Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
Bilgisayar Mühendisliği Tanımı | Gerekli Nitelikler | Çalışma Alanları |
---|---|---|
Bilgisayarın donanım ve yazılımını oluşturan bölüm | Matematik ve fen bilimlerine yatkınlık | Bilgisayar ağları, donanım, yazılım, algoritmalar |
Bilgi teknolojileri üzerinde çalışan bir mühendislik disiplini | Analitik zekaya sahip olmak | İnternet ağları, işletim sistemleri, yazılımlar, programlar |
Bilgisayarları ve onların mimarisini tasarlayan kişiler | Sayı ve sembollerle akıl yürütme yeteneği | Teknoloji tasarım ve geliştirme |
Bilgisayar sistemlerinin fiziksel parçalarını geliştiren ve uygulayan mühendislik dalı | Teknolojiye ilgi ve kendini geliştirmeye açık olmak | Mevcut teknolojiyi geliştirme veya yenisini dizayn etme |
Bilim ve teknolojinin güncel konularını takip eden mühendislik dalı | İngilizce bilmek veya yabancı bir dil öğrenmeye ilgi duymak | Bilgisayar mimarisi, mikro işlemciler, yazılım mühendisliği |
Bilgisayarların ve onların sistemlerinin oluşturulmasında ve geliştirilmesinde rol alan mühendislik | Meraklı ve öğrenmeye açık olmak | Donanım ve yazılım mühendisliği |
Bilgi teknolojileri üzerinde çalışan mühendislik disiplini | Bir mühendislik problemini tanımlama, modeli kurma ve çözme yeteneği | Bilgisayar ağları, veri yapıları ve algoritmalar |
Yazılım mühendisliğini de kapsayan geniş bir disiplin | Dikkatli ve sabırlı olmak | İşletim sistemleri, bilgisayar ağları ve veri haberleşmesi |
Bilgisayar bilimlerini teorik ve pratik olarak ele alan mühendislik dalı | Çok geniş bir dünyadır ve hızla gelişip ilerlemektedir | Bilgisayar bilimi, yazılım mühendisliği, teknoloji tasarım ve geliştirme |
Bilgisayarlar, yazılımlar ve teknolojik cihazların tasarlanması ve geliştirilmesinden sorumlu mühendisler | Matematik sevmeli, matematik okumalısınız | Teknoloji tasarımı ve yenilikçi çözümler sunma |
Bilgisayarlar ve ardındaki kocaman dünya sizi büyülüyor mu? Programlamadan keyif alıyor musunuz ya da başlamak için hevesli misiniz? O halde Bilgisayar Mühendisliği için uygun adaysınız, bilgisayar bilimini öğrenmek için hazırsınız.
Bilgisayar teknolojisi tarafından yönlendirilen bir dünyada yaşıyoruz. Bugün artık neredeyse herşey için bir akıllı telefon uygulaması var.
Bilgisayarlar, her açıdan modern yaşamın bir parçası. Alışverişten, oyun oynamaya, iş dünyasından, iletişime, okuldan, sosyalleşmeye, akla gelebilecek her alanda bilgisayarlarla beraberiz. Tüm bu sistemler, bilgisayar bilimi tarafından oluşturuluyor.
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Nedir?
bilgisayar mühendisliği, bilgisayarın donanım ve yazılımını oluşturmak üzere bilgisayar bilimi ile elektrik mühendisliğini birleştiren bölümdür. bilgisayar ağları, donanım, yazılım, algoritmalar gibi bilişim teknolojileri üzerinde çalışmalar yürüten bir mühendislik disiplinidir. bu bölüm sadece sanal dünya ile ilgilenmez bilgisayar sistemlerinin fiziksel parçalarıyla da uğraşır.
Bilgisayar mühendisi, tüm bilgisayar donanım ve ekipmanlarının ve diğer teknolojik cihazların tasarlanması ve geliştirilmesinden sorumludur. Donanım ve yazılım mühendisi olarak bir bilgisayarın mimarisini ve fonksiyonunu tasarlayan kişidir.
Bilgisayarlar, internet ağları, yazılımlar, programlar, işletim sistemleri, donanımlar, algoritmalar gibi bilişim teknolojileri dünyasını hem teorik hem de pratik olarak ele alan bir meslektir, mevcut teknolojiyi geliştirir ya da sıfırdan yeni bir teknoloji dizayn ederler.
Bilgisayar mühendisliği oldukça popülerdir, günümüzün ve geleceğin mesleklerindendir .
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü İçin Gereken Nitelikler
Bir mühendiste bulunması gereken belli başlı özellikler bilgisayar mühendisinde de olmalıdır. Adaylar, matematik, fen ve temel mühendislik bilimlerine yatkın ve ilgili olmalıdır.
Bilgisayar ve matematik elele yürürler. Eğer matematiği yeterince sevmiyorsanız bilgisayar mühendisliği size uygun olmayabilir. Eğer bu bölümü istiyorsanız, matematik sevmeli, matematik okumalısınız.
Bu bölümü okumak ve başarılı olmak için genel olarak gereken nitelikler;
Bir mühendislik problemini tanımlama, modeli kurma ve çözme becerisine sahip olmak.
İyi bir mühendis olmak için analitik zekaya sahip olmak.
Meraklı ve öğrenmeye açık olmak.
Sayı ve sembollerle akıl yürütme becerisine sahip olmak.
Kendini geliştirmeye, günceli takip etmeye açık ve yatkın olmak
Teknolojiye ilgi duymak, bilgisayar dünyasına girmek için istekli/tutkulu olmak.
Dikkatli ve sabırlı olmak
Yazılım dilleri, teknolojik araçlar ve bu konudaki kaynakların büyük kısmı İngilizcedir. Dolayısıyla, yeterli düzeyde İngilizce bilmek veya yabancı dil öğrenmeye ilgi duymak ve/veya yetenek sahibi olmak gerekir.
Ayrıca bilgisayar bilimi çok fazla çalışmayı ve adanmışlığı gerektirir, çok geniş bir dünyadır ve hızla gelişip ilerlemektedir.
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Dersleri
Bilgisayar Mühendisliği bölüm programları genel olarak, temel mühendislik, sosyal bilimler ve bilgisayar bilimleri derslerinden oluşur.
Bilgisayar Mühendisliğinin temeli, teorik bilgiler ile başlayarak programlama, bilgisayar organizasyonu, sayısal tasarım, nümerik analiz, algoritmalar gibi derslerle verilir.
Daha sonra veritabanı uygulamaları, işletim sistemleri tasarımı, bilgisayar mimarisi, mikro işlemciler ve yazılım mühendisliği gibi konular işlenir.
son sınıfta öğrenciler, edindikleri tüm bilgi ve motivasyonu teknolojik gelişmelerle ve yaratıcılıklarıyla birleştirerek bir bitirme projesi hazırlarlar.
Üniversiteler arasında farklılıklar olsa da temel olarak dersler aşağıdaki gibi şekillenir;
Genel matematik
Nümerik analiz
Lineer cebir
Olasılık ve istatistik
Elektronik devreler
Mantıksal tasarım
Mikroişlemciler
Veritabanı Sistemleri
Bilgisayar organizasyonu ve mimarisi
Bilgisayar ağları ve veri haberleşmesi
Programlama dilleri
Veri yapıları ve algoritmalar
İşletim sistemleri
Bunların dışında çeşitli seçmeli dersler de programlarda yer alır. Ayrıca, kimya, ingilizce, ekonomi gibi farklı branşlardan derslerle bölüm programı tamamlanır.
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?
Bilgisayar mühendisleri, insanlar tarafından yazılımcı veya programcı olarak bilinir. Aslında, bilgisayar bilimleri üzerinde geniş bir eğitim aldıkları için birçok alanda görev yaparlar. Eğitim süresince herhangi bir alan seçimi yapılmaz. Bu süreçte veya mezun olduktan sonra kişiler uzmanlaşmak için alan seçebilir ve çalışma hayatına girebilirler.
Bilgisayar ve dijitalleşmenin olduğu her yerde görev alabilirler, dijitalleşme ise hayatımızın her alanına yayılmış durumda.
Bilgisayar mühendisliği, yazılım mühendisliğini de kapsayan bir disiplindir. Bu bölüm, bilgisayar biliminin geneline hakimken, yazılım mühendisliği bilgisayar yazılımına odaklıdır. Üniversitede bilgisayar mühendisliği öğrencileri, yazılım dersleri yanında temel elektronik, mikroişlemci gibi donanım dersleri alırken diğer bölümün öğrencileri yazılım geliştirme üzerine dersler alır.
Bilgisayar mühendisi, bilgisayar donanımlarını araştırır, tasarlar, geliştirir ve test eder, tüm bu bağlantı ve ekipmanları bilgisayar ve ağ sistemlerine entegre eder. Bu donanım aşağıdaki gibidir:
mikroişlemciler;
hafıza çipleri; RAM, ROM ve flash bellek
veri saklama üniteleri; hard diskler vb
giriş cihazları; klavye, joystick, kamera, mikrofon, oyun konsolu vb
çıkış cihazları; yazıcı, monitor, ses cihazları vb
ağ ekipmanları; adaptor, modem, vb
Bilgisayar mühendisinin diğer önemli alanı yazılım geliştirmedir. Bilgisayar yazılımı şunları içerir:
işletim sistemleri;
uygulamalar; muhasebe, veritabanı yönetimi, grafikler, bilgisayar destekli tasarım (CAD), video, medya ve oyunlar
network ve iletişim; www, VOIP, mesajlaşma ve e-posta
araçlar; dosya yönetimi, disk yönetimi, arşivleme, yedekleme sistemleri vb
programlama dilleri;
güvenlik; antivirus, firewall, şifreleme vb.
Bazı bilgisayar mühendisleri robot, sanal gerçeklik, yapay zeka, mobil uygulamalar gibi daha spesifik ve bilimsel alanlarda uzmanlaşırlar.
Bilgisayar Mühendisliği Mezunu İş İmkanları Nelerdir?
Bu mühendisliğin başlıca çalışma alanları donanım, yazılım, sistem ve network olarak dörde ayrılır. Bu alanlarda analist, modelleme uzmanı, geliştirici, tasarımcı olarak görev alabilirler. Freelance olarak da çalışabilirler.
bununla birlikte iş analisti, web tasarımcılığı, yazılım tasarım uzmanlığı, donanım mühendisliği, kontrol mühendisliği, grafik tasarım ve çizim, ağ ve internet uzmanlığı, konfigürasyon yöneticiliği, veri mimarlığı, veri analistliği, robotik mühendisliği gibi geniş bir çalışma yelpazesi vardır.
Bilgisayar mühendisi nerelerde çalışır sorusuna, hemen her sektörde çalışır şeklinde cevap vermek yanlış olmaz.
Telekominikasyon, bankacılık, oyun ve eğlence sektörü ve eğitim sektöründe, her alandaki ticari firmada ve kamuda bilgisayar mühendislerine ihtiyaç duyulur. Ayrıca bu ihtiyaç, teknolojinin hızlanarak geliştiği çağımızda sürekli artmaktadır.
it danışmanı, veritabanı yöneticisi, oyun geliştirici, medya programcısı, network mühendisi, sistem analisti, it eğitmeni ve öğretmen gibi görevler alabilirler.
Neredeyse tüm işletmeler bilgisayarlarla çalışır ve büyük firmaların kendi IT çalışanları vardır. Bilgisayar mühendisi, finansal kurumların, sağlık sektörünün, imalat sanayinin ve daha birçok özel sektör ile devlet kurumlarının IT bölümünde çalışabilir. IT danışmanlık hizmeti veren firmalarda görev alabilirler. Çok büyük teknoloji şirketlerinde iş imkanı mevcuttur.
Birçok mezun, yazılım geliştirme üzerine kendi işlerini kurarlar.
Bilgisayar mühendislerini birçok şirkette proje yöneticisi olarak görebilirsiniz.
Bir firmada yazılım yapmak isteyin ya da bir teknoloji girişimcisi olmak, bilgisayar mühendisliği diploması dünya kadar iş alternatifini önünüze serecektir.
Bilgisayar Mühendisinin Sorumlulukları Nelerdir?
Uzmanlık konusuna bağlı olarak görevler farklılık göstermekle birlikte genel mesleki sorumlulukları şöyle sıralanabilir;
Bilgisayar donanım ve yazılımı üzerine araştırma yaparak, geliştirmek
Bilgisayar donanım sorunlarını tespit etmek, gidermek, düzenli bakım faaliyetleri gerçekleştirmek
Mevcut bilgisayar donanımını güncel tutmak veya yeni teknolojiyi eski ekipmanlara uygulamak
Yeni mobil uygulamalar oluşturmak üzere yazılım ekibi ile birlikte çalışmak
Dahili ağ ve internet özellikli uygulama kullanımı için teknik destek sağlamak
Bilgi işlem güvenliği ve yedeklemesi için gerekli çalışmaları yapmak
Bilgi işlem ihtiyaçlarını öngörmek ve yedek donanım tedarik etmek
İşletim sistemlerini yönetmek
Network tasarlamak, kurmak ve test etmek
Bilgisayar mühendisinden beklenen nitelikler genel olarak şöyledir;
Analitik düşünme kabiliyeti,
Detay odaklı çalışma ve uzun süre konsantrasyon sağlayabilme,
Yaratıcılık ve eleştirel düşünce yapısına sahip olma,
Ekip çalışmasına yatkınlık,
Mesleki yenilikleri öğrenmeye duyulan heves,
Bilgisayar mühendisi, fiziksel ve sanal sistemlerin doğru şekilde entegre olduğundan, donanım ve yazılım programlarının birlikte sorunsuz şekilde çalıştığından emin olmalıdır.
Endüstri Yüksek Mühendisidir. Farklı sektörlerde kalite, verimlilik, iş güvenliği, eğitim gibi konularda çalıştıktan sonra aktif iş hayatından ayrıldı. Farklı uğraşlar ve kariyer arayışı ile enstitünün İkna Teknikleri, Yaratıcı Yazarlık, İçerik Editörlüğü ve İçerik Uzmanlığı eğitimlerini aldı. Enstitü blog sayfalarına katkı sağlıyor.