Sosyal Güvenlik Bölümü (MYO)
Konu | Detay | Örnek |
---|---|---|
Sosyal Güvenlik Bölümü Tanımı | Kamu ve özel sektöre, sosyal güvenlik sistemleri işleyişini sağlayacak eleman yetiştiren bir bölüm | Hukuk ve finans üzerine eğitim alan, bilgisayar destekli sosyal güvenlik işlemleri yapabilen kişiler yetiştirir |
Sosyal Güvenlik Bölümü Eğitim Süresi | 2 yıllık eğitim programıdır | 30 günlük staj ve 4 eğitim yarıyılından oluşur |
Sosyal Güvenlik Bölümüne Giriş | Öğrenciler bu bölümü okuyabilmek için TYT sınavına girmek zorundadırlar | |
Sosyal Güvenlik Bölümü İş İmkanları | Kamu ve özel sektöre yönelik iş imkanları bulunmaktadır | SGK İl Müdürlükleri, İŞKUR, özel sektör işletmelerinin sosyal güvenlik ve insan kaynakları departmanları |
Sosyal Güvenlik Bölümü Mesleki Görevler | Elemanların sosyal güvenlik işlemlerini ve belge takip işlemlerini yaparlar | Sosyal güvence işlemleri ve personel özlük dosyalarını hazırlarlar |
Sosyal Güvenlik Bölümü Yetenek Gereksinimleri | Matematik işlemleri ve mantık hesaplama yönü güçlü olanlar için uygundur | Güncel mevzuatı takip etme ve mesleki etik değerlere sahip olma yetenekleri aranır |
Sosyal Güvenlik Bölümü Unvanlar | Çeşitli unvanlarda iş bulma imkanı sunar | Araştırmacı, yönetici yardımcısı, denetçi yardımcısı, uzman yardımcısı |
Sosyal Güvenlik Bölümü Genel İlgi Alanları | Sosyal yardım, sosyal hizmet, emeklilik, işsizlik gibi sosyal risk alanlarıyla ilgilenebilirler | |
Sosyal Güvenlik Bölümü Hem Kamu Hem Özel Sektöre Hizmet | Hem kamu hem de özel sektördeki işletmelerde istihdam edilebilirler | Sigorta şirketleri, özel işletmeler, SGK, İŞKUR |
Sosyal Güvenlik Bölümü Etik Değerler | Bu bölüm mezunları, mesleki etik değerlere sahip olmak zorundadır |
Bireylerin hayat boyunca yaşam kalitesini etkileyen en önemli unsurlar arasında sosyal güvence yer almaktadır. Sosyal güvence, bireylerin gelirlerine bakılmadan toplum huzurunu ve refahını bozan sosyal risklerin verdiği zararlardan insan hakkı esasına dayanarak risklerden korunmasıdır. Sosyal risklerin verdiği zararlardan korurken sadece insan hakkı temelli hareket edilmemektedir. Devlet görevi olarak primli ya da primsiz sistemlerin kullanılmasıyla da bireyler, sosyal risklerden korunmaktadır. Ülkemizde sosyal güvenlik hakkı yasalarla belirtilmiştir. Anayasanın 60. maddesinde herkesin sosyal güvenlik hakkına sahip olduğu vurgulanmıştır.
Sosyal güvenlik kavramı, sosyal risk yüzünden geliri kesintiye uğramış bireylerin kimsenin yardımına muhtaç kalmadan, geçinmelerini sağlayan bir sistemdir. Sosyal güvenlik, sosyal risk vb. kavramlardan yaşanan sorunların bireyleri bıraktığı tehlikelerin ekonomik sonuçlarına karşı güvence altına almasıdır. Sosyal güvenlik, bireylerin karşılaşabileceği sosyal risk vb. olayların sonuçlarına karşı bireylere gelir garantisi sağlayan sistemdir.
Bu kavram bireyleri muhtaç duruma düşme riskine karşı kollayan bir kavramdır. Sosyal risk zararlarına karşı koruma sağlayan bir sistemdir. Muhtaçlık, düşkünlük vb. yaratan bütün sosyal risk durumlarına karşı koruma sağlayan sosyal güvence anlayışıdır. Sosyal güvenlik, sosyal güvence kavramını tehdit eden her türlü sosyal risk sonuçlarına karşı bireylere gelir emniyeti sağlamaktadır. Sosyal güvenliğin amacı sosyal risk durumlarını engellemek değildir. Riskleri önlemekten ziyade risklerin yaratacağı ekonomik sonuçlara karşı tedbir almaktır. Bireylerin muhtaç hale gelmesini engelleme amacı taşımaktadır. Sosyal güvenliğe giriş yaptıktan sonra bu kavramın akademik boyutu olan sosyal güvenlik bölümü hakkında bilgi sahibi olalım.
Sosyal Güvenlik Bölümü Nedir?
Sosyal güvenlik bölümü, kamu ve özel sektörde sosyal güvenlik sistemlerini bilgisayar destekli olarak yapabilecek, sosyal ilişkileri ve iletişim becerileri yüksek kişileri yetiştiren bir bölümdür. Sosyal güvenlik bölümü, matematik işlemleri ve mantık hesaplama yönü kuvvetli, güncel mevzuatı yakından takip eden ve mesleki etik değerlere sahip olan kişiler yetiştirmektedir. Hukuk ve finans üzerine eğitim almış, bu iki ayrı disiplini günlük hayatta birleştirerek kullanabilen sosyal güvenlik meslek elemanları yetiştirmektedir. Sosyal güvenlik bölümü, kamu veya özel sektörde çalışan elemanların sosyal güvenlikle alakalı tüm işlemlerini yapabilecek nitelikli kişiler yetiştiren bir bölümdür.
Sosyal güvenlik bölümü, elemanların işlemlerini yaparken belirtilen mevzuat doğrultusunda yapılmasını sağlamaktadır. Aynı zamanda işlemlerin bilgisayar ortamında yapılmasını öğrencilerine öğreten bir bölümdür. Dünyada ve ekonomide yaşanan gelişmeler ve sosyal güvence krizleri sosyal güvenliğin önemini günümüzde daha çok arttırmıştır. Bundan dolayı kamu ve özel sektörün ihtiyaçlarına cevap verebilecek akademik disiplin altında yetişmiş elemanlara ihtiyaç duyulmuştur. Sosyal güvenlik bölümü de belirtilen ihtiyaçları karşılamak için kurulmuştur.
Sosyal güvenlik bölümü eğitim süresi 2 yıldır. 4 eğitim yarıyılından oluşur. Bu bölümü okuyan öğrenciler mezun olabilmek için 30 günlük staj yapmak zorundadırlar. Öğrenciler bu bölümü okuyabilmek için TYT sınavına girmek zorundadırlar. Sosyal güvenlik bölümü hakkında bilgi sahibi olduktan sonra şimdi de sosyal güvenlik bölümü iş imkanları hakkında bilgi sahibi olalım.
Sosyal Güvenlik Bölümü İş İmkanları Nelerdir?
Sosyal güvenlik bölümü iş imkanları, kamu ve özel sektörü kapsamaktadır. Sosyal güvenlik bölümü iş imkanları arasında SGK İl Müdürlüklerinde çalışmak yer alır. İŞKUR’da çalışmak da sosyal güvenlik bölümü iş imkanları arasında yer alır. Özel sektör işletmelerinin sosyal güvenlik ve insan kaynakları departmanlarında çalışmak da sosyal güvenlik bölümü iş imkanları arasında yer alır. Bunların yanı sıra özel işletmelerin halkla ilişkiler biriminde de çalışabilirler.
İşletmelerin muhasebe alanında çalışmak da sosyal güvenlik bölümü iş imkanları arasında yer alır. Yönetici yardımcısı, denetçi yardımcısı, uzman yardımcısı gibi konumlarda da çalışabilirler. Sosyal güvenlik bölümü iş imkanları arasında araştırmacı olarak çalışmak yer alır. Son olarak sigorta şirketlerinde çalışmak yer alır. Bölüm mezunlarının nerelerde çalıştığı hakkında bilgi sahibi olduktan sonra sosyal güvenlik bölümü mezunları ne iş yapar başlığını inceleyelim.
Sosyal Güvenlik Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?
Sosyal güvenlik bölümü mezunları “sosyal güvenlik ön lisans derecesi” alarak okulu bitirirler. Sosyal güvenlik bölümü mezunları, çalıştıkları iş yerinin sosyal güvence işlemlerini bilgisayar destekli olarak yaparlar. Sosyal güvenlik bölümü mezunları, belirlenen mevzuata yönelik işlemleri mevzuata yönelik olarak yaparlar. İşletmelerde çalışan personellerin sosyal güvence işlemlerini ve personel özlük dosyalarını hazırlarlar. Sosyal güvenlik bölümü mezunları, bireysel emeklilik, hayat dışı sigortacılık vb. özel sigorta işlemlerini hallederler.
Sosyal güvenlik bölümü mezunları, sosyal güvence alanında yer alan ihlalleri ve sorunları belirleyerek gerekli yerlere iletilmesini sağlarlar. Sosyal güvenlik bölümü mezunları, ÖSYM tarafından düzenlenen dikey geçiş sınavına girerek lisans bölümü okuyabilirler. Dikey geçiş sınavını kazanan mezunlar, Sosyal hizmet bölümü, İşletme bölümü, İktisat bölümü vb. bölümleri okuyabilirler. Bu sayede mezunların iş imkanları ve yaptıkları işler de daha fazla olur. Mezunların ne iş yaptıklarını öğrendikten sonra şimdi de bölüm dersleri hakkında bilgi sahibi olalım.
Sosyal Güvenlik Bölümü Dersleri Nelerdir?
Sosyal Güvenliğe Giriş
Sosyal Politikaya Giriş
Temel Hukuk Bilgisi
Genel İşletme
Kamu Maliyesi
Toplu İş Hukuku
Sosyal Hizmet ve Bakım
Makro İktisat
İş Hukuku
İş Hukuku Uygulamaları
SGK ve E-Devlet
Meslek Etiği
Türk Vergi Hukuku
Yukarıda belirtilen dersler genel olarak verilmiştir. Dersler üniversiteden üniversiteye göre değişiklik gösterebilir. Dersler hakkında genel bir bilgi edindikten sonra bölümün taban puanları ve sıralamasın da öğrenelim.
Sosyal Güvenlik Bölümü Taban Puanları ve Sıralama
Bu bölümü okumak isteyen öğrenciler ilk önce TYT sınavına girmek zorundadırlar. Bu sınavdan aldıkları taban puanları ve sıralama ile tercih yapan öğrenciler bölüme yerleşebilir. Sizlerin de taban puanlar ve sıralama hakkında bilgi sahibi olmanız için bir liste hazırladım. Bu liste en güncel verilere sahiptir. Bu liste oluşturulurken en iyi üniversitelerden başlanmıştır. Bu bölümün en iyi ilk 5 üniversitesi listede verilmiştir.
Üniversite
Bölüm
Taban Puanı
Sıralama
Üsküdar Üniversitesi
Sosyal Güvenlik (MYO) Burslu bölüm
262,89070
725825
İnönü Üniversitesi
Sosyal Güvenlik (MYO)
239,23821
1016494
Ankara Üniversitesi
Sosyal Güvenlik (MYO)
232,03158
1110551
Uşak Üniversitesi
Sosyal Güvenlik (MYO)
228,48982
1159008
On Dokuz Mayıs Üniversitesi
Sosyal Güvenlik (MYO)
223,04770
1236691
Sezer AÇİLER, 19 Haziran 1995 tarihinde Sakarya’da dünyaya geldi. 2018 yılında Sakarya Üniversitesi Sosyoloji bölümünü bitirdi. Gayrimenkul danışmanı, stajyer sosyolog ve Felsefe Grubu öğretmeni olarak çalıştı. Sertifika programlarına katıldı. 2019 yılında İstanbul İşletme Enstitüsünde blog yazarı olarak çalışmaya başladı.