Evde SEO Nasıl Öğrenilir?
SEO Öğrenme Yolları | SEO'nun Önemi | SEO Uzmanı Olmanın Gereklilikleri |
---|---|---|
İnternet üzerinde yazılı ve video kaynakları, kitaplar, eğitim programları | Dijital dünyada var olmak ve üst sıralarda yer almak için gereklidir | Programlı çalışma becerisi, analitik düşünme kabiliyeti, etik kurallara uyma, araştırma- geliştirme yetisi |
Pratik yapma, Kendi web sitesi açma ve uygulama | Arama sonuçlarında üst sıralara yerleşmek için içeriklerin SEO uyumlu olması gerekmekte | SEO dinamik bir kavram olup, sürekli değişim ve gelişim içinde olduğu için yenilikleri takip etme |
Profesyonel olarak SEO hizmeti alarak öğrenme | Web sitesi ziyaretçi sayısını ve backlink miktarına arttırmak için gereklidir | SEO hizmeti vermeden önce SEO'yu tam anlamıyla bilmek |
SEO Eğitimi’ne katılarak tüm detayları öğrenme | Reklam ödemesi yapmaksızın, arama motorları sonuç sayfalarında üst sıralarda yer almayı sağlar | Kendi web sitenizi geliştirebilir ya da SEO uzmanı olarak, freelance veya ajanslara bağlı çalışabilirsiniz |
Yenilikleri sürekli olarak takip etmek ve uygulamak | Eğer bir web siteniz varsa veya bir web sitesinde görev alıyorsanız, SEO öğrenmek şarttır | SEO uzmanı olmak için yalnızca SEO’yu bilmek yeterli değildir |
Dijital pazarlama ile ilgileniyorsanız, SEO'yu öğrenmek ve uygulamak işin ayrılmaz bir parçasıdır | Dijital pazarlama stratejilerinin etkili olabilmesi için SEO'ya hakim olmak gerekir | Çeşitli analitik araçlara hakim olma ve SEO destekli içerik yazabilme becerisi |
Kendinize ait bir web sitesi üzerinde SEO uygulamaları yaparak öğrenebilirsiniz | Web sitenizin organik trafik alabilmesi için SEO uygulamaları gereklidir | SEO'nun teknik kısmına hakim olmak ve algoritmalara uygun çalışmalar yapabilmek |
Online SEO eğitimleri aracılığıyla bilgi edinebilirsiniz | Web sitenizin daha fazla kullanıcıya ulaşabilmesi için SEO önemlidir | Özgün ve kaliteli içerik oluşturabilmek ve yapışıklıklık sağlayabilmek |
SEO'nun temelini anlamak ve ardından gelişmiş tekniklere ve stratejilere geçmek | Kullanıcıların aradıklarını kolay ve hızlı bir şekilde bulabilmeleri için gereklidir | Arama motoru algoritmalarını sürekli takip etme ve güncel değişikliklere göre düzenlemeler yapabilmek |
SEO seminerleri, webinarları ve konferanslara katılarak öğrenebilirsiniz | Reklam ödemesi yapmadan ziyaretçi çekme ve sıralamada yükselme kabiliyetine sahip olunsun diye gereklidir | Web analitik araçları konusunda bilgili olma ve içerik yönetim sistemlerine hakim olma |
Dijital dünya giderek büyüyor. Q2 Dijital 2020 raporuna göre dünya çapında internet kullanıcı sayısı 4 milyar 517 milyona, sosyal medya kullanıcı sayısı 3 milyar 805 milyona, akıllı telefon kullanıcılarının sayısı ise 5 milyar 190 milyona ulaştı. Bu rakamlar dijital dünyada var olmanın önemini gözler önüne seriyor.
Dijital dünyada var olmak ve süreklilik sağlamak için en önemli unsurun SEO olduğu su götürmez bir gerçek. Ancak SEO şu tür siteler için şarttır şeklinde bir sınıflandırma yapmak doğru değil. Dijital dünyada var olmak isteyen her platform için SEO olmazsa olmaz. Bunun sebebini SEO’ nun tanımını yaptıktan sonra daha net açıklayabileceğiz.
SEO Nedir?
Google başta olmak üzere tüm arama motorları açıldığı günden itibaren bir internet sitesinin gelişimini ve trafiğini takip eder. Arama motorlarının algoritmaları, bir sitenin popülerliğini ise siteyi ziyaret edenlerin sayısı ve site hakkında yapılan bilgilendirme ve link paylaşımlarından anlar.
Başka bir deyişle arama motorları algoritmaları temelde 3 konuyu irdeleyerek web sitelerini sıralar.
Uygunluk: Web sitesi ve içerikler kullanıcıların arama yaparken kullandığı anahtar kelimelere uyumlu olmalıdır. Örneğin; "kolay tatlı tarifleri" anahtar kelimeleri kullanılarak yapılan bir arama sonucunda, bu anahtar kelimeleri içeren bir spor sayfası ile karşılaşılıyorsa, içeriğin anahtar kelimelerle uyumlu olmadığı anlaşılır. Bu da arama yapan kişiye aradığı sonucu vermeyecektir. Kullanıcıları yanlış yönlendirmenin algoritmalar tarafından affedilmediği unutulmamalıdır. Bu tür sitelerin arama sonuç sayfasında üst sıralara yerleşme imkanı yoktur.
Yetki: Arama motorlarının, içeriğin güvenilir ve doğru bir içerik olup olmadığını saptama sistemidir. Bir sayfanın yetkili olduğu, diğer sayfalar tarafından o sayfaya verilen bağlantı sayısı ile anlaşılır. Diğer sayfalar tarafından verilen bu bağlantılar backlink olarak adlandırılır, ve backlink sayısı sayfanın ne denli yetkili olduğunu belirler.
Kullanışlılık: Bir içerik uygun ve yetkili olabilir. Ancak bu üst sıralarda yer almak için yeterli değildir. İçeriğin aynı zamanda kullanışlı olması gerekir.
Tüm bu kurallara uygun içeriği bulmak için, içerik hakkında şu sorular sorulmalıdır:
İçerik kullanıcıların yaşantısını kolaylaştırıyor mu?
Bu içerikte ürün veya hizmete dair yeni olan ne var?
Kullanıcılarda başkalarıyla paylaşma arzusu uyandırıyor mu?
İçerik teknik olarak SEO uyumlu mu?
Web sayfalarının ve içeriklerin, tüm bu kurallara uygun olarak hazırlanması ise SEO olarak adlandırılır. Açılımı Search Engine Optimization olan bu sözcük, Türkçeye Arama Motoru Optimizasyonu olarak çevrilir. Web sitelerinin reklam ödemesi yapmaksızın, tamamen ziyaretçi sayısı ve backlink miktarına göre SERPlerde üst sıralarda yer almasını sağlar.
SEO Nasıl Öğrenilir? SEO Öğrenmek Zor Mu?
SEO, bir cümle ile tanımlanabilse de özünde karmaşık bir kavramdır. Yalnızca tanımını veya SEO uyumlu bir içeriğin nasıl yazılacağını bilmek SEO kavramına hakim olmak anlamına gelmez. Bu şekilde ancak SEO ne demek sorusunu cevaplayabilirsiniz.
Tüm detaylarıyla SEO öğrenmek için internet üzerinde birçok kaynak mevcuttur. Yazılı kaynakların yanı sıra videolar da SEO öğrenme esnasında oldukça yardımcı olacaktır. İnternet dışında, bu konuda yazılmış kitaplar da bulunmaktadır. Bu kaynakların her birinden yararlanarak kendi kendinize SEO öğrenebilirsiniz.
Ancak SEO’nun kafa karıştırıcı bir kavram olduğu düşünülünce, eğitim almak işleri çok daha kolaylaştıracak ve öğrenme sürecini kısaltacaktır. İstanbul İşletme Enstitüsü tarafından verilen SEO Eğitimi’ne katılarak tüm detayları öğrenebilirsiniz. Bir yol gösterici, SEO öğrenme aşamasında maksimum fayda sağlayacaktır.
SEO analiz gerektiren bir kavramdır. Bu yüzden ister eğitim alın, ister kendi kendinize öğrenin, en önemlisi bol bol pratik yapmaktır. Kendinize bir web sitesi açarak kaynaklardan edindiğiniz bilgileri bu site üzerinde uygulamanız en iyi öğrenme yollarından biri olacaktır.
Web siteniz için profesyonel olarak bu işi yapan kişi veya ajanslardan SEO hizmeti almanız da mümkündür. Ancak bu hizmetin ücretsiz olmayacağını belirtmek gerekir.
SEO’yu öğrendiğiniz taktirde kendi web sitenizi geliştirebilir ya da SEO uzmanı olarak, freelance veya ajanslara bağlı çalışabilirsiniz.
SEO uzmanı olarak çalışmak için yalnızca SEO’yu bilmek yeterli değildir. SEO uzmanları
Programlı çalışma becerisi,
analitik düşünme kabiliyeti,
Etik kurallara uyma,
Araştırma- geliştirme yetisi gibi özelliklere sahip olmalıdırlar. Çünkü SEO dinamik bir kavramdır, sürekli değişim ve gelişim içerisindedir. Başarılı bir SEO uzmanı olmanın yolu, yenilikleri takip etmekten geçer.
SEO Neden Gerekli? Kimler SEO Öğrenmeli?
SEO, dijital dünyada faaliyet gösteren ve gelişimi amaçlayan tüm siteler için gereklidir. İnternet sitesi ve sitedeki içerikler ne kadar SEO uyumlu olursa, site arama motorlarında o derece üst sıralara çıkacaktır. Eğer bir web siteniz varsa veya bir web sitesini geliştirmek için çalışıyorsanız SEO kavramı tam hayatınızın ortasında duruyor demektir. Çünkü amacınız sitenizin ziyaretçi trafiğini arttırmak ve arama motorları sonuç sayfalarında en üst sıralara çıkmaktır.
Arama motorları düzenli olarak sitenizi incelemeye tabi tutar. Bu incelemeler sırasında 200'den fazla kriter kullanırlar. Etiketlerin doğru kullanımı, anahtar kelime yoğunluğu, yazım kuralları, içerik uzunluğu bu kriterlerden sadece birkaçıdır.
SEO bilmeniz sitenizi ve içeriklerinizi bu kurallara uygun düzenleyebilmeniz için çok önemlidir. Peki kimler SEO öğrenmeli?
İşletmelere ait e-ticaret web sitelerini yönetenler
Web sitesine organik ve düzenli ziyaretçi çekmek isteyenler
Dijital pazarlamaya ilgi duyanlar
Freelance veya ajanslarda SEO uzmanı olarak görev yapmak isteyenler
SEO Eğitiminde Konu Başlıkları
SEO çeşitli kaynaklar yardımıyla kendi kendinize de öğrenebileceğiniz bir konudur. Ancak eğitim almak hem öğrenmenizi kolaylaştıracak hem de aklınızda soru işaretleri kalmasına izin vermeyecektir. Yazılı kaynakların öğretme sistemi veya online eğitimler esnasında ana hatlarıyla
SEO’nun ne olduğunu,
İnternet arama motorlarının nasıl çalıştığını,
Dijital pazarlamada SEO’nun önemini,
Site başlıklarının nasıl yapılandırılacağını,
Sitelerde başlık ve anahtar kelimelerin nasıl kullanılacağını,
Yönlendirilen ve bulunamayan sayfaların ne olduğunu ve önemini,
Site hızının neden önemli olduğunu ve optimizasyonun nasıl yapılacağını,
Mobil SEO’nun tanımını ve ne işe yaradığını,
İçeriğin nasıl hazırlandığını ve kaliteli içeriğin ipuçlarını,
Anahtar kelime seçiminde metriklerin neler olduğunu ve kullanılacak araçları,
Off-page optimizasyonun anlamını ve nasıl uygulandığını,
Kaliteli url inşa etmeyi ve backlink oluşturmanın temellerini,
Zararlı backlinklerin nasıl temizleneceğini,
Google Analytics ve Screaming Frog ile SEO ilişkisinin nasıl kurulacağını ve metriklerin nasıl okunacağını öğrenmiş olacaksınız.
Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü mezunu. Yaklaşık 15 yıldır profesyonel olarak dalgıçlık yapıyor ve çalışma hayatının çoğu turizm sektörü içerisinde geçti. Araştırmayı, öğrenmeyi ve öğrendiklerini aktarmayı keyifli buluyor. Şu an İstanbul İşletme Enstitüsü’nün yanı sıra bir kaç dijital içerik ajansında yazar olarak çalışmakta.