Yapılacaklar Listesi Nasıl Oluşturulur?
Konu | Detay | Öğrenim Bilgisi |
---|---|---|
Yapılacaklar Listesi | Tam olarak nedir? | Yapılacak işlerin, görevlerin ya da hedeflerin sıralanarak yazıldığı listenin adıdır. |
Yapılacaklar Listesi | Neden önemlidir? | Zamanı verimli kullanmayı, iş yükünü yönetmeyi ve öncelikleri belirlemeyi sağlar. |
Yapılacaklar Listesi Uygulaması | Hangi uygulama avantajlıdır? | Bu kişiye bağlıdır. Google Tasks, Todoist, Any.do gibi uygulamalar popülerdir. |
Yapılacaklar Listesi Uygulaması | Kimler için idealdir? | Öğrenciler, çalışanlar, yöneticiler ve genel olarak zamanını verimli kullanmayı hedefleyen herkes için idealdir. |
Yapılacaklar Listesi | Nasıl oluşturulur? | Öncelikli işler tespit edilir, her iş için gerçekçi zaman dilimleri belirlenir ve bu liste sürekli güncellenir. |
Yapılacaklar Listesi | Ne zaman oluşturulmalıdır? | Genellikle bir gün öncesinden ya da sabahları oluşturulması önerilir. |
Yapılacaklar Listesi | Kaç madde olmalıdır? | Bir günlük plan için genellikle 3-7 madde idealdir. |
Yapılacaklar Listesi Uygulaması | Neden bir uygulama kullanılmalıdır? | Her zaman yanınızda olması, kolayca düzenlenebilmesi ve hatırlatma yapabilmesi için idealdir. |
Yapılacaklar Listesi | Nasıl düzenlenmelidir? | Öncelikli işler ve görevler en üstte olmalı, gerçekleştirildikçe işaretlenmeli ve güncellemeler yapılmalıdır. |
Yapılacaklar Listesi | Listeye nasıl sadık kalınır? | Küçük hedefler belirlemek, belirli bir rutin oluşturmak ve sürekli listeyi kontrol etmek yardımcı olacaktır. |
Bu yazıda “yapılacaklar” listesinin tam olarak ne olduğunu ve neden önemli olduğunu yazacağım. Hangi uygulamayı kullanmanın avantajlı olduğunu ve kimler için ideal olduğunu öğrenebileceksiniz.
Yakın zamanda yapılacaklar listesi oluşturmaya başladım ve bunu çok faydalı buldum. Peki ya sen? Daha önce hiç yapılacaklar listesi kullandın mı? Bu aslında yapacağınız işleri düzenli bir şekilde tutmanın en iyi yöntemidir. Sadece bir liste yapın. Bazı şeyleri önceliklendirin. Yapacağınız şeyler öncelik düzeyine göre sıraya koyun. Daha sonra ise yapacağınız şeyleri tamamlamak için takip edin ve hangi saat aralığına koyduysanız o saatte bitirin.
Bu biraz karmaşık gelebilir. Çünkü gerçekten karmaşık. Ama endişelenmeyin çünkü bunu yapmanıza yardımcı olabilecek şeyler var. Yazılımlar, programlar ve mobil uygulamalar gibi birçok araç var.
Yapılacaklar listesi ne işe yarar?
Bunu neden yapıyoruz? Çünkü hepimiz yaptığımız şeylerin kaydını tutmaktan hoşlanırız. Böylece geriye dönüp baktığımızda geçmişte olanları hatırlayabiliriz. Her şeyi aklımızda tutamayız. Çünkü hafıza dediğimiz şey yaşadığımız her şey hakkında bir şeyler depolar. Bu da bir bilgi koleksiyonu gibi bir şeydir.
Aldığımız her nefeste yaşadıklarımızla ilgili hatıralardır. Nereye gittik, kimlerle tanıştık ve o anda neler oldu gibi her şeyi kaydederiz. Ama bunların bazılarını unuturuz. Bu karmaşa içerisinde asıl yapmamız gerekenleri de unutmaya başlarız.
Ben bugün size bu sorunu nasıl çözebileceğinizi anlatacağım. Basit bir listeyi nasıl oluşturabileceğinizi anlatacağım. Yapacağımız şeyleri hatırlamak ve unutmamak not almakla mümkündür. Aksi takdirde biraz önce söylediğim gibi unutmaya başlarız ve bu da belki de maddi kayıplara yol açar.
Yapılacaklar listesi nedir?
Bunun ne olduğu adında saklı ama bence doğru bir soru. Yapmanız gereken şeylerin ne zaman yapılması gerektiğini kaydettiğiniz bir dizi görevdir. Kendinize görev vermeniz anlamına geliyor. Yapmanız gereken şeyleri aklınızda tuttuğunuzu düşünelim mi? Yoğun bir insan değilsek evet belki birkaç şeyi aklımızda tutabiliriz. Ama az veya çok, birazcık yoğun olan insanlar mutlaka bir şeyleri unutacaktır. Her şeyden önemlisi babanızın doğum gününü bile unutabilirsiniz. İşte yapılacaklar listesi bu işe yarar.
Yoğun olmaktan bahsettim ama özellikle iş hayatında olan insanlar için zamana dayalı birçok iş vardır. Yüzlerce belki binlerce görevle boğuşursunuz. Bunları akılda tutmak mümkün mü? Elbette mümkün değil. Aslında işin gerçeğini düşünecek olursak iş hayatında olan ve yüzlerce görevi olan birisi excel dosyasıyla bile bu konuyu düşünerek kendine bir çözüm yolu bulmuştur. Ben en basit haliyle anlatayım. Önümüzdeki ay tatile çıkacaksınız ve ayakkabınız için yeni bir tabanlık almanız gerekiyor. Ya da güneş yağı çok az kaldığı için yenisini almanız gerekiyor. Ama maaşınız ayın ilk günü alıyorsunuz ve ayın ikinci günü bu alışverişi yapmanız gerek. Eğer güneş yağı almadan tatile giderseniz dönüşte piliç çevirmeye dönebilirsiniz. O yüzden güneş kremi önemli. Ayrıca önümüzdeki ay yalnız yaşayan annenizin su tesisatıyla ilgili sorunu da çözmeniz gerek. Bu ikisi birbirinden ilgisiz olan iki görev.
Yapılacaklar listesinin işe yarayan kısmı da işte bu. Görevleri kategorilere ve günlere bölmek. Hatta haftalara veya aylara bölmek. Birini aramanız gerekiyor ve onunla bir konu hakkında konuşmanız gerekiyor. Bir makale yazmanız veya bir e-posta göndermeniz gerekiypr. Bunların hepsini tarihlere ve kategorilere göre ayırarak işlerinizi organize hale getirebilirsiniz. Böylece önemli hiçbir işi unutmadan bir saat gibi işleyebilirsiniz. Hatta bilinen bir deyimle “işleri tıkırına” koyabilirsiniz.
Yapılacaklar listesinin amacı nedir?
Bir önceli soru için güzel bir soru demiştim ama bu daha güzel bir soru! Biz doğal olarak unutkan yaratırklarız ve liste yapmamızın sebebi bu. Ne kadar uğraşsakta bir şetleri her zaman kaybederiz. Yapmamız gereken işleri kafamızda planlayabiliriz, ancak bunları unutup başka bir işe kolayca geçeriz.
Liste olmadan, hangi işlerin daha önemli olduğunu veya o işin ne kadar zaman alacağını bilemeyiz. Bir listeniz varsa, hiçbir şeyi unutmazsınız. Çünkü yapılması gerekenleri biliyorsunuz. Daha da önemlisi ilk önce yapılması gerekenleri görebiliyorsunuz.
Bu ne anlama gelir? Ne yapacağınızı, ne kadar süreceğini görebileceksiniz. Bu harika değil mi?
Yapılacaklar listesini nasıl oluşturabilirim?
Öncelikle yapılması gereken görevlerle başlayın. Bunlar listenizin en üstünde olması gerekir. Daha az önemli olan ve ikinci olarak yapılması gerekenler ise sayfanın hemen altında olmalıdır. Böyle olursa listeye baktığınızda neyin ne zaman yapılacağını kolayca görebilirisiniz. Ayrıca bu şekilde sırayla ilerlemek eğlenceli bir aktivite. Çünkü bir işi yaptığınızda sıradakine geçiyorsunuz ve öncekini işaretlediğiniz için üzerinizden bir yük kalkıyor ve ister istemez mutluluk hissi veriyor.
En önemli şey görevlerin yanına not eklemek. Örneğin otomobilinizi tamire verdiniz ve 3 gün sonra almanız gerekiyor. Fakat gitmeden önce başka tamircilerin servis fiyatlarını da öğrenmek istiyorsunuz. Çünkü pazarlık yapacaksınız. Bu görevin yanına mutlaka not ekleyin. “Fiyat araştırması yap” gibi bir not ekleyerek işi kolaylaştırın.
Yapılacaklar listesi için ne kullanabilirim?
Herkesin bildiği bir yazılımla başlamak istiyorum. Web sürümü ve mobil uygulaması da olan trello gerçekten bu konuda harika bir iş çıkarıyor. Fikirlerini ve yapılacak şeyleri panolara yani kartlara yazıyorsunuz. Kullanımı çok kolay ve basit. Sanırım herkes bu özelliğini çok seviyor. Her yönüyle kullanımı mükemmel ama sanırım tek sorun ücretli olması. Eğer ücretsiz olsaydı daha iyi olurdu ama yine de ücretsiz olan bir uygulamayı da size önerebilirim. Adı Wunderlist. Mantık olarak Trello ile aynı ama sadece farklı bir tasarımı var.
Fiziksel veya dijital olması farketmez. Trello gibi kart sistemini kendiniz de yapabilirsiniz. Düşününce komik gelebilir ama mümkün. Neden olmasın? Önemli olan sistemin çalışıp çalışmadığı. Yani işe yarayıp yaramadığı.
Eğer hizmet sektöründe bir iş yapıyorsanız, mesela tasarımcıysanız ve sizden bazı işler için yapılması gereken son tarih verildiyse kesinlikle bir uygulamaya ihtiyacınız var. Uygulamanın adı Finish. Zaten adından bile uygulamanın ne işe yaradığı anlaşılıyor. Camsil gibi bir şey :)
Bu uygulamada hatırlatıcı ekleyebiliyorsunuz ve işlerinizle ilgili son tarihleri ayarlayabiliyorsunuz. Tarih yaklaşınca sizi uyarıyor. Bu Todoist uygulamasına benziyor ama Todoist ücretli. O yüzden Finish uygulamasını önerdim.
Todoist ve Finish gibi uygulamalar, iş teslim tarihlerini size hatırlatır ve bu tür şeylerle ilgili endişelenmeniz gerekmez. Cebinizde kartlar taşımanıza veya not defteri taşımanıza gerek kalmaz. Her bir görev veya her proje için bir hatırlatıcı ayarlayabilirsiniz ve uygulama, telefondaki bildirimler aracılığıyla size sürekli hatırlatmalar yapacaktır. Şu kadar gün kaldı gibi hatırlatmalar yapar.
Tabii ki bunlar tavsiye edeceğim uygulamalardan sadece birkaçı ama işlerinizi daha da kolay halletmenize yardımcı olacak daha birçok uygulama var!
Bu öneriler umarım size faydalı olmuştur. Ben bu uygulamaları uzun süredir aktif olarak kullanıyorum. Hatta bu içeriği oluşturmadan önce Trello ile ilgili bir güncelleme var mı diye kontrol et demiştim. Hatta alternatif olacak başka uygulamaları da araştırdım ama pek bir şey bulamadım. Eğer sizin de kullandığınız benzer uygulamalar varsa lütfen benimle yorumlar kısmından paylaşın.
Akdeniz Üniversitesi İşletme bölümü mezunudur. Üniversiteden fakülte derecesi ile mezun olmuştur. Gerçekleştirdiği sosyal sorumluluk projesi ile çevresine katkıda bulunmuştur. Gönüllü olarak sosyal sorumluluk projesini devam ettirmektedir. İşletme ve alanları ile ilgili yazılar yazmaktadır.