Yazılım Nedir? Bilgisayar Yazılımı Nedir?
Konu | Açıklama | Örnek |
---|---|---|
Yazılım | Elektronik aletlerin birbiriyle olan iletişimlerini ve haberleşmesini sağlayan komutlar sistemidir. | Akıllı telefonlar, bilgisayarlar gibi aletlerde bulunan işletim sistemleri |
Yazılım Çeşitleri | Yazılım, uygulama ve sistem yazılımları olarak ikiye ayrılır. | Uygulama yazılımları (Microsoft Office, Adobe Photoshop) ve sistem yazılımları (Windows, Linux) |
Uygulama Yazılımları | Bireysel veya kullanıcı odaklıdır. Oluşan taleplere ve ihtiyaçlara göre yapılır. | Eğlence (oyunlar), ticari (Microsoft Excel), genel amaçlı (web tarayıcıları), sunum yazılımları |
Sistem Yazılımları | Bilgisayarın kendisini işletmeye izin verir ve bilgisayar donanımının ve sistemin ilerlemesini, aksamamasını sağlar. | İşletim sistemleri (Linux, Windows, MacOS), hizmet yazılımları (antivirüs programları) |
Bilgisayar Yazılımı | Bilgisayar yazılımı; masaüstü ve laptop gibi elektronik aletlerde herhangi bir işlemi yapmaya olanak sağlar. | Sistem ve uygulama programları |
Bilgisayar Yazılımı Çeşitleri | Bilgisayar yazılımı; sistem yazılımı ve uygulama yazılımı olarak iki ana başlıkta incelenebilir. | Sistem yazılımı (BIOS, İşletim Sistemi), Uygulama yazılımı (Microsoft Word, Google Chrome) |
BIOS | Bilgisayarın ilk açıldığında çalışır hale gelmesini sağlar. | Bilgisayarın ilk açılışında yapılan BIOS ayarları |
İşletim Sistemi | Bilgisayarda bulunan ufak yazılımların eş zamanlı olarak düzgün çalışmasını sağlar. | Windows, MacOS, Linux |
Sürücüler | Donanım bileşenlerinin işletim sistemi ile iletişim kurmalarını sağlar. | Grafik kartı sürücüsü, ses kartı sürücüsü |
Uygulama Yazılımları | Bilgisayar üzerinde belirli görevleri yerine getirmemizi sağlar. | Word işlemciler (Microsoft Word), e-posta istemcileri (Outlook), web tarayıcılar (Google Chrome, Firefox) |
Dijital dünya ile haşır neşir olan birçok kişi yazılım kelimesini duymuştur. Yazılım, kodlama ve programlama gibi kelimeler elektronikleşen dünyanın vazgeçilmez kavramları olmuştur. Gündelik yaşantı da karşımıza çok çıkmasa da internet alemine geçiş yaptığımızda karşılaşmamak elde değil.
En basitinden bile baktığımızda elimizde kullandığımız akıllı telefonlarda bile birer yazılım vardır. Hatta bu yazıyı okuduğunuz elektronik aygıtta da bir yazılım mevcuttur. Yazılım artık elektronik eşyaların olmazsa olmazıdır. Aslında sadece bu eşyalarda değil farklı alan ve nesnelerde de yazılım diline rastlamak mümkün. En ufak bir olgu için bile yazılıma ihtiyaç duyulur.
Geliştirmek istediğimiz bir sistem için bu yola başvururuz. Dünya’ya girişimcilik markası olarak ün yapmış olan Marc Andreessen, konu ile ilgili ilginç bir söze yer vermekte, ‘’Yazılım dünyayı yiyor.’’ Herkese göre Marc Andreessen biraz mübalağa etmiş olabilir. Ancak gerçeklik payı olduğunu bizlerde yazının ilk başında belirtmiştik.
Bulunduğun sektör fark etmeksizin kodlamaya ihtiyacın var. İster bir küçük işletmeye sahip olun, ister büyük bir şirketiniz olsun kodlama her alanda gerekli. İlla bir şirket sahibi olmanıza da gerek yok. Ufak bir uygulama için kodlama sistemi kullanılır. İsterseniz gelin şimdi kısaca yazılım nedir? Bu konuyu ele alalım.
Yazılım Nedir? Kısaca
Yazılım; elektronik aletlerin birbiriyle olan iletişimlerini ve haberleşmesini sağlayarak, görevlerini sürdürmeye yarayan komutlar sistemidir. Bir başka deyişle elektronik olarak çalışan aygıtların, iş yapmasına olanak sağlayan sistemin tümüne denir. Elektronik ortamda problemleri çözmek için programlama ya da kodlama dili kullanılır.
Yazılım kendi içerisinde uygulama ve sistem yazılmaları olarak ikiye ayrılır. Uygulama yazılımları, bireysel veya kullanıcı odaklı olarak görülebilir. Oluşan taleplere ve ihtiyaçlara göre uygulama yazılımlar yapılır. Burada birey isteğini belirtir ve ona göre bir yazılım düzenlenir. Uygulama yazılımında sadece programlama dili kullanılmaz. Ekstra olarak farklı uygulamalara da ihtiyaç duyulabilir.
Programlamanın doğru işlemesi ve çalışması için belli bir işletim sistemine sahip olması gerekir. Uygulama yazılımları kendi içinde ayrılmaktadır. Bunlar; eğlence, ticari, genel amaca hizmet eden ve sunum yazılımları olarak kategori oluşturur. İstenilen hizmete göre, yer alan kategori içinde bireyler ya da firma sahipleri uygun olanı seçerler. Yazılım yapan hizmet ekibi istek doğrultusunda programlamayı yapar.
İkinci olarak da karşımıza sistem yazılımları çıkmakta. Adı üstünde tamamen sistem odaklı ve sisteme entegre şeklinde olan yazılım çeşidi olarak bilinmektedir. Bilgisayarın tamamen kendisini işletmeye izin verir. Sistem yazılımları özellikle, bilgisayar donanımın ve sistemin ilerlemesini, aksamamasını sağlar. Bilgisayara gerekli olan tüm fonksiyonların kullanımına yardımcı olur. Bu işlemleri yürütürken pencere, hizmet, işletim, aygıt sürücüleri ve sunucular gibi sistemlerin birleşmesini içerir.
Sistem yazılımları kendi içinde ikiye ayrılır: İşletim Sistemi Yazılımları ve Hizmet Yazılımları. İşletim sistemi, yapılan veya yapılacak olan bütün işlemlerin kontrollü şekilde yapılmasına olanak sağlar. Aynı zamanda işletim yazılımı, bilgisayarı ya da sistemi kullanana da yönetme imkanı verir. Her şey kullanıcının isteğine bırakılır. Hizmet yazılımlarında ise, daha çok destek işlemleri görev alır. Sistemde gerekli olan doneleri yerine getirir. Virüs temizleme, disk biçimlendirme ya da azaltma, klavye düzenleme, dosya transfer işlemi, dosya boyutlarının küçülmesi, dosya taşıma veya kopyalama işlemlerini hizmet yazılım sayesinde gerçekleşir.
Bilgisayar Yazılımı Nedir?
Bilgisayar yazılımı; masaüstü ve laptop gibi elektronik aletlerden, herhangi bir işlemi yapmaya olanak sağlayan kodlama sistemlerin bütünüdür. Sistem ve uygulama programları, bilgisayar yazılımı için iyi bir örnektir. Bilgisayar programlamasını biraz daha açarak anlatalım. Sistem yazılımında BIOS, işletim ve sürücüler yer almaktadır. BIOS, bilgisayarımızı ilk açtığımızda çalışır hale getirmesini sağlar.
Bizim daha önce bilgisayarı nasıl kayıt ettik ya da nasıl ayarladıysak o şekilde açılmasına yardımcı olur. İşletim tarafında, bilgisayarda yer alan tüm düzenin ve programların işlemesini yapar. Kabaca işletim sistemi, bilgisayar açılırken hafızada kodlamaların çalışması görevini üstlenir.
Ancak iş yerinde yer alan ya da yüksek performanslı bir sektörde kullanılan bilgisayar ile evde yer alan bilgisayar arasında fark vardır. Bu farkta programlama veya kodlamada işlemleri farklılaştırmaktadır. BIOS ve işletimden sonra piyasaya, sürücüler çıkar. Sürücüler, işletim sisteminin çalışmasını sağlar. Önceden sürücü kısmına CD’lerden yükleme yapılırdı. Şimdi aynı uygulama devam etmekte. Fakat çoğun kullanıcı internet üzerinden kolaylıkla yükleme yapmaktadır.
Uygulama tarafı da bilgisayar yazılımı için önemli bir nokta. Bilgisayarın içinde yer alan uygulamaların çalışması da bir uygulama sayesinde olur. Office programlarının çalışması, oyun oynayabilmek ya da farklı programlarda işlem yapabilmek yazılım ile mümkündür. Antivirüs programları, bilgisayar yazılımı için ayrı bir yer taşır. Gelen saldırılara karşı bilgisayarı korurken, virüsleri tespit eder ve hepsini siler. Antivirüs programını birey kendi istemedikçe kapalı durmaz. Sürekli bilgisayarı denetler.
İlgili eğitim: Microsoft Office Kursu
Veri tabanı, donelerin bilgisayar üzerinde düzenli şekilde durmasını sağlar. Karmaşıklığa izin vermez ve az yer kaplar. DBase, Access bunlara örnektir. Web tarayıcıları, bilgisayar yazılımı içinde yer alan başka bir programlamadır. Web tarayıcısı sayesinde internet bağlanabiliriz. İstatistik programları da bilgisayarda analiz ve grafik işlemlerini yapmamıza olanak sağlar. CAD programları da güçlü bir yazılım gerektirir. Dış dünyada yer alan birçok nesneyi teknik çizim sayesinde bilgisayar ortamına aktarır.
Program Yazılımı Nedir?
Program yazılımı tamamen bilgisayardan ayrı gerçekleşen bir olaydır. Burada sadece program üzerine kodlama yapılır. Ayrıca program yazılımı için, programlama dilleri de kullanılır. Kodlama esnasında bu dillerden biri kullanılır. Şimdiye kadar 130’dan fazla bilinen programlama dili mevcuttur. En çok kullanılanlar; Java, JavaScript, Cobol, PHP, Swift, C, C++, Pascal, Basic ve Python’dur. Açık kodlu yazılım dili ile Python bunlardan ayrılmaktadır. Program yazılımı, donanım ve kodlama yolundan geçer. Bu yazılım ihtiyaca göre değişiklik gösterebilir. İnsanların ya da şirketlerin ihtiyacına göre program yazılımı üretilebilir. Aslında çıkış amacı da tam olarak bu. Şahıslara, şirketlere veya kullanıcılara hizmet etmesidir.
B2b Yazılımı Nedir?
B2b, herkesin bildiği üzere firmadan firmaya e ticaret şeklinde bir modele sahip olan sistemdir. bu sistemde var olabilmek ya da başarılı olmak için firmalar b2b yazılımı geliştirdi. program yazılımı için b2b iyi bir örnek diyebiliriz. b2b yazılımı, e ticaret için adeta biçilmiş bir kaftan. muhasebe, ürün, stok durumu, sipariş takibi, müşteri desteği gibi birçok alanda entegre şekilde çalışmaktadır. B2b yazılımı kullanan şirketler daha avantajlı olduğu söylenmekte.
Yazılım Eğitimi ile Bir Sıfır Önde Ol
Enstitü üzerinden yayınlanan yazılım eğitimleri ile öğrenme sürecini daha çabuk atlatabilirsiniz. Aldığınız online eğitimler sayesinde rakiplerinize fark atabilir ve aynı zamanda farkınızı gösterebilirsiniz. Öncelikle bu işte yeni iseniz, temel programlama giriş kursu tam size göre. Kurs sayesinde yazılım ve kodlama alanında yeteri kadar eğitim alabilirsiniz. Bu kursun yanında ek olarak HTML5 ve CSS3 kursu alarak yazılım konusunda iyi bir başlangıç yapabilirsiniz. Eğer yazılım ya da kodlama konusunda ileri seviyedeyseniz sizin içinde bir eğitim var. C# eğitimi ile yazılım dilini bir üst seviyeye çıkarabilirsiniz.
İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.