 3 kişilik kontenjan ayrılmıştır. Ancak bu seçeneğin kontenjanı dolmadığı için taban puanı ve başarı sıralaması oluşmamıştır. Bu bölüm için açıklanan en son taban puan, 2016 yılına ait olan 180 puandır. Bölümün açtığı 3 kişilik kontenjan dolmadığı için başarı sıralaması oluşmadığını görüyoruz.
1998-1999 yılları arasında, Yalova'da bulunan bir reklam ajansının Koleksiyon adlı dergisinde; reklam koordinatörü ve köşe yazarı olarak çalıştı. 2003’te Mimar Sinan Üniversitesi, Sanat Tarihi Bölümü'nden mezun oldu. Halen İstanbul Üniversitesi, Çocuk Gelişimi Bölümü öğrencisi.