Dijital İçerik Nedir?
Dijital İçerik Nedir | Dijital İçerik Çeşitleri Nelerdir | Dijital İçerik Uzmanı Kimdir |
---|---|---|
İnternet ortamında bulunan metin başta olmak üzere, e-kitap, e-dergi, e-gazete, ses görüntü gibi geniş bir alanı kapsar. İçerik, mesajın ve açıklamanın belirlenen kitlenin dikkatini çekecek şekilde olmalıdır. | İçerik, duyusal ve görsel olarak karşılaştığımız bir dizi şeyi ifade eder. Bu, metin açıklamaları, blog yazıları, sosyal medya paylaşımları, fotoğraflar, ses kayıtları, videolar ve daha fazlasını içerir. | Dijital içerik uzmanı, sosyal medya platformlarında markaların veya firmaların içeriklerinden sorumlu olan ve bu içerikleri analiz eden kişidir. Markaların ihtiyaçlarına göre uygun içerik üreterek, hedef kitleye hitap eden etkili çalışmalar yapar. |
Dijital içerik, şirketler ve kişiler için büyük önem taşır ve Google aramalarında üst sıralarda yer almayı sağlar. | Dijital içerik çeşitlerini çeşitli formatta ve formda hazırlanmış metinler, ses ve görsel dosyalar ve daha fazlası oluşturur. | Dijital içerik uzmanı, veri analizi yaparak web sitesi üzerindeki trafik yoğunluğunu denetler, içerikleri doğru zamanlama içinde yayınlar ve etkili bir içerik stratejisi oluşturur. |
Dijital içerik, yaşamı kolaylaştırıcı bilgi içermeli, ikna edici ve etkileşimi yüksek olmalıdır. | Dijital içerik, okuyucunun ihtiyaçlarına ve beklentilerine uyarlanabilir. Örneğin, tüketicilerin ürün hakkında daha fazla bilgi almak için ürün açıklamalarını, markaların hikayelerini öğrenmek için blog yazılarını okumaları gibi. | Dijital içerik uzmanı, markaların hedef kitlelerine etkili bir şekilde ulaşabilmeleri için bir strateji oluşturur ve bu stratejinin uygulanmasını denetler. |
Dijital içerik, bilgi sağlamak, eğitim vermek ve kullanıcıları bir konuya ilgi göstermeye teşvik etmek için oluşturulmuştur. | Dijital içerik, bir dizi farklı formatta bulunabilir, bunlar arasında metinler, görüntüler, videolar, ses dosyaları ve daha fazlası bulunur. | Dijital içerik uzmanı, bir markanın çevrimiçi varlığını yönetir ve markanın hedef kitlelerine ulaşmasını sağlar. |
Dijital içerik, bir bilgi veya bir duyguyu ifade etmek için görsel veya sesli bir ortamda oluşturulan her türlü içeriktir. | Dijital içerik çeşitlerini yazılı metinler, ses kayıtları, videolar, canlı yayınlar ve daha fazlası oluşturur. | Dijital içerik uzmanı, bir markanın dijital hedeflerine ulaşmasını sağlamak için onun çevrimiçi varlığını yönetir ve kontrol eder. |
İçinde bulunduğumuz teknoloji çağında neredeyse bütün ihtiyaçlarımızı internet üzerinden karşılıyoruz. Hele ki Covid -19 salgınıyla birlikte dijital ortam, dünya üzerinde oldukça önem kazandı. Alışverişten tutun da, eğitimlere kadar her şey internet üzerinden yapılmaya başlandı. Yaşamın her alanında teknolojinin sunduğu imkanlardan yararlanmaya başladık. Dijital dünya her geçen gün hızla büyüyüp önemi de artmaktadır.
Dijital içerik; internet ortamında bulunan çok geniş bir alanı kapsamaktadır. Metin başta olmak üzere, e-kitap, e-dergi, e- gazete, ses görüntü gibi koca bir evreni anlatıyor. Alışveriş yaptığımız e-ticaret sitelerinden, markaların blog sayfalarına, video açıklamalarından, eğitim aldığımız sitelerin açıklama yazılarına kadar her şey içeriktir. Dijital içerik hayatımızın içinde her yerindedir. İçerik ile iletmek istediğimiz mesajı ve açıklamayı istediğimiz kitleye ulaştırabiliriz.
Dijital dünya üzerinde ismini duyurmak ve bir şeyler yapmak isteyen şirket ve kişiler için, içerik büyük önem taşır. Başarılı ve amacına ulaşan bir içerik şu şekilde olmalıdır:
Bilgi içermelidir, eğitici ve öğretici olmalıdır.
Ürün ve hizmete dair açıklayıcı bilgi içermelidir.
Kullanıcıların yaşamını kolaylaştırmalıdır.
İkna edici ve etkileşimi yüksek olmalıdır. Hedef kitle ikna olmalı, gerektiğinde fikrini değiştirebilmelidir.
Eğlendirmeli, okuyucuyu etkilemelidir.
İçerik çok iyi tasarlanmalıdır. Paylaşım hevesi yaratmalıdır. İyi bir içerik ile takipçiler, müşterilere dönüşebilir.
Çözüm yaratan ve deneyim sunan içerikler okuyucunun ilgisini çeker.
SEO değeri yüksek olarak hazırlanan içerikler Google aramalarında üst sıralarda yer almayı sağlar.
Dijital içerik çeşitleri nelerdir?
İçerik, verilerin araştırılması, üretilmesi, toplanması, işlenmesi ve depolanması aşamalarından geçer. Dijital içerik internet ortamında karşımıza çıkan her şeydir.
‘’İçerik’’ çok kapsamlı bir anlam ifade eder. İnternet üzerinde yayınlanabilen metin, ses, video, yani duyusal ve görsel olarak karşılaştığımız şeyler içeriktir. İçerik oluşturmaya başlamak zor olabilir. İçerik detayı gerçek bilgiyi içeren, gereksiz bilgi barındırmayan cümleler içermelidir. Arama motorları tarafından algılanan, gerçekliğe bağlı kalan içerikler değerlidir. İçerik oluşturmaya başlamadan önce mutlaka şu aşamaları takip etmelisiniz:
Öncelikle okumalı ve konu hakkında araştırma yapmalısınız: Konu hakkında detaylı araştırma yapmalı, doğruluğundan emin olduğunuz bilgileri metinde yer vermelisiniz.
Yazacağınız konuyu ve detaylarını zihninizde tasarlamalısınız: Konuyu araştırdıktan sonra doğru biçimde kurgulama yapmalısınız. Konuyu genel olarak anlatmalı, okurun dikkatini çekecek detaylara yer vermelisiniz. Giriş, gelişme ve sonuç olarak kurgulama yapabilirsiniz.
Metni oluşturmaya başlayabilirsiniz: Araştırma ve kurgulamanızı tamamladıktan sonra metni yazmaya başlayabilirsiniz.
Dijital içerik her yerdedir. Hatta siz şu anda bu metni bile okurken bile bir içerik içerisindesiniz. Bu yüzden milyonlarca içerik çeşidinden bahsedilebilir. Bu içerikler genel olarak nedir? Genel hatlarıyla aşağıdaki kavramlardan bahsedilebilir:
Metin açıklamaları,
Kategori açıklaması,
Marka açıklaması
Blog İçerikleri
Yorum Açıklamaları
Sosyal medyada yapılan paylaşımlar
Fotoğraflar
Ses kayıtlar
Videolar
Ürün bilgisini içeren açıklamalar
Forum metinleri
Meta açıklamaları
E-ticaret içerikleri
Pazarlama içerikleri
Dijital İçerik Üretimi Nedir?
İnternet üzerinde bulunan tüm mecralarda var olma, etki oluşturabilme ve fark yaratabilme dijital içerik üretimidir. İçerik olmazsa internetin hiçbir anlamı yoktur. İçerik ve internet bir bütündür. Dijital içerik üretimi:
Bilgi vermeli, aydınlatmalı ve düşündürmeli.
Ürünün veya markanın mesajını yansıtmalı.
Konuyu detaylandırarak anlatmalı, net ve kesin bilgi içermeli.
Beğenme duygusu oluşturmalı.
Karar vermeyi hızlandırmalı.
Memnuniyet hissi oluşturmalı.
Yenilenme hissi oluşturmalı.
Tüketici ile aradaki bağı güçlendirecek nitelikte olmalı.
Dijital markalaşmayı hızlandırmalı
İçerik üretimi ile e-ticarette güçlü başarı sağlanır.
Ürünlerin daha hızlı ve etkin satışı gerçekleşir.
Dijital İçerik Uzmanı kimdir?
Sosyal medya platformlarında markaların veya firmaların paylaştıkları içeriklerden sorumlu olan, içerikleri analiz eden kişidir. Dijital içerik uzmanının görevleri:
İhtiyacı olan kurum ve markalara uygun içerik üretir.
Çeşitli veri analizleri yaparak markaların web sitelerindeki trafik yoğunluğunu denetler.
Markalara ait sitelerde düzenlemeler yapar.
Doğru ve etkili içerik hazırlanmasını sağlar. Hedef kitleye uygun içerik üretilmesini amaçlar.
Ürün veya hizmete yönelik içerik akışı sağlar.
İçerikleri doğru zamanlama içerisinde yayınlar.
Strateji oluşturup ne tür içerikler yazılmasına karar verir.
Tüm trendleri yakından takip edip içeriklere uyarlar.
Etkileşimi yüksek metinler üretir.
SEO uyumlu içerikler üretir.
Kariyer hedeflerini bu yönde yapmak isteyen, içerik üretmeyi seven, sosyal medyayı etkin kullanan ve ek gelir sağlamak isteyen kişiler bu işin eğitimini alabilirler. İçeriğin tüm detaylarını öğrenerek kendi firmanızın veya markanızın web sitesindeki içerikleri de yönetebilirsiniz. Unutmayın etkin bir içerikle satışlarınızı ve karlılık oranınızı arttırabilirsiniz.
İstanbul İşletme Enstitüsü tarafından ücretsiz olarak verilen ve bu işin ilk basamağını oluşturan ‘’İçerik Editörlüğü Eğitimi’’ alarak içeriğin genel yapısını öğrenebilirsiniz. Sonrasında ise bu yolda daha profesyonel olarak ilerleyebilmek için, yine Enstitü tarafından verilen ‘’İçerik Uzmanlığı Eğitimi’’ni alabilirsiniz. Bu online eğitimler yalnızca birkaç kahve bedeli ödeyerek katılabilir, profesyonel eğitmen tarafından verilen eğitimle içeriğin tüm detaylarını öğrenebilirsiniz.
Dijital içerik nasıl olmalıdır?
Teknolojinin hızlı gelişimi ile birlikte internet dünyası da hızla büyümeye devam etmektedir. İnternet üzerinde bulunan sosyal ağ ve platformları, e-ticaret ve pazarlama sitelerini ziyaret eden kullanıcıların burada daha uzun vakit geçirmesi açısından yazılan içeriğe ilgi göstermesi gerekir. Peki Dijital içerik nasıl olmalıdır sorusuna birlikte cevap bulalım:
Her web sitelerinin ziyaretçi kitlesi farklıdır. Bu nedenle hazırlanan içerikler hedef kitleye hitap eden türde olmalıdır.
Anahtar kelime analizi yapmalı ve doğru anahtar kelime seçilmelidir. Bu sayede arama motorlarında üst sıralarda yer alınabilir.
Her içerik belli bir sektöre hitap eder. İçerikleriniz, hazırladığınız sektöre uygun olmalıdır.
SEO analizi ve SEO kurallarına uyum sağlayarak içerikler üretilmelidir.
Konuya uygun ve dikkat çekici başlık kullanılmalıdır. Anahtar kelime mutlaka başlık içerisinde yer almalıdır.
Yönlendirme linkleri kullanılabilir.
İçerik konuya uygun görsel ve videolarla zenginleştirilebilir.
Okuyucunun ilgisini çekecek şekilde başlamalıdır.
Güncel ve gerçek bilgiler yansıtmalıdır.
Okuyucuyu sıkmayacak uzunlukta içerikler üretilmelidir.
Doğru kurgulama yapılmalı, anlatılmak istenen doğru aktarılmalıdır.
Gerçek, doğru bilgi ve deneyimlere yer verilmelidir.
Konuya uygun somut veriler ve sayılarla anlatılan konu desteklenebilir.
Dijital İçerikler Nerelerde Kullanılır?
Dijital içerik her yerdedir. İnternetin olduğu her yerde milyonlarca içerik üretilir. Arama motorlarında üst sıralarda yer almak, satış hacmini arttırmak ve rakiplerimize fark atmak için düzenli olarak içerik üretmeliyiz. Bu devasa ailemin içerisinde yer alan içerikler şu alanlarda kullanılır:
Web sitelerinin blog sayfalarında
Kişisel blog sayfalarında
Sosyal medya platformlarında
Haber sitelerinde
E-ticaret sitelerinde
Dijital pazarlama sitelerinde
Forum sitelerinde kullanılır.
Özel bir şirkette, finans sektöründe 14 yıl boyunca Kıdemli Şef olarak çalıştım. Sermaye Piyasaları ile ilgili her türlü takas ve operasyon işlemleri yaptım. Kendimi geliştirmek adına İstanbul İşletme Enstitüsü tarafından aldığım "İçerik Editörlüğü" eğitimi ile hobi olarak başladığım yazma tutkumu geliştirdim. Ardından Enstitü bünyesinde İçerik Yazarı olarak çalışmaya başladım.