Seslere Duyarlılık: Misophonia
Misofonya Nedir? | Belirtileri | Tedavisi |
---|---|---|
Seslere karşı aşırı hassasiyet ve duyarlılık durumu | Öfke, gerginlik, acı, rahatsızlık, kaygı veya korku hissi uyandırması | Nöropsikiyatrik bir bozukluk olarak ele alınır, tedavisi bunun üzerinden yapılır |
Yemek sesleri, nefes sesleri, çiğneme sesleri gibi seslerden aşırı rahatsız olma durumu | Söz konusu sesler duyulduğunda aşırı öfke, gerginlik, rahatsızlık hissi | Beynin geliştirdiği fiziksel ve nörolojik semptomlar üzerinden tedavi yöntemleri belirlenir |
İnsanı sosyalleşmekten, çevresinden uzaklaşmaya ve yalnızlaşmaya iten bir psikolojik bozukluk | Gündelik yaşamdaki seslerden aşırı rahatsızlık duyulması, yüksek sesli ve aritmik seslere karşı hassasiyet | Nörolojik semptomlar ve işitme-algı bozukluğu tedavisine yönelik tedavi seçeneklerini içerir |
İlk kez 2001 yılında Dr. Pawel J. Jastreboff tarafından tanımlanmıştır | Günlük hayatta sık rastlanan seslerden kaynaklanan aşırı rahatsızlık, kaygı, öfke ve tedirginlik hisleri | Hastalığın belirtilerinin azaltılması ve kişinin rahatsızlığının kontrol altına alınmasına yönelik tedavi yöntemleri geliştirilmiştir |
Modern toplumlarda insanlar, tahammül ve sabırsızlıklarını her geçen gün yeniden şekillendirirken, yeni sendromlara ve hastalıklara da kapılarını açıyor. İşte yanınızdan geçip giden her yüz kişinin yirmi tanesinde bulunması muhtemel bir hastalık: Misophonia.
Dilimizde Mizofoni olarak geçen bu hastalık, seslere karşı aşırı hassasiyet ve duyarlılığa sahip olma durumudur. İlk kez 2001 senesinde Dr. Pawel J. Jastreboff tarafından tanımlanmıştır. Kökünün daha eskilere dayanıldığı düşünülse de günümüzde sık rastlanan ve her geçen gün artan bir rahatsızlık halini almıştır. Peki nedir bu hastalık?
Misofonya Belirtileri
Misofonya hastalığı, kulak hassasiyetine sahip kişilerde daha fazla görülür. Diğer insanların sıradan olarak nitelendireceği bazı seslerin mizofoni rahatsızlığı olan kişide öfke, gerginlik, acı, rahatsızlık, kaygı veya korku hissi uyandırmasıdır. Örneğin; siz bu yazıyı okurken etrafınızda dönüp duran sineğin vızıltısı kimileri için büyük öfkeye veya gerginliğe, hatta odaklanamama ve kaçma isteğine sebep olabilir. Veya misofonya sahibi bir kişi, çok sevdiği birinin yanı başında elmayı ısırarak yerken çıkardığı seslerden ötürü bir süre için sevgisinin yerini öfkeye bırakabilir.
Öksürük
Hapşırma
Yutkunma
Televizyon sesi
Horlama
Kahkaha
Sakız çiğneme
Ağız şapırdaması
Sert yiyeceklerden çıkan çiğneme sesleri
Nefes sesleri
Yemek yeme sesleri
Bazı ritmik sesler
Diş fırçalama
Çevreden gelen sesler
Tırnak kesme
Gibi günlük hayatta sık rastlanan seslerden kaynaklı rahatsızlık, kaygı, öfke, tedirginlik hissetme bu hastalığın belirtileridir. Bunun yanı sıra yüksek sesli ve aritmik seslerle beraber bazı hafif sesler de rahatsızlık hissine neden olur. Herkes zaman zaman bu seslerden rahatsızlık duyabilir. Ancak misofonya hastalığı olan kişinin bunlara tepkisi aşırı olur. Bu durum, kişinin sosyalleşmekten korkmasına, çevresinden uzaklaşmasına ve zamanla yalnızlaşmasına sebep olabilir.
Misofonya hastalığını ile ilgili testler ve hastalık sahibi kişileri çileden çıkaran söz konusu seslerle ilgili yayınları Youtube’da bulabilirsiniz.
Misofonya Tedavisi
Misofonya ile ilgili yapılan ilk araştırmalar hastalığın işitme ve algı bozukluğu ile ilgili olduğunu ileri sürmüştür. Ancak daha sonra beynin geliştirdiği fiziksel ve nörolojik anormal semptomlar sonucu nöropsikiyatrik bir bozukluk olduğu saptanmıştır.
Misofonya hastaları için geliştirilmiş bir ilaçla tedavi yöntemi yoktur. Ancak hastalığın yanında obsesif-kompulsif kişilik bozukluğu, anksiyete bozuklukları, Tourette sendromu gibi psikolojik rahatsızlıklar birlikte seyrederse ilaç tedavisinin misofonya belirtileri üzerinde olumlu etkili olabilir.
Obsesif-kompulsif Kişilik Bozukluğu: Kişinin kendisini rahatsız eden düşüncelere sahip olmasından dolayı, rahatlama amacıyla "ritüel" denen sürekli tekrar eden davranışlar göstermesi durumudur. Simetri ve düzen takıntısı, temizlik kaygısı, bazı nesneleri biriktirme gibi takıntılardır. Bunlara "obsesyon" da denir.
Anksiyete Bozuklukları: Kaygı bozukluğudur. Tekrarlayan endişe ve korkulara sahip olma durumudur. Bu kişilerde panik, stres ve kaygı gibi duygular daha yoğun olur ve uzun sürer.
Tourette Sendromu: Sürekli tekrarlanan, istemsiz fiziksel hareketlere neden olan sendromdur. Devamlı göz kırpma, kafa ve omuz tikleri, baş sallama gibi kontrol edilemeyen devamlı hareketleri kapsar.
Misofonya üzerine yapılan son araştırmalar, en etkili tedavi yönteminin terapi ve danışmanlık olduğunu göstermiştir. Böylece hastanın, rahatsızlığıyla ilgili daha fazla bilgi edinmesi ve desteklenmesi sağlanır. Öncelikle hastanın seslere karşı tutumunun nedenleri incelenmeli ve gerekli telkinler yapılmalıdır. Hastaya seslere odaklanmamak telkin edilerek odak noktası değiştirilebilir. Hastalık, psikoloji bilimiyle doğrudan ilgili olduğu için uzmanlar tarafından her hastanın durumuna uygun özel terapi yöntemleri, ses terapisi (duyarsızlaştırma), bilişsel davranışçı terapi, yaşam tarzı değişimleri, yeniden eğitme terapisi gibi teknikler uygulanır.
İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.