İş Hayatında Takım Çalışması
Takım Çalışmasının Önemi | Başarılı Takım Oluşturma | Takım Çalışmalarında Kimler Kaybeder? |
---|---|---|
Birlikte çalışma beraber başarıya götürür. Takımlar birleştirdikleri farklı yetenek ve bilgiler ile hedeflere daha etkin ulaşabilir. | Takım oluşturma, üyelerin birbirlerine alışması ve güç kazanması, uygulamaların başlaması, sinerji ve ortak güç oluşturulması ve performansı içerir. | Grup yerine takım oluşturanlar, bencil veya benmerkezci, aşağılık duygusu taşıyanlar veya otoriteyle problemi olanlar takım çalışmalarında başarısız olabilirler. |
Takımlar, çalışanların becerilerini daha iyi kullanarak rekabet avantajı sağlar ve çeşitli beceri, deneyim ve muhakeme gerektiren görevlerde daha başarılı olabilirler. | Başarılı bir takım oluşturmanın en önemli faktörleri arasında açık ve doğru iletişim, birbirine saygı ve kuvvetli liderlik becerileri bulunur. | İşi ciddiye almayan, ait olduğu ekibe saygı duymayan ve takım ruhu oluşturmak için gereken çabayı göstermeyenler başarısız olabilirler. |
Takımlar, değişikliklere daha çabuk uyum gösterebilir ve dış dünyanın taleplerine daha hızlı yanıt verebilir. | Etkileşim ve sürekli iletişim sayesinde takım üyeleri birbirlerine karşı saygılı olmalı, rica etmeli ve geri bildirim bulunmalıdırlar. | Self-merkeziyetli, açık iletişime değer vermeyen veya kendi rollerini tam olarak takdir etmeyen bireyler, takım çalışmasında başarısız olabilirler. |
Kurumların demokratik yapısını güçlendiren takımlar, çalışanların motivasyonunun artmasına yardımcı olur. | Aidiyet hissi ve birlikte başarı duygusu, takım çalışmasının en güzel yönlerindendir. | Başkalarının başarısına katkıda bulunma ihtiyacını hissetmeyenler veya kendi rollerini sadece kendi başarıları üzerine odaklayanlar, takım çalışmasında başarısız olabilirler. |
Bir araya gelmek bir başlangıç beraberliği sürdürmek bir ilerleme ve beraber çalışmak ise başarıdır. Takım ruhu ve takım çalışması detaylarına geçmeden önce takım kavramını iyi anlamak gerekir. Genellikle takım denildiğinde birkaç bireyin oluşturduğu küçük gruplar akla gelir ama takım iki üç kişiden ibarette olabilir veya büyük topluluklardanda oluşabilir.
Takım, ortak bir amaç için ortak çalışma içinde olan ve en az iki kişiden oluşan gruptur. Takımlar, etkin biçimde hedeflere ulaşmak için değişik beceri, eğitim ve görüşe sahip çalışanların emek ve bilgilerini birleştirdikleri topluluklardır. Takımın varlığından söz edebilmek için takımı bir araya getiren ve bir arada tutan bir misyon/vizyon olmalıdır.
Takım Çalışması Orkestraya Benzer
Kısaca misyon, amaç vizyon da çalışma şekli ve işin özüdür. Takım çalışması bir orkestra gibidir ve bu orkestra gücünü uyumdan alır. Takım üyeleri birbirleriyle sürekli etkileşim halinde olmalıdır. Kendi performansları kadar diğer üyelerin performansından da sorumludurlar. Takım içinde etkileşimi arttırmanın yolu da doğru iletişimden geçmektedir. Ekip üyeleri bütünü birlikte tamamladıklarını unutmadan birbirlerine karşı saygılı olmalıdırlar. Üyeler birbirlerine emir vermek yerine rica etmeli ve birbirlerine geri bildirimlerde bulunmalıdırlar.
Başarının Anahtarı
Başarıya ulaşmak için takım çalışmasının önemi çok iyi anlaşılmalı. Hedefimiz her ortamda başarı ise en önemli başarı anahtarı iyi ve sağlıklı iletişimdir. Biz insanlar ancak başka insanlarla olan bağlantılarımız içinde yaşayabilir ve gelişebiliriz. Biz bu bağlantılarımız için birlikte oluruz. Var olmak iletişim içinde olmak demektir İş hayatında takım ruhu güven duygusu ile ortaya çıkar.
Takımda bulunan üyelerin takım ruhu ve liderlik becerileri oldukça önemlidir. Takım iyi çalışırsa takımın bağlı olduğu kurumda iyi çalışır. Takımların oluşturduğu kurum ve organizasyonlar bireylere bağlı olan kurum ve organizasyonlara gore daha verimlidir.
Neden Takım Çalışması?
Bunu anlamak için iki önemli sözü bilmek gerekir. “Birlikten kuvvet doğar. “ ve “Hiçbirimiz Hepimiz Kadar Akıllı Ve Zeki Değil”. Şimdi maddelere bakalım. Neden takım çalışması gerekiyormuş.
takımlar çeşitli beceri, deneyim ve muhakeme isteyen görevlerde tek bir bireyin yapabileceğinden daha başarılı olmaktadırlar.
Takımlar kurumların veya sirketlerin çalışanlarının becerilerini daha iyi kullanabilmelerini sağlayarak onlara rakipleri ile rakabette üstünlük sağlamaktadırlar.
Takımlar üyelerinin geniş alana yayılan becerileri ve iş tanımları nedeniyle değişikliklere daha çabuk uyum gösterebilmektedirler.
Takımlar üye sayısına orantılı olarak daha çok bilgi akışını sağlayacağından şirketler dış dünyanın taleplerine daha çabuk yanıt verirler.
Takımlar kurumların demokratik yapısını güçlendirerek çalışanların motivasyonunun artmasında önemli bir rol oynar.
Takım çalışmasında üyeler birbirlerinden devamlı olarak birşeyler talep ederler ve bu da yardımlaşma duygusunu perçinler
Takımlar bir gruba ait olma yani sosyalleşme güdülerini besler ve bu da motivasyonel bir artışa neden olur .
Başarılı Bir Takım Oluşturma Basamakları
Takımın oluşturulması
Takım üyelerinin birbirlerine alışması
Takım üyelerinin güç kazanması
Uygulamaların başlaması
Sinerji ve ortak güç
Performans
Takım Çalışmalarında Kimler Kaybeder?
Takım değil grup oluşturanlar
Aşağılık duygusu taşıyanlar
Zihninde otoriteyle problemi olanlar
Egosantrik olanlar (bencil, benmerkezci)
“Aman bana ne, bu benim işim değil ki” diyenler
İşiniz sizin var oluş alanlarınızdan biridir. Hem kendinize hem işinize hem de ait olduğunuz ekibe saygı duyun. İnsan yapısal olarak bir aileye, bir çevreye ve bir gruba ait olmak ister. Takım çalışmalarının en güzel yanı bu aidiyetlik ve beraber başardık duygusunu yaşatmasıdır. Takım çalışması için iş hayatında kendinizi geliştirmek adına katılacağınız online eğitimler size kişisel olarak fayda sağlayacaktır. Örneğin alacağınız bir Liderlik Eğitimi mutlaka size iş hayatında takım çalışması için fayda sağlar.
Yazar: Murat çağlar Yılmaz
İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.