AnasayfaBlogMükemmel Olmak Zorundayım
Kişisel Gelişim

Mükemmel Olmak Zorundayım

12 Kasım 2019
Uzun kahverengi saçlı ve kırmızı rujlu genç bir kadın elini kameraya doğru uzatıyor. Yüzünde hafif ciddi bir ifadeyle yana bakıyor. Sade yakalı beyaz bir bluz giyiyor ve tırnakları hafif pembe bir tonda boyanmış. Teni hafif bronzlaşmış ve kolunu davetkâr bir jestle uzatmış. Gözleri koyu kahverengidir ve yüzü uzun bukleleriyle çerçevelenmiştir. Duruşu kendinden emin ve güçlü, izleyiciyi uzattığı eli tutmaya davet ediyor.
Mükemmeliyetçilik KaynaklarıEtkileriBaşa Çıkma Yöntemleri
Toplumsal baskılar,Aşırı stres ve kaygı,Gerçekçi hedefler belirlemek
Kişisel hedefler ve beklentiler,Özgüven eksikliği ve yetersizlik hissi,Kendine zaman tanımak ve sabır
Aile ve ebeveyn faktörleri,Depresyon ve mükemmeliyetçilik baskısı,Profesyonel destek ve danışmanlık
Akademik ve işyeri baskıları,Tükenmişlik ve motivasyon eksikliği,Dengeli çalışma ve dinlenme süreleri hathırlama
Medya ve sosyal medya idealizasyonu,Düşük öz değer ve vücut algısı sorunları,Medya okuryazarlığı ve gerçeklik algısı
Çevresel faktörler,İlişkisel sorunlar ve sosyal izolasyon,Sosyal destek ve ağlar oluşturma
Kendine karşı beklentiler,Kendine zarar verme eğilimleri,Öz-bakım ve sağlıklı yaşam pratiği
Spor ve fiziksel aktiviteler,Aşırı yorgunluk ve fiziksel rahatsızlıklar,Egzersiz ve uygun fiziksel efor
Yaratıcı ve sanatsal ifade,Yaratıcı blokajlar ve ifade kısıtlılıkları,Yaratıcı terapi ve ifade yöntemleri
Yaşamın belirsizlikleri,Korku ve belirsizlikle baş etme zorluğu,Psikolojik danışmanlık ve terapi

Hayatımızın birçok anında mükemmel olmaya zorlanıyoruz ya da kendimizi bu kalıba girmek için zorluyoruz.
Çok iyi olmalıyım.”
“Manken gibi olmalıyım.”
Bulunduğum insanların içinde en iyisi ben olmalıyım.”
Mükemmel olmak güzel bir şey gibi görünse de aslında çok zorlu bir süreçtir. Kişi, kendini böyle bir duruma atmak zorunda olmadığını bilmelidir. Çevresini ve kendi iç sesini dinlemeyi bıraktığında yaşadığının farkına varır. Bunun için uğraşmalıdır. Zorunluluk kafesinden kendini kurtarıp hayata karışmalıdır.

Mükemmeliyetçiler Kimlerdir?

Mükemmeliyetçiler kontrolcü, ayrıntılara takılan ve kusursuzluğu kendine ilke edinen insanlardır. Her zaman en iyisi olmak için çabalar fakat farkında olmadan da hedeflerine ulaşmanın önüne bir engel koyarlar. Mükemmel olmaya odaklandıkça başarısız olurlar. Başarısız oldukça daha iyi olmak için kendilerini zorlarlar. Çünkü mükemmeliyetçiler için bir şey ya doğrudur ya da yanlıştır. Ya siyahtır ya beyazdır. Hayatlarında belki ve griye yer yoktur. Kusursuzluğu aramaya çıkılan bu yolda en güzel yanlarımızı keşfetsek daha iyi olmaz mı? 



Hata Yapmak

Hata yapmak mükemmeliyetçilere göre bu kusurdur. Kabul edilemez. Ellerinden geldiğince uzaklaşırlar. Oysa ki hata yapmak ve hatalardan ders çıkarmak edinebileceğimiz en güzel tecrübedir. Kendimizi olduğumuz gibi kabul etmemizin bir göstergesidir. İnsanlar mükemmel olmak için çok çabalıyor. Olmadıkları gibi görünmeye çalışıyorlar. Sürüp giden hayatlarını yabancı biri gibi bir trenin camından izliyorlar. Hayatına yabancı olmak insanı yıpratan bir süreçtir. Mutluluğu huzuru, yaşama isteği elinden alınmış gibidir. Mükemmellik maskesi takar ve bu ona ağır gelir. Bir süre sonra da depresyona girer. 



Depresyon kişide nasıl etki yaratır?

Depresyon, kişinin giderek içine kapanmasına ve intihar etmek istemesine sebep olur. Bunun yanında başka ciddi rahatsızlara da yol açar. Beslenme bozuklukları ve uykusuzluk gibi.

Mükemmeliyetçi Olmaktan Nasıl Kurtuluruz?

  • Kişi, mükemmeliyetçi olduğunu kabul etmeli. Kabul etmek çok büyük bir adımdır.

  • Adım adım ilerlenmeli. Kişiyi ürkütmek, kafasını karıştırmak çok yanlıştır.

  • Mükemmel olmayı neden istediğini öğrenmek gerekir. Kişi bir eksikliği neticesinde bu yola girmiş olabilir.

  • Hayatından “en” kelimesini çıkarmalı. Bunun yerine “yeterince” kelimesini kullanmalıdır.

  • Eleştirilerin kendi yararına olan kısımlarını alabilmeli, eleştiride de güzel yanı görebilmelidir.

  • İç sesini dinlemeyi bırakmalıdır. Kişiyi kendi olmaktan çıkaran bu eleştirel ses dikkate alınmamalıdır.

  • Engelleri, hataları kusur olarak görmek yerine bunları tecrübe olarak görmelidir.

  • Paylaşmayı öğrenmeli. Her iş tek başına yapamayacağını ve küçük bir yardımın zararı olmadığını bilmelidir.

  • Sürekli iş yapması önlenmelidir. Küçük molalar verilerek daha sağlıklı sonuçlar alınabildiği gösterilmelidir.

  • Ne yapmak istediğine karar vermeli. Bir hedef belirlemeli. Zorla bir şey yapmak yerine isteyerek, zevk alarak bir şeyler yapmalı.



Son Olarak

Kiloluysak ne olacak! İyi olamadıysak bir kez daha deneriz. Sivilcelerimiz varsa dünyanın sonu değil! En iyi okula yerleşemediysek kimse bizi ayıplamayacak. Bir işiniz yoksa üzülmeyin. Sizin için en hayırlısı karşınıza bir gün çıkacak. Yeter ki pes etmeyin! Kendinizi her gün geliştirin. Kendinizi olduğunuz gibi kabul edin. 

Yapabileceklerinizin fazlalaşacağına, üzerinizdeki baskının azalacağına inanın. Daha önce kimsenin sizi kucaklamadığı gibi kendinizi kucaklayın. Her şey çok daha güzel olacak. Motivasyonunuz yok olmasın. Çünkü farkında olmadığınız bir şey var. Olduğunuz gibi de çok mükemmelsiniz. Sadece fark edin! Kendi mükemmelinizi bulmanız dileğimle.

Toplumsal baskılar,, Aşırı stres ve kaygı,, Gerçekçi hedefler belirlemek, Kişisel hedefler ve beklentiler,, Özgüven eksikliği ve yetersizlik hissi,, Kendine zaman tanımak ve sabır, Aile ve ebeveyn faktörleri,, Depresyon ve mükemmeliyetçilik baskısı,, Profesyonel destek ve danışmanlık, Akademik ve işyeri baskıları,, Tükenmişlik ve motivasyon eksikliği,, Dengeli çalışma ve dinlenme süreleri hathırlama, Medya ve sosyal medya idealizasyonu,, Düşük öz değer ve vücut algısı sorunları,, Medya okuryazarlığı ve gerçeklik algısı, Çevresel faktörler,, İlişkisel sorunlar ve sosyal izolasyon,, Sosyal destek ve ağlar oluşturma, Kendine karşı beklentiler,, Kendine zarar verme eğilimleri,, Öz-bakım ve sağlıklı yaşam pratiği, Spor ve fiziksel aktiviteler,, Aşırı yorgunluk ve fiziksel rahatsızlıklar,, Egzersiz ve uygun fiziksel efor, Yaratıcı ve sanatsal ifade,, Yaratıcı blokajlar ve ifade kısıtlılıkları,, Yaratıcı terapi ve ifade yöntemleri, Yaşamın belirsizlikleri,, Korku ve belirsizlikle baş etme zorluğu,, Psikolojik danışmanlık ve terapi
mükemmel olmak mükemmeliyetçilik
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir adam loş bir odanın zemininde bağdaş kurmuş oturmaktadır. Üzerinde siyah bir gömlek var ve önündeki ahşap masanın üzerine yerleştirilmiş bir kitaba bakıyor. Masanın üzerinde birkaç başka kitap ve beyaz bir fincan var. Arkasında, üzerinde beyaz yazılar olan siyah bir podyum vardır. Yanındaki duvarda siyah zemin üzerine yazılmış beyaz bir rakam ve siyah zemin üzerine yazılmış beyaz bir harf var. Adamın yüzünde rahat bir ifade vardır ve kameraya doğru gülümsemektedir.
İkna Teknikleri

Psikolojik İkna Teknikleri

07 Ekim 2021
Önlük giymiş bir kadın masada oturmuş, dikkatle bir kâğıda bakmaktadır. Etrafı mouse pad ve grafik gösteren bir monitör gibi çeşitli bilgisayar bileşenleriyle çevrilidir. Önündeki masada bir de cep telefonu var. Arka planda, üzerinde siyah çizgiler olan mavi beyaz bir üçgen var. Elindeki kâğıda odaklanmış görünen kadının ifadesi ciddi ve düşünceli.
Meslekler

Tıbbi Dokümantasyon Nedir?

02 Eylül 2019