AnasayfaBlogWeb Tasarım ve Kodlama Bölümü (MYO)
Bölümler

Web Tasarım ve Kodlama Bölümü (MYO)

24 Ekim 2020
Siyah ve gümüş klavyeli ve gümüş dokunmatik yüzeyli bir dizüstü bilgisayarın yakın çekimi. Dizüstü bilgisayar açık ve sağ tarafta klavyede yazı yazan bir kişinin eli görülüyor. Dizüstü bilgisayarın üzerinde beyaz bir not defteri ve bir kalem bulunmaktadır. Arka planda hafifçe odak dışında bir kitap var. Dizüstü bilgisayar, üzerinde bir bardak su ve bir kahve fincanı bulunan ahşap bir masanın üzerine yerleştirilmiştir. Kişi beyaz bir tişört ve mavi kot pantolon giymektedir ve arka planda ağaç ve dağ manzaralı bir pencere vardır.
Web Tasarım ve Kodlama Bölümü Nerelerde Kullanılır?Web Tasarım ve Kodlama Bölümüne Kimler İlgili Olabilir?Web Tasarım ve Kodlama Bölümünden Çıkan İş İmkanları Nelerdir?
Web siteleri ve uygulamalar tasarlamak için kullanılır.Teknolojiye, tasarıma, kodlamaya ve bilgisayar bileşenlerine ilgili olanlar.Web tasarımcısı, Kod yazılımcı, Uygulama geliştirici açık pozisyonları.
İşletmeler için interaktif ve kullanıcı dostu deneyim sağlamak amacıyla web siteleri yaratma sürecinde.Yaratıcı, tasarım ve teknolojiye meraklı olanlar.Web tasarım uzmanı, Front-end developer, Back-end developer iş pozisyonları.
E-ticaret siteleri, bloglar, sosyal medya siteleri, haber ve içerik siteleri tasarımında.Problem çözme, estetik, tasarım ve kodlama becerilerine sahip olanlar.Web tasarım danışmanı, UI/UX Designer, Mobil uygulama yazılımcı iş pozisyonları.
Dijital medya ve içerik yönetim sistemleri tasarlamada.Matematiksel düşünme yetenegine sahip, teknolojiye yatkın olanlar.Web geliştiricisi, Sistem analisti, Veritabanı yöneticisi iş pozisyonları.
Eğitim, sağlık, finans, turizm, perakende gibi birçok sektörde çeşitli yazılımların ve web sitelerinin tasarım ve kodlamasında.Tasarım ve görsellikle ilgilenen, aynı zamanda kodlama ve teknolojiye ilgisi olanlar.SEO Uzmanı, Web analisti, İçerik yöneticisi iş pozisyonları.

Tasarım, belirli bir amaç için belirli ilkeler rehberliğinde fikir toplama ve toplanan bu fikirlerin estetik olarak düzenlemesi ve uygulaması sürecidir. Web tasarımı ise içeriğin elektronik web sayfalarında sunulması amacıyla tasarıma benzer bir yaratma sürecidir ve kullanıcılarına internet üzerinden erişirler. 

Web tasarımı, internette görüntülenen web sitelerinin tasarımını ifade eder. Web tasarımı, internete yönelik içeriği planlama, kavramsallaştırma ve düzenleme sürecidir. Web tasarımı eskiden masaüstü tarayıcılar için web siteleri tasarlamaya odaklanırdı; ancak, 2010'ların ortalarından bu yana, mobil ve tablet tarayıcılar için tasarım giderek daha da önemli hale geldi.

Bir web tasarımcısı, bir web sitesinin görünümü, düzeni ve kimi zaman sitenin içeriği ile de ilgili çalışmalar yapmak durumunda kalır. Genel görünümden kasıt; kullanılan renkler, yazı tipi ve icon tasarımlarıyla ilgilidir. İyi bir web tasarımı demek görsellikten öte kullanımı kolay, estetik olan ve aynı zamanda onu kullanacak hedef kitleye, markaya uygun olması demektir. Günümüzde web tasarımında trendler basitliğe odaklanılarak tasarlanmaktadır. Fazla görsel ve gereksiz bilgi ile kullanıcıyı yormamak ve en önemlisi kullanıcıya zaman kaybettirmemek iyi bir tasarım için çok önemlidir. Aynı zamanda pc, tablet ve mobil gibi farklı cihazlar arasında mümkün olduğunca tutarlı bir düzeni korumak, kullanıcı güvenini ve katılımını sürdürmek için çok önemlidir. Düzen, renk, grafikler, yazı tipi ve içerik web tasarımın başlıca ögeleridir. 

Kodlama ise; en genel tanımıyla bilgisayar, makine ya da bir sisteme yapmasını istediğimiz görevleri onların anlayacakları dilden anlatma işlemidir. Örneğin; bir web sitesi tasarlamak, bir bilgisayar oyunu yapmak ya da bir uygulama tasarlamak ve uygulamaya koymak için kodlama bilgisi gereklidir. Ancak bunları yapabilmek için kodlamanın kendine özel dillerini bilmek gerekir. Bu kodlama dillerinin en önemlileri şu şekilde adlandırılır. HTML, CSS, ASP, PHP, Java, Visual Basic, C#, C++ ve Python. Her şirketin kendine ait kodlama dilleri vardır. Yani bildiğiniz kodlama dili işe başlayacağınız bir şirkette geçer dil olmayabilir. 

Web Tasarım ve Kodlama Bölümü (MYO) Nedir? 

Web Tasarımı ve Kodlama Bölümü, gelecek vaadeden meslekler açısından en büyük potansiyele sahip bölümlerden biridir. Gerek web tasarımı gerek kodlama olsun ikisi de günümüzün vazgeçilmez ihtiyaçlarından biri olarak bilinmeye başlanmıştır. Bu sebeple bu alanlara ilgisi olan öğrencilerin rahatlıkla seçebileceği bölümlerin başında gelmektedir.

Web Tasarımı ve Kodlama Önlisans Programının amacı, web tasarımı ve kodlama alanlarında ihtiyaç duyulan nitelikli insan kaynağını yetiştirmektir. Ayrıca, web tasarımı ve kodlama alanlarında halen çalışmakta olan personelin etkinlik ve verimliliklerini artıracak şekilde bilgi ve becerilere sahip olmalarını sağlamak da amaçlanmaktadır.

Web Tasarımı ve Kodlama Bölümü 2 yıllık bir programdır. Özelikle meslek yüksek okulu bazında eğitim alan adayların diğer adaylara göre iş hayatına girme durumlarının daha çok olması ve dikey geçişle 4 yıllık başka bölümlere geçilebilmesinden dolayı oldukça tercih edilen bir bölümdür. Bölümü tamamlayan öğrencilerin web tasarımının nasıl yapılacağını, tasarım sürecinde nelere dikkat etmesi gerektiği, bu tasarımların nasıl koda dönüştürüleceği konularında bilgi sahibi olurlar. 

Aynı zamanda web tasarımı ve kodlama öğrencilerinin tasarladıkları web tasarımının yayına alınması ve yayındaki sitenin nasıl yönetilmesi gibi konuları da çok iyi öğrenmesi gerekmektedir. Okulu bitirdiğinizde DGS sınavına girerek aşağıdaki bölümlerin 4 yıllık lisans bölümlerine geçilebilmektedir. DGS ile geçiş sonrası gayet iyi okullardan lisans mezunu olabilirsiniz. DGS ile geçilebilecek bölümler ise aşağıdaki gibidir. (Lisans program bilgisi ÖSYM’den alınmıştır) ;

  1. Bilgisayar Bilimleri

  2. Bilgisayar Mühendisliği

  3. Matematik ve Bilgisayar Bilimleri

  4. Matematik-Bilgisayar

  5. Yazılım Mühendisliği

Web Tasarım ve Kodlama Bölümü Dersleri Nelerdir? 

  • Temel Bilgi Teknolojileri 

  • Görsel Estetik

  • Bireysel İş Hukuku

  • Profesyonel Yaşamda İmaj ve İtibar Yönetimi

  • Medya ve İletişim

  • Kullanıcı Deneyimi Tasarımı

  • Bilgi Toplumu ve E-Devlet

  • Yeni İletişim Teknolojileri

  • Marka ve Yönetimi

  • Pazarlama İletişimi

  • Ağ Yönetimi ve Bilgi Güvenliği

  • Sosyal Ağ Analizi

  • Girişimcilik ve İş Kurma

  • İçerik Yönetim Sistemleri

  • Web Yayıncılığı

  • Web Tabanlı Kodlama

  • Web Okur Yazarlığı

  • Görsel Web Tasarımı

  • Öğrenme Yönetim Sistemleri

  • Web Yayıncılığı Araçları

  • Web’de Telif Hakları ve Etik

  • Web Tasarımı Satış ve Pazarlama

  • İnternet Tabanlı Programlama

  • Web Grafik Tasarımı

  • Yabancı Dil (İngilizce, Almanya, Fransızca)

  • Atatürk İlke ve İnkılap Tarihi

  • Türk Dili ve Edebiyatı

Web Tasarım ve Kodlama Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?  

Web Tasarımı ve Kodlama bölümünden mezun olduktan sonra özel sektörde iş imkanları oldukça fazladır. Dolayısıyla rekabetin de fazla olduğu bu sektörde bazı konularda diğer tasarımcı ve kodlama bilenlerden farkınız olması gerekmektedir. Bilinen ve aktif kullanılan yazılım dillerinin seviyesi ve kullandığınız diğer programlar da iş bulmada etkin rol oynamaktadır. Yazılım dilleri HTML, CSS, ASP, PHP, Java, Visual Basic, C#, C++ ve Python gibi dillerdir. Programlar ise Photoshop, After Effects gibi video ve görüntü düzenleme programlarıdır. Developer, mobil developer, full stack developer, front end developer gibi ünvanlar da web tasarımı ve kodlama bölümü mezunlarının iş hayatında çalışabileceği pozisyonlar arasındadır. 

Kimler Kodlama Yapar?

Kodlama yapan tasarımcılar ve unvanlarına bakacak olursak mesleki açıdan kodlama yapan kişilere verilen unvanlar aşağıdaki gibidir. 

  • Programcılar

  • Oyun Programcıları

  • Donanım Programcıları

  • Ağ Uzmanı

  • Veri Tabanı Uzmanı

  • Developers (Geliştiriciler)

  • Webmaster (Web Geliştiricileri)

  • Mobil Uygulama Geliştiricileri

  • Masaüstü Yazılım Geliştiricileri

Web Tasarım ve Kodlama Bölümü Taban Puanları ve Sıralama

2019-2020 Web Tasarımı ve Kodlama bölümü şuan için 2 yıllık olarak 3 tane üniversitede bulunmaktadır. Üniversitelerin taban puanları, başarı sıralamaları ise aşağıdaki gibidir. Paylaşılan puanlar ve sıralamaların tamamı bu sene yerleşen adaylara aittir. Yazıdaki verilerin tamamı ÖSYM-YÖK tarafından açıklanmış olan en son güncel puanlardır. 

ÜniversiteBölümTaban PuanSıralama
Anadolu ÜniversitesiWeb Tasarımı ve Kodlama (Açıköğretim)232,109151142917
Sakarya ÜniversitesiWeb Tasarımı ve Kodlama (Uzaktan Öğr.)220,625391294147
Kırşehir Ahi Evran Üni.Web Tasarımı ve Kodlama205,747791497460
Web siteleri ve uygulamalar tasarlamak için kullanılır, Teknolojiye, tasarıma, kodlamaya ve bilgisayar bileşenlerine ilgili olanlar, Web tasarımcısı, Kod yazılımcı, Uygulama geliştirici açık pozisyonları, İşletmeler için interaktif ve kullanıcı dostu deneyim sağlamak amacıyla web siteleri yaratma sürecinde, Yaratıcı, tasarım ve teknolojiye meraklı olanlar, Web tasarım uzmanı, Front-end developer, Back-end developer iş pozisyonları, E-ticaret siteleri, bloglar, sosyal medya siteleri, haber ve içerik siteleri tasarımında, Problem çözme, estetik, tasarım ve kodlama becerilerine sahip olanlar, Web tasarım danışmanı, UI/UX Designer, Mobil uygulama yazılımcı iş pozisyonları, Dijital medya ve içerik yönetim sistemleri tasarlamada, Matematiksel düşünme yetenegine sahip, teknolojiye yatkın olanlar, Web geliştiricisi, Sistem analisti, Veritabanı yöneticisi iş pozisyonları, Eğitim, sağlık, finans, turizm, perakende gibi birçok sektörde çeşitli yazılımların ve web sitelerinin tasarım ve kodlamasında, Tasarım ve görsellikle ilgilenen, aynı zamanda kodlama ve teknolojiye ilgisi olanlar, SEO Uzmanı, Web analisti, İçerik yöneticisi iş pozisyonları
Web Tasarım ve Kodlama Bölümü (MYO) Web Tasarım ve Kodlama Bölümü Dersleri Web Tasarım ve Kodlama Bölümü Mezunları Ne İş Yapar Web Tasarım ve Kodlama Bölümü Taban Puanları ve Sıralama
Bu, elini çenesine doğru kaldırmış, düşünceli bir ifadeyle uzaklara bakan bir kadının görüntüsüdür. Uzun, koyu renk saçları yüzünden geriye doğru toplanmış. Gözleri odaklanmış ve dudakları derin düşüncelere dalmış gibi hafifçe ayrılmış. Üzerinde beyaz bir bluz, siyah bir hırka ve ince altın bir kolye var. Beden dili rahat ve duruşu kendinden emin. Dikkatli ve düşünceli bir şekilde bir şeyler düşünüyor gibi görünüyor. Bakışları mesafeli ve yüzü sıcak, doğal bir ışıkla aydınlatılmış.
Aysun Şahin Besci
Blog Yazarı

Çocukluk hayallerini gerçekleştirmek adına Endüstri Ürünleri Tasarımı ve Marka İletişimi bölümlerini bitirdikten sonra tasarım bilgisiyle yeteneklerini buluşturduğu Noipaper Art&Craft'ı kurdu. 2009'dan bu yana çeşitli ürün tasarımı projelerine danışmanlık yapmakta bir yandan da Noipaper ile el yapımı ürünlerin değerini artırmak adına yetişkin ve çocuklara özel kağıt atölyeleri düzenlemektedir.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görsel, arka planda bir bilgisayar kodu ile bir kadın yüzünü tasvir etmektedir. Bu, kodlamanın temellerinin öğretildiği temel programlamaya giriş niteliğindedir. Kodlama kavramlarını anlamak için kişinin temelleri net bir şekilde anlaması gerekir. Bu ders sayesinde öğrenciler programlama dilinin temellerini ve çeşitli görevler için nasıl kod yazacaklarını öğrenirler. Kodlama görevlerini nasıl daha küçük parçalara ayıracakları ve kodlamanın sözdizimini nasıl anlayacakları konusunda fikir edineceklerdir. Kurs boyunca öğrenciler, yazılım oluşturmak ve geliştirmek için araçları ve kodlama dillerini nasıl kullanacaklarını öğreneceklerdir. Ayrıca hata ayıklama tekniklerini anlayacak ve programlarını nasıl test edeceklerini ve hata ayıklayacaklarını öğreneceklerdir. Dersin sonunda öğrenciler verimli ve iyi yapılandırılmış kod yazabilecek bilgi ve beceriye sahip olacaklardır.
4.9
(58)

Temel Programlamaya Giriş

7 Konu4 Saat
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
1254464
Bu görsel çevrimiçi bir Python kursuna ait. Kollarını kavuşturmuş, kendine güven ve kararlılık sergileyen bir adam görülüyor. Yüzünün yakın çekimi, odaklanmasını ve öğrenmeye olan bağlılığını ortaya koyuyor. Bir saatin yakın çekimi zaman yönetiminin önemini vurguluyor. Siyah arka plana karşı beyaz harfler, kursun profesyonelliği ve adanmışlığı hakkında bir fikir veriyor. Kıllı kolun yakın çekimi, gerekli olacak sıkı çalışmayı ve çabayı sembolize ediyor. Siyah takım elbiseli adam otorite ve güvenilirlik havası veriyor. Tüm bu unsurlar bir araya gelerek bu kursu olağanüstü bir çevrimiçi Python kursu haline getiriyor. Öğrenciye başarılı olması için gereken bilgi ve becerileri sağlayacağından emin olabilirsiniz.
4.9
(65)

Python Eğitimi

10 Konu5 Saat