AnasayfaBlogEk Puanlı Yerleştirme Sistemi Nedir?
Bölümler

Ek Puanlı Yerleştirme Sistemi Nedir?

28 Temmuz 2021
Bir kişi masada oturmuş, bir kağıt parçasına bakmaktadır. Sağ elinde bir kalem tutmakta ve kâğıda yazmak için kullanmaktadır. Kalem beyazdır ve kişinin eli ön planda görünmektedir. Kişinin parmakları kalemin üst kısmının etrafında kıvrılmış ve bileği hafifçe bükülmüş. Kâğıt açık renkte ve üzerindeki yazılar küçük ve düzgün. Kişi yazdıklarına odaklanmış ve niyetli görünüyor. Arka plan bulanıktır ve kağıdın ve kişinin elinin üzerinde hafif bir gölge vardır.
KonuTanımÖrnek
Ek Puanlı Yerleştirme Nedir?Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olanların, aldıkları TYT puanına ek olarak diploma notlarından elde edilen ek puanla birlikte tercih yapabildiği bir sistemdir.Mesleki ve teknik ortaöğretimden mezun bir aday, TYT'de 150 puan aldıysa ve diploma notundan 45 ek puan elde ettiyse, toplamda 195 puanla tercih yapabilir.
Mesleki ve Teknik Ortaöğretim KurumlarıÖğrenim süresi 4 yıl olan ve çeşitli meslek dallarında eğitim veren ortaöğretim kurumlarıdır. Güzel sanatlar ve spor liseleri de bu kategoriye dahildir.Güzel Sanatlar Lisesi, Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, İmam Hatip Lisesi etc.
Ek Puanlı Yerleştirme Puanı0,12 katsayısı üzerinden hesaplanan ek puan, mesleki ve teknik lise mezunları hangi bölümü tercih ederse etsin her zaman hesaplamaya dahil olur. Ek olarak, tercih edilen bölüm mezuniyet alanı ile aynıysa 0,06 katsayısı daha eklenir.Normal bir lise mezunu bir adayın diploma notu 80 ise, hesaplanacak ek puan 80 x 5 x 0,12 = 48 puandır.
Ek Puanlı Yerleştirme Puanı Nasıl Hesaplanır?Diploma notu, 5 ve ek puan katsayısı ile çarpılarak hesaplanır.Mesleki ve teknik bir lise mezunu bölümüne devam edecekse ve diploma notu 70 ise, hesaplanacak ek puan 70 x 5 x 0,18 = 63 puandır.
Ek Puanlı Yerleştirme ve Mezuniyet YılıEk puan hesaplamada mezuniyet yılı önemlidir, çünkü mesleğe yönelik eğitim veren ortaöğretim kurumlarından 31 Mart 2012 sonrası mezun olanlar için farklı katsayılar uygulanır.2012'den sonra mezun olan bir aday, bölümüne aynı olmayan lisans programlarında sadece 0,12'lik katsayıyı kullanabilirken, bölümüne devam niteliğindeki ön lisans programlarında 0,18'lik katsayıyı kullanabilir.
Ek Puanlı Yerleştirme ÇeşitleriÖSYM, adayların ek puanlarını mezuniyet türüne göre farklı şekillerde hesaplar. Normal ortaöğretim mezunları her zaman 0,12'lik katsayıyı, mesleki ve teknik ortaöğretim mezunları ise 0,12'lik veya 0,18'lik katsayıyı kullanabilir.Normal bir lise mezununun diploma notu 80 ise, hesaplanacak ek puanı 80 x 5 x 0,12 = 48 puandır. Aynı diploma notuna sahip bir mesleki lise mezunu bölümüne devam edecekse ek puanı 80 x 5 x 0,18 = 72 puandır.
Ek Puanlı Yerleştirme ve TercihlerEk puanlı yerleştirme, mesleki ve teknik ortaöğretim mezunlarının üniversite tercihlerini yaparken sahip oldukları bir avantajdır. Bu öğrencilerin, kendi dallarında devam etmeleri ve bu yolla mesleği sürdürmeleri için kullanılır.Bir otomotiv teknolojisi mezunu, otomotiv mühendisliği veya benzeri bir bölüm tercih ederse ek puan avantajından faydalanabilir.
Pratik AçıklamalarEk puanlı yerleştirme, TYT puanına ilave olarak hesaplanan bir ek puan sistemidir ve ortaöğretim başarı puanı üzerinden hesaplanır. Ek puan sadece yerleştirmelerde kullanılır, minimum baraj puanı aşmada etkisi yoktur.Eğer bir aday TYT puanı 150'nin altında ise, ek puanının ne kadar yüksek olursa olsun bir programı tercih edemez.
Ek Puanın AmacıEk puanın amacı, öğrencilerin ortaöğretimde gösterdiği başarıyı yükseköğretime yansıtmak ve mesleki eğitim veren okullardan mezun olanların yükseköğretimde de mesleği sürdürmelerini teşvik etmektir.Ek puan sayesinde, mesleki ve teknik lise mezunu bir öğrencinin, yükseköğretimde kendi dalıyla ilgili bir bölüm tercih etme ihtimali artar.
Ek Puanlı Yerleştirmede Dikkat Edilmesi GerekenlerDaha önce tercih yapıp yerleştirilmiş olmanız, hangi ortaöğretim kurumundan mezun olursanız olun ek puanlı yerleştirmelerde önemli bir etmendir.Daha önce ek puanlı yerleştirme ile bir programa yerleşmiş bir aday, aynı yıl içinde ek puanlı yerleşmeyi bir daha kullanamaz.

ÖSYM’nin puanları açıklaması ile birlikte en çok merak edilen konulardan biri haline gelen ek puanlı yerleştirme, üniversite tercihlerinde oldukça önemli bir rol oynuyor. Yerleştirmede adaylar aldıkları yüksek öğretim puanlarına göre yerleştiriliyor. Bu yerleştirme sürecinde varsa ek puanları da eklenerek tercihte bulunabiliyorlar. Normal ortaöğretim mezuniyeti ile tercihte bulunanlar sayısal, eşit ağırlık, sözel ve dil puanları ile lisans programlarını veya yalnızca TYT ile ön lisans programlarını, mesleki ve teknik ortaöğretim mezuniyeti ile tercihte bulunanlar ise genellikle TYT puanları ile ortaöğretim diploma notları üzerinden hesaplanan ek puanlı yerleştirme sistemi ile ilgili bölümlere yerleştiriliyorlar.

Ek Puanlı Yerleştirme Nedir?

Ek puanlı yerleştirme, mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olanların tercih edebileceği bir sistemdir. TYT sınavından 150 puan ve üzerinde alan kişiler bölüm tercihinde bulunabilirler. Mezun oldukları alanlarla bağlantılı olarak devamı olacak nitelikte olan bu bölümleri seçebilmeleri göz önüne alınarak ek puanları ile tercihte bulunabilirler. Bu sisteme ek puanlı yerleştirme sistemi denmektedir. 

Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumları Nelerdir?

Ek puanlı yerleştirmeden yararlanabilecek mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından bahsetmek gerekirse; öğrenim süresi 4 yıl olan yatılı veya gündüz öğrenimi olan eğitim kurumlarıdır. Güzel sanatlar ve spor liseleri de mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından sayılmaktadır. İmam hatip liseleri, çok programlı liseler ve imam hatip anadolu liseleri de bu mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından sayılmaktadır.

Ek Puanlı Yerleştirme Puanı Nedir?

Ek puan hesaplamasında normal veya mesleki herhangi bir ortaöğretim kurumundan mezuniyet şartının farkı dikkate alınmaksızın tüm adaylar için 0,12 katsayısı üzerinden ek puan hesaplanır. Eğer mesleki ve teknik ortaöğretimden mezun olduysanız ve bölümünüzün devamı niteliğinde olan yüksek öğretim bölümlerini tercih edecekseniz 0,12 kat sayısına ek olarak 0,06’lık bir katsayı eklenir. Yani mesleki ve teknik ortaöğretim kurumundan mezun olduysanız bölümünüzün devamı niteliğinde olan 2 yıllık bölümler için 0,18 katsayısı üzerinden ek puanlı yerleştirme tercihinde bulunabilirsiniz.

Buradaki en önemli konu ise 31 Mart 2012 tarihi itibari ile mesleğe yönelik eğitim veren ortaöğretim kurumlarından mezun olduysanız 2 yıllık ön lisans ve diğer bölüm tercihleriniz için 0,18 katsayılı ek puana kadar alabilirsiniz. Eğer sonrasında mezun olduysanız yalnızca 2 yıllık önlisans bölümleri için 0,18 katsayısı hesaplanır, 4 yıllık lisans ve diğer yüksek öğrenim bölüm tercihlerinizde ise 0,12’lik katsayı üzerinden tercihte bulunabilirsiniz.

Diploma notları genellikle 50 ile 100 puan aralığında olup bu aralık dahilinde hesaplamalar yapılmaktadır. OBP hesaplanırken 5 ile çarpılır ve 250 ile 500 puan aralığında bir puanla eşitlenir. Bu puan üzerinden ortalama başarı puanı ve ek puanlar hesaplanır.

Ek Puanlı Yerleştirme Puanı Nasıl Hesaplanır?

Ek puanlı yerleştirme puan hesaplaması şu şekilde yapılır:

Diploma puanı x 5 x 0,12 bu tüm ortaöğretim mezunları için ortak hesaplanan ek puandır. Meslek ve teknik ortaöğretimden mezun olan adaylar için ayrıca hesaplanan ek puan şu şekildedir: Diploma notu x 5 x 0,06. Toplamda 0,18’lik bir katsayı söz konusudur. Bu hesaplama ile ilgili birkaç örnek verelim;

Eğer 2010 yılında bir mesleki ve teknik ortaöğretim bölümünden mezun olduysanız ve diploma notunuz 80 ise alacağınız ek puan 80 x 5 x 0,18 üzerinden 72 puandır. Sınavdan almış olduğunuz puan 200 puan olduğunu varsayarsak 272 puan ile 2 yıllık lisans veya diğer bölümler için tercihte bulunabilirsiniz.

Eğer 2020 mesleki ve teknik ortaöğretim mezunuysanız ve diploma notunuz 50 ise 50 x 5 x 0,18 üzerinden 45 puanlık bir ek puan alırsınız. Sınavdan almış olduğunuz puanın 190 olduğunu varsayalım. Bölümünüzün devamı niteliğinde olan lisans bölümleri için 235 puan ile ek puanlı yerleştirmede bulunabilirsiniz. Farklı bölüm ve lisans tercihlerinizde ise 50 x 5 x 0,12 ile 30 puan alarak 220 puanla tercihte bulunabilirsiniz. 

Eğer 2021 normal ortaöğretim bölümünden mezun olduysanız ve diploma notunuz 90 ise alacağınız ek puan 90 x 5 x 0,12 üzerinden 54 puandır. Sınavdan almış olduğunuz puan 300 puan ise 354 puanla bir bölüm tercihinde bulunabilirsiniz. Normal bir ortaöğretim bölümünden mezun olduğunuz mesleki ve teknik ortaöğretim mezunlarında olduğu gibi 0,18 katsayısı üzerinden ek puanlı yerleştirme tercihinde bulunamazsınız.

2017 yılından itibaren sınavsız geçiş hakkı kaldırılan meslek liseleri için ek puanlı yerleştirme sistemi uygulanarak mesleki eğitimlerine devam etmeleri bu şekilde desteklenmiştir. Örneklerden de görüleceği üzere sizler de kendi ek puan hesaplamalarınızı yapabilirsiniz. 

Ek Puanlı Yerleştirmede Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Ek puanlı yerleştirmede dikkat etmeniz gereken bazı konular bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi daha önce tercih yaparak yerleştirilme durumunuzdur. Eğer daha öncesinde bir tercihte bulunduysanız ve bu bölüme yerleştirildiyseniz ancak yerleştiğiniz yüksek öğretim kurumuna giderek kayıt yaptırmadıysanız ek puanınız yarıya düşürülür. Fakat sınava girdikten sonra herhangi bir tercihte bulunmadıysanız ek puanınızda herhangi bir düşüş olmayacaktır. Burada dikkate alınan konu tercihle bir bölüme yerleştirilmiş olup olmadığınızdır. 

Diğer dikkat etmeniz gereken konu ise 0,18’lik katsayısının eklendiği tercih bölümleridir. Daha önce de değindiğimiz gibi eğer 31 Mart 2012 öncesinde herhangi bir mesleki ve teknik ortaöğretim kurumundan mezun olduysanız lisans ve önlisans tercihlerinde 0,18’lik katsayısı ile ek puanlı yerleştirmeden faydalanabiliyorsunuz. Eğer bu tarihten sonra ise yalnızca önlisans bölümleri için 0,18 katsayısı eklenmektedir. Bir diğer konu ise 2017 yılından itibaren yürürlüğe giren kararla önlisans bölümlerine sınavsız giremiyor olmanız.

Ek Puanlı Yerleştirme Bölümleri Nelerdir?

Ek puanlı yerleştirme tercihinde bulunacaksanız bölümünüzün devamı niteliğinde olan önlisans bölümleri olmalıdır. Daha öncesinde bazı bölümlere sınavsız geçiş hakkı bulunuyordu ancak artık ek puanlı yerleştirme sistemi ile yapılıyor. Bu bölümlerden bazılarını ele alacağız;

Acil Sağlık Hizmetleri alanından mezun olanların ek puanlı tercih yapabileceği bölümler;

Adalet bölümünden mezun olanların ek puanlı yerleştirme ile girebilecekleri bölümler;

bilişim teknolojileri bölümünden mezun olanların ek puanlı yerleştirme ile girebilecekleri bölümler;

Büro Yönetimi bölümünden mezun olanların ek puanlı yerleştirme ile girebilecekleri bölümler;

İlgili eğitim: Hasta Kabul Kursu

Elektrik ve Elektronik Teknolojisi bölümünden mezun olanların ek puanlı yerleştirme ile girebilecekleri bölümler;

Sağlık Hizmetleri bölümünden mezun olanların ek puanlı yerleştirme ile girebilecekleri bölümler;

Yiyecek İçecek Hizmetleri bölümünden mezun olanların ek puanlı yerleştirme ile girebilecekleri bölümler;

İmam Hatip liselerinden mezun olanlar ilahiyat bölümlerine ek puanlı yerleştirme puanı ile yerleşebilmektedir. Bunların haricinde tekstil, ulaştırma, sivil havacılık, tarım, radyoloji, gazetecilik, radyo ve televizyon, muhasebe ve finans gibi birçok bölüm bulunmaktadır. İlgili bölümler için meslek alanlarını ÖSYM tercih kılavuzundan inceleyebilirsiniz.

Ek Puanlı Yerleştirme Nedir?, Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olanların, aldıkları TYT puanına ek olarak diploma notlarından elde edilen ek puanla birlikte tercih yapabildiği bir sistemdir, Mesleki ve teknik ortaöğretimden mezun bir aday, TYT'de 150 puan aldıysa ve diploma notundan 45 ek puan elde ettiyse, toplamda 195 puanla tercih yapabilir, Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumları, Öğrenim süresi 4 yıl olan ve çeşitli meslek dallarında eğitim veren ortaöğretim kurumlarıdır Güzel sanatlar ve spor liseleri de bu kategoriye dahildir, Güzel Sanatlar Lisesi, Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, İmam Hatip Lisesi etc, Ek Puanlı Yerleştirme Puanı, 0,12 katsayısı üzerinden hesaplanan ek puan, mesleki ve teknik lise mezunları hangi bölümü tercih ederse etsin her zaman hesaplamaya dahil olur Ek olarak, tercih edilen bölüm mezuniyet alanı ile aynıysa 0,06 katsayısı daha eklenir, Normal bir lise mezunu bir adayın diploma notu 80 ise, hesaplanacak ek puan 80 x 5 x 0,12 = 48 puandır, Ek Puanlı Yerleştirme Puanı Nasıl Hesaplanır?, Diploma notu, 5 ve ek puan katsayısı ile çarpılarak hesaplanır, Mesleki ve teknik bir lise mezunu bölümüne devam edecekse ve diploma notu 70 ise, hesaplanacak ek puan 70 x 5 x 0,18 = 63 puandır, Ek Puanlı Yerleştirme ve Mezuniyet Yılı, Ek puan hesaplamada mezuniyet yılı önemlidir, çünkü mesleğe yönelik eğitim veren ortaöğretim kurumlarından 31 Mart 2012 sonrası mezun olanlar için farklı katsayılar uygulanır, 2012'den sonra mezun olan bir aday, bölümüne aynı olmayan lisans programlarında sadece 0,12'lik katsayıyı kullanabilirken, bölümüne devam niteliğindeki ön lisans programlarında 0,18'lik katsayıyı kullanabilir, Ek Puanlı Yerleştirme Çeşitleri, ÖSYM, adayların ek puanlarını mezuniyet türüne göre farklı şekillerde hesaplar Normal ortaöğretim mezunları her zaman 0,12'lik katsayıyı, mesleki ve teknik ortaöğretim mezunları ise 0,12'lik veya 0,18'lik katsayıyı kullanabilir, Normal bir lise mezununun diploma notu 80 ise, hesaplanacak ek puanı 80 x 5 x 0,12 = 48 puandır Aynı diploma notuna sahip bir mesleki lise mezunu bölümüne devam edecekse ek puanı 80 x 5 x 0,18 = 72 puandır, Ek Puanlı Yerleştirme ve Tercihler, Ek puanlı yerleştirme, mesleki ve teknik ortaöğretim mezunlarının üniversite tercihlerini yaparken sahip oldukları bir avantajdır Bu öğrencilerin, kendi dallarında devam etmeleri ve bu yolla mesleği sürdürmeleri için kullanılır, Bir otomotiv teknolojisi mezunu, otomotiv mühendisliği veya benzeri bir bölüm tercih ederse ek puan avantajından faydalanabilir, Pratik Açıklamalar, Ek puanlı yerleştirme, TYT puanına ilave olarak hesaplanan bir ek puan sistemidir ve ortaöğretim başarı puanı üzerinden hesaplanır Ek puan sadece yerleştirmelerde kullanılır, minimum baraj puanı aşmada etkisi yoktur, Eğer bir aday TYT puanı 150'nin altında ise, ek puanının ne kadar yüksek olursa olsun bir programı tercih edemez, Ek Puanın Amacı, Ek puanın amacı, öğrencilerin ortaöğretimde gösterdiği başarıyı yükseköğretime yansıtmak ve mesleki eğitim veren okullardan mezun olanların yükseköğretimde de mesleği sürdürmelerini teşvik etmektir, Ek puan sayesinde, mesleki ve teknik lise mezunu bir öğrencinin, yükseköğretimde kendi dalıyla ilgili bir bölüm tercih etme ihtimali artar, Ek Puanlı Yerleştirmede Dikkat Edilmesi Gerekenler, Daha önce tercih yapıp yerleştirilmiş olmanız, hangi ortaöğretim kurumundan mezun olursanız olun ek puanlı yerleştirmelerde önemli bir etmendir, Daha önce ek puanlı yerleştirme ile bir programa yerleşmiş bir aday, aynı yıl içinde ek puanlı yerleşmeyi bir daha kullanamaz
Ek Puanlı Yerleştirme Sistemi Nediraytek puanla yerleşme ek puanlı yerleştirme ek puanlı yerleştirme nedir?lisans tercihmesleki ve teknik liseTYT ÖSYM önlisans tercih
Resimdeki kadının omuzlarına dökülen uzun, siyah saçları var. Kısa kollu, bol kesim siyah bir gömlek giyiyor. Yüzü hafifçe sola dönük ve kendinden emin bir ifadesi var. Gözleri badem şeklindedir ve yüksek elmacık kemiklerine sahiptir. Dudakları hafifçe ayrık ve kaşları kavisli. Küçük bir burnu vardır ve çene çizgisi görülebilir. Arka planında beyaz bir duvar olan ışık dolu bir odada durmaktadır. Duruşu rahattır ve kolları iki yanındadır. Meraklı bir ifadeyle doğrudan kameraya bakıyor.
Sezin Gök
Blog Yazarı

Akdeniz Üniversitesi İşletme bölümü mezunudur. Üniversiteden fakülte derecesi ile mezun olmuştur. Gerçekleştirdiği sosyal sorumluluk projesi ile çevresine katkıda bulunmuştur. Gönüllü olarak sosyal sorumluluk projesini devam ettirmektedir. İşletme ve alanları ile ilgili yazılar yazmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Sıcak gülümsemeli bir kadın mağazada duruyor. Üzerinde ışıkta parlayan bir kolye ve şık bir bluz var. Gözleri güneş ışığında parlıyor ve ifadesinden neşe duygusu yayılıyor. Doğrudan elindeki tablete bakıyor ve dudakları neşeli bir gülümsemeyle kıvrılıyor. Saçları düz ve sırtından aşağı dökülüyor. Arka plan bulanık ve bir mağazanın önündeymiş gibi görünüyor. Duruşu ve kıyafeti, eğlenceli ve dışa dönük bir kişiliğe sahip, moda bilincine sahip bir birey olduğunu gösteriyor. Işıl ışıl görünüyor ve mutluluğu bulaşıcı.
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
1321588
Bu görsel, Amazon Dropshipping'e odaklanan bir çevrimiçi kursu tasvir ediyor. Muhtemelen eğitmen olan bir kişi onaylamak veya teşvik etmek için baş parmağını kaldırıyor. Arka planda, kursun belirli bir marka veya kuruluşla ilişkili olabileceğini düşündüren siyah ve turuncu bir logo var. Ayrıca, görselde ilginç bir kompozisyon oluşturmak için her biri farklı renklere sahip birkaç turuncu kare var. Genel olarak bu görsel, bir Amazon Dropshipping kursunun mükemmel bir görsel temsilidir. Potansiyel öğrencilere kesinlikle hitap edecek bir onay, teşvik ve güvenilirlik mesajı iletiyor. Eğitmenin onaylayan başparmak işareti ile siyah ve turuncu logonun birleşiminden oluşan bu kursun, Amazon Dropshipping hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyen herkes için başarılı olacağı kesin.
5
(11)

Amazon Eğitimi

6 Konu15 Saat
Resimdeki adam ışıl ışıl gülümsüyor, gözleri neşe ve sevinçle kırışıyor. Dişleri tamamen düzgün ve beyaz, yanakları mutlulukla parlıyor. Açık mavi bir gömlek giymiş ve koyu renk saçları düzgünce taranmış. Ellerini önünde kavuşturmuş, yüzünde memnuniyet ve tatmin ifadesi var. Rahat bir duruşu var, rahatlık ve konfor hissi veriyor. Resmin arka planı açık gri, bu da onun parlak gülümsemesini daha da öne çıkarıyor. Görüntü mükemmel bir şekilde yakalanmış, neşe ve memnuniyet hissi yayıyor.Sedat Ateş
9010
Bu görüntü, masa başında oturan ve beyaz tahtaya doğru bakan bir kadını yakalıyor. Kulaklık takıyor, bu da odaklandığını ve işinden keyif aldığını gösteriyor. Ayrıca içinde bitki olan bir saksı, bir dizüstü bilgisayar, tripod üzerinde bir telefon, içinde kalemler olan bir file bardak, bir kitap ve masanın üzerinde kitap tutan bir el görülüyor. Bu sahne muhtemelen İngilizce dil derslerine odaklanan çevrimiçi bir kursun parçası. Resimdeki kadın, öğrencisine yararlı ipuçları ve tavsiyeler veren özel bir öğretmen gibi görünüyor. Beyaz tahta, öğrencisine farklı dilbilgisi kuralları ya da dille ilgili konular öğretiyor olabileceğini düşündürüyor. Havada bir coşku ve bilgi hissi var, öğrenci öğreniyor ve öğretmen faaliyete katılıyor. Öğrenci not alırken öğretmen kendinden emin bir şekilde beyaz tahtayı işaret ettiği için görüntü profesyonel bir rehberlik hissi uyandırıyor. Genel olarak, bu görüntü olumlu bir öğrenme ve eğitim atmosferi yansıtmaktadır.
Yüzünde parlak bir gülümseme olan genç bir kadın doğrudan kameraya bakıyor. Uzun siyah saçları, koyu kahverengi gözleri ve açık bir teni var. Mavi-gri bir kazak, beyaz kot pantolon ve siyah botlar giyiyor. Dudakları hafifçe ayrılmış ve gözleri neşe ve mutluluk dolu. Başı hafifçe yana eğik, bu da gülümsemesinin daha da sıcak görünmesini sağlıyor. Bu anda kendinden emin ve memnun görünüyor, parlak gözleri ve gülümsemesi neşe saçıyor.İlayda Özkul
32002000