SEO İşletmeler İçin Neden Önemlidir?
SEO Kavramları | SEO'nun İşletmelere Faydaları | SEO'nun İşletmelere Kazandırdığı Avantajlar |
---|---|---|
Arama Motoru Optimizasyonu | Daha fazla görünürlük ve organik trafik sağlar | Reklam maliyetlerini azaltır |
Anahtar Kelime | Arama sonuçlarında daha üst sıralarda çıkmayı sağlar | Potansiyel müşterilere daha kolay ulaşım sağlar |
Backlink | Sitenin değerini artırır ve daha güvenilir hale getirir | Siteye olan güveni artırır ve ziyaretçi sayısını yükseltir |
Zengin İçerik | Sitenin arama motorlarındaki sıralamasını yükseltir | Daha fazla organik trafik çeker |
Popüler Site Bağlantıları | Sitenin seo değerini yükseltir | Daha geniş kitlelere ulaşmayı sağlar |
Web Sitesi Optimizasyonu | Kullanıcı deneyimini iyileştirerek daha fazla ziyaretçi çeker | Ziyaretçinin siteye daha fazla zaman harcamasını ve daha fazla sayfayı ziyaret etmesini sağlar |
Mobil SEO | Mobil kullanıcılar için optimize edilmiş bir web sitesi organik trafiği artırır | Mobil kullanıcılar için daha kullanıcı dostu bir site deneyimi sağlar |
Sosyal Medya SEO | Sosyal medya platformlarında daha fazla görünürlük sağlar | Marka bilinirliğini ve müşteri sadakatini artırmayı sağlar |
Lokal SEO | Yerel aramalarda işletmenin görünürlüğünü artırır | Yerel müşterileri çekmeyi ve işletmenin yerel pazardaki konumunu güçlendirmeyi sağlar |
E-ticaret SEO | Online ürünlerin arama motorlarında daha üst sıralarda görünmesini sağlar | Daha fazla satış ve gelir sağlamayı mümkün kılar |
Günümüzde dijital dünya, sınırları zorlayan değil sınırları aşan bir düzeye geldi. Oturduğunuz yerden bir tıkla yurt dışından bile ürün almanız artık kolay. Buna paralel olarak da işletmelerin dijital alandaki pazar payı büyüdü. Bu e-ticaret kapsamında, işletmeler için daha fazla kazanç imkanı demek. Peki, teknoloji bu denli dönüşüp gelişirken pazar payı hangi işletmelerin lehine büyüyor dersiniz?
Elbette, teknolojik gelişmelere ayak uydurup sayısız rakipleri arasından öne çıkmayı başaranlar için. Bu noktada işletmeleri bir adım öne çıkaracak en önemli etmen hiç kuşkusuz yaptıkları SEO çalışması. SEO için işletmelerin varlığını dijital dünyada daha görünür ya da daha fark edilebilir hale getiriyor diyebiliriz.
SEO; Search Engine Optimization açılımına sahiptir ve arama motoru optimizasyonu olarak Türkçeye geçmiştir. Web sitenizi organik trafik sağlayarak, reklam gerekmeksizin, arama motorlarında üst sıraya taşınmasını sağlayan bir sistemler bütünüdür.
Bir işletmenin web sitesi sayesinde öne çıkmasını sağlayan bu sistemin unsurları arasında; anahtar kelime, başlık, popüler sitelerden alınabilecek backlink, sık sık güncellenen zengin içerik gibi etkenler sayılabilir. İşte bu başlıca etkenlerin ne kadar muazzam kullanıldığı, bir web sitesinin arama motorunda ne kadar ön plana çıkabileceğini belirler.
Artık insanların büyük bir çoğunluğu, bir ürün ya da hizmet almadan önce bunu internette araştırmakla işe başlıyor. Arama motorları üzerinden yapılan bu işlem; potansiyel müşterilerin aradıkları ürün ya da hizmeti; nereden alacağını, büyük oranda etkiliyor.
Özellikle arama motorları arasında popüler olan Google, kullanıcılarına daha iyi hizmet vermek adına bir takım yöntemler takip ederek kullanıcılarına, aradıkları konuya uygun bir sonuç sıralaması sunuyor. Bu sıralamada, ilk sıralarda olmak işletmeler için oldukça önemli. Eğer bu sıralamada işletmenizin ön sıralardan kendini göstermesini istiyorsanız SEO stratejilerini; işletmenizin web sitesinde uygulamalısınız.
İşletmeler İçin SEO Neden Zorunlu?
Neredeyse tüm işletmeler online olarak da hizmet vermeye başladı. Bu nedenle dijital pazarlama stratejileri, e-ticaret siteleri için önemli bir konuma geldi. SEO, dijital pazarlamanın kritik bir parçasıdır. Çünkü web sitenizin google ve diğer arama motorlarında üst sırada çıkmasını sağlar ve bu çalışmalar dijital dünyada sizin de var olduğunuzu, hedef kitlenize ve rakiplerinize gösterir. Böylece siteniz gün içinde daha çok ziyaret edilir.
İşletmelerin neredeyse tüm rakipleri ile bambaşka bir platformda karşı karşıya geldiğini düşünürsek, e-ticaret sitelerinin oyunu, kurallarına göre oynaması bir tercih değil zorunluluktur. Yani dijital pazardan hak ettiği payı almak adına işletmeler için SEO çalışması, mecburi görünmektedir.
SEO’nun bir diğer özelliği ise işletmelere ziyaretçi çekmesidir. Elbette ziyaretçi çekmek için başka yöntemler de izlenebilir. Fakat bir mağazaya günde yüzlerce ziyaretçinin uğraması işletme için yeterli değildir. Çünkü ziyaretçilerin en azından bir kısmının potansiyel müşteriye dönüşmesi gerekmektedir.
Bu nedenle SEO; izlenecek diğer yöntemlere kıyasla dijital pazarda daha yüksek oranda geri dönüşüm sağlar. Doğru uygulanan stratejileri sayesinde işletmenizin web sitesi fark edilerek, hedef kitlenizce geri dönüşler kesinlikle yapılacaktır. Ziyaretçilerin potansiyel müşteriye dönüşümünü kolaylaştırması bakımından işletmeler için SEO kritik öneme sahiptir. Bu da “İşletmeler için SEO neden zorunlu?”, sorusuna verebileceğimiz başka bir cevaptır.
SEO’nun büyük avantajlarından biri de bilinen reklam platform ve kanalları gibi ağır bütçeler talep etmemesidir. SEO, alternatif çalışmalara kıyasla daha uygun maliyetli ve etkili bir yöntemdir. Birçok işletmenin önemini anlayarak yatırım yapmaya başladığı SEO yöntemleri; işletmelerce, getiri açısından en etkili ve uygun fiyatlı yatırım aracı olarak görülmektedir.
Tıklanma başına ücret ödeyerek alınan reklamlar siteleri bir yere kadar ön plana çıkarır ve zamanla reklam maliyeti işletmeleri zorlayabilir. İşletmeler için SEO, sunduğu bu avantajıyla da e-ticaret sitelerini kendine çekmektedir.
İşletmeler İçin SEO Hangi Avantajları Sağlar?
Arama sonuçlarında uzun vadeli konumlandırma sağlar. Bir işletmenin web sitesi, arama motoru optimizasyonu aracılığıyla bir konum elde ettiğinde, PPC (Tıklama Başına Ödeme)’nin aksine daha uzun süre orada kalır.
Arama motoru optimizasyonu daha ucuzdur ve diğer herhangi bir arama motoru piyasa stratejisinden daha uzun süreli bir çözümdür.
İşletmelerin satış hacmini arttırıp kar getirerek şirket için diğer herhangi bir pazarlama türünden daha fazla yatırım getirisi imkanı sağlar.
Ölçülebilir sonuçlar sunarak işletmelerin hedeflerine yaklaşıp yaklaşmadığı hakkında bilgi verir.
Yapılan araştırmalara göre kişilerin, reklamsız olarak ilk sıralarda çıkan sitelere daha çok güven duydukları saptandı. Yani SEO çalışmaları; işletmelerin güvenilir olduğunu ziyaretçilere aktarmasına yardımcı olur.
SEO, işletmelerin kendi tercih ettikleri hedef kitleye ulaşmasını kolaylaştırır.
Şirketlerin marka bilinirliğinin artmasına yardımcı olur.
stratejik seo çalışmaları, adwords kampanyaları için yani reklam için daha az para harcamasını sağlayabilir.
Arama motorlarında işletmelerin web sitesini daha üst sıralara çıkararak organik trafik sağlar.
Şirketlerin e-ticaret dünyasında sektörel ilişkiler kurmasına yardımcı olur.
Doğru yapılmış stratejilerle şirketlerin büyümesine büyük katkı sağlar.
SEO çalışmaları, bir e-ticaret sitesinin aramalarla uyumlu hale gelmesini sağlar.
SEO çalışmalarının sonuçları, kullanıcı kolaylığı için mobil konumunuzu iyileştirmeye yardımcı olur.
SEO çalışmaları, işletmelerin ziyaretçi sayını arttırmakla kalmaz potansiyel müşterileri sayısını da arttırarak daha çok satış yapılmasını sağlar.
SEO Çalışması Nasıl Yapılır?
İnsanlar bir ürüne ya da hizmete ihtiyaç duyduklarında belirli soruları arama motorlarına yöneltirler ve bu soruların cevaplarını da karşılarına gelen sonuçlardan almaya çalışırlar. Google algoritmaları ve kodlama konusunda deneyiminiz yoksa SEO çalışmalarınızı sizin için yürütmesi amacıyla profesyonel destek almayı düşünebilirsiniz. Çünkü SEO bir sefer uygulanıp anında sonuç alınacak bir yöntem değildir. Ayrıca her işletmenin web sitesine uygun ve özel olarak geliştirilmesi gereklidir.
Şirketinizin site trafiğini ve satışlarını artırmak için tam olarak ne yapılması gerektiğini profesyonel bir destek ile en iyi şekilde saptayabilirsiniz. Dilerseniz eğitimini alarak kendiniz de sitenizin SEO çalışması ile ilgilenebilirsiniz. Ancak bilmelisiniz ki SEO, anahtar kelime seçiminden çok daha fazlasıdır.
Site içi, site dışı SEO çalışması olmak üzere iki ayrı kolda ele alınır. Arama hacmi, rekabet, amaç, görsel kullanımı, sitenizin URL yapısı, açıklama etiketi, başlık etiketi, sayfa yükleme hızı, sitenizin mobil dostu olup olmadığı gibi unsurlar gözetilerek uygulanması gereken çalışmalar bütünüdür. Bu nedenle SEO eğitimi alarak kendinizi bu konuda geliştirip emin adımlarla yola çıkmanız daha sağlıklı olur.
Bunun dışında sitenizin arama motoru optimizasyonu çalışmalarıyla ilgilenecek bir SEO uzmanı bulmanız da mümkün. Teknolojinin hayatımıza kattığı yeni mesleklerden biri olan SEO uzmanlığı dalında yetkin biriyle iletişime geçebilirsiniz. Bu çalışmaların süreklilik, özveri ve sabır gerektirdiğini de bilerek bu yönde beklentiye girmenizde fayda var. Tek başına SEO’nun yeterli olmadığını da eklemek gerek.
Dijital pazarlama dünyasında, yaptığınız hiçbir çalışma tek başına size mükemmel sonuçlar vermez. Yaptığınız her çalışmayı entegre etmeniz gereken başka stratejik çalışmalar gerekmektedir. Yani SEO’nun beklediğinizi size vermesi için web sitenizin temel ve teknik optimizasyonunu yapmalı, hedef kitleyi iyi tanımalı, yüksek kaliteli içerik üretmeli ve markalaşma çalışmaları yaparak sitenizin SEO çalışmasını her yönden desteklemelisiniz.
1989 Aralık doğumdur. İskenderun/ Hataylıdır. Konya Necmettin Erbakan üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Öğretmenliği (BÖTE) bölümünden mezun olmuştur. 2019 yılında Anadolu Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümüne başlamıştır, halen devam etmektedir. Yüz yüze İş güvenliği, online olarak içerik editörlüğü eğitimleri almıştır. Dijital İllüstratör çizimleri yapmakta ve yazar olarak çalışmaktadır.