Domain Nedir? Ne İşe Yarar?
Konsept | Detay | Örnek |
---|---|---|
Domain | Web sitenizin adı ve internetteki adresidir. | iienstitu.com |
IP Adresi | Bir bilgisayarın internet üzerindeki benzersiz tanımlayıcısıdır. | 77.159.76.1 |
Üst Düzey Domain | Domain adının parçası, genellikle sitenin çeşidi ve konumu hakkında bilgi sunar. | com, .net, .org, .tr |
İkinci Düzey Domain | Bir domain adının en belirgin ve hatırlanabilir parçasıdır. | iienstitü |
Hosting | Web sitenizin dosyalarının saklandığı yerdir. | Web siteniz bir evse, hosting bu evin lokasyonudur. |
Sunucu | Web siteniz ve veritabanlarınızın saklandığı gerçek donanım bilgisayardır. | Barındırma şirketi tarafından sunulan bir hizmet |
URL | Bir web sayfasının tam adı veya adresi | https://www.iienstitu.com/domain-nedir |
Telefon Numarası-Analogisi | Telefon rehberinizdeki kişi adları domain, onların telefon numaraları ise IP adreslerine benzetilebilir. | “Annem” adı domain; annenizin telefon numarası IP adresi kabul edilir. |
Alan Adının Önemi | Web'deki kişisel markanızı veya işletmenizi temsil eder ve ziyaretçilerin sizinle nasıl bağlantı kuracağını belirler. | Özgün, hatırlanabilir bir alan adı, markanızın internete yansımasıdır. |
Domain ve Hosting Farkı | Domain web sitenizin adresini, hosting ise web sitenizin fiziksel olarak durduğu yeri temsil eder. | Bir evin adresi(domain) ve evin kendisini(hosting) |
Hiç kendinize Domain (Alan adı) nedir, diye sordunuz mu? Ekranınızın üst kısmına bir göz atın. İnternet tarayıcısı pencerenizin Üst kısmında URL çubuğundaki "https://" ile başlayan bölümü görüyor musunuz? İşte, "https://"den sonra gelen bölüm Domain‘dir Şu an yazımızı okuduğunuza göre bizim domain’imizi görüyor olmalısınız: iienstitu.com. Bu domainin arkasında neler olduğuna bir göz atalım.
Her web sitesi IP adresi adı verilen benzersiz bir numara dizisiyle tanımlanır. Bu sayısal küme, bilgisayarınızın web sitesi verilerinin barındığı sunucuya bağlanmak için kullandığı kümedir. Sayılar bir bilgisayar için her şeydir, ancak insanlar için sayılar yerine hatırlayabilecekleri kelimeleri kullanmak daha kolaydır. Bir web sitesini tanımlamak için kullanılan kelimeler domain (alan adı) veya URL olarak bilinir ve IP adresi gibi her web sitesine özgüdür yani benzersizdir.
Tüm bu anlattıklarımızı daha iyi anlayabilmeniz için örnekleyelim. Cep telefonunuzla annenizi aramak istiyorsunuz. Telefon rehberinizdeki “Annem” kaydını domain olarak, telefon numarasını da IP adresi gibi düşünün. Rehberinizdeki “Annem” kişisine tıkladığınızda cep telefonunuz, annenizin telefon numarasını çeviriyor. Domainlerde aynı şekilde çalışır. Tarayıcınıza “iienstitu.com” alan adını girersiniz ve tarayıcınız da bu alan adının numarası olan IP adresini kullanarak sunucuya bağlanır.
Domain Ne Demek?
Yeni başlayanlar tarafından sık sık sorulur: Alan adı nedir ve alan adları nasıl çalışır? Yeni başlayan biriyseniz, bir web sitesi yapmak için alan adına ihtiyacınız olduğunu duymuş olabilirsiniz. Ancak, yeni başlayan birçok kişi alan adını bir web sitesi veya web sitesi barındırma hizmeti ile karıştırmaktadır. Yeni başlıyorsanız, tüm bu farklı terimler çok teknik gelebilir. Eğer öyleyse, Enstitü bünyesinde bu konuya yönelik verilen online eğitimler kapsamındaki yazılım ve bilişim eğitimleri ilginizi çekebilir. Alan adı, kullanıcıların web sitenizi ziyaret etmek için tarayıcı URL çubuğuna yazdıkları web sitenizin adresidir. Basit bir ifadeyle, web siteniz bir evse alan adınız da ev adresinizdir.
Domain yani alan adı, işletmenizi veya web'deki kişisel markanızı temsil ettiğinden çok önemlidir. Bu nedenle Domain ne demek? sorusuna tam olarak bir cevap vermeye çalışalım. İnternet, küresel bir kablo ağı aracılığıyla birbirine bağlı dev bir bilgisayar ağıdır. Bu ağdaki her bilgisayar diğer bilgisayarlarla iletişim kurabilir. Bunları tanımlamak için her bilgisayara bir IP adresi atanır. IP adresi, internetteki belirli bir bilgisayarı tanımlayan bir sayı dizisidir. Tipik bir IP adresi şuna benzer: 77.159.76.1
Şimdi böyle bir IP adresini hatırlamak oldukça zordur. Düşünsenize, en sevdiğiniz web sitelerini ziyaret etmek için bu numaraları kullanmak zorunda kalsaydınız ne yapardınız? Alan adı yani domain bu sorunu çözmek için icat edildi. Bir web sitesini ziyaret etmek için uzun bir sayı dizisi girmenize gerek yok. Bunun yerine, tarayıcınızın adres çubuğuna hatırlanması kolay bir alan adı yazarak istediğiniz siteyi ziyaret edebilirsiniz. Örneğin, iienstitu.com. Domainler birden fazla düzeyde çalışır.
Domainler, hem üst düzey domain (Top Level Domain-TLD) hem de ikinci düzey domain (Second Level Domain-SLD) içerir ve iienstitu.com’da noktanın solunda adınız, işletmenizin adı, blogunuzun veya mağazanızın adı olabilecek ikinci düzey domain bulunur. Bu, sitenizin kimliğidir.
Bizim alan adımızı örnek verecek olursak ikinci düzey domain "iienstitü"dür. Noktanın sağında üst düzey domain bulunur. Bizim alan adımızı örnek verecek olursak üst düzey domain.com’dur. Bununla birlikte .net , .org vb. gibi çeşitli üst düzey domainler vardır. Ayrıca ülkeleri tanımlayan .tr , .uk , .de vb. üst düzey domainler mevcuttur.
İkinci düzey domain, üst düzey domainden çok daha heyecan vericidir. Muhtemelen bu yüzdendir ki bazen 'ana' alan adı olarak adlandırılır. Alan adı yani domain ile ilgili heyecan verici olan şey, ikinci düzey domain olarak istediğiniz herhangi bir adı seçebilmenizdir.
Domain İle Hosting Arasındaki Fark Nedir?
Bir web sitesi, HTML sayfaları, web sitesini oluşturan yazılım, resimler vb. birçok dosyalardan oluşur. Domain web sitenizin adresiyse, hosting yani sunucu da sitenizin yaşadığı evdir. Hosting, web sitenizin dosyalarının saklandığı gerçek bilgisayarlardır. Bu tür bilgisayarlara sunucu denir ve barındırma şirketleri tarafından bir hizmet olarak sunulur.
Domain; ziyaretçilerin bir adres çubuğuna yazdıklarını, web sitesini barındırmak için kullanılan sunucuya bağlamak için kullanışlı küçük bir kısayol oluşturmak için kullanılır. Tamamen dijital ve merkezi bir veri tabanında saklanırlar. Hosting biraz farklıdır, çünkü dünyanın herhangi bir yerinde bulunan ve internete bağlı fiziksel bir sunucu gerektirir. Temelde, web sitenizin tüm dosyalarını ve veritabanlarını depolayan bir bilgisayar sabit diski gibidir. Sunucu olarak adlandırılır, çünkü web sitenizi ziyaretçilerinize tam anlamıyla “sunar”.
Web sitenizi oluşturmak için hem domain’e hem de hostinge ihtiyacınız var. Bununla birlikte, bunların iki farklı hizmet olduğunu hatırlatalım. Yani bu hizmetleri iki farklı şirketten satın alabilirsiniz. Şimdi merak edebilirsiniz, bu hizmetleri iki ayrı şirketten satın alırsanız nasıl çalışır? Alan adı ayarlarınızı düzenlemeniz ve sunucunuzu barındıran şirketiniz tarafından sağlanan Ad Sunucusu (Name Server) bilgilerini girmeniz yeterlidir. Tabi ki hem alan adınızı hem de sunucunuzu aynı şirketten almanız, onları aynı hesap altında kolayca yönetmenizi sağlar. Ayrıca olası teknik sorunlarla karşılaşma olasılığınız da azalmış olur.
Web Siteniz İçin Alan Adı Nasıl Seçilir?
Şu anda 350 milyondan fazla kayıtlı alan adı var ve her gün binlerce yeni alan adı kaydediliyor. Bu sayı yeni kullanıcıların üzerinde, web siteleri için bir alan adı fikri bulma konusunda büyük baskı oluşturuyor. Çünkü en iyi alan adlarının zaten alınmış olduğunu düşünüyorlar. Kurmayı planladığınız web siteniz için iyi bir domain seçmenize yardımcı olacak bazı ipuçları:
Hem en popüler hem de hatırlanması ve tanıtımı kolay olduğundan .com uzantılı bir domain alın.
Alacağınız domain, kısa ve hatırlanması kolay olmalı.
Telaffuz edilebilir ve kolay hecelenebilir bir domain bulun.
Domain alırken sayı veya kısa çizgi kullanmayın.
Domain Alt Alan Adı Subdomain Nedir?
Bir subdomain (alt alan adı) temel olarak ana domain (ana alan adı) altındaki bir alt alan adıdır. Örneğin, blog.websiten.com, websiten.com'un bir alt alan adıdır. Bir alan adını kaydettirdikten sonra, kendiniz için alt alan adları oluşturma iznine sahip olursunuz. Subdomainler yani alt alan adları, web siteleri tarafından aynı alan adı altında alt siteler oluşturmak için yaygın olarak kullanılır. Örneğin, bir çevrimiçi mağaza için alışveriş.magazam.com veya blog.magazam.com olarak alt alan adları oluşturabilir.
Domain Kaydı İptal Edilebilir mi?
Domain satışı yapan firmaların satış politikaları arasında farklılıklar vardır. Bu nedenle her şeyden önce domain alırken satış sözleşmenizi dikkatli okumanızda fayda var. Bazı domain kayıt siteleri, alan adı kaydınızı istediğiniz zaman iptal etmenize olanak tanır. Kaydınızı iptal ederseniz, kayıt başkaları tarafından kullanılabilir hale gelir. Bazıları da alan adı kaydınızın iptal edilmesi için süresinin dolmasını bekler. Alan adınızın yenilenmesi maksadıyla Otomatik Yenileme özelliği açık değilse, alan adınızın kayıt süresinin bitiminde ödeme yapmamanız durumunda alan adı kaydınız sona erer. En önemlisi ise genellikle, alan adı kaydınızı iptal etmeniz durumunda herhangi bir geri ödeme alamazsınız. Bununla birlikte istisna da olsa bazı alan adı kayıt sitelerinin, kaydınızı iptal etmeden önce onlarla görüşmek suretiyle geri ödeme politikaları vardır.
Çalıştığı resmi kurumda halen Şube Müdürü olarak görev yapmakta olup liderlik, etkili iletişim ve ekip çalışması konularında yeterli tecrübeye sahiptir. Elektrik-Elektronik Mühendisliği mezunudur. Editör ve blog yazarı kimliğinin yanısıra amatör fotoğrafçı ve satranç hakemidir.