AnasayfaBlogYazılım Mühendisliği Nedir?
Meslekler

Yazılım Mühendisliği Nedir?

01 Temmuz 2020
Fotoğrafın ortasında yüzü bulanık görünen bir kadın görülüyor. Beyaz bir tişört giymiş ve saçlarını arkaya toplamış. Yüzü hafifçe odak dışında, ancak gözleri hala tanınabilir durumda. Resmin sol tarafında bulanık bir kod görüntüsü var. Sağ tarafta, bir dizi simgenin göründüğü bir bilgisayar ekranının yakın çekimi var. Daha sağda, alt köşede sayıların yakın çekimi var. Arka plan bulanık bir bayrak görüntüsüyle doldurulmuş. Fotoğrafın sıcak, sarı bir tonu var.
KonuAçıklamaÖrnekler
Yazılım MühendisliğiBelirli bir hedefe ve sisteme dayanarak belirli ilkeler ve yöntemler kullanılarak bilgisayar yazılımlarının tasarlanması, geliştirilmesi ve test edilmesini ele alan bir mühendislik dalıdır.Bilgisayarlar, akıllı cihazlar, televizyonlar, otomobiller vb. yazılım dilinin bir sonucu olarak ortaya çıkan ürünler.
Yazılım MühendisiKullanıcı ihtiyaçlarını analiz eden ve bu ihtiyaçları karşılayacak yazılımları tasarlayan, uygulayan ve test eden kişiUzay teknolojisi, telekomünikasyon, otomotiv vb. sektörler başta olmak üzere her alanda kullanılan bilgisayar sistemlerine yazılım tasarımı hazırlayan kişiler.
YazılımBilgisayara belirli görevi yapması için talimat veren programUygulamalar, komut dosyaları vb.
Elektronik Cihazlarda YazılımElektronik cihazlara verilen bir görevin yerine getirilmesini sağlayan komutlarBilgisayar, akıllı telefon, tablet vb. kullanabilir ve bu cihazlar üzerinden çoğu işimizi halledebiliriz.
Yazılım ÇeşitleriMobil, masaüstü ve web yazılımlarıMobil uygulamalar, adım sayarlar, navigasyon aletleri vb.
Yazılım Mühendisliği DisiplinleriKullanıcı ihtiyaçlarını belirleme, yazılım dilinin seçimi, yazılımı oluşturacak ekibin seçimi ve son kullanıcı testlerinin yapılmasıProje yönetimi, yazılım testi, kullanıcı deneyimi tasarımı vb.
Yazılım Mühendisliği İhtiyacıİnternet kullanımının her gün artması ve bireylerin yaşamlarının dijitalleşmesi yazılım mühendisliği ihtiyacını arttırmıştır.E-ticaret platformları, sosyal medya uygulamaları, bankacılık hizmetleri vb.
Yazılım Mühendisliği ve SektörlerYazılım mühendisliği, çok farklı sektörlerde ve alanlarda kullanılır.Uzay sanayi, eğitim, otomotiv, eğlence vb.
Yazılımın Kullanım AmacıBelirlenmiş bir işi yapılmasını sağlamak ve günlük yaşamı kolaylaştırmakİletişim, iş bitirme, zaman tasarrufu sağlama vb.
Yazılım Mühendisliği'nin TarihiYazılım mühendisliği kavramı ilk kez 1968 yılında NATO toplantısında gündeme getirilmiştir.Yazılım mühendisliği disiplininin oluşturulması ve gelişmesi

İnternet kullanımının her gün artması günümüzde birçok değişikliğe neden olmuştur. İnternet kullanımının artması ve bireylerin yaşamlarını kapsaması nedeniyle günümüzde çoğu kişi işlerini bilgisayar ya da mobil cihazlar üzerinden halletmektedir. Bu sonuçların oluşması durumu da yazlım mühendisliği disiplinine duyulan ihtiyacı arttırmıştır. Bu sayede yazılım mühendisliği en çok ihtiyaç duyulan mesleklerden biri haline gelmiştir. Peki, sürekliği bahsettiğimiz ve günümüzde en çok ihtiyaç duyulan yazılım mühendisliği nedir?

Belirli bir hedefe ve sisteme dayanarak belirli ilkeler ve yöntemler kullanılarak bilgisayar yazılımlarının tasarlanması, geliştirilmesi ve test edilmesini ele alan bir mühendislik alanıdır. Aynı zamanda yazılımların bakımını da üstlenen sistematik ve birçok disiplini içine alan bir daldır. Yazılım mühendisliği, Software Engineering olarak da adlandırılır. En genel haliyle bu meslek yazılımlarla ilgilenen bir bilim dalıdır. Yazılım mühendisliği, kullanıcılarının ihtiyaçları doğrultusunda yazılımın gereksinimlerini oluşturur. Aynı zamanda tasarımını ve yapısını da inceleyen bir meslek dalıdır.

Yazılım mühendisi de programlama dillerini kullanarak yazılımı meydana getirmekten sorumlu olan kişi olarak tanımlanır. Yazılım mühendisliği sayesinde günümüzde kullanılan bilgisayarlar, akıllı cihazlar, televizyonlar, otomobiller vb. yazılım dilinin bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır. 1968 yılında meydana gelen NATO toplantısında ilk kez Almanya tarafından gündeme getirilmiştir. Yazılım mühendisliği, yazılım geliştirme ile ilgilenen bir disiplin olmasının yanı sıra birçok disiplini de içinde barındırır.

Yazılım mühendisliği ilk önce kullanıcılarının ihtiyaçlarını belirleyen bir disiplindir. Ardından belirlemiş olduğu ihtiyaçlar ışığında yazılım gereksinimlerinin belirlenmesini sağlar. Yazılım dilinin belirlenmesinden sonra bir işlevi yerine getirmek için planlanan yazılımın oluşturulmasına başlanır. Yazılım mühendisliği yalnızca yazılım oluşturma aşaması içermez. Bunun yanında kullanıcı ihtiyaçlarını belirleme, yazılım dilinin seçimi, yazılımı oluşturacak ekibin seçimi ve son kullanıcı testlerinin yapılmasını da içerir.

Günümüzde hemen hemen her birey işini bir yazılım sayesinde halletmektedir. Akıllı telefonlardan navigasyon aletlerine, mobil uygulamalardan adım sayarlara kadar hepsinin arkasında yazılım bulunur. Yazılım mühendisliği hakkında bilgi sahibi olduktan sonra bu mesleği daha iyi anlayabilmek için yazılım ve yazılım mühendisi hakkında da bilgi sahibi olalım.

Yazılım Nedir?

Yazılım, bütün belgeleriyle birlikte sunulan bilgisayar programına verilen addır. Bütün belgeler ise yönetim, araştırma, belirtim, tasarım, geliştire, fizibilite ve bakımdan oluşmaktadır. En genel anlamıyla ise bilgisayara belirli görevi yapması için talimat veren program olarak tanımlanır. Uygulamalar, komut dosyaları vb. yazılımı tanımlama amacı için kullanılır. Yazılım, elektronik cihazların belirtilen bir işi yapmasını sağlayan bir programdır. Bilgisayar kullanmamızı sağlayan komutlar topluluğu da diyebiliriz.

Bu kavramı sadece bilgisayar nesnesi ile tanımlamak da doğru değildir. Bilgisayarın yanı sıra akıllı telefonlar, tabletler, navigasyon cihazı ve daha birçok cihaz da yazılımlar sayesinde çalışabilmektedir. Buradan yola çıkarak en doğru tanım; elektronik tabanlı cihazların ruhu olarak tanımlanabilir. Türk Dil Kurumuna göre bu kavram "Bir bilgisayarda donanıma hayat veren ve bilgi işlemde kullanılan programlar, yordamlar, programlama dilleri ve belgelemelerin tümü." olarak adlandırılır.

Elektronik cihazlara verilen bir görevin yerine getirilmesini sağlayan komutlardır. Bu kavram sayesinde elektronik aletleri oluşturan dijital parçalar birbiriyle iletişim sağlar. Belirlenmiş bir işin yapılmasını sağlayan komutların bütünüdür. Bu sayede günlük yaşam oldukça kolaylaşmıştır. Bu kavram sayesinde bilgisayar, akıllı telefon, tablet vb. kullanabilir ve bu cihazlar üzerinden çoğu işimizi halledebiliriz. Bireylere zaman tasarrufu, iletişimde kolaylık ve iş bitiricilik sağlamaktadır. Günlük yaşamlarımızı kolaylaştırmasının yanında uzay sanayi, eğitim, otomotiv, eğlence başta olmak üzere çoğu sektörde kullanılır.

Mobil, masaüstü ve web yazılımı olmak üzere çeşitleri bulunur. Günümüzde ise yaşanan teknolojik gelişmeler ve bireylerin ihtiyaçlarına çabuk verme standartları göz önüne alınarak en çok mobil yazılım ve web yazılım kullanılmaktadır. Bu kavramı tanıdıktan sonra yazılım mühendisi kimdir onu öğrenelim.

Yazılım Mühendisi Kimdir?

Yazılım mühendisi, uzay teknolojisi, telekomünikasyon, otomotiv vb. sektörler başta olmak üzere her alanda kullanılan bilgisayar sistemlerine yazılım tasarımı hazırlayan kişidir. Aynı zamanda yazılımın sisteme entegre işlemini gerçekleştiren ve uygulamasını yapan kişi olarak tanımlanabilir. Yazılım mühendisi, kullanıcı ihtiyaçlarını analiz etme, daha sonra ihtiyaçları karşılayacak yazılımların uygulamasını tasarlama, uygulama ve test etme sürecinden sorumlu olan kişidir.

Yazılım mühendisi, yazılımın geliştirilmesi, çalışılması ve test aşamasında sistemli ve düzenli bir yaklaşım sergileyen kişidir. Yazılım mühendisi, mühendislik işlerini yazılıma uygulayan kişidir. Yazılım odaklı yetiştirilmiş kişi olarak da tanımlayabiliriz. Yazılım mühendisi, donanım bilgisinden ziyade yazılımsal bilgiye sahip olan kişidir. En önemli görevi ise geliştirilecek olan yazılımın hakkında bireylerin gereksinimlerini analiz etmek vardır. Aynı zamanda analiz etme işlemi yaptıktan sonra çözüm bulma rolünü de üstlenirler.

Yazılımın geliştirilmesi aşamasında birçok rol ve sorumluluk üstlenen kişidir. Bir yazılımın geliştirilmesi aşamasında zaman, kullanılabilirlik ve maliyet konusunda plan yapma sorumluluğu vardır. Yazılım mühendisi, bu alanda gelişen süreçleri takip eder ve uygular. Yazılımın gelişim aşamasında daha etkin ve verimli çalışabilmek için bireylerle iletişim halinde olurlar. Son olarak yazılım mühendisi, geliştireceği yazılımın tasarlanması, planlanması, programlanması ve test süreçlerinde etkin rol oynayan kişi olarak tanımlanır.

Yazılım Mühendisi Hangi İşleri Yapar?

Bir yazılım mühendisinin işleri geniş bir yelpaze sektörünü temsil eder. Telekomünikasyon, yapay zeka, otomotiv, bankacılık, oyun, uzay teknolojisi, hastane vb. sektörler yazılım mühendisinin işleri olarak görülebilir. Derine indikçe bu sektörlerde yazılım mühendisinin işleri açığa çıkmaktadır. Bilgisayar sektörünün kullanıldığı ve geliştirildiği her alanda yazılım mühendisinin işleri olabilir. Spesifik olarak belirtildiğinde bir yazılım mühendisinin işleri; test, iş analistliği, proje yöneticiliği, programcılık, veri tabanı uzmanlığı vb. olarak sayılabil

Yazılım mühendisinin işleri arasında hazırlayacağı yazılımla ilgili kullanıcılarla ilişki kurmak yer alır. Ayrıca kullanıcılardan aldığı bilgiler ışığında analiz ve tasarım yapmaları yazılım mühendisinin işleri arasında yer alır. Yazılım mühendisinin işleri arasında program yazmak ve test etmek de yer alır. Eğer yazdıkları programlarda herhangi bir eksiklik varsa düzeltme işlerini de hallederler. Yazılan yazılımı sorunsuz bir halde çalışmasını sağlamak yazılım mühendisinin işleri arasında oldukça büyük bir öneme sahiptir.

Yazılım mühendisinin işleri arasında yazdıkları yazılımların yaşatılması için gerekli denetimleri yapmak da yer alır. Kullandığımız elektronik cihazlardaki düzen verilen komutlar sayesinde oluşur. Verilen komutların işlevselliğini sağlamak da yazılım mühendisinin işleri arasındadır. Kompleks yazılımları geliştirmek ve elektronik cihazlara girilmesi işlemi de yazılım mühendisinin işleri arasındadır. Yazılım mühendisliği alanında bilgi sahibi olduktan sonra bu mesleğin bilgisayar mühendisliği ile karıştırılmaması için gerekli bilgileri öğrenelim.

Bilgisayar Mühendisliği İle Arasındaki Farklar Nelerdir?

Bu iki mühendislik dalı arasında çok fazla ortak yan olmasına rağmen aralarında farklılıklar da bulunmaktadır. Bilgisayar mühendisliği, donanımın kendisini kontrol eden yazılımların tasarımını ve geliştirilmesini sağlar. Ancak yazılım mühendisliği, ağırlıklı olarak uygulama yazılımlarının tasarımı, geliştirilmesi, yaşatılması vb. ile ilgilenir. Genel olarak bilgisayar, donanım ve yazılım niteliklerinden oluşur. Kendi içerisinde bulut sistemi, ağ teknolojileri vb. olarak ayrımlar yaşar. Bilgisayar mühendisi olarak adlandırılan meslek grubu ise eğitim hayatı boyunca bu belirtilen iki niteliğin dersini alır.

Günümüzde kullanıcı ihtiyaçları ve gelişen teknoloji sayesinde yazılımlar küçük çaplı projelerden ziyade büyük çaplı projelere dönüşmüştür. Bu yüzden bir disiplin adı altında yazılımlar geliştirilmesi ihtiyacı doğmuştur. Kompleks projelerin geliştirilmesi, sisteme entegre edilmesi, devamlılık sağlama vb. gereksinimler ortaya çıkınca bunları tek bir disiplin altında birleştirmek gerekmiştir. Bu sayede de yazının başlığı olan yazılım mühendisliği ortaya çıkmıştır. Bu yüzden bu disiplinde lisans eğitim boyunca yazılım geliştirme derslerine yoğunlaşılır.

Bu iki disiplin arasındaki farkları anlamak için üniversitelerden alınan derslere göz atmak gerekir. Bir üniversitenin bilgisayar mühendisliği ve yazılım mühendisliği bölümlerinin derslerini açıp incelemek konuyu aydınlatır. Bu iki farklı disiplinde ortak ders sayısı olmasına rağmen büyük farklılıklar da bulunmaktadır. Bilgisayar mühendisliği dersleri, elektrik—elektronik, mikroişlemciler gibi donanımsal dersleri içermektedir. Diğer mühendislik ise yazılımsal ağırlıklı dersler vermektedir. Bilgisayar mühendisliği, bilgisayarın yapısıyla daha fazla ilgilenirken yazılım mühendisliği yazılıma odaklanır.

İlgi alanınıza göre yazılımcı olmak ve bilgisayar donanımına hakim olmak isteyen bireylerin tercihi bilgisayar mühendisliği olmalıdır. Bilgisayar donanımı beni alakadar etmez ben sadece yazılımsal konulara yöneleceğim diyenlerin tercihi ise yazılım mühendisliği olmalıdır. Kısacası bilgisayar mühendisliği yazımla ilgili bazı konuları içine almakla birlikte ağırlıklı olarak donanımla ilgili konuları içinde barındırır. Bilgisayar mühendisliği ile aralarındaki fark genel olarak böyle açıklanabilir.

Yazılım Mühendisi Olmak İsteyen Kişilerin Özellikleri Neler Olmalıdır?

  • Tasarım yeteneğine sahip olmalı

  • Fen ve matematik alanında yeteneği olmalı

  • Dikkatli, sabırlı ve ekip çalışmasına yatkın olmalı

  • Yeni fikirlere açık olmalı

  • Soyut şeylerden zevk alan biri olmalı

  • Analitik düşünme yapısına sahip olmalı

  • Kendini sürekli geliştiren biri olmalı.

Yazılım Mühendisliği, Belirli bir hedefe ve sisteme dayanarak belirli ilkeler ve yöntemler kullanılarak bilgisayar yazılımlarının tasarlanması, geliştirilmesi ve test edilmesini ele alan bir mühendislik dalıdır, Bilgisayarlar, akıllı cihazlar, televizyonlar, otomobiller vb yazılım dilinin bir sonucu olarak ortaya çıkan ürünler, Yazılım Mühendisi, Kullanıcı ihtiyaçlarını analiz eden ve bu ihtiyaçları karşılayacak yazılımları tasarlayan, uygulayan ve test eden kişi, Uzay teknolojisi, telekomünikasyon, otomotiv vb sektörler başta olmak üzere her alanda kullanılan bilgisayar sistemlerine yazılım tasarımı hazırlayan kişiler, Yazılım, Bilgisayara belirli görevi yapması için talimat veren program, Uygulamalar, komut dosyaları vb, Elektronik Cihazlarda Yazılım, Elektronik cihazlara verilen bir görevin yerine getirilmesini sağlayan komutlar, Bilgisayar, akıllı telefon, tablet vb kullanabilir ve bu cihazlar üzerinden çoğu işimizi halledebiliriz, Yazılım Çeşitleri, Mobil, masaüstü ve web yazılımları, Mobil uygulamalar, adım sayarlar, navigasyon aletleri vb, Yazılım Mühendisliği Disiplinleri, Kullanıcı ihtiyaçlarını belirleme, yazılım dilinin seçimi, yazılımı oluşturacak ekibin seçimi ve son kullanıcı testlerinin yapılması, Proje yönetimi, yazılım testi, kullanıcı deneyimi tasarımı vb, Yazılım Mühendisliği İhtiyacı, İnternet kullanımının her gün artması ve bireylerin yaşamlarının dijitalleşmesi yazılım mühendisliği ihtiyacını arttırmıştır, E-ticaret platformları, sosyal medya uygulamaları, bankacılık hizmetleri vb, Yazılım Mühendisliği ve Sektörler, Yazılım mühendisliği, çok farklı sektörlerde ve alanlarda kullanılır, Uzay sanayi, eğitim, otomotiv, eğlence vb, Yazılımın Kullanım Amacı, Belirlenmiş bir işi yapılmasını sağlamak ve günlük yaşamı kolaylaştırmak, İletişim, iş bitirme, zaman tasarrufu sağlama vb, Yazılım Mühendisliği'nin Tarihi, Yazılım mühendisliği kavramı ilk kez 1968 yılında NATO toplantısında gündeme getirilmiştir, Yazılım mühendisliği disiplininin oluşturulması ve gelişmesi
yazılım mühendisliği yazılım mühendisi yazılım yazılım mühendisinin işleri bilgisayar mühendisliği python python eğitimi
Kalın, koyu renk sakallı bir adam beyaz bir duvara yaslanmış duruyor. Otuzlu yaşlarında görünüyor ve yüzünde ciddi bir ifade var. Sakalları dolgun ve gür, yüzünün ve boynunun büyük bir kısmını kaplıyor. Üzerinde açık gri desenli siyah bir tişört ve mavi bir kot pantolon var. Adamın kısa, koyu renk saçları var ve gözleri koyu kahverengi. Sert bir ifadeyle dosdoğru karşıya bakıyor. Arka plan beyaz bir duvar ve ışık görüntünün sol tarafından geliyor.
Sezer Açiler
Blog Yazarı

Sezer AÇİLER, 19 Haziran 1995 tarihinde Sakarya’da dünyaya geldi. 2018 yılında Sakarya Üniversitesi Sosyoloji bölümünü bitirdi. Gayrimenkul danışmanı, stajyer sosyolog ve Felsefe Grubu öğretmeni olarak çalıştı. Sertifika programlarına katıldı. 2019 yılında İstanbul İşletme Enstitüsünde blog yazarı olarak çalışmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görüntü, düz beyaz bir arka plana sahip bir bilgisayar ekranını ve üzerinde görüntülenen metni göstermektedir. Metin siyah renkte görünmekte ve çeşitli boyut ve yazı tiplerinden oluşmaktadır. Metin düzgün, düzenli bir şekilde düzenlenmiş ve ekran boyunca organize bir desen oluşturuyor. Metin oldukça net ve keskin görünüyor ve kolayca okunabiliyor. Metin ve beyaz arka plan arasındaki kontrast temiz ve görsel olarak çekici bir görünüm yaratıyor. Metnin genel tasarımı estetik açıdan hoş ve bilgisayar ekranının profesyonel ve modern görünmesini sağlıyor.
5
(3)

Bootstrap Eğitimi

40 Konu10 Saat
Bu, bilgisayar ekranının önünde gülümseyen bir kadının görüntüsüdür. Muhtemelen C# programlama ile ilgili bir çevrimiçi kursa katılıyor gibi görünüyor. Siyah arka plan üzerindeki beyaz yazılar muhtemelen kurs materyalinin bir parçasıdır ve ekrandaki bulanık metin görüntüsü de kursla ilgili olabilir. Kadının yüzü yakın plandadır, bu da materyale çok dikkat ettiğini göstermektedir. Ayrıca, burnunun yakın çekimi de materyali dikkatle incelediğini göstermektedir. Görüntüden, kadının çevrimiçi bir C# eğitim kursuna katıldığı anlaşılmaktadır.
5
(51)

C# Eğitimi

10 Konu5 Saat
Açık sarı saçlı güzel bir kadın kameraya gülümsüyor. Gözleri mutlulukla parıldıyor ve dudakları davetkâr bir şekilde kıvrılmış. Beyaz yakalı mavi bir üst ve beyaz bir etek giyiyor. Cildi parlıyor ve yanakları hafifçe kızarmış. Elleri önünde kenetlenmiş ve bir çift beyaz küpe takıyor. Bakışları doğrudan ve dostça. Neşe, çekicilik ve güven yayıyor.Özlem Anı
9130