Kariyer Planı Örnekleri
Kariyer Planlama Süreci | Dikkat Edilmesi Gerekenler | Potansiyel Sonuçları |
---|---|---|
İlgi ve beklentilere göre kariyer belirlenmesi | Farklı değişkenlerin dikkate alınması (örneğin maddi ve toplumsal kaygılar) | Maddi ve tatmin edici bir kariyer |
Ayrıntılı bir kariyer planı yapılması | Önceki deneyimlerin ve ilgi alanlarının dikkate alınması | Hedeflere ulaşma ve kariyer yükseltme |
Kariyer fikrinin kaynağını tespit etme | Değişkenlerin ayağa uydurulması ve ilişkili kaynakların dikkate alınması | Başarılı bir kariyerin kapılarının açılması |
Kariyer yönetiminin başlaması | Kendi yeteneklerinin farkında olma ve kendinden emin olma | Başarılı bir kariyer yönetimi |
Kariyer planlama yaparken kendini gözden geçirme | Edinilen kariyerin sosyal, psikolojik ve kişisel etkilerinin düşünülmesi | Farkındalık ve tatmin |
Meslek seçimi | Seçimin sonuçlarını dikkate almak | Doğru seçimle tatmin edici bir iş hayatı |
Yeteneklerin ve ilgilerin farkında olma | Seçimlerin kişisel yetenekler ve ilgilerle uyumlu olması | Kişisel tatmin ve başarılı bir kariyer |
Doğru kariyer planlaması yapma | İlgileri ve yetenekleri dikkate alma | Doğru pozisyon seçimi ve kariyer yolculuğunda ilerleme |
Beklentileri değerlendirme | Kişisel beklentilerin ve ihtiyaçların dikkate alınması | Tatmin edici bir kariyer seçimi |
Kariyer değişikliği düşünce | Kariyer değişikliğinin etkilerinin değerlendirmesi | Yeni kariyer fırsatları ve kişisel gelişim |
Meslek, iş ve kariyer duyduğumuz ve aynı anlamda kullandığımız kavramlar olarak aslında farklı kullanımlara açık manalara gelir. Kariyer genellikle icra ettiğiniz meslek olarak kullanılsa da geniş bir süreci temsil eden kavramdır. İşiniz, icra ettiğiniz mesleği kariyer hâline getirmek uzun bir yoldur. Bu yol sizin ilginize, beklentinize göre; başladığınız eğitim hayatınızdan iş hayatınızın son gününe kadar devam etmektedir. Mesleğiniz ve iş pozisyonunuz bu süreç dahilinde pek tabii değişebilir, işte kariyer bütün bu değişimleri ve dönüşümleri içeren geniş bir kavramdır.
Eğitim hayatınızın en başındayken kariyerinizi belirleyeceğiniz gibi mevcut işinizden hoşnutsuzluk ve tatminsizlik hissettiğinizde de bunu belirleyebilirsiniz. Kariyer geniş bir süreci ifade ederken bunun bir başlangıç ve sonundan ziyade yeni başlangıçlar ve kapılar açabileceği de düşünülmelidir. Kariyer planı ise ilginiz ve isteklerinize göre şekil alabilirken farklı değişkenler de planlamaya dahil olabilirler. Kariyer planlaması, içinde bulunduğunuz eğitim hayatından ya da daha öncesinden başlayabilir. İdeal olan bu olsa da her zaman mesleğimizden ve pozisyonumuzdan memnun olamayabiliriz. Bu durumda yapılacak doğru kariyer planlaması bu süreci kolaylıkla atlatmanıza yarayacaktır. Peki bir kariyer nasıl planlanmalı? Bu sorunun yanıtı pek çok etkene bağlı olarak yanıtlanabilir.
Aşağıdaki PDF doküman, kariyer planlaması sürecinde size rehberlik etmek için tasarlanmıştır. Kendi hedeflerinizi ve ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurarak bu dokümanı özelleştirebilir ve kariyer yolculuğunuzda ilerlemenizi takip etmek için kullanabilirsiniz.
Kariyer Planınız Nedir?
Çocukluktan itibaren hepimizin kafasında icra edeceği bir mesleği vardır. Bu çoğu zaman hayallere dayalı, gerçeklerle pek yakından ilişkili olmasa da bize verilmiş en büyük hediyelerden biri de hayal gücümüzü kullanabilmektir. Öyle ki bu hayal gücü ilerleyen yaşlarda meslek ve kariyer planlaması yaparken gerçeklere tamamıyla bağlı, tek etken olarak yaşadığı topluma göre ayak uyduran bir planlamaya sahip olmuştur. Halbuki kariyer planı, hayallerinizin odağında gerçeğe uyarlanabilecek temelleri sağlam bir iş edinmenize, ömrünüzün sonuna kadar o mesleği sahiplenebileceğiniz bir bakış açısı elde etmenizi ister.
Ne yazık ki kariyer planı, değişkenlerin eşit dağılımından ziyade bazı kaygılar nedeniyle tek bir değişkene bağlı olarak yapılmaktadır. Eğitim hayatınızın bir döneminde ilginizin yoğunlaştığı ve tutku beslediğiniz bir mesleğe yönelik maddi ve toplumsal kaygılar nedeniyle vazgeçmeniz ve buna bağlı olarak farklı bir meslek seçimi yapmanız elbette ki mümkün. Burada önemli olan doğru kariyer planlaması yapabilmenizdir. İlginizin fazla bir gelir getirmeyeceği ve toplum da karşılığının düşük olması farklı bir kariyer planı yapmanızı gerektirebilir fakat; bu kariyer planı ilginizi başka ya da yakın bir alana sevk etmeye yetmiyor ve yalnızca maddi kaygılar devredeyse alacağınız tatmin iş hayatınıza olumsuz yansıyabilir.
pek çok kişide bu riski alarak iş hayatına katılsa da sürecin başında ya da ortasında kariyer değiştirme aşamasına geçiyor. kariyer planı da bütün bu süreci temsil ederek hoşnutsuzluk ve tatminsizliğe bir çare sunacak formülü size sağlıyor. bu aşamada yapacağınız kariyer planı, ciddi bir özen ve program gerektirir. önceki deneyimleriniz bu aşamada size yardımcı olacak temel konulardır. yapacağınız doğru kariyer planlaması, sizi hayal ettiğiniz konuma da yükseltecek işlevi sağlayacaktır. yine bu aşama, pek çok değişkenle alakalı olarak fikir değişimlerini de içerir. bu fikir değişimleri ve iş deneyimleriniz size bir perspektif sunabildiği takdirde kariyer yönetimini de başarılı yürütmüş olacaksınız.
Kariyer Planı Hazırlama
Doğru bir kariyer planlaması ve yönetimi için dikkat etmeniz gereken farklı değişkenler vardır. Öncelikle kariyer edinme düşüncenizin kaynağını bulmanız gerekir. Bu kaynak sizin düşünceleriniz, ilginiz, aileniz, toplum, arkadaşlarınız, öğretmenleriniz olabilir. Bir kariyer fikrini beslediğiniz süreçte bunlardan birkaçı size destek olabildiği gibi karşınızda da yer alabilir. Kariyer yönetimi de burada devreye girer. Baskın olan taraf sizseniz ve ilginiz pek çok değişkene ayak uydurabilecek düzeydeyse yönetime siz karar verirsiniz. Her zaman bu mümkün gözükmese bile ipleri elinize almanız ve kendinizden emin olmanız başarılı bir kariyerin kapısını da açabilir. Kariyerinize hangi aşamada karar verirseniz verin ciddiye almanız gereken bir plan ve program yapmanız gerekmektedir.
Kariyer planlama yapılırken kendinizi gözden geçirmeli ve sosyal, psikolojik ve kişisel anlamda edineceğiniz kariyerin size ne getireceğini düşünmelisiniz. Kendinizi baskı altında hissedeceğiniz bir meslekte tatmininiz elbette fazla olmayacaktır. Belli aralıklarla kariyer seçiminizi eğitim ve eğer hoşnut değilseniz iş hayatınızda uzun uzadıya düşünmeniz faydanıza olacaktır.
meslek seçimi yaparken bunun sonuçlarını iyi düşünmelisiniz. Bu sizin uzun bir süre icra edeceğiniz, tasarladığınız meslek olmalı. Bundan dolayı kariyer ve meslek seçimi yaparken kendinizin profilini çıkartan Swot analizi yöntemini kullanmanız, istediğiniz ya da mecbur kaldığınız meslek dalı için ne kadar uygun olduğunuzu hesaplar. Bunun için meslek dalıyla ilgili sıkı bir araştırma yapma, kendinizle mesleği karşılaştırma için verimli olacaktır. Seçtiğiniz meslek uygunsa başarılı bir kariyer süreci edinme yolunda da ilerleyebilirsiniz.
Kariyer edinme sürecinde kendiniz dışında dış bakış olarak kariyer ve rehberlik danışmanlarından eğitim ve destek de alabilirsiniz. Alanında uzman ve farklı değişkenleri doğru değerlendirebilen bir uzmanla görüşmek süreci doğru yönetmek için verimli olacaktır.
Duyduğunuz ve gördüğünüz başarı ve kariyer örneklerinden ilham almakla birlikte her insanın farklı niteliklere ve koşullara sahip olduğunu hatırlamanız gerekiyor. Başarı hikayeleri kısa yoldan kar sağlamak odaklı değil uzun süreci doğru yönetmek üzerinedir. Koşullar ve insan ile toplum hayatındaki değişkenler, bu hikayeleri etkileyen temel faktörlerdir. Temel motivasyonunuz bu örneklerden ziyade sizin kişisel ve eğitimsel deneyimleriniz, istekleriniz ve toplumsal değişkenler olmalıdır.
İlgili eğitim: Kariyer Yönetimi Eğitimi
Kariyer ve Meslek Edinme Eğitimleri
Hayatınızın yarısını geçireceğiniz meslek alanınız, titizlikle araştırılması gerekilen ve kendinizi asgari düzeyde de olsa memnun edebilecek bir kariyer planlama yöntemleri geliştirmenizi bekler. Eğitim aldığınız süre boyunca kendinizin ve çevrenizin farkında olmanız, yaklaşan meslek seçimi sürecinde size yardımcı olmalıdır. Bu süreçte kendinizi doğru ifade edebileceğiniz eğitmenlerden ve çevrenizden fikir danışabilirsiniz.
Eğitim hayatında ya da iş hayatında iç bakış açısıyla kendinizin imaj ve algı durumunu değerlendirmelisiniz. İç bakış açısıyla neyi neden istediğinizi, dış bakış açısıyla kişisel beklentinizin bu meslek türünde ne gibi deneyimler elde edeceğine yönelik fikir çatışmaları yaşamalısınız. Farklı beklentilerle başladığınız mesleğiniz bir noktada size zevk ve çalışma isteği vermiyorsa bu durumu devam ettirip ettirmemek tek bir değişkene değil pek çok değişkene bağlıdır.
Ekonomik, sosyal ve psikolojik birçok etmeni doğru hesaplamalı ve gerekirse destek de almalısınız. Kariyer planı geliştirme aşaması sürecinde eğitim ve iş hayatınızın bir noktasında meslek düşünmenizi ve bu mesleğin; dününü, bugününü, yarınını iyi değerlendirmelisiniz. İş hayatınızın verimli geçmesi ve kariyerinizi bu doğrultuda sürdürmek için bazı eğitim olanaklarından yardım alabilirsiniz. Çeşitli seminer, kurs ve online eğitim seçeneklerinden etkin olarak yararlanarak kariyerinizi planlama ve sürdürme becerisi edinebilirsiniz. Kariyerinizde doğru stratejiler uygulamak ve iş hayatında başarı için online eğitim programları sunan Enstitü tarafından İk yönetimi eğitimi alabilir, uzmanlardan faydalanarak kariyer hedefleri hakkında fikir edinebilirsiniz.
İlgili eğitim: İnsan Kaynakları Yönetimi
Ankara Üniversitesi Halkla ilişkiler ve tanıtım bölümünden mezun oldu. Lisans öğreniminde sosyal farkındalık kampanyalarında görev aldı. İstanbul İşletme Enstitüsü’nde fotoğrafçılık, iletişim, kişisel gelişim ve diğer farklı konularında yazmaya başladı.