AnasayfaBlogCam Tavan Sendromu ve Kariyerinde Yükselemeyen Kadınlar
İş Hayatında Kadınlar

Cam Tavan Sendromu ve Kariyerinde Yükselemeyen Kadınlar

17 Ocak 2021
Bir grup insan bir odada toplanmış, bir masanın etrafındaki çeşitli sandalyelerde oturmaktadır. Odanın ortasında takım elbise giymiş bir adam oturmakta ve masaya doğru eğilmektedir. Adamın solunda, kameradan uzağa bakan bir kişinin bulanık bir görüntüsü ve sağında, bir kişinin başka bir bulanık görüntüsü görülebilir. Daha sağda, bir kişinin üçüncü bulanık görüntüsü görülebilir. Odanın köşesinde bir bardak suyun yakın çekimi görülüyor. Son olarak, görüntünün alt kısmında bir kişinin elinin bulanık bir görüntüsü görülüyor. Odadaki herkes, yüzlerinde görülebilen çeşitli ifadelerle bir konuşma yapıyor gibi görünüyor.
KonuAçıklamaÖneri
Cam Tavan Sendromu1970’li yıllarda Amerika’da ortaya çıkan ve kadınların üst düzey yönetici pozisyonlarında yer almasını engelleyen bir önyargılar seti.Kurumların ve devletlerin bu durum üzerine yeni düzenlemeler, kurallar ve politikalar oluşturması gerekiyor.
Kadınlar ve İş HayatıKadınlar çalışma hayatında daha fazla aktif olmasına rağmen üst düzey pozisyonlarda yeterince yer alamıyor.Eşit hakların sağlanması ve cinsiyet ayrımcılığının engellenmesi gerekiyor.
Negatif ÖnyargılarErkek yöneticilerin kadınlara karşı sahip olduğu negatif önyargılar ve kraliçe arı olma isteği kadınların kariyer gelişimini engelliyor.Önyargıların bir kenara bırakılması ve kadınların başarılarına odaklanılması.
Fırsat EşitliğiAynı pozisyonlardaki kadınlar ve erkekler arasında maaş farklılıkları gibi eşitlik sorunları var.Fırsat eşitliğinin sağlanması için mesleki ve kişisel gelişim olanaklarının desteklenmesi.
Cam Tavan Sendromuna Karşı StratejilerKadınların cam tavan sendromuna karşı uygulayabileceği stratejiler bulunmaktadır.Kendilerine güvenmek, potansiyellerini tanımak, ağı kurmak, liderlik yeteneklerini geliştirmek gibi stratejiler kullanılabilir.
Sosyal AlanlarHayatlarını iş üzerine kurmayıp, keyif alabilecekleri sosyal alanlardan beslenmeleri önemli.Sosyal yaşama zaman ayırıp, kişisel hobby ve ilgi alanlarına yönelmek kadının kendi değerini anlamasına yardımcı olacaktır.
Kadın Yöneticilerin EngelleriKadın yöneticilerin diğer kadın çalışanlar için engelleri görmezden gelme tutumları var.Kadın yöneticilerin diğer kadınların başarılı olmalarını desteklemeleri gerekiyor.
Bireysel MücadeleCam tavan sendromunun kalkabilmesi için kadınların bireysel mücadelelerinin önemi büyük.Kadınların hakları ve eşitlik konusundaki farkındalık ve bilinç seviyesini arttırmak önemli.
Self-EngellerKadınların bazen kendilerine engel olduklarını ve toplumsal dayatmaları sorgulamadan kabul ettiklerini belirtilmiş.Kadınların kendi önyargılarını sorgulamaları, kendi kendilerine engel olmamaları gerekiyor.
Gelecek Tahminiİlerleyen yıllarda görünmez engellerin aşılacağına olan inanç mevcut.Kadınların hakları ve eşitlik konusundaki ilerlemelerin devam etmesi umut ediliyor.

Son yıllarda kadınlar çalışma hayatında geçmiş zamanlara göre daha fazla aktif rol alıyor. Bu artış ekonomik, sosyal ve kültürel hayatımızın da geçmişten günümüze uğradığı değişimler ve gelişimlerle ilgilidir. Yapılan araştırmalara göre kadınların iş hayatına katılımın artmasında kadın hakları hareketlerinin, kadınların eğitim seviyelerinin artışının ve kadının toplumdaki rolü algısının değişmesinin etkisi olduğunu görülüyor.

Günümüzde kadınlar iş hayatında yer almaya devam ederken hala pek çok kariyer engelle karşılaşıyorlar. Bu engeller içinde bulundukları ülkeye ve çalıştıkları sektöre göre farklılık gösteriyor. İş hayatına katılan kadın sayısındaki artış olması sevindiriciyken kadınların erkeklere kıyasla üst kademe yönetim pozisyonlarında ve stratejik konumlarda yeterince yer alamadığı üzücü bir gerçektir.

Kariyerinde yükselmek için çabalayan kadınların önündeki görünmez kariyer engeli olarak da tanımlanan “cam tavan sendromu” ise üst düzey yönetici pozisyonlarda kadınları neden daha az gördüğümüzü açıklamamıza yardımcı oluyor.

Cam Tavan Sendromu Nedir?

Bu kavram 1970’li yıllarda Amerika’da ortaya çıkmıştır. Kadınların kariyerindeki başarı ve yeterlilikleri göz ardı edilerek üst düzey yönetici pozisyonlara gelmelerini engelleyen davranışsal ve örgütsel önyargılardır. Terfi almayı beklerken tam olarak tanımlayamadığı sebeplerden dolayı terfi alamamak ise buna bir örnektir. Cam tavan kavramını ele alığımızda cam kelimesi görülemeyen ve görülemediği için aşılamayan yapay engelleri anlattığını anlayabiliriz. 

Üç Boyutta Cam Tavan Sendromu

Kadınların üst düzey yönetici pozisyonunun önündeki engelleri üç boyutta inceleyebiliriz. İlk boyut erkek yöneticilerin koydukları engelleri ele alır. Bu engellerin başlıca sebebi ise kadınlara karşı bulunan negatif önyargılardır. Bu önyargılar kadınların yöneticilik pozisyonları için yeterli olmadığı ve üst düzey işleri yapamayacağına olan inançlardır. Diğer sebebi ise erkek egemen olma ve erkeklerin gücü elde tutma isteğidir.

İkinci boyut ise kadın yöneticilerin koydukları engellerdir. Kadın yöneticiler diğer kadın çalışanlar için var olan engelleri görmezden gelerek ben bu pozisyona geldiysem herkes gelebilir düşüncesidir. Diğer bir sebebi ise kraliçe arı olma isteğidir. Üst yönetimde bulunan tek kadın olmayı başarı olarak algılamasıdır. Son boyut ise kişinin kendine koyduğu engellerdir. Kişi sistemin değişeceğine dair inanç beslemez ve toplumsal dayatmaları sorgulamadan kabul eder.

İş Yerimizde Cam Tavan Sendromu Olup Olmadığını Nasıl Anlarız?

Çalıştığınız kurumda cinsiyetlere özgü roller olduğunu seziyorsanız, kadın veya erkeğin bazı işlerde daha iyi olduğuna yönelik tutumlara şahit olduysanız (örneğin hemşirelik kadınlara uygun bir meslektir gibi), kadınlar örgütsel iletişim ağlarından uzak tutuluyorsa, aynı pozisyondaki kadın ve erkeğin maaşları farklılık gösteriyorsa ne yazık ki o iş yerinde cam tavan sendromu bulunuyor demektir.

Cam tavan sendromu doğanın bir kanunu değildir. Yaşadığımız toplum içerisinde bunu öğrenir ve öğretiriz. Dolayısıyla bu görülemeyen engeller yalnızca toplumdaki algının değişmesiyle bir ortadan kalkabilir. Bu algının değişebilmesi için kadınların bireysel mücadeleleri çok büyük önem taşıyor.

Cam Tavan Sendromuna Karşı Uygulanabilecek Stratejiler

Kadınların cam tavan sendromuna karşı uygulayabileceği bazı stratejiler buluyor. Bu stratejilere kısaca değinecek olursak;

  • Mesleki eğitim ve kişisel gelişimlerini hayat boyu sürdürmek, 

  • Kendilerine güvenip potansiyellerini tanımak ve çevresine bu potansiyelleri ile neler yapabileceklerini göstermek

  • Mağdur oldukları zamanlarda bile pes etmeyip mücadele etmek

  • Networklerini genişleterek sadece üst düzey çalışanlarla değil tüm çalışanlarla etkili bir iletişim kurmak

  • Bireysel çalışmalarda başarılı performanslar sergilerken aynı zamanda takım çalışmalarında da etkin olmak

  • Liderlik özelliklerini geliştirmek

İlgili eğitim: Liderlik Eğitimi Sertifikası

Bütün bu stratejilerin yanı sıra hayatlarını iş üzerine kurmamak keyif alabilecekleri sosyal alanlardan beslenmek bunlardan sadece birkaçı.

Bu mücadelede daha etkili aktörler de bulunuyor elbette. Örneğin kurumlar ve devletler. Kurumların ve devletlerin ellerini taşın altına koymaları gerekiyor. Bu negatif ayrımcılığı bitirmek için yeni düzenlemeler, kurallar ve politikalar gerekiyor. İnanıyorum ki ilerleyen yıllarda bu alanda daha fazla çalışmalar yapılacak ve bu görünmez engeller aşılabilir olacak. Daha eşit haklara sahip olunduğunda dünya çok daha güzel bir yer olacak.

Cam Tavan Sendromu Nedir?

Bu kavram 1970’li yıllarda Amerika’da ortaya çıkmıştır. Kadınların kariyerindeki başarı ve yeterlilikleri göz ardı edilerek üst düzey yönetici pozisyonlara gelmelerini engelleyen davranışsal ve örgütsel önyargılardır. 

İş Yerimizde Cam Tavan Sendromu Olup Olmadığını Nasıl Anlarız?

Çalıştığınız kurumda cinsiyetlere özgü roller olduğunu seziyorsanız, kadın veya erkeğin bazı işlerde daha iyi olduğuna yönelik tutumlara şahit olduysanız, aynı pozisyondaki kadın ve erkeğin maaşları farklılık gösteriyorsa ne yazık ki o iş yerinde cam tavan sendromu bulunuyor demektir.

Cam Tavan Sendromuna Karşı Uygulanabilecek Stratejiler Nelerdir?

Kadınların cam tavan sendromuna karşı uygulayabileceği bazı stratejiler buluyor. Bu stratejilere kısaca değinecek olursak mesleki eğitim ve kişisel gelişimlerini hayat boyu sürdürmek, kendilerine güvenip potansiyellerini tanımak ve çevresine bu potansiyelleri ile neler yapabileceklerini göstermek.

YAZAR: MELAHAT ÖZGE ŞİMŞEK

Cam Tavan Sendromu, 1970’li yıllarda Amerika’da ortaya çıkan ve kadınların üst düzey yönetici pozisyonlarında yer almasını engelleyen bir önyargılar seti, Kurumların ve devletlerin bu durum üzerine yeni düzenlemeler, kurallar ve politikalar oluşturması gerekiyor, Kadınlar ve İş Hayatı, Kadınlar çalışma hayatında daha fazla aktif olmasına rağmen üst düzey pozisyonlarda yeterince yer alamıyor, Eşit hakların sağlanması ve cinsiyet ayrımcılığının engellenmesi gerekiyor, Negatif Önyargılar, Erkek yöneticilerin kadınlara karşı sahip olduğu negatif önyargılar ve kraliçe arı olma isteği kadınların kariyer gelişimini engelliyor, Önyargıların bir kenara bırakılması ve kadınların başarılarına odaklanılması, Fırsat Eşitliği, Aynı pozisyonlardaki kadınlar ve erkekler arasında maaş farklılıkları gibi eşitlik sorunları var, Fırsat eşitliğinin sağlanması için mesleki ve kişisel gelişim olanaklarının desteklenmesi, Cam Tavan Sendromuna Karşı Stratejiler, Kadınların cam tavan sendromuna karşı uygulayabileceği stratejiler bulunmaktadır, Kendilerine güvenmek, potansiyellerini tanımak, ağı kurmak, liderlik yeteneklerini geliştirmek gibi stratejiler kullanılabilir, Sosyal Alanlar, Hayatlarını iş üzerine kurmayıp, keyif alabilecekleri sosyal alanlardan beslenmeleri önemli, Sosyal yaşama zaman ayırıp, kişisel hobby ve ilgi alanlarına yönelmek kadının kendi değerini anlamasına yardımcı olacaktır, Kadın Yöneticilerin Engelleri, Kadın yöneticilerin diğer kadın çalışanlar için engelleri görmezden gelme tutumları var, Kadın yöneticilerin diğer kadınların başarılı olmalarını desteklemeleri gerekiyor, Bireysel Mücadele, Cam tavan sendromunun kalkabilmesi için kadınların bireysel mücadelelerinin önemi büyük, Kadınların hakları ve eşitlik konusundaki farkındalık ve bilinç seviyesini arttırmak önemli, Self-Engeller, Kadınların bazen kendilerine engel olduklarını ve toplumsal dayatmaları sorgulamadan kabul ettiklerini belirtilmiş, Kadınların kendi önyargılarını sorgulamaları, kendi kendilerine engel olmamaları gerekiyor, Gelecek Tahmini, İlerleyen yıllarda görünmez engellerin aşılacağına olan inanç mevcut, Kadınların hakları ve eşitlik konusundaki ilerlemelerin devam etmesi umut ediliyor
Cam Tavan Sendromu iş yerinde kadınlar mobbing kariyer kadın
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir kişi cam bir merdivenden yukarı doğru yürüyor, gölgesi merdivenlere vuruyor. Ayakları görünüyor, her adım özenle atılmış. Merdivenler metalden yapılmıştır ve bir tarafında beyaz bir korkuluk vardır. Merdivenin tepesinde, çerçevede bulanık bir figürün yer aldığı bir pencere görülebiliyor. Korkuluklara yakından bakıldığında, yapımındaki karmaşık ayrıntılar ortaya çıkıyor. Arka planda, ekranının renkleri bulanıklaşmış bir bilgisayar ekranı görülebiliyor. Üst köşede beyaz bir ışık görülüyor, parlak ışınları karanlığın içinden parlıyor. Merdivenin dibinde, camın üzerinde gölgeleri yayılan küçük bir kedi figürü görülebiliyor.
İş Hayatında Kadınlar

İş Hayatındaki Kadınların Görünmez Engeli

10 Ekim 2019
Bir kişi ahşap bir yüzey üzerinde küçük, mavi bir heykelciği dengede tutarken görülüyor. Kişi çerçevenin ortasında durmakta, kollarını açmış ve gözlerini aşağıya dikerek dikkatini heykelciğe odaklamaktadır. Ahşap yüzey, heykelciği çevreleyen dairesel bir desene sahip ve arka planda pembe kağıttan bir kadın kesiti de görülüyor. Heykelciğin altındaki kum yüzeyin yakın çekimi sahneye daha da katkıda bulunuyor. Arka plandaki masa da genel görüntüye katkıda bulunarak güzel ve ayrıntılı bir görsel oluşturuyor.
Nedir?

Toplumsal Cinsiyet Nedir?

22 Aralık 2020
Mavi ve beyaz bir duvara karşı çarpıcı bir siluet içinde bir kadın duruyor. Beyaz bir takım elbise giymiş, başı profilden yana dönük. Saçları düzgünce arkaya toplanmış, gözleri gölgede. Arkasındaki duvar, ortasında tek bir mavi kare bulunan mavi ve beyaz bir kare deseniyle süslenmiştir. Daha sağda siyah ve mavi bir logo var. Kadın kendinden emin ve dengeli görünüyor, duruşu güç ve kontrol hissi veriyor. Görüntü detay ve doku dolu, büyüleyici bir sahne yaratıyor.
İş Hayatında Kadınlar

İş Hayatında Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği

10 Ağustos 2018
Parlak sarı bir başörtüsü takmış genç bir kadın beyaz bir duvarın önünde duruyor. Eşarp başının etrafına bağlanmış, saçlarını örtüyor ve yüzünü çerçeveliyor. Ciddi bir ifadeyle yana doğru bakıyor. Koyu kahverengi teni gibi açık kahverengi gözleri de görülebiliyor. Dudakları hafifçe ayrılmış ve yanakları hafifçe kızarmış. Eşarbı, görüntüye doku ve detay katan beyaz ve siyah işlemelerle süslenmiş. Kendinden emin bir şekilde duruyor, kolları iki yanında ve çenesi hafifçe yukarı eğik. Resim, yüz hatlarını ve ifadesini vurgulayacak şekilde sıkıca çerçevelenmiş.
İş Hayatında Kadınlar

Kadına Karşı Ayrımcılık Yapan Ülkeler Daha Fakir

15 Mayıs 2016
Bir kadın kara tahtanın önünde duruyor. Kollarını kavuşturmuş ve yüzünde şaşırtıcı derecede sıcak bir gülümseme var. Uzun, siyah saçları arkaya toplanmış ve üzerinde rahat, açık renkli bir gömlek var. Kara tahtanın üzerinde beyaz bir metin ve farklı renklerde birkaç şekil ve diyagram yazılı. Kadın kendinden emin ve memnun görünüyor, önündeki tahtada yazılı olan bilgileri bir an için kavrıyor. Görüntü kara tahtanın yakın çekimidir ve metnin ve diyagramların karmaşık ayrıntılarını göstermektedir. Kadının varlığıyla çerçevelenen genel kompozisyon, çevreye benzersiz bir bakış açısı sağlıyor.
4.9
(33)

Mobbing Eğitimi

15 Konu5 Saat
Uzun dalgalı siyah saçlı genç bir kadın beyaz bir arka plan üzerinde duruyor. Üzerinde ince siyah beyaz çizgili bir gömlek ve mavi bir kot pantolon var. Ellerini kalçalarına koymuş, kendinden emin ve kararlı bir ifadeyle doğrudan kameraya bakıyor. Gözlerinin kenarları kırışan sıcak bir gülümsemesi var. Saçları geriye doğru toplanmış ve birkaç tutam yüzünü çerçeveliyor. Duruşu rahat ama kendinden emin, güçlü ve bağımsız bir varlık sergiliyor.Dr. Burcu Yiğit
10280