AnasayfaBlogSu Bilimleri ve Mühendisliği Bölümü
Bölümler

Su Bilimleri ve Mühendisliği Bölümü

18 Kasım 2020
Bu görüntü, bir laboratuvar masasının üzerinde mikroskop ve test tüpleri bulunan bir odaya aittir. Masa odanın ortasındadır ve beyaz duvarlarla çevrilidir. Sağda, üstünde yeşil bir şerit bulunan bir bilgisayar ekranı yer almaktadır. Sol tarafta mavi bir kutunun bulanık bir görüntüsü ve karla kaplı bir alanın bulanık bir görüntüsü vardır. Masanın ortasında mavi ve beyaz çizgili bir nesnenin yakın çekimi ve yeşil bir nesnenin yakın çekimi yer almaktadır. Mikroskop ve test tüpleri açıkça görülebiliyor ve odanın atmosferi bilimsel bir çalışma havasında.
KonuAçıklamaÖnemli Noktalar
Su Bilimleri ve Mühendisliği BölümüSularda yaşayan bitki ve hayvanları tüm yönleri ile inceler.Türlerin iyileştirilmesi, üretilmesi, yetiştirilmesi ve depolanması konusunda bir eğitim sunar.
Su Bilimleri Mühendisliği Bölümü'nün AmacıSu canlılarında iyileştirme çalışmaları, üretim, depolama ve yetiştirilme sağlamaktır.Donanımlı bir eğitim ile yeni teknolojileri kullanabilecek, yenilik çalışmaları yapabilecek bireyler yetiştirir.
Su Bilimleri ve Mühendisliği Bölümü Eğitimi4 Yıllık lisans eğitimi ve 240 zorunlu kredi gerektirir.Adayların biyoloji ve sayısal derslere ilgi duyması ve analitik düşünme yeteneklerine sahip olmaları gereklidir.
Su Bilimleri ve Mühendisliği Bölümü İş İmkanlarıÖzel veya kamu sektöründe istihdam edilirler.Su ürünleri üretim merkezleri, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Su Ürünleri Çiftlikleri gibi çeşitli alanlarda çalışma fırsatları sunar.
Su Bilimleri ve Mühendisliği Mezunlarının Yaptıkları İşlerSu ürünlerinin yetiştirmesi ve korunması, ilaç ve gıda sanayisinde su altı bitkilerini yetiştirmesi, veri analizi ve raporlama konusunda çalışmalar yaparlarAynı zamanda tesis bakım prosedürleri oluşturur, koruma ve tahsis planları yapar ve balık hastalıkları konusunda araştırmalar yaparlar.
Su Bilimleri ve Mühendisliği Bölümü'nün GeleceğiDünyada su ile ilgili gelişmeler ve çalışmalar arttıkça, bölüme olan ihtiyaç ve ilgi de hızla artıyor.Bölüme olan ilgi ve ihtiyaç arttıkça, bölümün dünyadaki önemi ve kıymeti de artacaktır.
Su Bilimleri ve Mühendisliği Bölümü'nde Aranan ÖzelliklerBu bölümden mezun olacak kişinin analitik düşünme, problem çözme, teknik beceriler ve ekip çalışması gibi becerilere sahip olması gerekmektedir.Planlama ve organizasyon yeteneği sergileyebilmek de bu bölümden mezun olan bir kişi için önemli bir yetenektir.
Su Bilimleri ve Mühendisliği Bölümü'nün ÖnemiDünyanın dörtte üçü sularla kaplıdır ve bu durum su canlıları ve onların yaşamları üzerinde birçok çalışma yapmayı gerektirir.Bu sebeple su bilimleri ve mühendisliği bölümü, hem bizim hem de gelecek nesillerimizin su kaynaklarının sürdürülebilirliği adına önemli bir rol oynamaktadır.
Su Bilimleri Mühendisliği Bölümü'nün Eğitim ModeliBölum, dört yıllık bir lisans programıdır ve 240 zorunlu krediyi tamamlamış olmak gereklidir.Ders içeriklerinin yanı sıra, pratik deneyim ve uygulamalarla öğrencilere gerçek dünya deneyimleri sunar.
Su Bilimleri ve Mühendisliği Mezunlarının RolüSu bilimleri mühendisleri, su ürünleri kaynaklarının sürdürülebilir ve verimli kullanımının anahtar oyuncularıdır.Çevresel ve ekonomik hedefler arasında dengenin sağlanmasında önemli bir rol oynarlar.

Ülkemizde de tüm dünyada olduğu gibi su ile ilgili çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Ülkeler su dünyasının sırlarını çözmek ve verimlilik sağlamak için var güçleriyle çalışmalar planlıyor. Ülkemiz coğrafik özellikleri sayesinde üç tarafı denizlerle çevrili yarım ada ülkesi konumundadır. Su kaynakları da değerlendirildiğinde suyu ve su dünyasını anlama, bu alanlardan yüksek verim alma ihtiyacını doğurur. Dünyamızın büyük bir kısmının sularla çevrili olması su canlılarının da çeşitliliğini ortaya koymaktadır.

Su bilimleri ve mühendisliği bölümü sularda yaşayan bitki ve hayvanları tüm yönleri ile inceler. Türlerin iyileştirilmesi, üretilmesi, yetiştirilmesi ve depolanması konusunda araştırma ve çalışmalar yürütecek bireyler yetiştirir. Su bilimleri mühendisleri oldukça fazla görev ve sorumluluğa sahiptir. Bölümün zaman içerisinde daha fazla tercih edilen mühendislik bölümleri arasında yerini almaya başlayacağı tahmin edilmektedir.

Su Bilimleri ve Mühendisliği Bölümü Nedir?

Dünyamızın dörtte üçünün sularla kaplı olması nedeniyle insanların su bilimleri ve mühendisliği bölümüne olan ihtiyacı artmaktadır. Suyun içerisindeki tüm canlıların insanların temel ihtiyaçlarını karşılamada önemli bir yere sahip olduğu gözler önündedir. Su canlılarının insanlık adına sahip olduğu önem sebebiyle günümüzde su bilimleri mühendisliği dersleri çok sayıda üniversitede eğitim olarak verilmekte ve donanımlı mezunlar yetiştirilmektedir.



Su Bilimleri Mühendisliği bölümünün temel amacı su canlılarında iyileştirme çalışmaları, üretim, depolama ve su canlılarının yetiştirilmesini sağlamaktır. Meslek yaşamında yeni teknolojileri kullanabilecek, yenilik çalışmaları yapabilecek bireyler için donanımlı bir eğitim verilmektedir. Su bilimleri ve mühendisliği bölümü tamamlanması gereken 240 zorunlu kredi ile mezun veren 4 yıllık lisans bölümüdür.

Bölümde aldıkları eğitimi başarıyla iş yaşamlarında kullanabilecek mezunların sahip olması gereken bazı özellikler bulunmaktadır. Bunlar; analizlerinde dikkatli ve detaycı yaklaşımlar sergilemek ve problemler karşısında çözüm üretme yeteneği gösterecek becerilere sahip olmaktır. Teknik becerilere sahip olmak, karmaşık verileri anlama ve değerlendirme becerisi göstermek ve ekip çalışması ve iş birliği içinde çalışma yönetebilmek diğer önemli özelliklerdendir. Kariyerlerine etki edecek önemli özelliklerden biri de planlama ve organizasyon becerisi sergileyebilmektir. Bölüm adaylarının biyoloji ve sayısal derslere ilgi duyması da başarılarını arttıracak önemli etkenler arasındadır.

Su Bilimleri ve Mühendisliği Bölümü İş İmkanları Nelerdir?



Su ürünleri ve mühendisliği bölümünden mezun olanların iş olanakları aslında bellidir. Su bilimleri ve mühendisliği bölümü mezunlarının en çok tercih ettikleri çalışma ortamları üreme çiftlikleridir. Bakanlığa bağlı olan su ürünleri yetiştirme çiftliklerinde çalışan su ürünleri mühendisleri daha çok açık alanlarda çalışmalarını yürütür. Çalışmaları genellikle doğa ile iç içe olacaktır.

Su Bilimleri Mühendisliği mezunu bireyler meslek hayatlarını özel veya kamu sektöründe devam ettirme şansı elde ederler. Kamu sektörüne çalışmayı seçecek mezunlar KPSS’ndan geçerli puan ile başvuru yapmaları gerekir. Üniversitelerde akademisyenlik yapma imkanı olan mezunlar, serbest çalışarak danışmanlık hizmeti de verebilirler.  Su bilimleri ve mühendisliği bölümü mezunlarının başlıca çalışma alanları aşağıdaki gibi listelenmiştir.

  • Su Ürünleri Üretim Merkezleri,

  • Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı,

  • Orman ve Su İşleri Bakanlığı,

  • Su Ürünleri Çiftlikleri

Su Bilimleri ve Mühendisliği Mezunları Ne İş Yapar?

Su bilimleri mühendisleri; kamu kurumları, özel işletmeler, kooperatif ve laboratuvar gibi çeşitli kuruluşlarda istihdam edilirler. Su bilimleri mühendislerinin çalıştıkları kurumlarda önemli sorumlulukları vardır. Bu sorumlulukları birlikte inceleyelim.

  • Balık ve kabuklu canlı yetiştirmek için en verimli yolları belirlerler ve araştırma faaliyetlerini yürütürler.

  • Tükenmekte olan su ürünleri popülasyonunu korumak amaçlı çeşitli çalışmalar içinde bulunurlar.

  • Gıda ve ilaç sanayinde kullanılacak su altı bitki türlerini incelerler ve yetiştirirler.

  • Çevresel veri analizleri yaparlar.

  • Bulundukları kurumda üretim ve büyüme faaliyetleri için rapor hazırlarlar.

  • Hastalık veya parazitleri tanımlama için gerekli muayeneleri yaparlar.

  • Mevcut materyal veya ürünlerin kalitesini değerlendirirler.

  • Balık kuluçka ve büyüme oranları için iyileştirme çalışmaları yaparlar.

  • Mevcut su yaşamı için en uygun koşulları sağlarlar.

  • Olgun balıkların akarsu, gölet veya ticari depolara aktarılma çalışmalarını yürütürler.

  • Tesis bakım prosedürleri oluştururlar ve yürütürler.

  • Kaynakların tahsis edileceği ve beklenmedik sorunlar karşısında nasıl cevap verilmesi gerektiğini belirlerler.

  • Balık hastalıklarını araştırır, gıda ve çevresel gereksinimler hakkında veriler elde ederler. Bu aşamada biyolog, balık patologları ve diğer balıkçılık personeli ile görüşmeler yaparlar.

  • Yeni tür yetiştirmede uygun sahaları belirlerler ve hazırlık yaparlar.

  • İlgili mevzuat ve çevre standartlarına uyum çalışmaları yürütürler.

  • Çevre sorunları ile ilgili farkındalık yaratmak amacıyla çalışmalar yaparlar.

  • Çalışmaları yürüten ekip çalışanlarını eğitir, denetlemesini yaparlar.

Su Bilimleri ve Mühendisliği Dersleri Nelerdir?

Su bilimleri ve mühendisliği bölümünü tercih etmek isteyen adaylar öncelikle kariyer yaşamlarında hangi derslerle karşılaşacaklarını araştırmaya başlar. Eğitim süresince görecekleri dersler, mesleklerinde başarılı birer mühendis olmaları için gerekli tüm olanakları sunmaktadır. Su bilimleri ve mühendisliği bölümü öğrencileri eğitim yaşamları boyunca biyoloji ve sayısal dersler ile karşı karşıya geleceklerdir.

Pek çok dersten 4 yıl boyunca sorumlu olacak olan mezunlar bölümü başarı ile tamamlayabilmek için 240 kredi şartını yerine getirmeleri gerekir.  Bu dersleri başarılı bir şekilde tamamladıklarında su bilimleri mühendisliği lisans diploması almaya hak kazanırlar. Su ürünleri mühendisliği bölümünü tercih edecek adayların 8 dönem içinde karşılaşacakları temel dersler aşağıdaki gibidir.

  • Genel Biyoloji,

  • Su Bilimleri Mühendisliğine Giriş,

  • Ekoloji,

  • Su Bitkileri,

  • Genel Fizik,

  • Analiz,

  • Gemicilik,

  • Deniz Balıkları Yetiştiriciliği,

  • Su Ürünlerinde Kalite Kontrol,

  • Akarsu Ekolojisi,

Su Bilimleri ve Mühendisliği Taban Puanları ve Sıralama

2020 YKS’ye katılan üniversite adayları aşağıda yer alan tablodan Su bilimleri ve mühendisliği 2020 taban puanları ve 2020 su bilimleri ve mühendisliği başarı sıralamaları hakkında bilgi edinebilir. Aşağıda paylaştığımız sıralama sadece 1 eğitim kurumunu kapsamaktadır. Sayfamızda paylaştığımız puanlar bu sene yerleşen adayların puanları ve sıralamaları olup verilerin tamamı ÖSYM-YÖK tarafından açıklanmış olan en son güncel puanlardır.

ÜniversiteBölümPuan TürüTaban PuanSıralama
İstanbul ÜniversitesiSu Bilimleri ve MühendisliğiSayısal247,69027353656
Su Bilimleri ve Mühendisliği Bölümü, Sularda yaşayan bitki ve hayvanları tüm yönleri ile inceler, Türlerin iyileştirilmesi, üretilmesi, yetiştirilmesi ve depolanması konusunda bir eğitim sunar, Su Bilimleri Mühendisliği Bölümü'nün Amacı, Su canlılarında iyileştirme çalışmaları, üretim, depolama ve yetiştirilme sağlamaktır, Donanımlı bir eğitim ile yeni teknolojileri kullanabilecek, yenilik çalışmaları yapabilecek bireyler yetiştirir, Su Bilimleri ve Mühendisliği Bölümü Eğitimi, 4 Yıllık lisans eğitimi ve 240 zorunlu kredi gerektirir, Adayların biyoloji ve sayısal derslere ilgi duyması ve analitik düşünme yeteneklerine sahip olmaları gereklidir, Su Bilimleri ve Mühendisliği Bölümü İş İmkanları, Özel veya kamu sektöründe istihdam edilirler, Su ürünleri üretim merkezleri, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Su Ürünleri Çiftlikleri gibi çeşitli alanlarda çalışma fırsatları sunar, Su Bilimleri ve Mühendisliği Mezunlarının Yaptıkları İşler, Su ürünlerinin yetiştirmesi ve korunması, ilaç ve gıda sanayisinde su altı bitkilerini yetiştirmesi, veri analizi ve raporlama konusunda çalışmalar yaparlar, Aynı zamanda tesis bakım prosedürleri oluşturur, koruma ve tahsis planları yapar ve balık hastalıkları konusunda araştırmalar yaparlar, Su Bilimleri ve Mühendisliği Bölümü'nün Geleceği, Dünyada su ile ilgili gelişmeler ve çalışmalar arttıkça, bölüme olan ihtiyaç ve ilgi de hızla artıyor, Bölüme olan ilgi ve ihtiyaç arttıkça, bölümün dünyadaki önemi ve kıymeti de artacaktır, Su Bilimleri ve Mühendisliği Bölümü'nde Aranan Özellikler, Bu bölümden mezun olacak kişinin analitik düşünme, problem çözme, teknik beceriler ve ekip çalışması gibi becerilere sahip olması gerekmektedir, Planlama ve organizasyon yeteneği sergileyebilmek de bu bölümden mezun olan bir kişi için önemli bir yetenektir, Su Bilimleri ve Mühendisliği Bölümü'nün Önemi, Dünyanın dörtte üçü sularla kaplıdır ve bu durum su canlıları ve onların yaşamları üzerinde birçok çalışma yapmayı gerektirir, Bu sebeple su bilimleri ve mühendisliği bölümü, hem bizim hem de gelecek nesillerimizin su kaynaklarının sürdürülebilirliği adına önemli bir rol oynamaktadır, Su Bilimleri Mühendisliği Bölümü'nün Eğitim Modeli, Bölum, dört yıllık bir lisans programıdır ve 240 zorunlu krediyi tamamlamış olmak gereklidir, Ders içeriklerinin yanı sıra, pratik deneyim ve uygulamalarla öğrencilere gerçek dünya deneyimleri sunar, Su Bilimleri ve Mühendisliği Mezunlarının Rolü, Su bilimleri mühendisleri, su ürünleri kaynaklarının sürdürülebilir ve verimli kullanımının anahtar oyuncularıdır, Çevresel ve ekonomik hedefler arasında dengenin sağlanmasında önemli bir rol oynarlar
su bilimleri ve mühendisliği su dünyası balık bitki mühendislik
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.