Takım Çalışması Nedir?
Takım Çalışması Özellikleri | Neden Önemlidir | Takım Çalışması Nasıl Yapılır |
---|---|---|
Aynı amaca hitap etmek | Kişiler aynı yöne doğru koşarlarsa başarı sağlarlar. | Takımın amacından sapmaması için proje verimliliği düşünülmeli. |
Kurallar başta belirlenmeli | Kurallar en başta ve açık belirlenirse iletişim daha sağlıklı olur | Eşit ve adil bir görev ve sorumluluk dağılımı yapılmalı. |
Gelişim planı oluşturulmalı | Takımın amaca ne kadar sürede ulaşacağı belirlenir | Projede tamamladığınız ya da takıldığınız yerler düzenli olarak paylaşılmalı. |
Verimli olacak takım üyeleri belirlenmeli | Takımın hali hazırda devam eden görevlerini aksatmayacak şekilde konumlandırılmalı | Herkese eşit söz hakkı tanınmalıdır. |
Görevler eşit şekilde dağıtılmalı | Herkese eşit davranılmalı ve altından kalkamayacağı görevler verilmemeli | Herkesin taşın altına elini koyması sağlanmalıdır. |
Uyumlu olmalı | Takımı ileriye taşıyacak unsurlardan uyumlu olmasıdır | Takım ruhunu yakalamak adına yemekler ve geziler düzenlenebilir. |
Farklı görüşler olmalı | Farklı görüşlere sahip kişiler takımın hedefine kısa sürede ulaşmasını sağlar. | Takım içerisinde herkese eşit davranılmalı ve söz hakkı tanınmalıdır. |
Doğru takım liderliği | Liderlik, takımın hedefine ulaşması konusunda kritik öneme sahiptir | Lider, takım üyelerinin tüm özelliklerinin farkında olarak hareket etmelidir. |
Sağlıklı çalışma ilişkileri | Üyeler arasında sağlıklı çalışma ilişkilerinin kurulması önemlidir | Takım organizasyonundaki doğru süreçler, projeye ve şirkete bağlılılığı artırır. |
Problemlerin takım olarak çözülmesi | Takım içi kuvvetli ilişkiler sorunları çözmede başarı sağlar | Problemlerin çözümünde iletişimin kuvvetli olmasına bağlıdır. |
Dinamiklerin sürekli değiştiği dünyada, şirketlerde değişimlere uyum sağlamaya çalışıyor ve bireysel çalışmaların geride bırakıldığını gözlemliyoruz. Takım halinde çalışmanın, başarıya ulaşmada daha hızlı sonuç verdiği ve performansı artırdığı görülmektedir. Sonuçta hiçbirimiz, hepimiz kadar akıllı ve zeki değiliz. Peki nedir, takım çalışması ve neden bu kadar önemlidir?
Takım Çalışması Nedir Kısaca
Birlikten kuvvet doğar atasözünden yola çıkarak, kısaca ortak bir amaca ulaşmak bir araya gelmiş bireylerin yeteneklerini ve bilgilerini birleştirmesine takım çalışması diyebiliriz. En iyi takım olma örneklerini basketbol, yelken sporu ve Formula 1 de görebiliriz. ancak takımı oluşturduğunuzda, onun bir ruh taşıması gerekir. i̇stediği kadar yıldızlardan oluşmuş bir takımınız olsun, takım ruhu taşımıyorsa başarılı sonuç beklemeyiniz.
Başarılı bir takım çalışmasının 7 özelliği bulunmaktadır:
Aynı amaca hitap etmeliler: Kişiler aynı yöne doğru koşarlarsa başarı sağlarlar. Bu yüzden aynı amaca yönelmeliler ve bu amaç için çaba sarf etmeliler.
Kurallar başta belirlenmeli: Kurallar en başta ve açık olarak belirlenirse iletişim daha sağlıklı olur, karar verme süreçleri hızlanır. Kararların hangi yöntemle alınacağı ekip üyeleri ile birlikte belirlenmelidir.
Gelişim planı oluşturulmalı: Takımın amaca ne kadar sürede ulaşacağı ve görev tanımlarının belirlenmesidir. Ekibin gelişimleri takip edeceği bir doküman oluşturulmuş olur.
Verimli olacak takım üyeleri belirlenmeli: takımın oluşturulduğu kişilerin hali hazırda devam eden görevlerini aksatmayacak şekilde konumlandırılması ve takımın amacından sapmaması için proje verimliliği de düşünmelidir. Burada proje liderlerine çok iş düşmektedir, kişileri görevlerine, yetkinlik ve yeteneklerine göre organize etmelidir.
Görevler eşit şekilde dağıtılmalı: Herkese eşit davranılmalı ve altından kalkamayacağı görevler verilmemelidir.
Uyumlu olmalı: Takımı ileriye taşıyacak unsurlardan birisi de takım üyelerinin uyumlu olmasıdır. Bir kişinin bile uyumsuz olması, takımın ruhunu olumsuz etkileyebilir. Takım ruhunu yakalamak adına yemekler ve geziler düzenlenebilir.
Farklı görüşler olmalı: Yüksek bir verim elde edebilmek için takımda mutlaka farklı seslerin yükselmesi gerekir. Bunu bir koro gibi düşünebilirsiniz. Ne kadar çok enstrüman kullanılırsa koro o kadar başarı sağlar. Farklı görüşlere sahip ve birbirinin görüşüne saygılı kişiler takımın hedefine kısa sürede ulaşmasını sağlar.
Takım Çalışması Nasıl Yapılır?
Birbirinden farklı yeteneklere ve bilgilere sahip kişilerin bir araya getirilmesi ile oluşturulan takımlardan beklenen başarılı bir projeye imza atmalarıdır. Karşılıklı bağlılık duygusu oluşturulur ve bir sinerji yaratılırsa, bireysel performansların toplamından daha büyük bir performansın ortaya çıktığı rahatlıkla görülebilir. Hızlı değişimlerin yaşandığı bir çağda, iş hayatında takım çalışması olmadan şirketlerin başarı sağlamasını beklememeliyiz.
Takımı oluşturacak olan üyelere karar verilmesinin ardından, görev ve sorumluluk dağılımı yapılmalıdır. Eşit ve adil bir dağılım yapılmalı ve birkaç kişinin fazla birkaç kişinin ise daha az çalıştığı bir takım verimli olmayacaktır. Bir süre sonra takımda sıkıntılar meydana gelmesine yol açacak bu durumda uzaklaşmak için herkesin taşın altına elini koyması sağlanmalıdır.
Ekip üyeleri ilk toplantılarını yaptıktan sonra dağılır ve proje sonuna kadar bir araya gelmezlerse, sürenin sonunda bitmiş bir proje ya da iş görmeyeceklerdir. Mutlaka kendilerine projenin uzunluğuna göre haftalık ya da aylık toplantılar belirlemelidirler. Mutlaka herkesin katılabileceği şekilde, herkese uygun bir zaman belirlenmelidir.
Buluşma zamanları oturup kahve içip, tatillerinizden değil projede tamamladığınız ya da takıldığınız yerleri konuşmalısınız. Bunu engellemek için her toplantı zamanı bir sonraki toplantının gündemini belirlemelisiniz. Böylece hem takip kolaylaşır hem de buluşmalardan maksimum verim alınır. Takım içerisinde herkese eşit davranılmalı ve söz hakkı tanınmalıdır. Ekip ne kadar kalabalık olursa olsun tüm üyelere danışılması, herkesin kendisini özel hissetmesini sağlar.
Takımın etkinliğinin artırılması için dikkat edilmesi gerekenler;
İlk ve en önemli kural ekibe fayda sağlayacak nitelikteki kişilerin seçilmesidir.
Üyeler arasında sağlıklı çalışma ilişkilerinin kurulması. Hiç çatışma olmaması değil, sonuca ulaştıran çatışmaların olması önemlidir.
Takım organizasyonundaki doğru süreçler, projeye ve şirkete bağlılılığı artırır.
Problemlerin takım olarak çözülmesi, ki bu da iletişimin kuvvetli olmasına bağlıdır. Takım içi kuvvetli ilişkiler sorunları çözmede başarı ve kolaylık sağlar.
Takım liderinin doğru liderlik yapması başarıyı artırır.
Liderlik ve Takım Çalışması
Tüm liderler ekiplerinin ortak bir payda etrafında buluşmasını sağlarlar. Takımlar oluşturulurken, liderler takım üyelerinin tüm özelliklerinin farkında olarak hareket ederler. Takım lideri olmak için kişide belirli liderlik özellikleri olması gerekir. Öncelikle ben kavramından uzak durmalıdır. Biz olarak düşünmeli ve hareket etmelidir. Herkesin fikirlerine saygılı ve açık olmalıdır. Kararlar sadece liderin değil, takımın ortak kararı olmalıdır.
Lider takımda sözcü görevi gören kişidir, alınan kararları dile getirir ve uygulanmasını sağlar. Ekibe emir veren değil, yönlendiren olmalıdır. Takımın çalışması için uygun koşulların ve ortamın sağlanmasından sorumlu olmakla beraber kişilerin motivasyonunu da yükseltir. Hem bir takım arkadaşı olmalı hem de ekibi yönetmelidir. İyi bir dinleyici ve mütevazi bir kişiliğe sahip olursa takımla beraber başarılı işlere imza atacaktır. Liderlik becerilerinizi artırmak için Enstitü'den Liderlik Eğitimi alabilirsiniz.
İlgili Eğitim: Liderlik Eğitimi - Postmodern Liderlik
Takım Çalışması Aktiviteleri
Takım çalışması gerektiren aktiviteleri organize etmek zordur. Herkesi memnun eden, eğlendiren ve kaynaştıran bir etkinlik olmalıdır. Takım aktiviteleri, iş stresini azaltıp, çalışanların ofis dışında da birbirini tanımasına fırsat verirken bağ kurmalarını da kolaylaştırır. Takım çalışmalarında kişilerin motivasyonunu artıracak ve stresini azaltacak etkinliklerden bazıları:
Benim Adım Ne: Kişinin alnına post-it ile ünlü bir kişinin ismi yapıştırılır. Ve üç evet, üç hayır sorusu ile tahmin edilmeye çalışılır.
Üç Yalan Bir Gerçek: Grup üyelerinin birbirini tanımasına yönelik bir oyundur. Herkes kendisi hakkında üç gerçek ve bir yalan bilgi belirler ve grubun kalan üyeleri yalan bilgiyi tahmin etmeye çalışır.
Kaçış Odası: Takım üyelerinin iş birliği yaparak ipuçlarını bulup, kapalı kaldıkları odadan çıkmalarını sağlar.
Karaoke: Takımda motivasyon çok düşmüşse ve projede zaman zaman yaşanan takılmalar nedeniyle stresleri çok arttıysa farklı bir mekanda olmaları performanslarını artırmaları açısından iyi gelebilir.
Gönüllülük Aktiviteleri: İyi bir amaca yönelik aktivite yapılması hem grubun takımızın güçlü bir bağ kurmasına hem de ruhunuza iyi gelebilir. Kar amacı gitmeyen kurumlar ile bir araya gelerek organizasyon düzenleyebilirsiniz.
Yukarıda saydıklarımızın yanı sıra takım halinde kano sporu, spor müsabakaları, kelime bulmaca, paintball, hazine avı, insan düğümü, mükemmel kare ve hikaye tamamlama gibi aktivitelerle ekiplerinizi ferahlatabilirsiniz. Önemli olan herkesin hoşuna gidebilecek, katılım sağlayabileceği bir aktivitenin düzenlenmiş olmasıdır.
İnsan kaynakları, mülakat tavsiyeleri ve cv hazırlama konularında içerik üretiyor.