AnasayfaBlogEğitmen Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Nedir?

Eğitmen Nedir? Özellikleri Nelerdir?

17 Ağustos 2021
İki erkek ve bir kadından oluşan üç kişilik bir grup beyaz bir dizüstü bilgisayarın etrafında oturmaktadır. Kadın elini çenesine dayamış, gülümsüyor. Soldaki adam dikkatle dizüstü bilgisayara bakmakta, sağdaki adam ise ona gülümsemektedir. Önlerindeki masanın üzerinde bir bardak sıvı var. Dizüstü bilgisayar açık ve ekranı parlak bir şekilde aydınlatılmış. Kadının uzun, parlak kızıl saçları vardır. Soldaki adam mavi bir gömlek, sağdaki adam ise yeşil bir gömlek giyiyor. Beyaz duvarları ve ahşap zemini olan bir odadalar.
Eğitmenlikle İlgili KavramlarAçıklamaNeden Önemli?
Eğitmenlik MesleğiEğitmenlik, teorik bilgi sunmanın yanı sıra öğrencilere pratik beceriler kazandıran bir meslektir.Eğitmenlik, öğrencilerin hayata hazırlanmasında ve iş hayatına adım atmasında önemlidir.
Eğitmenin ÖzellikleriBir eğitmenin yetkinlikleri, mesleki nitelikleri, motive edici kişiliği ve mesleğe ilgisi gibi özelliklere sahip olması gerekir.Eğitmenin özellikleri, eğitimin verimli ve öğrenciyi gerçek anlamda geliştirebilmesi için önemlidir.
Öğretmen ile Eğitmen Arasındaki FarkEğitmen, daha çok beceriye, yetkinliğe ve pratik kullanıma yönelik eğitim verirken, öğretmen MEB müfredatına bağlı kalarak öğretici yöntemlere başvurur.Eğitimin amacı ve yapısına göre doğru eğitimciyi seçmek, öğrencinin eğitim sürecinin verimini artırır.
Eğitmenlik AlanlarıEğitmenlik, belirli yetkinlik, eğitim konusu ve pratik beceriyi kapsayan birçok farklı alanda geçerlilik kazanabilir.Eğitmenliği alanına göre seçmek, öğrencinin ihtiyaçlarına daha iyi hitap eder, daha kapsamlı bir eğitim deneyimi sağlar.
Eğitmenin EğitimiEğitmenin kendini geliştirmek için eğitici eğitiminden geçmesi gerekmektedir.Eğitmenin kendini sürekli geliştirmesi ve yeni metotlarla tanışması eğitim kalitesini artırır.
Eğitim İhtiyaç AnaliziEğitmenin öğrencilerin eğitim ihtiyaçlarını doğru bir şekilde analiz edebilmesi gerekmektedir.Doğru analizler, öğrencinin eğitim yolculuğunun daha etkili ve verimli olmasını sağlar.
Öğrenci Merkezli ÖğretimEğitmenin öğrencinin potansiyelini göz önünde bulundurarak, bu potansiyeli geliştirici yöntemlerle eğitim vermesi gerekir.Öğrenci merkezli öğretim, öğrencinin öğrenme sürecinde daha aktif olmasını sağlar ve öğrencinin gerçek yeteneklerini ortaya çıkarır.
Etkili Sunum TeknikleriEğitmenin, öğrencilerin ilgisini çeken ve bilgiyi etkili bir şekilde aktaran sunum tekniklerine hakim olması gerekir.Etkili sunum teknikleri, öğrencinin öğrenme sürecini daha interaktif ve anlaşılır hale getirir.
Sınıf YönetimiEğitmenin, sınıftaki öğrencileri doğru yönetebilmesi, disiplini sağlaması ve her öğrenciye dikkat edebilmesi gerekir.İyi bir sınıf yönetimi, öğrenme sürecinin daha düzenli ve verimli olmasını sağlar.
Yetişkin EğitimiEğitmenin, yetişkinlerin öğrenme ihtiyaçlarına ve öğrenme stiline uygun bir eğitim yöntemi sunabilmesi gerekir.Yetişkin eğitimi, deneyim ve becerilerin güncellenmesi ve yeni yetkinliklerin kazanılması için önemlidir.

Eğitmenlik, farklı iş alanları dahilinde konuşabileceğimiz bir meslek. Eğitmen, aldığı eğitim ve edindiği yetkinlikler ile beraber ilgili alanda deneyim sahibi olarak da işini yerine getirir. Eğitmenlik mesleği ülkemizde de çeşitli branş ve iş alanlarında geçerli bir niteliğe sahip. Yalnız eğitmen olabilmek için saydığımız üç unsur dışındaki niteliklere de sahip olmak gerekebiliyor. Eğitmenin özellikleri olarak lanse edilen birtakım mesleki niteliklere ve kaçınılmaz olarak mesleğe ilgiye de açık olmak gerekir. Peki eğitmen nedir ve bir eğitmenin özellikler ne olmalıdır?

Gelin, bu soruları cevaplayarak eğitmenlik mesleğini yakından tanıyalım.

Eğitmen Nedir?

Eğitmen, eğitim ya da yetkinlik konusunda öğrencileri bilgilendiren ve hedef odaklı yönlendiren kişidir. Eğitmenlik ile ilgili en büyük kafa karışıklıklarından biri, öğretmenlik mesleği ile ilgili benzerlik ve farklılıkların ne olduğu sorusu. Öncelikle her meslek de teorik bir eğitimi sunarak öğrenciye bilgi kazandırır. Fakat eğitmen, daha çok beceriye, yetkinliğe ve pratik kullanıma yönelik eğitim verir. Ayrıca eğitmenin MEB müfredatına bağlı olma gibi bir durumu yoktur. Oysa öğretmen, MEB müfredatına bağlı kalarak öğretici yöntemlere başvurur. 

Eğitmen sıklıkla kurs merkezlerinde çalışır. Fakat kurs merkezlerinde yalnızca yüz yüze eğitim vermez. Yazımızın ilerleyen bölümlerinde de bahsedeceğimiz üzere online eğitmen gibi bir meslek adı da var. Eğitmenlik mesleği; yoğun bir mesai gerektirir ve strateji odaklı ilerler. Öğrenci ve öğrenci grupları için verimli ve kazanımlı bir program oluşturulur ve öğrencinin yolculuğu için potansiyel keşfine çıkılır. Bu bakımdan eğitmen, öğretmenliğin mesai dışındaki genişletilmiş halidir. Teorik olarak bir öğretmenin mesai saatleri dışında işi biter ve öğrenci ile iletişimini koparma olanağı vardır.



Eğitmen ise eğitmenlik sürecini ve öğrenci gelişimini verimli kılmak amacıyla genişletilmiş bir keşif ve ders programı yaratır. Eğitmen ayrıca ilham kaynağıdır da. Eğitim sistemine bağlı olmayan ve öğrencinin potansiyeline uygun bir eğitim yolculuğu kazandırarak öğrenci için besleyici bir motivasyon sunar. Burada öğrenci gelişimini takip etme ve hedef odaklı planlama aşaması da vardır. Öğrencinin potansiyeline göre bir program yaratılır ve süreç içinde öğrencinin kendiniz geliştirmesi için imkânlar sunulur.

Eğitmenlik Nedir?

Eğitmenlik mesleğinin farklı iş alanlarında karşılığı olduğundan bahsettik. Şimdi bu durumu biraz daha açalım. Eğitmenlik, tek bir iş alanı için geçerlilik kazanan bir meslek değildir. Belirli yetkinlik, eğitim konusu ve pratik beceriyi kapsayan alanlarda eğitmen olarak çalışmak mümkün. Örneğin; fotoğraf eğitmeni, köpek eğitmeni, bale eğitmeni, drama eğitmeni ve proje eğitmeni gibi farklı iş konularını kapsayan alanlarda eğitmen olarak yetişebilirsiniz. Fakat eğitmen olmanın da belli başlı şartları var ve hayallerinizdeki gibi bir durumu yaşayamama durumunuz da söz konusu. 

Eğitmen olmak istemek gayet anlaşılır bir tercihtir. Fakat neyin eğitmeni olacağınız sorusunu yanıtlamadan eğitmen olma gibi bir durum söz konusu değildir. Şunu da değinerek konuyu biraz daha açmak gerekiyor. İlgi alanlarınız ve geliştirdiğiniz hobilerinizle de eğitmen unvanına sahip olmanız imkânsız. Burada önemli olan kendinizi geliştirerek öğrenciye eğitim verecek bir yetkinliğe sahip olmanız. Eğitmenlik için eğitmen adayının öncelikli kendini eğitmesi gerekir. Bu konu dahilinde konuşacağımız kavram ise eğiticinin eğitimi olacak. 





Eğitimcinin eğitimi, eğitmen ve öğretmen olmak isteyenlere yönelik besleyici bir kurstur. Bize bir bilgi, beceri ve yetkinlik sunan eğitimciler, kendi eğitim metotlarını geliştirmek için nitelikli bir eğitime ihtiyaç duyarlar. Eğiticinin eğitimi, eğitmen olma yolunda hangi eğitim yollarını deneyerek öğrencilere ulaşabileceğinizin bilgisini ve uygulama sürecini aktarır. Eğitmenin de eğitim sürecinden öğrenebileceğini pek çok detay vardır. Hatta eğitim sürecinde her bir öğrenci, eğitmene de yeni ve çeşitli deneyimler öğretir. Eğiticinin eğitimi kursueğitim ihtiyaç analizi, öğrenci merkezli öğretim, yetişkin eğitimi, etkili sunum teknikleri ve sınıf yönetimi gibi eğitmenin uygulayabileceği bilgi ve pratik kullanımları sunar. Hangi branşta eğitim verecek olursanız olun, öğrenci için neler yapabileceğinizi ve bu bunu yaparken nasıl verimli bir eğitim verebileceğiniz sorusunun yanıtını eğiticinin eğitiminde bulacaksınız.

Eğitmenin Özellikleri Nelerdir?

İş hayatında en çok istenen şeylerden biri yetkinlik sahibi olmak. Bazen deneyim şartından bile önce yetkinliklerin fazla olması dikkate alınıyor. Eğitmenlik mesleğinde de yetkinlikler ile beraber eğitmenin özellikleri de çok önemseniyor. Eğitmenlik mesleği de mesleki ilgiyi sürdürmeye yönelik bir iş tanımı barındırır. Yani eğitmenliği uzun vadede düşünüyor ve verimli bir kariyer hayalini sürdürmek istiyorsanız alanınızı merak etmelisiniz. Eğitimini vereceğiniz alanda öğrenciler için gölge değil, ışık olacak faaliyetlerde bulunmalısınız. Mesleki gelişime açık olmalı ve öğrenci verimliliği için neler yapılabileceğinizi değerlendirmelisiniz. Kısaca eğitmenin özelliklerini sıralarsak şöyle bir değerlendirme yapabiliriz:

  • Yenilikçi ve farklı öğretme biçimlerini uygulayacak bir vizyona sahiptir. 

  • Alanı dahilinde girişkendir. İstekli ve ilgili davranarak alanında koçluk yapabilecek bir kişiliğe sahiptir. 

  • Alanındaki gelişmeleri analiz edecek mesleki yetkinliği sahiptir. 

  • Araştırma ve analiz yaparak öğrenci ders programlarını en nitelikli şekilde hazırlar. 

  • Öğrenci ve öğrenci grupları için beceri odaklı yaratıcılığını besleyecek mesleki faaliyetlere katılır. 

  • Yüz yüze ve uzaktan eğitim metotlarına hakimdir. 

  • Öğrencileri motive edebilecek zihinsel ve ruhsal yetkinliğe sahiptir. 

  • Farklı kesim ve kapasiteye sahip öğrencilerle dengeli ve sağlıklı sosyal ilişkiler ve iletişim kurar. 

  • Yaratıcı öğretme ve öğrenme metotları için alan içi güncel gelişimleri takip eder. 

  • Kendi eğitmenlik sürecini verimli kılmak için eğitim düzeyini yükseltecek adımları izler.

Online Eğitmen Nedir?

Eğitmenlik mesleğinin bir ucu uzaktan eğitime bağlı online eğitmenliğe de uzanıyor. Birçok resmi ve ulusal eğitim kurumu, eğitmenler aracılığıyla ilgili konularda öğretici içerikler sunuyor. Ayrıca uzaktan-online eğitim sunan web siteleri üzerinden de eğitmenlik mesleği yerine getirilebiliyor. Peki online mecralarda eğitmen olmak için neler yapılabilir?

Online eğitmenlik genellikle iki şekilde yapılabilir. Çevrimiçi kurs sitelerine başvuru yaparak bireysel online eğitmen olabilirsiniz. Bunun dışında ise bir kuruma bağlı olarak online eğitmenlik imkânına da sahipsiniz. Kuruma bağlı olmadan bireysel online eğitmenlik yapmayı düşünüyorsanız vereceğiniz kurs programları için ücreti siz belirlemeniz gerektiğini unutmayın. Başlangıç aşamasında bu işi bir ek gelir kaynağı olarak hedefleyebilirsiniz. Belirli bir süreyi geçtikten sonra kurs ücretlerini artırabilir ya da resmi ve ulusal online eğitim kurumlarına başvurabilirsiniz. 

Online eğitim kurumlarına başvurmak için ise alanda uzmanlaşmak gerekebiliyor. Kurs eğitmen başvurusu için birden fazla koşul istenebiliyor. Alanda deneyime sahip olmak, daha önce kurs eğitmenliği deneyimine sahip olmak, online kullanıma aşina olmak gibi nitelikler en çok istenen koşulları oluşturuyor. Ayrıca online eğitim veren kurumlarda başvuru süreci için kendinizi tanıtan bir video çekmeniz de istenebiliyor. Bu koşul, kendinizi video aracılığıyla nasıl ifade edebileceğinizi ve online metotlara ne kadar hakim olduğunuzu görmek için sunuluyor. Eğer yetkinlik ve deneyim sahibi olduğunuz bir alanda eğitmen olmak istiyorsanız ilk önce bireysel-freelance çalışarak hem online eğitim sürecini hem de kendinizi ölçerek mesleğe adım atmayı düşünebilirsiniz.

Eğitmenlik Mesleği, Eğitmenlik, teorik bilgi sunmanın yanı sıra öğrencilere pratik beceriler kazandıran bir meslektir, Eğitmenlik, öğrencilerin hayata hazırlanmasında ve iş hayatına adım atmasında önemlidir, Eğitmenin Özellikleri, Bir eğitmenin yetkinlikleri, mesleki nitelikleri, motive edici kişiliği ve mesleğe ilgisi gibi özelliklere sahip olması gerekir, Eğitmenin özellikleri, eğitimin verimli ve öğrenciyi gerçek anlamda geliştirebilmesi için önemlidir, Öğretmen ile Eğitmen Arasındaki Fark, Eğitmen, daha çok beceriye, yetkinliğe ve pratik kullanıma yönelik eğitim verirken, öğretmen MEB müfredatına bağlı kalarak öğretici yöntemlere başvurur, Eğitimin amacı ve yapısına göre doğru eğitimciyi seçmek, öğrencinin eğitim sürecinin verimini artırır, Eğitmenlik Alanları, Eğitmenlik, belirli yetkinlik, eğitim konusu ve pratik beceriyi kapsayan birçok farklı alanda geçerlilik kazanabilir, Eğitmenliği alanına göre seçmek, öğrencinin ihtiyaçlarına daha iyi hitap eder, daha kapsamlı bir eğitim deneyimi sağlar, Eğitmenin Eğitimi, Eğitmenin kendini geliştirmek için eğitici eğitiminden geçmesi gerekmektedir, Eğitmenin kendini sürekli geliştirmesi ve yeni metotlarla tanışması eğitim kalitesini artırır, Eğitim İhtiyaç Analizi, Eğitmenin öğrencilerin eğitim ihtiyaçlarını doğru bir şekilde analiz edebilmesi gerekmektedir, Doğru analizler, öğrencinin eğitim yolculuğunun daha etkili ve verimli olmasını sağlar, Öğrenci Merkezli Öğretim, Eğitmenin öğrencinin potansiyelini göz önünde bulundurarak, bu potansiyeli geliştirici yöntemlerle eğitim vermesi gerekir, Öğrenci merkezli öğretim, öğrencinin öğrenme sürecinde daha aktif olmasını sağlar ve öğrencinin gerçek yeteneklerini ortaya çıkarır, Etkili Sunum Teknikleri, Eğitmenin, öğrencilerin ilgisini çeken ve bilgiyi etkili bir şekilde aktaran sunum tekniklerine hakim olması gerekir, Etkili sunum teknikleri, öğrencinin öğrenme sürecini daha interaktif ve anlaşılır hale getirir, Sınıf Yönetimi, Eğitmenin, sınıftaki öğrencileri doğru yönetebilmesi, disiplini sağlaması ve her öğrenciye dikkat edebilmesi gerekir, İyi bir sınıf yönetimi, öğrenme sürecinin daha düzenli ve verimli olmasını sağlar, Yetişkin Eğitimi, Eğitmenin, yetişkinlerin öğrenme ihtiyaçlarına ve öğrenme stiline uygun bir eğitim yöntemi sunabilmesi gerekir, Yetişkin eğitimi, deneyim ve becerilerin güncellenmesi ve yeni yetkinliklerin kazanılması için önemlidir
Eğitmen Nedir? Özellikleri Nelerdir? Eğitmen Nedir Eğitmen Özellikleri Nelerdir Eğitmenlik Nedir Online Eğitmen Nedir
Resimde uzun, siyah saçlı, gözleri kapalı ve yüzünde geniş, içten bir gülümseme olan bir kadın görülüyor. Sırtını dik tutmuş, kolları iki yanında, saçları omuzlarından ve sırtından aşağı dökülüyor. Yirmili yaşlarında görünüyor ve ten rengini tamamlayan beyaz bir bluz giyiyor. Memnun ve neşeli görünüyor, bir güven ve duruş havası yayıyor. İfadesi ve duruşu huzur ve dinginlik hissi veriyor. Uzun saçları güzelliğine ve kadınsılığına katkıda bulunarak mutlu ve kaygısız bir kadın resmini tamamlıyor.
Emine Büşra Kanat
Blog Yazarı

Ankara Üniversitesi Halkla ilişkiler ve tanıtım bölümünden mezun oldu. Lisans öğreniminde sosyal farkındalık kampanyalarında görev aldı. İstanbul İşletme Enstitüsü’nde fotoğrafçılık, iletişim, kişisel gelişim ve diğer farklı konularında yazmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.