Sosyal Medya Nedir? Ne İşe Yarar?
Sosyal Medyanın Tanımı | Sosyal Medyanın İşlevi | Örnek Sosyal Medya Araçları |
---|---|---|
Kullanıcıların paylaşımlarda bulunduğu, etkileşimli yapıya sahip online platformlar | Düşüncelerin, etkinliklerin, beğenilerin ve kişisel yaşamla ilgili durumların paylaşılması | Facebook, Twitter, Instagram |
Web 2.0 teknolojisi üzerine kurulu, çift taraflı etkileşim sağlayan ağlar | Kullanıcılara geri bildirim, yorum ya da paylaşımlarda bulunabilme imkanı sunar | LinkedIn, YouTube, Bloglar |
Kullanıcılarına iletişim, bilgi paylaşma ve sosyal etkileşim olanağı sağlayan platformlar | Bilgi edinme ve öğrenme, haber alma, ajanda ve etkinlik takibi | Snapchat, Pinterest, TikTok |
Kuruluşların hizmet ve ürünlerini tanıtabilecekleri, marka bilinirliğini artırabilecekleri platformlar | İş amaçlı network oluşturma, marka tanıtımı, reklam ve pazarlama | Google+, Tumblr, Flickr |
Bireylerin birbirleriyle ve gruplarla iletişim kurabileceği sosyal ağ platformları | Sosyal etkileşim, arkadaşlık kurma ve kişisel ilişkileri sürdürme | WhatsApp, Messenger, Viber |
Kullanıcılarına kendi içeriklerini oluşturma ve paylaşma olanağı sağlayan platformlar | Kendi içeriğini oluşturma ve paylaşma, beğendiği içeriklere yorum yapabilme | Reddit, Quora, Medium |
Kullanıcılara canlı yayın yapma olanağı sağlayan platformlar | Canlı yayın yapabilme, canlı etkinlik ve aktivitelere katılabilme | Periscope, Facebook Live, Instagram Live |
Kullanıcılarına müzik ve ses kayıtlarını paylaşma olanağı sağlayan platformlar | Müzik paylaşabilme, yeni sanatçıları keşfetme, playlist oluşturabilme | SoundCloud, Spotify, Apple Music |
Kullanıcılarına sürekli ve anlık mesajlaşma olanağı sağlayan platformlar | Anlık mesajlaşma, grup sohbetleri oluşturma, görsel ve sesli mesajlaşma | Snapchat, Messenger, Telegram |
Kullanıcılara kendi profesyonel profillerini oluşturma ve iş bağlantıları kurma olanağı sağlayan platformlar | İş bağlantıları kurma, iş ilanları yayınlama ve inceleme, kariyer gelişimine yönelik öneriler | LinkedIn, Indeed, Glassdoor |
İnternetin başlangıcından itibaren web siteleri üzerinden paylaşılan bilgiler tek taraflı olarak sunulmuştur. İnternet kullanıcıları ise bu web sitelerine çeşitli araçlarla ulaşarak bilgileri tek taraflı olarak tüketmişlerdir. Günümüzde varlığını devam ettiren geleneksel medyanın işleyişi, internet üzerinden yapılan paylaşımlarda da aynı şekilde uygulanmıştır.
Tek taraflı ve iletişimin alıcı tarafında bulunanların katkısını içermeden devam etmiştir. Ancak internet yapısının web 1.0 denilen yapıdan web 2.0 denilen yapıya geçişinden itibaren kullanıcıların, sunulan içeriklere katkı sağlayabildiği bir yapı ortaya çıkmıştır.
Medyanın etkileşimi çift taraflı bir yapıya kavuşmuştur. Bu değişimle beraber kullanıcıların katılımda bulunabildiği web siteleri de ortaya çıkmaya başlamıştır. Web 2.0 yapısının başlangıcı bloglar yardımıyla olmuştur.
Bloglarda yayınlanan içeriklere kullanıcılar yorum yapabilmeye ve geri dönüş sağlamaya başladılar. Gelişen medya yapısı ile bu içerikler ve yayınlandıkları web siteleri büyük bir hızla büyüyerek sosyal medya adı verilen yeni bir medya türünü ortaya çıkardılar.
Böylece kullanıcıların içeriklerini oluşturabildiği, başka kullanıcılar tarafından oluşturulan içerikleri takip edebildikleri ve o içeriklere yorumlar yapabildikleri dev bir medya ağı gelişmiş oldu.
Sosyal medya nedir?
Sosyal medya, temelde kullanıcıların paylaşım yapmalarına olanak sağlayan bir yapıdır. İnsanlar, bu medya türü yardımıyla düşüncelerini, yaptıkları etkinlikleri, beğenilerini, hayatlarındaki farklı olayları diğer insanlar ile paylaşmaktadır.
Bu medyanın yaygınlaşması ile birlikte bireyin hayatı kitlelere daha fazla hitap eder bir niteliğe kavuşmuştur. Tam tersi bir şekilde, kitlelerin bireylere ulaşması için de medyanın kullanımı artmıştır. Sosyal yardım etkinliği düzenleyen kuruluşlar daha fazla bireye ulaşmak için en kolay yol olarak sosyal medyayı görmektedir.
Etkileşimin ölçülebilir olması, iletişim şeklinin başarıya ulaşıp ulaşamadığını tespit etmek açısından kolaylık sağlamaktadır.
Böylece kullanıcılar aldıkları geri dönüşlere göre izleyecekleri yolun stratejisini belirleyerek daha sonra üzerinde değişiklikler yapma fırsatı bulmaktadır. Medyanın bu türünün paylaşım ve etkileşim demek olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Kullanıcıların yaptığı paylaşımların kitlelerce doğrudan ve hızlı bir şekilde ulaşılabilir olması önemli bir avantajdır.
İletişimin hızlı bir şekilde sağlanabilmesi, etkileşim sağlama ve iletişim sonucunda hedeflenen amaçlara ulaşmayı da kolaylaştırmıştır. Paylaşmak istediğiniz bir bilgiyi internet üzerindeki sosyal mecralarda yaymak, diğer internet kullanıcılarına bilginin ulaşma şansını çok arttırmaktadır.
Sosyal medya ne demek?
Sosyal medya, sadece bilgi paylaşmak için değil bilgiyi edinmek için de önemli ve gereklidir. Yerel, ulusal veya global alanda gelişmeleri takip etmek, değişimleri anlık olarak izlemek, kullanıcılar için oldukça faydalı olmaktadır. Örneğin; iş insanları yapacakları yatırımları planlamadan önce yatırım yapacakları konularda gerekli bilgilere ulaşıp, gerekli analizleri yapabilmektedir.
Böylece, kullanıcılar işlerindeki başarı oranını arttırarak kendilerine fayda sağlamaktadır. Çünkü, tüketiciler de sosyal medya sayesinde üretken bireyler haline geldiler. Bir girişimci, piyasaya arz ettiği ürünü kullanan tüketicilerin internette yaptığı geri dönüşlere göre yeni bir hizmet edinmiş olmaktadır.
Tüketiciler yaptıkları geri bildirimlerle aslında yeni bir hizmetin üreticisi konumuna gelmişlerdir. Bu geri bildirimler, ürünü tercih edecek kullanıcılara bilgiler sunmasının yanında girişimciye de ürününü hangi açılardan geliştirmesi gerektiğine dair bilgilendirmektedir. Böylece, girişimci ürününü geliştirerek daha fazla kullanıcı odaklı bir yapıya kavuşturabilmektedir. Diğer kullanıcılar ise seçecekleri üründeki olumlu ve olumsuz yönleri tespit ederek kararlarını bu değişkenlere göre verebilmektedir.
Sosyal medya ne işe yarar?
Sosyal medya, insanların birbirleriyle bağlantı kurmaları için giderek daha popüler bir yol haline geldi. Facebook, Twitter ve Instagram gibi platformlar aracılığıyla kullanıcılar bilgi, fotoğraf ve düşüncelerini küresel bir kitleyle paylaşabilmektedir. Bireylerin yanı sıra, sosyal medya işletmeler ve kuruluşlar tarafından da ürün ve hizmetlerini tanıtmak için kullanılmaktadır.
Şirketler bir profil oluşturarak ve düzenli güncellemeler yayınlayarak geniş bir potansiyel müşteri kitlesine ulaşabilir. Sosyal medya, müşterilerle bağlantı kurmak ve ürün ve hizmetler hakkında geri bildirim almak için de kullanılabilir. Son yıllarda sosyal medya, haber kuruluşları tarafından son dakika haberlerini iletmek için de giderek daha fazla kullanılmaktadır.
Kullanıcılar sosyal medyadaki haber kaynaklarını takip ederek çevrelerindeki dünyadaki son gelişmelerden haberdar olabilirler. Sonuç olarak sosyal medya, onu modern yaşamın vazgeçilmez bir parçası haline getiren çeşitli faydalar sağlamaktadır.
Sosyal medya araçları nelerdir?
Sosyal medyanın etkileşimli yapısını sürdürebilmek için kullandığı araçlar her platformda genellikle benzerlik gösterir. Bu araçlar kullanıcı odaklı, kullanıcıların ihtiyaçlarına uygun olarak ortaya çıkmıştır. İnternet sitelerinin kullanımını ve sosyal etkileşimi kolaylaştırıcı etkiye sahiptir. Kullanıcıların sosyal medyada kendi kişisel bilgilerini kullanarak paylaşım yapmaları için kullanıcı hesabı oluşturmaları gerekmektedir.
Kullanıcı hesapları oluşturulmasını isteyen web siteleri sosyal etkileşimin bu hesaplar aracılığıyla oluşturulmasını sağlar. Kullanıcı hesabını oluşturan bir birey, kendi hesabıyla birlikte farklı konular hakkında içerikler üreterek diğer kullanıcı hesapları tarafından etkileşim almaktadır.
Kullanıcı hesapları, web sitesine eklenen bilginin kimin tarafından eklendiğini belirleme ve bu bilgilere kimler tarafından ulaşıldığını tespit edebilme açısından önemlidir.
Kullanıcı hesabı oluşturan bireylerin daha detaylı kişisel bilgilerini eklemelerini sağlayan profil sayfaları hemen hemen tüm sosyal medya sitelerinde bulunmaktadır. Sitede sosyal etkileşim sağlayan kullanıcının yaşı, doğum yeri, kariyeri, kişisel beğenileri veya tercihleri bu profil sayfaları yardımıyla diğer kullanıcılara sunulmaktadır.
Kullanıcıların yaptığı paylaşımlar da genellikle bu sayfalarda yer alır. Diğer kullanıcılar bir kişinin tüm paylaşımlarına ulaşmak istediklerinde profil sayfalarına ulaşmaktadır. Sosyal medya, kullanıcıların birbirleriyle özel olarak iletişim kurmasına olanak sağlayan haberleşme araçlarını kendi içerisinde barındırmaktadır.
Mesajlaşma uygulamaları, internet sitelerinde yer alan özel mesaj gönderme uygulamaları bu amaca yönelik oluşturulan araçlardır. Popüler sosyal medya sitelerinde bulunan arkadaş edinme, takip etme, gruplar oluşturma gibi özellikler de haberleşme aracı olarak yer alır.
Belirli bir konu ile ilgili paylaşımlar yapan insanların bir araya gelmesini sağlayan hashtag aracı da kitlelerin aynı konu hakkında düşüncelerini birbirleriyle paylaşmalarını sağlamaktadır. Aynı konuda düşünen kullanıcıların ortak bir başlık oluşturarak paylaşım yapmalarını ya da gruplar oluşturmalarını sağlamaktadır.
Kişiselleştirme araçları ile de kullanıcılar sosyal medya platformlarında kendi ayarlarını yapabilmektedir. Profil sayfalarında kendi fotoğraf ve videolarını paylaşarak özelleştirebilir, düzenlemeler yapabilirler. Arkadaşlarını veya takipçilerini yönetebilirler.
Günümüzde çoğu platform kullanıcıların kendilerini takip edebilecek insanlara onay vermelerini sağlayan gizlilik ve kişiselleştirme özelliklerini sunmaktadır. Bu durum, sosyal medya içerisinde sosyal ağın kolaylaştırmaktadır. Tüm bu araçlar ve özellikler sosyal medya kullanımını kullanıcılar açısından daha verimli hale getirmektedir. Bu araçların gelişimi her geçen gün daha da artmakta ve kullanıcı odaklı bir yapıya bürünmektedir.
Sosyal medya ve yeni alanlar
Sosyal medyanın gelişimi ile beraber yeni alanlar da ortaya çıkmıştır. Yeni meslek türleri, internet üzerinden yürütülen işler ve online iş fırsatları bu alanları oluşturur. En popüler olan alanlardan biri dijital pazarlama alanıdır. Web siteleri üzerinden yapılan ticaret, sosyal medya alanının genişlemesiyle sosyal paylaşım platformlarını da kapsar hale gelmiştir.
Böylece geniş bir pazar ağı meydana gelmiştir. Bunlara ek olarak internet ortamındaki verilerin analiz edilmesini kolaylaştıran yeni araçlar sayesinde, ürününü satmak isteyen girişimcilerin hangi kitlelere ne kadar ulaşabildiklerini ve ürünlerinin ne kadar ilgi gördüğünü tespit etmeleri kolaylaşmıştır. Tek bir bölgeye bağlı kalmadan, ülkenin her yerine hatta uluslararası bölgelere ticaret yapabilme olanağı da sağlanması nedeniyle sosyal medya tercih edilmektedir.
Çağımızda değişen koşullar, insanların bilgiye olabildiğince hızlı ulaşmasını gerektirdiğinden, bilgilendirme ve haber sağlayan gazeteciler de mesleklerini dijital platformlara daha çok önem vererek yapmaktadır.
Dijital gazetecilik, gazeteciliğin yeni bir türü olarak gelişimini sürdürmektedir. Haber değeri taşıyan bilgilerini kitlelere en hızlı şekilde ulaştırmak isteyen gazeteciler, geleneksel medya yöntemleri yerine sosyal medya aracılığıyla haberlerini yapmaktadır. Kendi bloglarını oluşturarak, nitelikli içerikler paylaşarak kendi kitlelerine seslenme olanağı yakalayabilmekteler.
Kullanıcılar da haber edinmek için, geleneksel medyada belirli saatlerde yayınlanan haber programları yerine sosyal medyada yer alan blogları okumayı tercih etmektedir. Kişisel imaj oluşturmak için de sosyal medyanın kullanımı oldukça önemlidir. Kullanıcılar, bir şirkete bağlı kalmadan kendi işlerini yapmak istediklerinde, kendilerine ait web siteleri açarak verdikleri hizmetlerle ilgili kitlelere ulaşabilmektedir. Daha önce yaptıkları işleri paylaşarak kendilerinin tercih edilme oranını arttırabilirler.
Sosyal medya uzmanlığı nedir?
Günümüzde sosyal medya uzmanı olarak adlandırılan yeni bir meslek türü ortaya çıkmış ve gelişimi hızla sürdürmektedir. Yeni medyanın sağladığı yeni imkanları doğru bir şekilde değerlendirebilmek ve kullanım açısından da fayda sağlayabilmek için bazı bilgilere sahip olmak gereklidir.
Mevcut iş ilanları incelendiğinde pek çok firmanın bu alanda nitelikli çalışanlar aradığı görülebilir. Sosyal medya hakkında kapsamlı bilgilere ulaşmak için Enstitü tarafından verilen online eğitim sosyal medya uzmanlığı kursuna katılarak bu alanda kendinizi geliştirebilirsiniz. Kursu başarı ile tamamlamanız halinde elde edeceğiniz başarı sertifikasını özgeçmişinize ekleyerek bu alanda iş bulma şansınızı arttırabilirsiniz.
Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldum. Eğitimime devam ederken, bir televizyon kanalında canlı yayın kameramanı olarak görev yaptım. Çeşitli kısa film projelerinde farklı görevlerde bulundum. Enstitü’den aldığım online içerik editörlüğü eğitiminden sonra yazarlık yapmaya başladım.