AnasayfaBlogSeslere Duyarlılık: Misophonia
Nedir?

Seslere Duyarlılık: Misophonia

21 Nisan 2021
Ellerini kulaklarının üzerine koymuş, beyaz gömlekli bir adamın yakın çekimi görülür. Gözleri kapalıdır ve yüzü konsantrasyon ve odaklanma ile doludur. Saçları siyahtır ve arka plan düz bir mavidir. Boynunda bir miktar kirli sakal görülüyor. Ağzı hafifçe açık ve dudakları hafifçe ayrılmış. Ellerini kulaklarının üzerine koymuş ve kolunu arkasına doğru uzatmış. Elinin bir kısmı görünüyor ve birkaç çili var. Dikkatle dinliyor ya da etrafındaki dünyayı engellemeye çalışıyor gibi görünüyor.
Misofonya Nedir?BelirtileriTedavisi
Seslere karşı aşırı hassasiyet ve duyarlılık durumuÖfke, gerginlik, acı, rahatsızlık, kaygı veya korku hissi uyandırmasıNöropsikiyatrik bir bozukluk olarak ele alınır, tedavisi bunun üzerinden yapılır
Yemek sesleri, nefes sesleri, çiğneme sesleri gibi seslerden aşırı rahatsız olma durumuSöz konusu sesler duyulduğunda aşırı öfke, gerginlik, rahatsızlık hissiBeynin geliştirdiği fiziksel ve nörolojik semptomlar üzerinden tedavi yöntemleri belirlenir
İnsanı sosyalleşmekten, çevresinden uzaklaşmaya ve yalnızlaşmaya iten bir psikolojik bozuklukGündelik yaşamdaki seslerden aşırı rahatsızlık duyulması, yüksek sesli ve aritmik seslere karşı hassasiyetNörolojik semptomlar ve işitme-algı bozukluğu tedavisine yönelik tedavi seçeneklerini içerir
İlk kez 2001 yılında Dr. Pawel J. Jastreboff tarafından tanımlanmıştırGünlük hayatta sık rastlanan seslerden kaynaklanan aşırı rahatsızlık, kaygı, öfke ve tedirginlik hisleriHastalığın belirtilerinin azaltılması ve kişinin rahatsızlığının kontrol altına alınmasına yönelik tedavi yöntemleri geliştirilmiştir

Modern toplumlarda insanlar, tahammül ve sabırsızlıklarını her geçen gün yeniden şekillendirirken, yeni sendromlara ve hastalıklara da kapılarını açıyor. İşte yanınızdan geçip giden her yüz kişinin yirmi tanesinde bulunması muhtemel bir hastalık: Misophonia. 

Dilimizde Mizofoni olarak geçen bu hastalık, seslere karşı aşırı hassasiyet ve duyarlılığa sahip olma durumudur. İlk kez 2001 senesinde Dr. Pawel J. Jastreboff tarafından tanımlanmıştır. Kökünün daha eskilere dayanıldığı düşünülse de günümüzde sık rastlanan ve her geçen gün artan bir rahatsızlık halini almıştır. Peki nedir bu hastalık?

Misofonya Belirtileri 

Misofonya hastalığı, kulak hassasiyetine sahip kişilerde daha fazla görülür. Diğer insanların sıradan olarak nitelendireceği bazı seslerin mizofoni rahatsızlığı olan kişide öfke, gerginlik, acı, rahatsızlık, kaygı veya korku hissi uyandırmasıdır. Örneğin; siz bu yazıyı okurken etrafınızda dönüp duran sineğin vızıltısı kimileri için büyük öfkeye veya gerginliğe, hatta odaklanamama ve kaçma isteğine sebep olabilir. Veya misofonya sahibi bir kişi, çok sevdiği birinin yanı başında elmayı ısırarak yerken çıkardığı seslerden ötürü bir süre için sevgisinin yerini öfkeye bırakabilir. 



  • Öksürük

  • Hapşırma

  • Yutkunma

  • Televizyon sesi

  • Horlama

  • Kahkaha

  • Sakız çiğneme

  • Ağız şapırdaması

  • Sert yiyeceklerden çıkan çiğneme sesleri

  • Nefes sesleri

  • Yemek yeme sesleri

  • Bazı ritmik sesler

  • Diş fırçalama 

  • Çevreden gelen sesler

  • Tırnak kesme

Gibi günlük hayatta sık rastlanan seslerden kaynaklı rahatsızlık, kaygı, öfke, tedirginlik hissetme bu hastalığın belirtileridir. Bunun yanı sıra yüksek sesli ve aritmik seslerle beraber bazı hafif sesler de rahatsızlık hissine neden olur. Herkes zaman zaman bu seslerden rahatsızlık duyabilir. Ancak misofonya hastalığı olan kişinin bunlara tepkisi aşırı olur. Bu durum, kişinin sosyalleşmekten korkmasına, çevresinden uzaklaşmasına ve zamanla yalnızlaşmasına sebep olabilir. 

Misofonya hastalığını ile ilgili testler ve hastalık sahibi kişileri çileden çıkaran söz konusu seslerle ilgili yayınları Youtube’da bulabilirsiniz.



Misofonya Tedavisi

Misofonya ile ilgili yapılan ilk araştırmalar hastalığın işitme ve algı bozukluğu ile ilgili olduğunu ileri sürmüştür. Ancak daha sonra beynin geliştirdiği fiziksel ve nörolojik anormal semptomlar sonucu nöropsikiyatrik bir bozukluk olduğu saptanmıştır.
Misofonya hastaları için geliştirilmiş bir ilaçla tedavi yöntemi yoktur. Ancak hastalığın yanında obsesif-kompulsif kişilik bozukluğu, anksiyete bozuklukları, Tourette sendromu gibi psikolojik rahatsızlıklar birlikte seyrederse ilaç tedavisinin misofonya belirtileri üzerinde olumlu etkili olabilir.



Obsesif-kompulsif Kişilik Bozukluğu: Kişinin kendisini rahatsız eden düşüncelere sahip olmasından dolayı, rahatlama amacıyla "ritüel" denen sürekli tekrar eden davranışlar göstermesi durumudur. Simetri ve düzen takıntısı, temizlik kaygısı, bazı nesneleri biriktirme gibi takıntılardır. Bunlara "obsesyon" da denir. 

Anksiyete Bozuklukları: Kaygı bozukluğudur. Tekrarlayan endişe ve korkulara sahip olma durumudur. Bu kişilerde panik, stres ve kaygı gibi duygular daha yoğun olur ve uzun sürer.

Tourette Sendromu: Sürekli tekrarlanan, istemsiz fiziksel hareketlere neden olan sendromdur. Devamlı göz kırpma, kafa ve omuz tikleri, baş sallama gibi kontrol edilemeyen devamlı hareketleri kapsar.

Misofonya üzerine yapılan son araştırmalar, en etkili tedavi yönteminin terapi ve danışmanlık olduğunu göstermiştir. Böylece hastanın, rahatsızlığıyla ilgili daha fazla bilgi edinmesi ve desteklenmesi sağlanır. Öncelikle hastanın seslere karşı tutumunun nedenleri incelenmeli ve gerekli telkinler yapılmalıdır. Hastaya seslere odaklanmamak telkin edilerek odak noktası değiştirilebilir. Hastalık, psikoloji bilimiyle doğrudan ilgili olduğu için uzmanlar tarafından her hastanın durumuna uygun özel terapi yöntemleri, ses terapisi (duyarsızlaştırma), bilişsel davranışçı terapi, yaşam tarzı değişimleri, yeniden eğitme terapisi gibi teknikler uygulanır. 

Seslere karşı aşırı hassasiyet ve duyarlılık durumu, Öfke, gerginlik, acı, rahatsızlık, kaygı veya korku hissi uyandırması, Nöropsikiyatrik bir bozukluk olarak ele alınır, tedavisi bunun üzerinden yapılır, Yemek sesleri, nefes sesleri, çiğneme sesleri gibi seslerden aşırı rahatsız olma durumu, Söz konusu sesler duyulduğunda aşırı öfke, gerginlik, rahatsızlık hissi, Beynin geliştirdiği fiziksel ve nörolojik semptomlar üzerinden tedavi yöntemleri belirlenir, İnsanı sosyalleşmekten, çevresinden uzaklaşmaya ve yalnızlaşmaya iten bir psikolojik bozukluk, Gündelik yaşamdaki seslerden aşırı rahatsızlık duyulması, yüksek sesli ve aritmik seslere karşı hassasiyet, Nörolojik semptomlar ve işitme-algı bozukluğu tedavisine yönelik tedavi seçeneklerini içerir, İlk kez 2001 yılında Dr Pawel J Jastreboff tarafından tanımlanmıştır, Günlük hayatta sık rastlanan seslerden kaynaklanan aşırı rahatsızlık, kaygı, öfke ve tedirginlik hisleri, Hastalığın belirtilerinin azaltılması ve kişinin rahatsızlığının kontrol altına alınmasına yönelik tedavi yöntemleri geliştirilmiştir
Misophonia Misophonia Nedir Misofonya Mizofoni Misofonya Belirtileri sese duyarlılık hastalığı
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir kadın, güzel bir gün batımının aydınlattığı sakin bir su kütlesinin önünde duruyor. Gökyüzü canlı turuncu bir renkle boyanmış ve güneşin ışığı bulutların arasından sızarken görülebiliyor. Kadının yüzü huzurlu bir ifadeyle odakta ve koyu renk saçları esintiyle hafifçe dalgalanıyor. Güneş yavaşça ufukta kaybolurken sahne huzurlu, dingin ve büyüleyici.
Yaşam Koçluğu

Pozitif Psikolojinin Konusu

24 Temmuz 2021
Görüntüde her biri kırmızı kalp şeklinde bir nesne tutan iki el görülmektedir. Sol el kameraya daha yakın ve ortadaki kalbi kavrarken, sağ el kameradan daha uzakta ve kalbi köşede tutuyor. Her iki el de aynı yöne bakmaktadır ve sağ elin parmakları hafifçe kıvrıktır. Kalbin kendisi kırmızıdır ve eller tarafından tutulmaktadır. Kavisli bir yüzeyi ve ortasında küçük bir girintisi var. Arka plan bulanık, ancak birkaç küçük nesne daha görülebiliyor.
Problem Çözme

Duygusal Dayanıklılık Nedir?

27 Şubat 2021
Bu görüntü stres yönetimi üzerine çevrimiçi bir kursa ait. Bir yığın siyah beyaz tabelanın önünde gülümseyen bir kadın. Kadın bir kolye takıyor ve görüntüde ağzının yakın çekimi yer alıyor. Ayrıca bazı beyaz metinlerin yakın çekimi de var. Arka plandaki işaretler bunun stresle başa çıkma konusunda bir online kurs olduğunu düşündürüyor. Kadının ifadesi ve tabelalardaki metin, bunun insanların stresi azaltmayı ve daha mutlu olmayı öğrenmelerine yardımcı olacak bir kurs olduğunu ima ediyor. Bu kurs muhtemelen stresle sağlıklı bir şekilde nasıl başa çıkılacağı ve yaşamda daha fazla denge yaratılacağı konusunda ipuçları ve stratejiler sağlayacaktır. İşaretler ayrıca kursun insanların strese karşı daha dirençli olmalarına ve daha olumlu bir bakış açısı oluşturmalarına yardımcı olacağını göstermektedir. Bu online kurs, insanların stresi nasıl azaltacaklarını ve genel sağlık durumlarını nasıl iyileştireceklerini öğrenmeleri için mükemmel bir yol gibi görünüyor.
4.5
(21)

Stres Yönetimi Eğitimi

6 Konu5 Saat
Bu resim online bir NLP kursunu ve sertifikasını tasvir etmektedir. Resimdeki kadın gülümseyerek kursun eğlenceli ve ödüllendirici olduğunu ima ediyor. Boynunun, saçının ve ağzının yakın çekimi, kursun doğal dil işlemenin tüm yönlerini kapsadığını göstermektedir. Siyah arka plan ve merdiven, kursun kapsamlı ve ilgi çekici olduğunu gösteriyor. Arka plandaki kişinin elleri bulanıklaştırılarak kadına ve kurs materyaline odaklanıldığı vurgulanıyor. Kısacası, bu görsel NLP kursunun ve sertifikasyonunun ilgi çekici, kapsamlı ve ödüllendirici bir deneyim sunduğunu anlatmaktadır.
5
(40)

NLP Eğitimi

26 Konu10 Saat
Buket GüngenBuket Güngen
13500
Bir kadın çerçevenin ortasındaki büyük beyaz bir beynin önünde duruyor. Açık renkli bir bluz ve koyu renk bir pantolon giymiş olan kadın ellerini göğsünün önünde kavuşturmuş. Geniş gülümsemesi ve parlak gözleri rahat ve mutlu olduğunu gösteriyor. Uzun siyah saçları yüzünden geriye doğru toplanmış ve siyah bir fonun önünde duruyor. Beyin beyaz ve ebruli bir dokuya sahip. Çerçevenin büyük bir kısmını kaplıyor ve ince siyah bir kenarlıkla çevreleniyor. Beynin detayları çok net ve kadın ön planda hayranlık dolu bir bakışla duruyor.
4.9
(73)

Duygusal Zeka Eğitimi

36 Konu5 Saat