SSL Sertifikası Nedir? Ne İşe Yarar?
SSL Sertifikası Tanımı | SSL Sertifikası İşlevi | SSL Sertifikası Özellikleri |
---|---|---|
Server ve alıcı arasında şifreli bir iletişim kurar. | Şifre, adres, e-posta, kimlik ve kredi kartı bilgilerini şifreler. | Sertifika sahibi kurumun unvanı, seri numarası, son kullanma tarihi ve açık anahtarı bulunur. |
Web sitelerinin kimliğini doğrular. | Kimlik doğrulaması yapar. | SSL bağlantısı gizlidir. |
Bilgilerin güvenliğini sağlar. | Bilgileri 128/258 bit şifreleme ile korur. | Gizlilik ve bütünlük sağlar. |
Sunucu ve istemci arasında bir güvenlik katmanı oluşturur. | Sunucu ve alıcının kimliklerini doğrular. | Mesaj akışının bütünlüğünü kontrol eder. |
İnternet erişim protokollerinde kullanılır. | Web sitelerine güvenilirlik kazandırır. | Google sıralama kriterlerine olumlu etki eder. |
E-ticaret sitelerinin güvenliğini temin eder. | PCI DDS gerekliliklerini yerine getirir. | Kimlik avı saldırılarına karşı koruma sağlar. |
Dijital teknoloji ile veri koruması yapar. | Veri gizliliği ve bütünlüğü sağlar. | İletilen dokümanların tarih ve zamanını doğrular. |
Secure Sockets Layer'in kısaltmasıdır. | Bilgi sızıntılarını önler. | SEO çalışmalarına önemli katkı sağlar. |
1994 yılında Netscape tarafından geliştirildi. | İki sunucu arasında güvenli bir mail iletişimi sağlar. | SMTP, POP3 ve IMAP gibi protokollerde kullanılır. |
Web sitelerinin kimlik doğrulamasını yapar. | Verinin doğru yerlerden gelip gitmesini sağlar. | Veriyi gönderenin ve alanın doğru yerler olduğunu kanıtlar. |
Web site adreslerinin başında bulunan "https://", SSL sertifikasına işaret etmektedir. "Secure" kelimesinin kısaltması olan "s" harfi, güvenlik anlamına gelir. E-ticaret siteleri ile birlikte forum, blog, haber, vakıf ya da dernek gibi sayısız internet sayfası için oldukça önemlidir. HTTPS kullanan internet adresleri, gelen ziyaretçilerin verilerinin üçüncü kişiler tarafından görünmesini engeller. Aynı zamanda, Google tarafından güvenilir olarak işaretlenerek arama sonuçlarında listenin üst sıralarında yer alır.
Çift taraflı güvenlik ve gizlilik sağlayan protokol, ziyaretçi bilgilerinin kötü amaçlı kullanımının önüne geçer. Sunucu ile web tarayıcısı arasındaki veri transferinin şifreli bir şekilde gerçekleşmesini sağlar. Anahtarlı ya da asimetrik şifreleme yöntemleri ile çalışan SSL, güvenli bir hizmet sunar. Dünyadaki bütün web sitelerinde kullanılan protokol, standart bir algoritmadan oluşur. Şifreli iletişim sağlayan bu dijital teknoloji, site ile etkileşime giren kullanıcılara önemli ölçüde güven verir. Faydalı bir deneyim yaşamanızı sağlayan bu sertifika, güvenilir bir sağlayıcıdır. SSL ile internet sitenizi Google aramalarında yükseltmek ister misiniz? E-ticaret sitenize SSL sertifikası almanız gerektiğini düşünüyor musunuz? Bu yazımda sizler ile SSL sertifikasının detaylarını, nasıl çalıştığını, özelliklerini ve çeşitlerini paylaşacağım.
SSL Sertifikası Nedir?
Açılımı "Secure Sockets Layer" olan SSL'in Türkçe karşılığı "Güvenli Giriş Katmanı" olarak isimlendirilir. İnternet sitelerinin kök dizinine eklenen sertifika, dijital bir güvenlik teknolojisidir. Server ile alıcı arasında şifreli bir iletişim kurar. Network üzerindeki bilginin aktarımı sırasında, bütünlük ve gizlilik sağlar. 1994 yılında Netscape tarafından geliştirilen SSL sertifikası, web sitelerinin kimliğini doğrular. E-ticaret sitelerine kaydedilen şifreleri, kimlik ve kredi kartı ile kişisel bilgileri koruma altına alır.
SSL sertifikasının en önemli amacı, verilerin güvenliğini sağlamaktır. Sunucu tarafında bir anahtar, istemci tarafında ise sertifika ile SSL fonksiyonu sağlıklı bir şekilde çalışır. İnternet sayfasında doldurulan bir form ya da pos bilgileri, sunucuya 126/258 bit şifrelenerek ulaşır. Peki, SSL sertifikası ne işe yarar? Site sahiplerine yararları nelerdir?
SSL Sertifikası Ne İşe Yarar?
SSL sertifikası, server ve alıcı bağlamında pek çok fayda sunar. Tüm internet erişim protokollerinde kullanılır. CloudFlare ve Let's Encrypt gibi sağlayıcılardan alınan bu sertifikanın kurulumunun uzmanlar ile gerçekleştirilmesi gerekir. Chrome, Safari, Microsoft Explorer, Opera, Mozilla Firefox gibi tarayıcılar tarafından kullanılır. SSL sertifikasının işlevleri şöyledir;
En önemli fonksiyonu; şifre, adres, e-posta, kimlik ve kredi kartı bilgilerini şifreler. 128, 192, 256 bit şifreleme standartları sunan Advance Encryption Standard sayesinde işlemler daha hızlı gerçekleşir.
Sertifika, kimlik doğrulaması yapar. Sağlayıcı firmaya ait bilgilerin doğruluğu kontrol edilir. Sitede bulunan kilit simgesine tıkladıktan sonra sertifika bilgilerine ulaşılır.
E-ticaret gibi online ödeme gerektiren internet siteleri, PCI DDS (Payment Card Data Security Standard) gerekliliklerini yerine getirir.
Blog, alışveriş ya da eğitim amaçlı siteler, sertifika ile güvence altına alınır. Bu protokol, kimlik avı saldırılarına karşı bir önlem niteliğindedir.
SSL sertifikası, Google'ın sıralama kriterleri arasında önemli bir yere sahiptir. Kullanıcılara, sitenin güvenli olup olmadığıyla ilgili bilgi verir. Güvenli siteler, arama motorlarında üst sıralarda yer alır.
SSL Sertifikasının Genel Özellikleri Nelerdir?
Standart bir algoritmadan oluşan SSL sertifikası, güvenli ve bütüncül bir veri iletişimi sağlar. Şifreli veri aktarımı yapan bu sertifika, bilgileri üçüncü kişilere karşı korur. SEO çalışmalarına önem katan SSL, içeriklerinizin kalitesini artırır. Sızıntıların önüne geçen bu uygulama, farklı fonksiyonlar sunar. SSL sertifikasının özellikleri ise şöyledir;
Sertifika sahibi kurumun unvanı, seri numarası, son kullanma tarihi ve açık anahtarı ile sertifikayı veren kurumun ESHS (Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcısı) elektronik imzası bulunur.
SSL bağlantısı gizlidir. Gelen verinin kodlanması ve şifrenin çözülmesi sırasında güvenliğini sürdürür.
Doküman arşivi kolay bir şekilde oluşturulur. İletilen dokümanların tarih ve zamanını doğrular.
Server ve alıcının kimlikleri doğrulanabilir.
Bağlantı güvenilirdir. Veriyi gönderenin ve alanın doğru yerler olduğunu kanıtlar.
Mesaj akışı bütünlüğünün kontrolünü de ele geçirir.
SSL Sertifikasının Türleri
SSL sertifikası, web sitelerinden tarayıcılara kadar bütün internet erişim protokollerinde kullanılır. SMTP, POP3 ve IMAP gibi standart iletişim kurulan protokol çeşitleri, SSL ile şifrelenir. İki sunucu arasında güvenli bir mail iletişimi sağlar. Protokol çeşitleri, ihtiyaçlar doğrultusunda kullanım amacına göre tercih edilir. SSL sertifikaları; doğrulama yöntemlerine, kullanım alanlarına ve markalarına göre sınıflara ayrılır. Doğrulama yöntemlerine göre SSL sertifikaları;
DV (Domain Validation); Alan Adı Doğrulama yöntemi, etki alanını kullanmanıza işaret eder. Domain adınızı doğrulayan bu yöntem, WHOIS bilgilerine ve e-posta adresine ulaşır.
OV (Organizational Validation); Kurumsal Doğrulama yöntemi, kuruluşunuzun isim, fiziksel adres ve telefon numarası bilgilerini Kuruluş Sertifika Yetkilisi tarafından onaylar. Tüzel kişilik ile iletişim kurulan bu yöntem, kullanıcıya güven sağlar.
EV (Extended Validation); Genişletilmiş Doğrulama yöntemi, firmanın fiziksel, hukuki ve ticari varlığını kapsamlı bir şekilde doğrular. Güvenlik düzeyi en yüksek sertifika çeşididir.
Kullanım alanlarına göre;
Standard SSL Sertifikası; Subdomaini bulunmayan ve sadece bir adet alan adı için imzalanır.
Multi Domain SSL Sertifikası; Birden fazla domainin tek sertifika ile onaylanmasına imkan tanır. Bu sertifika çeşidinde; bir ana domain ve iki domain seçeneği bulunur. Domain sayısı yaklaşık 100'e kadar yükselir.
Wildcard SSL Sertifikası; Bu sertifikada subdomain sınırı bulunmamaktadır. Sertifikanın kullanıldığı domain ve subdomainler imzalanır. Kurulumu "domain.com" olarak yapılır.
Markalarına göre;
Rapid SSL; Özel anahtarı ile tüm işletim sistemlerine uyum sağlar. Ara sağlayıcılar olmaksızın kurulan tek kök sertifikasıdır.
Thawte SSL; Site güvenliği gerektiren e-ticaret ve web tabanlı e-posta gibi uygulamalar için hızlı ve ekonomik bir çözümdür.
Quick SSL; Orta ölçekli uygulamalarda tercih edilen bu sertifika modeli, yüksek güvenlik gerektirmemektedir.
SSL Sertifikası Nasıl Çalışır?
SSL, Public ve Private Key olarak adlandırılan anahtarların kullanıldığı kodlama yöntemidir. Dijital ortamda kodlanmış olan yazılımlar ile meydana gelir. Private Key sizde kalırken Public Key ise, bağlantı kurmak istediğiniz kullanıcılara gönderilir. Böylece, çift yönlü bir koruma sağlanır. Sizinle iletişime geçmek isteyen kişi, size Public Key ile güvenli bir mesaj gönderir. Private Key ile 40 veya 128 bit olan şifreleme yöntemi çözülür. Değerler, SSL sertifikasının çeşidine göre değişim gösterir.
Anahtarlardan birinin kilitlediği veri diğeri ile açılır. Kolay ve hızlı bir şekilde aktif olan bu protokol sayesinde web siteleriniz güvenli bir konuma getirilir. Ziyaretçilerin gizliliğini sağlayan bu sertifika, sitenize değer katar. Böylece, site trafiği sürekli hâle gelir.
1990 yılında Bakırköy'de doğdu. Lisede Bilgisayar bölümünü bitirdikten sonra sınava 1 ay kala bölüm değişikliği yaptı, üniversitede radyo ve tv programcılığı okudu. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi'ne devam ederken iş hayatına girmeye başladı. Uluslararası Çevre Kısa Film Festivali'nde koordinatör olarak yer aldı. Yazarak üretmenin heyecanını yaşıyor.