Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi (Bilgilendirme)
Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi (Bilgilendirme)
İş güvenliği uzmanlığı, son zamanlarda öne çıkan mesleklerden birisi olarak gözümüze çarpıyor. Bu meslek için gerekli olan eğitim, üniversitelerdeki hem ön lisans ve lisans bölümlerinden hem de online eğitim kurumlarından alınabiliyor. Üniversite bünyesinde verilen eğitim programının tam adı İş Sağlığı ve Güvenliği bölümüdür. Bu bölüm, yeni nesil bir meslek olan iş güvenliği uzmanlığının ilk eğitim aşamasıdır.
İş güvenliği, iş ortamındaki riskler için önlemleri saptamak ve tehlike oluşturabilecek yerlerde ölçüm ve değerlendirmeleri yapmayı kapsar. Özet olarak bu şekilde açıklayabileceğimiz iş güvenliği kavramı iş sağlığını da kapsadığı için, ilgili eğitimler İş Sağlığı ve Güvenliği olarak adlandırılıyor.
Çalışanların önce can sağlığı olmak üzere bedensel ve ruhsal sağlığı korunmalıdır. İş yerleri hastalık ve sakatlıklar açısından riskler içerir. Bu riskler sonucu yaşanan bazı olumsuz sonuçların telafisi de olmayabilir. İşverenlerin belki de en önemli sorumluluğu çalışanların iş güvenliğini sağlamaktır. Bu konudaki çalışmalar 1980’li yıllara dayanır. AB uyum süreci bu alandaki faaliyetlere hız kazandırmıştır.
30 Haziran 2012 tarihinde resmi gazetede yayınlanan “6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu” güvenlik açısından tüm çalışmaların dayanağı niteliğindedir. Bu kanun kapsamında işverenin ve çalışanların yükümlülükleri belirlenmiştir. Amaç iş yerlerindeki olası tüm riskleri belirlemek, gerekli tedbirleri almak ve riskleri minimuma indirmektir.
Bu alanda yapılan çalışmalar bilimsel ve sistemlidir. İlgili kanun uyarınca işyerlerinde “tehlike” sınıflarına uygun uzmanlık belgesi kısa adıyla İSG kapsamında yürütülen çalışmaların olumlu sonuçları sadece çalışan sağlığı üzerine olmaz. Üretim güvenliği de sağlanacağı için verim artar. Dolayısıyla kazanç yükselir.
Alınan tedbirler sayesinde yangın ve patlama gibi tehlikeler ve sonuçları önlenir. Aynı şekilde makine ve cihaz arızalarının da önüne geçilir. Üretim, hizmet ve faaliyetler kesintisiz devam eder. İş kazası ve meslek hastalığı kaynaklı tazminat riski ortadan kalkar.
İSG temel eğitimi
İşverenlerin en çok dikkat etmesi gereken konu hiç şüphesiz çalışanlarının can sağlığını koruyarak ve güvenli şekilde işlerini yürütmesidir. İş sağlığı ve güvenliği her şeyden önce gelir. İş yerinizde istenmeyen kazaların yaşanmaması için gereken önlemler alınmalıdır. İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi sayesinde çalışanların, can güvenliğini sağlamayı öğrenmesi ve güvenli çalışma alanı yaratması amaçlanır.
Çalışanlarınızın İş Sağlığı ve Güvenliği konularında bilgilendirerek, sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamı sağlamak, çalışanları, çalışma ortamından kaynaklanan sağlık ve güvenlik risklerine karşı korumak bu alandaki hataları minimuma indirerek ve daha güvenli çalışma ortamları için bilinçlendirmektir.
Temel İş Sağlığı ve Güvenliği online eğitimine kimler katılmalıdır?
Eğitimler, ilgilendiğimiz konular, çalışma alanlarımız ile hedeflerimizle örtüştüğü sürece anlamlı olur. İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi tüm çalışanlara faydalı olacak nitelikte bir eğitimdir. Tüm çalışma alanları için güvenlik kültürünün oluşturulmasında önemli etkisi vardır. Yine de bazı meslek mensuplarının bu eğitimi alması diğer mesleklere göre daha avantajlıdır. İSG çalışmaları disiplinli bir takım çalışması gerektirir. Ekip ruhu önemlidir.
Asıl sorumluluğu İSG uzmanı ve iş yeri hekimi üstlense de başarı için tüm çalışanların sürece dahil edilmesi gerekir. Stajyerler de bu gruba dahildir.
Mimarlar, mühendisler, tekniker, teknisyenler,
İlgili bölümlerde okuyan öğrenciler,
Departman yöneticileri,
Kendisini geliştirmek isteyen herkes
Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim online eğitim programında riskleri belirlerken nelere dikkat etmeniz gerektiği konusunda bilgileneceksiniz. Riskleri belirleyerek, olası öncelik seviyelerinin hesaplanması ve değerlendirilmesini öğreneceksiniz. Konuyla ilgili kişisel bakış açınızı da geliştirerek, daha güvenli ortamlar oluşturmayı öğreneceksiniz.
İSG eğitimi konu başlıkları
İş Sağlığı ve Güvenliği Nedir?
İş Sağlığı ve Güvenliğinin Amacı
Ülkemizde İş Sağlığı ve Güvenliği
Genel Sağlık Kavramı
İş Yerinde Sağlığı Oluşturan Etkenler
Meslek Hastalığı
İş Kazası
İş Kazası ve Meslek Hastalıklarının Nedenleri
Tehlikeli Davranışlar ve Durumlar
Acil Durumlar
İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi Alanlar Nerede Çalışabilir?
Öncelikle bu alanda diploma veren üniversite bölümleri olduğunu söylemek isterim. Ön lisans düzeyinde eğitim veren İş Sağlığı ve Güvenliği MYO ve lisans düzeyinde eğitim veren İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümünden mezun olanlar "tekniker" unvanıyla bu iş alanında görev yaparlar. İş Sağlığı Ve Güvenliği Kursu ise katılımcılara diploma değil sertifika sunar.
Bu meslek alanı ağır sorumluluk gerektirir. Gerekli önlem almamanın sonuçlarının çoğu zaman telafisi zordur. Akciğer kanserine yakalanan bir maden işçisi, işitme duyusunu kaybeden bir fabrika çalışanı ve parmağını makinaya kaptıran bir işçinin vebalini kimse almak istemez.
Yaralanma ve ölümle sonuçlanan iş kazaları inşaat çalışanlarında yüksek oranda görülür. Aynı şekilde maden işçileri, taşımacılıkta çalışanlar ve iş makineleriyle çalışanların riski de yüksektir.
İş Sağlığı Ve Güvenliği Sertifikası alanlar iş yerlerini denetler. Çalışma şartlarının güvenliğini kontrol eder. Bu sayede iş kazalarında sayı olarak düşüş yaşanır. Aynı zamanda sonuçları daha hafif olur. Bu noktada hem kamu, hem özel kurum ve kuruluşların çalışma prensibini açıklamak isterim. Yöneticiler İSG çalışmaları için ayrı birini istihdam etmeyi avantajlı bulmazlar.
Bunun yerine ilgili bir alan çalışanına ek görevlendirme yapmayı tercih ederler. Bu şekilde hizmetin maliyeti düşer. Daha açık ifade etmek gerekirse temel bir mesleği olanların ek olarak bu sertifikayı alması akıllıca olur. (Kimyager, biyolog, mühendis, sivil savunma uzmanı vb.) Sertifika iş başvurularında, iş görüşmesinde ve kariyer planlamada avantaj sağlar. Bir önceki bölümde bu eğitimi almanın kimler için daha avantajlı olacağından bahsetmiştim. Şimdi sertifika sahiplerinin çalışabilecekleri alanları listeleyelim:
Tüm Kuruluş ve İşletmelerde
Alışveriş Merkezleri
İnşaat Alanları
Üniversite Yerleşkeleri
İtfaiye
Çok Katlı Yüksek Binalar
Sağlık Kurumları
İmalat Yapan Firmalar
Maden İşletmeleri
Eğitimi alanlar bireysel olarak çalışabilirler. OSGB (Ortak Sağlık Güvenlik Kurumları)’de görev yapabilirler.
Gıda Mühendisliği bölümünden 2004 yılında mezun olmuştur. Çalışma Bakanlığından onaylı iş güvenliği uzmanıdır. Halen Entegre Yönetim Sistemi Denetçisi olarak görev almaktadır.
Dersin kapsamı genel olarak sözel ve yoğun tanımlamalardan oluşmasına rağmen, hocamız derslere hiç sıkılmadan adapte olmanızı sağlıyor. Çünkü slaytları okumaktan ziyade, edindiği tecrübeleri gayet güzel bir dille anlatıyor :) İyi ki bu eğitimi almışım, herkese de tavsiye ediyorum. Hocama ve enstitüye sonsuz teşekkürler...
Şu an eğitimim devam ediyor, ders anlatımı ve örnekleriyle beraber ders çok eğlenceli ve verimli geçiyor. Herkese tavsiye ediyorum.
Hiç bitmesini istemediğim bir ders. Harika bir hoca olabildiğince bizlere katkı sunup sorularımıza yanıt veriyor. Akıcı bir ders. Sertifikasını alıpta tekrardan derse girilesi bir hoca...
İş sağlığı ve güvenliği; çalışma hayatı içinde çok önemli bir konuma sahiptir. Bu nedenle bireylerin bu konuda farkındalık ve bilgi seviyelerinin arttırılması oldukça önemlidir. İSG eğitimi de bireyleri çalışma hayatında karşılaşılabilecek kazalar konusunda bilinçlendirmeyi ve alınacak tedbirleri öğretmeyi hedefleyen bir temel eğitim programıdır.
Bu eğitim kapsamında iş güvenliği kurallarını öğrenebilir ve olası kazalardan nasıl korunabileceğiniz konusunda fikir sahibi olabilirsiniz. Sadece çalışan statüsündeki kişilerin değil işveren konumundaki yöneticilerin de İSG eğitimi alması yararlı olacaktır. Çünkü işverenler çalışan bireylerin; yaptıkları işten kaynaklı sağlık ve güvenliklerinden sorumludur. Yöneticiler bu eğitimi alarak hangi risklerden kaçınmaları gerektiğini, kaçınılması mümkün olmayan riskleri nasıl analiz edebileceklerini öğrenirler.
Aynı zamanda risklerin kaynağına inebilmeyi daha bilinçli şekilde gerçekleştirebilirler. Bu sayede çalışanları için daha güvenli çalışma ortamları tasarlayabilirler. Ayrıca işçilere de İSG eğitimi verilmesi, çalışanların davranışlarında kaliteli değişim yaşanmasını sağlayarak iş kazalarını önleyici etki sağlayacaktır.
İSG eğitimi; çalışma esnasında karşılaşılabilecek muhtemel sorunlar konusunda katılımcıları bilinçlendirir. Çalışma hayatında olası sorunlardan korunmak ya da yaşanılan bir sorun karşısında en doğru metotla müdahale etmek konusunda yol gösterici bilgiler verir. 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunu ile çalışanların can güvenliği bazı kişilerin duyarlılığına bırakılmaksızın yasalara dayandırılmıştır.
Bu eğitimle çalışma güvenliğiniz için hangi haklarına sahip olduğunuzu öğrenebilir daha bilinçli bireylere dönüşebilirsiniz. İSG can güvenliğinde önlem odaklı çalışmalar yürütür. Bu nedenle İSG eğitimi alarak herhangi bir sorun yaşamadan bilinçlenebilir, yaşanması muhtemel iş kazalarını ön görerek engelleyebilirsiniz.
Yasal düzenlemelerle İSG hizmetleri eskisinden daha önemli hale gelmiştir. İstihdamın da giderek arttığı bu sektörde çalışmak isteyenlerin elbette bu sertifikaya sahip olması ve bunun içinde eğitimlerine katılması gereklidir. Bilinçlenmek isteyen çalışanlar ya da İSG politikaları hazırlayarak daha güvenli iş ortamları hedefleyen işverenler bu eğitimi tercih edebilirler. Tüm bunların yanında kişisel gelişim adına öğrenmeye hevesli herkes bu eğitime katılabilir.
Katılımcılar CV dosyalarına önemli bir sertifika ile büyük bir katkı da sağlamış olurlar. Bazı kurumlar işe alım sürecinde İSG sertifikasını, başvuru yapan adaylara şart koşmaktadır. İş sağlığı ve güvenliği eğitimini online ya da yüz yüze olarak çeşitli eğitim kurumlarında alabilirsiniz. Ancak hem zamanınızı verimli kullanıp hem kaliteli bir eğitim isterseniz Enstitü bünyesinde Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi için kolayca katılım sağlayabilirsiniz.
Telefon, tablet gibi akıllı cihazlar yanında internet bağlantınız olması bu eğitimi almanız için yeterli. Canlı derslere katılamadığınız takdirde tekrar izleme şansınız da mevcut. Eğitim sonundaki sınav değerlendirmesini geçtiğinizde ise özel ve resmi kurumlarda geçerliliğe sahip İSG sertifikası almaya hak kazanırsınız. Enstitüde İsg eğitimi boyunca görülecek konuların alt başlıkları şu şekilde sıralanabilir:
İş sağlığı ve güvenliği nedir?
İş sağlığı ve güvenliğinin amacı
Ülkemizde iş sağlığı ve güvenliği
Genel sağlık kavramı
İş yerinde sağlığı oluşturan etkenler
Meslek hastalığı
İş kazası
İş kazası ve meslek hastalıklarının nedenleri
Tehlikeli davranış ve durumlar
Acil durumlar
İsg eğitimi; çalışanları, can güvenlikleri için çalışırken neler yapması gerektiği konusunda bilinçlendirir. Aynı zamanda iş kazaları ve meslek hastalıklarından korunmak için alınması gereken önlemlerin önemi konusunda bilinçlendirir. Bu eğitim sayesinde sadece kendi sağlığını değil çalışma arkadaşlarının da güvenliği için bir şeyler yapabileceğinin farkına varan bireylerin, çalışma hayatındaki sosyal sorumluluk duygularını güçlendirir. Yöneticilerin daha güvenli iş ortamı sağlamasını kolaylaştırır. Bu sayede daha sağlıklı ve kaliteli çalışma alanlarında artış sağlanabilir.
İSG eğitimi, süreç sonunda elde edilen sertifika ile iş başvurularında CV için katkı sağlarken kişisel gelişim için de önemli bir konuda kazanım elde etmenizi sağlar. Ayrıca İSG giderek önemi artan bir alandır ve iş sahası yaratmaktadır. Bu nedenle nasıl isg uzmanı olunacağı konusunda, insanlar araştırma yapmaktadır. Peki, kimler İSG uzmanı olabilir? Sadece İSG eğitimi almak yeterli midir? Hayır. İSG eğitimi bilgilendirme amaçlı sunulan bir temel eğitim programıdır. Peki, “İş sağlığı ve güvenliği uzmanı nasıl olunur?”, diye merak ediyorsanız yazının devamına göz atabilirsiniz.
İş Güvenliği Uzmanı olabilmek için gerekli bölümlerden mezun olanların, bakanlıkça yetkilendirilmiş eğitim kurumlarınca yapılan eğitimleri bitirmeleri ve isg uzmanlığı sınavı için başvuru yapmaları gereklidir. İSG uzmanı olabilmek için ilgililerin; Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının yaptığı iSG sınav duyurularını takip etmesi ve belirlenen tarihler içinde sınav başvurusu yapması gerekir. Bu başvurular son yıllarda e – devlet uygulaması ile isg katip sistemi üzerinden gerçekleştirilmektedir.
İsg uzmanlığı sınavına başvurmak için şart koşulan bölümlerden mezun olmak gereklidir. Bu bölümler; mühendislik – mimarlık fakültesi mezunları, Fen Edebiyat Fakültelerinin Fizik - Kimya - Biyoloji bölüm mezunları, teknik öğretmenler, iş sağlığı ve güvenliği programından mezun olanlar ve bakanlık bünyesinde ya da bakanlığa bağlı kuruluşlarda denetleme müfettişi olanlar, İSG uzmanlığı sınavına başvurabilirler.
ÖSYM tarafından düzenlenen iş sağlığı ve güvenliği sınavında başarılı olmaları halinde Çalışma Bakanlığı onaylı iş güvenliği uzmanlığı belgesini almaya hak kazanırlar. Elde ettikleri bu belge ile tüm kamu ve özel sektör şirketlerinde İş Güvenliği Uzmanı olarak çalışma hakkını elde ederler.
İş güvenliği, işyerlerindeki mevcut ortamda yürütülen çalışmalar sırasında öngörülen veya ani olarak oluşabilecek riskler üzerinde çalışmalar yapmaktır. Bu riskler sonucunda zarar veya kayıp durumları oluşmaması için önlem almaktır. Öngörülen zararları ortadan kaldırma ve minimum seviyeye indirmek için yapılan sistemli iş güvenliği çalışmalarıdır.
Özetle iş güvenliği; çalışanlara sağlıklı bir ortam oluşturmak ve ortamdaki olumsuz etkilerden korumak ve üretimdeki verimi artırmaktır. İşyerindeki çalışmaların veya üretimlerin aksamaması için, geri dönülmez iş kazaları yaşanmaması için iş güvenliği tedbirleri olmazsa olmazdır. İş sağlığı ve güvenliği çalışmaları, hem çalışanın sağlığını korur hem de kurumun çalışmalarını veya üretimlerini korur.
İş sağlığı ve güvenliği konusundaki eğitimin, eğitim sisteminin bir parçası olması konusu yurtiçi ve yurtdışındaki araştırmaların konusudur. Bu araştırmalar iş güvenliği eğitiminin; ortaöğretim okullarında, meslek liselerinde ve diğer eğitim kurumlarında başlaması gerektiğini savunuyor. Ayrıca iş yerlerindeki mevcut sağlık ve güvenlik kültürünü ilerletmek için çalışanlara sağlık ve güvenlikle ilgili davranışları kazandırmak da gerekiyor.
Çocukların, gençlerin ve çalışan diğer kesimleri iş sağlığı ve güvenliği konusunda çalışma hayatına hazırlanması da gerekmekte. Ayrıca okullardaki öğretmenleri ve işyerlerindeki yöneticileri de bu konuda eğitmek için gerekli eğitim programları da bir ihtiyaçtır.
İş güvenliği uzmanı, çalışma ortamındaki riskleri kontrol altına almak için gereken önlemleri tespit ederek rapor tutan uzmandır. İş yerinde periyodik kontroller ve bakım programları planlayarak bu planların uygulanmasını sağlayan yetkililerdir. Kurum bünyesinde çalışanların iş sağlığı ve güvenliği konularında durum tespitleri yapan kişilerdir.
İş güvenliği uzmanı olmak için, öncelikle iş güvenliği eğitimi alması gerekiyor. Sonrasında da İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğünün açmış olduğu İş Güvenliği Uzmanlığı konulu sınava girmek gerekiyor. Bu sınavda en az 70 puan alan adayların işe başlayabilmeleri için ‘iş sağlığı ve güvenliği sertifikası’ almaları gerekiyor. Bu sertifika için de bazı evraklar hazırlanması ve yetkili yerlere başvuru yapılması şartı vardır.
İş güvenliği uzmanının görevlerinden bazıları şunlardır:
İşyerindeki mevcut çalışmalar ve değişiklikler hakkında işlerin planlanmasını yapmak, Yapılan çalışmalarla ilgili uygulanması gereken iş güvenliği kuralları konusunda kurum yönetimine önerilerde bulunmak,
İş güvenliği konusunda gereken tedbirleri yöneticilere yazılı olarak iletmek,
İşyerinde olan iş kazası gibi durumların nedenleri araştırmak ve iş kazalarını önlemek için gerekli plânlamaları yaparak yönetime iletmek,
İşyerindeki mevcut risk değerlendirmelerini yapmak ve bunları raporlamak,
Çalışma ortamının iş sağlığı ve güvenliğine uygunluğunu denetlemek,
İş sağlığına ve güvenliğine uygunsuzluk tespit edildiğinde uygunsuzluğu yetkililere bildirmek ve ilgili işlemleri yapmak,
İş sağlığı ve iş güvenliği konusunda çalışanlara ve yöneticilere eğitim vermek.
İş sağlığı ve güvenliği sertifikası, iş güvenliği uzmanı olmak isteyen adayların alması gereken yetkinlik sertifikasıdır.
İş Sağlığı ve Güvenliği eğitimi ise sertifika veren bir eğitim programıdır. Bu alanda uzmanlık yapabilmek için bu sertifikanın da alınması gerekiyor.
İş Sağlığı ve Güvenliği alanında sertifikası olanlar, uzman olarak bu alanda çalışmaya başlayabiliyorlar. Bu uzmanlar, iş yerlerini denetleyerek çalışma şartlarındaki güvenlik durumunu kontrol ederler. Ancak bazı kurumlar iş güvenliği uzmanı almaktansa, bu görevi sertifikası olan bir çalışanına yaptırmayı seçiyor. Böylelikle bu uzmanlara ayrıca bir maddi kaynak ayırmak durumunda kalmıyor.
İş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması ve mevcut sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesi için işveren ve çalışanların görev, yetki, sorumluluk, hak ve yükümlülüklerini düzenlemektir.
Somadaki maden faciasının ardından asansör faciası geldi. Kısa bir süre öncede Ermenek maden faciasında işçi ölümlerinin olması bürokrasiyi iş sağlığı ve güvenliği kanununda bazı değişikler almaya itti. Bu değişiklikler iş sağlığı güvenliği kanununa göre bazı idari para cezaları getiriyor. Ağır idari para cezalarıyla kanunun uygulanmasını ve gerekli tüm önlemlerin alınmasını şart koşuyor.
Ancak bu gelişmeler bize göre halen yeterli değişiklikleri sağlamıyor. Örneğin iş sağlığı ve güvenliği kanunu Türk Silahlı Kuvvetleri, Genel Kolluk Kuvvetlerini kapsamıyor. Hatta daha da ilgi çekici olan ev hizmetlerinde çalışanlar bu kanun kapsamında yer almıyor. İdari para cezalarını arttırmak bir yana kanunun kapsamınında önemle değiştirilmesi gerektiği kanaatindeyiz.
Yapılan işlerin daha doğru ve daha güvenlikli olmasını sağlamak adına İş Sağlığı Kanunu adına yeni düzenlemeler getirilmelidir. Bu düzenlemeler ile iş kazaları en aza indirilerek tamamen ortadan kaldırılmalıdır. Bu kapsamda iş yerlerinin eksik ve yanlış uygulamaları için ağır ceza ve yaptırımlar getirilerek caydırıcılık sağlanmalıdır. Bu kanun başta Türk Silahlı Kuvvetleri olmak üzere tüm kolluk kuvvetlerini de kapsamalıdır.
Tehlike standartları "az tehlikeli" "orta standart" ve "çok tehlikeli" olarak sınıflara ayrılmalı ve o sınıflara göre gerekli tedbirler alınmalıdır. İş yerleri bu sınıflara ayrıldığı takdirde alınan önlemler daha kaliteli olacak ve caydırıcılık da yüksek olacaktır.
Tüm işverenler çalışanları için iş güvenliği eğitimi vermek zorundadır ve bu eğitimler denetlenmelidir. Eğitimler ise belli aralıklarla tekrarlanarak işe yeni dahil olanlar için mutlaka yenilenmelidir. Uzun süre istihdam eden ve çalışan sayısı belli bir sayının üzerinde olan kurumlar İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulu oluşturmak zorunda olmalıdır. Bu kurulun belirlediği belli kararlara işverenler ve çalışanların da uyma zorunluluğu olmalıdır. Bu standartlara uyulduğu takdirde iş kazası ve risklerinin önüne geçmek de mümkündür.
İş Sağlığı ve Güvenliği Tarafları
İş Sağlığı ve Güvenliği kapsamında bulunan taraflar başta işverenlerdir. Özel kurumlardaki işçiler, işverenler, devlet kurumlarındaki işveren ve işçiler bu kapsamda gerekli bilgilenmeyi sağlayarak kurum adına tedbirleri almalı ve yaptırımları dikkate almalılardır.
İş yerinizde tehlikelerin önüne geçebilmek ve istenmedik kazaların yaşanmaması için gerekli olan tedbirler alınmalıdır. Bu tedbirleri alabilmek için hangi önlemlerin alınması gerektiğini en iyi şekilde öğrenmek gerekir. İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi sayesinde gerekli olan önlemleri öğrenebilirsiniz.
İş sağlığı ve güvenliği sertifikası ile Türkiye'de iş sağlığı ve güvenliği hakkında kapsamlı bilgi edinebilirsiniz. Genel sağlık kavramı üzerinden bilgi edinerek, iş yerlerinde sağlığı kapsayan ve sağlığa etki eden etkenleri öğrenirsiniz. İş kazalarına neden olabilecek durumlar, nedenler hakkında bilgi sahibi olacaksınız. Meslek hastalığının neden ve nasıl meydana geldiğini inceleme şansına sahip olabilirsiniz.
İş sağlığı ve güvenliği sertifikası ile iş yerinde olan tehlike arz edebilecek davranışları, durumları tespit edebilirsiniz. Tehlike tespitleriniz sayesinde bunların önüne geçebilme olanağını yakalarsınız. Bu sayede iş yerinde muhtemel kazaları engelleyebilirsiniz. Acil durumlarda ne yapılması gerektiği hakkında da nitelikli bilgiler elde edebilirsiniz.
İş sağlığı ve güvenliği sertifikası, can güvenliği gereken mesleklerde çalışan, işveren ya da yöneticiyseniz edinmeniz gereken son derece önemli bir belgedir. İş sağlığı ve güvenliği sertifikası ile iş güvenliği konusunda bilgi sahibi olarak daha güvenli çalışmayı öğrenebilirsiniz.
Öte yandan eğer işveren, yönetici pozisyonlarında bulunuyorsanız, çalışanlarınızı iş sağlığı ve güvenliği konusunda bilgilendirerek sağlıklı ve güvenli çalışma koşullarını sağlayabilirsiniz.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) iş sağlığı ve güvenliğini; “Tüm çalışanların bedensel, ruhsal, toplumsal sağlık ve refahlarının en üst düzeye yükseltilmesi ve bu durumun korunması, iş yeri koşullarının, çevrenin ve üretilen malların getirdiği sağlığa aykırı sonuçların ortadan kaldırılması, çalışanları yaralanmalara ve kazalara maruz bırakacak risk faktörlerinin ortadan kaldırılması, yine çalışanların bedensel ve ruhsal özelliklerine uygun işlere yerleştirilmesi ve sonuç olarak çalışanların bedensel ve ruhsal gereksinimlerine uygun bir iş ortamı yaratılmasıdır.” şeklinde ifade ederek tanımlar.
İş sağlığı ve güvenliğinin yaptığı işler; iş yerlerinde genel olarak işin yürütülmesi esnasında ortaya çıkma ihtimali olan kaza, yaralanma ve hastalıklara ilişkin önleyici faaliyetleri kapsar. İş sağlığı ve güvenliği uzmanının genel olarak yaptığı işler ve amaçları aşağıdaki gibidir:
Çalışmaları Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından denetlenir.
İş yerlerinde yürütülen faaliyetler esnasında çalışanların sağlığını ve güvenliğini tehlikeye sokacak durumların engellenmesi için sistemli olarak çalışır.
İş kazalarını azaltmak hatta ortadan kaldırabilmek için iş sağlığı ve güvenliği uzmanları tarafından iş yerleri ve çalışmaları sıklıkla denetlenir.
İş yerlerine ilişkin analizler ve çözümlemeler yapılarak daha güvenli iş ortamları oluşturulup ve kazaların azaltılması amaçlanır.
İş sağlığı ve güvenliği eğitimi, çalışan işçilerin gereken bilgi ve becerileri öğrenmeleri için sunulan önemli bir eğitimdir. Çalışanların iş yeri davranışlarını değiştirmelerine yol açacak kaliteli uygulamaları anlamaları ve pekiştirmeleri için harika bir yoldur.
Etkili çalışanlar için eğitime yatırım yapmak, iş yerindeki olayları değiştirmenin ve riskli durumlardan kaçınmanın yanı sıra bilgi, beceri ve üretkenliği sağlar. Böylece işçilere moral ve motivasyon verilmiş olunur.
İş sağlığı ve güvenliği eğitimi, can güvenliği ve sağlık açısından önemlidir. İş yerlerinde can güvenliğini öncelik haline getirmek zorunluluktur. İş sağlığı ve güvenliğini iş yerinde önemli bir öncelik haline getirmek için pek çok neden daha vardır. İş sağlığı ve güvenliği önemlidir. Çünkü ölüme veya yaralanmaya sebep olabilecek riskler uygun bir şekilde kontrol edilmelidir.
İş sağlığı ve güvenliği, işletmeler için de son derece önemlidir. Bir şirketin en büyük varlığı çalışanlarıdır ve riskleri kontrol etmemek hastalık izni, sigorta masrafları ve verimlilik kaybı nedeniyle yüksek maliyetlere yol açabilir.
İş sağlığı ve güvenliği eğitimi, iş esnasında oluşabilecek tüm risklerin ve sorunların önüne geçebilmek için donanım kazandırmayı amaçlar. Bu eğitim ile çalışanların yaralanma, sağlık problemi yaşama gibi ihtimallerin engellenmesine yönelik bilinç kazandırılır.
İş sağlığı ve güvenliği sertifikası elde edebilmek ve bu konuda nitelikli bilgi kazanabilmek için iş sağlığı ve güvenliği eğitimi alınması gerekir. Bu eğitime; mühendisler, teknikerler, teknisyenler, mimarlar katılım sağlamalıdır. Öte yandan ilgili bölümlerde okumayı sürdüren öğrenciler, yeni mezunlar, ilgili bölümü okumak isteyen bireyler, şirketlerdeki departman yöneticileri iş sağlığı ve güvenliği eğitimi almalıdır. Ayrıca, kendini geliştirmek isteyen, öğrenmeye hevesli ve ilgi duyan bireyler, iş sağlığı ve güvenliği eğitimi alabilirler.
İş sağlığı ve güvenliği çalışmalarının temel amacını çalışanların güvenliğini sağlamak oluşturur. İş kazalarını önlemek ve meslek hastalıklarının önüne geçebilmek en önemli amaçlardır. İşçilerin bir işe başlamadan önceki sağlık durumları nasılsa iş bittiğinde de aynı şekilde sağlıklı olmalarını sağlamak hedeflenir. Her iş dalı için alınacak tedbirler farklıdır. İş sağlığı ve güvenliği çalışmaları, sadece tehlikeli ya da ağır işlerde çalışan işçiler için değil her türlü iş sahasında görev yapan kişilerin iş güvenliğini sağlamaktadır. İş hayatının her alanında insan sağlığını korumayı ve uygun çalışma ortamlarını sağlamayı amaçlamaktadır.
İş güvenliği ve sağlığı çalışmaları işçi sağlığını koruyarak üretim güvenliğini sağlamayı da amaçlar. Bir iş yerinde iş güvenliğini sağlayarak üretim güvenliği de sağlanmış olur. Bu sayede üretimin daha sağlıklı ve verimli bir şekilde gerçekleşmesi sağlanır. İşçilerin kendini güvende hissederek çalışmaları iş verimini arttırır. Hem işçi sağlığı korunmuş hem de işin verimliliği arttırılmış olur. Bu açıdan da iş güvenliği son derece etkilidir.
İşletmenin güvenliği de bir diğer amaç olarak karşımıza çıkar. Bir iş yerinde alınacak doğru tedbirler ile birlikte sağlıksız ve güvenliksiz çalışma ortamlarından doğabilecek makine kazalarının önüne geçilebilir. Makinelerin arızalanması, patlamalar yaşanması, yangın gibi korkunç durumlarla karşılaşılmasının engellenmesi ile işçi güvenliğinin yanı sıra işletmenin de güvenliği sağlanmış olur.
Bu amaçlar göz önünde bulundurulduğunda iş güvenliği ve sağlığı alanının çok yönlü çalışmalar gerektirdiği anlaşılmaktadır. Bu çalışmalar sırasında da sosyoloji, psikoloji, fizik, ergonomi gibi pek çok farklı disiplinden de yararlanmak gerekmektedir. Çalışma alanının geniş olması nedeniyle tüm iş kollarını kapsamına almaktadır. Bu nedenle alanında uzman, iyi eğitim almış, aldığı eğitimleri sertifikalarla kanıtlayabilen nitelikli kişiler ön plana çıkmaktadır.
İş sağlığı ve güvenliği çalışmaları geniş bir alanda faaliyet göstermektedir. İş sürecinin içinde yer alan iş veren ve işçiler, iş kanunlarını belirleyen devlet önemli aktörler olarak öne çıkmaktadır. Tüm bu aktörlerin birbirleri ile olan kanuni temeldeki ilişkileri ve genel kurallar da bu alanın içinde yer almaktadır.
İşverenin bu alandaki sorumlulukları
İşçilerin bu alandaki sorumlulukları
Devletin bu alandaki sorumlulukları
İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili kurullar ve kurulların sorumluluk alanları
İşyerlerindeki sağlık birimleri, iş yeri hekimliği ve bu birimlerin sorumluluk alanları
Çocuk işçilerin korunması ile ilgili yükümlülükler
Genel hatlarıyla iş sağlığı ve güvenliği alanının ilgilendiği ve düzenlediği konular bu şekildedir.
Avrupa’yı önemli şekilde etkileyen sanayi devriminin Osmanlı Devleti içerisinde karşılık bulmaması iş sağlığı ve güvenliği alanında gelişmelerin diğer ülkelere göre daha geç başlamasına neden olmuştur. Buna rağmen Cumhuriyet döneminden önce Tanzimat süreci içerisinde bazı uygulamalar görülmektedir. Bu dönemde çalışma düzeninin usta – çırak ilişkisi üzerinden devam etmesi nedeniyle işçilerin karşılaşabileceği tehlikeli durumlar, her işletmenin kendi içinde aldığı önlemler oranında ilgi görmektedir. Genellikle alınan önlemler oldukça kapsamsız ve edinilen tecrübelere göre şekillenmektedir. Bir ustanın çırağına işi iyi öğretmesi ile çalışanın karşılaşacağı kötü durumların aza indirileceği düşünülmektedir.
Bu dönemde iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili 1865 tarihli “Dilaver Paşa Nizamnamesi” ilk düzenleme olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu düzenleme Ereğli kömür havzasında uygulanmıştır. İşçilerin günlük çalışma saatleri, çalışma saatleri dışında dinlenme süreleri verilmesi, işçilerin barınma koşulları ve ücretlerin düzenli olarak ödenmesi ile ilgili yüze yakın maddeyi içermektedir. 1869 yılında ise “Maadin Nizamnamesi” ile birlikte önceki nizamnamenin eksikleri giderilmeye çalışılmıştır.
Osmanlı Devleti’nde batılılaşma çalışmalarının bir yansıması olarak ortaya çıkan ilk medeni kanun Mecelle’ de, işverenin kusuruna bağlı olarak işçinin zarara uğraması durumunda, işverene bu zararı tazmin etme yükümlülüğü getirilmiştir.
1921 yılında kabul edilen 151 sayılı kanun ile madenlerde 18 yaşından küçük işçilerin çalıştırılması yasaklanmıştır. Günlük çalışma saatleri 8 saat olarak belirlenmiştir.
1923 tarihinde gerçekleştirilen İzmir İktisat Kongresinde işçi hakları ile ilgili kararlar alınmış, 1924’ de “Hafta Tatili Kanunu” ve 1925’ de “Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun” yürürlüğe girmiştir. 1926 yılında ise “Borçlar Kanunu” ile işverenlerin işçilerin uğrayabileceği zararlara karşı önlem almaları gerektiği aksi taktirde işçilerin gördüğü zararı tazmin edecekleri kabul edilmiştir.
1930 yılına gelindiğinde iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili düzenlemeler genişlemiştir. Bu yıl kabul edilen “Hıfzıssıhha Kanunu” ile kadın ve çocuk işçilerin korunması, 50’ den fazla işçi çalıştıran işletmelerde hekim bulundurma zorunluluğu, daha büyük işletmelerde ise revir ya da hastane kurulması gibi düzenlemeler getirilmiştir.
Türkiye’ de iş hayatını düzenlemek için oluşturulan ilk iş kanunu 1936 yılında “3008 sayılı iş kanunu” ile gerçekleşmiştir. Daha sonra bu kanunun uygulanması için çok sayıda tüzük düzenlemesi yapılmıştır. 2003 yılında “4857 sayılı İş Kanunu” çıkarılarak AB’ ye uyum sürecine de paralel olarak pek çok düzenleme yapılmıştır. Son düzenleme olarak 2012 yılında “6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu” kabul edilmiştir. Bu kanunla beraber 4857 sayılı kanuna ait maddelerde düzenlemeler ve çıkarmalar yapılmıştır.
Eğer bu alanda görev yapmak ve kendinizi geliştirmek istiyorsanız sertifika sahibi olmak sizi diğer adayların önüne taşıyacaktır. Bu nedenle iş sağlığı ve güvenliği sertifikası oldukça önemlidir.Bu sertifika sayesinde eğitimli kişiler, iş sağlığı ve güvenliği alanında yetkin olduklarını kanıtlayarak görev alabilmektedirler.
Evet. Sertifika, bu yetkinliği kanıtlayabilmek ve bu alanda çalışabilmek için gereklidir. Eğitim sonunda elde edeceğiniz sertifika Enstitü tarafından onaylı ve damgalı bir şekilde tarafınıza gönderilir. Bu sertifikayı kendisini bu alanda bilinçlendirmek isteyenler, teknisyenler ve teknikerler alabilir. Mühendis ve mimarlar da bu sertifikayı alabilmektedir. İşletme sahipleri, yöneticiler bu sertifikayı alabilirler.
İş ve çalışma alanında sektörlerin çeşitlenmesi ile birlikte her geçen gün farklı alanlarda ihtiyaçlar doğmaktadır. Bu alandaki gelişmeler de işletmelerin alanında uzman iş güvenliği uzmanlarına olan ihtiyaçlarını arttırmaktadır.
İş sağlığı ve güvenliği bölümü amacı işçinin güvenliğini sağlamayı hedef edinmektir. Bu konuda kursiyerlerine sağlıklı ve güvenli çalışacakları bir ortam hazırlama hakkında bilgi vermeyi hedefler. İşçileri, çalışma ortamından kaynaklanan sağlık ve güvenlik risklerine karşı koruma ve bu alanlardaki riski en düşük seviyeye indirme hakkında bilinçlendirmeyi hedefler. Aynı zamanda güvenli çalışma ortamları hakkında bilgi vermeyi amaçlamaktadır.
Çalışanların, çalışmaya başlamadan önceki sağlık durumları ve güvenliği nasılsa çalışma bittikten sonra da aynı sağlık ve güvenlik durumunda olmaları gerekmektedir. Bu alan sadece çok tehlikeli ya da orta derecede tehlikeli çalışma ortamları için geçerli değildir. Daha geneli kapsayarak bütün iş sahalarında çalışanların iş sağlığı ve güvenliği için geçerlidir. Temel gayesi çalışma hayatının her alanında insan sağlığının ve güvenliğinin korunması ve uygun ortamların yaratılmasını sağlamaktır.
Çalışanların can güvenliğini sağlayarak ana amacını gerçekleştirir. İşçilerin kazalara ve meslek hastalıklarına karşı koruyarak sağlık ve güvenlikleri sağlanır. Üretim güvenliğini sağlamak ise ikinci amacıdır. Bir çalışma ortamında üretim güvenliğinin sağlanması verimin artmasını sağlayacağından ekonomik olarak önemlidir. İşletme güvenliğini sağlamak ise diğer amaçlarından biridir.
İş yerinde tedbir alınarak, güvensiz ve sağlıksız çalışma ortamından doğabilecek her türlü durum ortadan kaldırılacağından işletme güvenliği sağlanmış olur. İş sağlığı ve güvenliği çok yönlü bir çalışmanın yapılmasını gerekli kılmaktadır. Bu da birçok disiplinin birbiri ile ortak çalışmalar sergilemesini sağlar. Tıp, sosyoloji, psikoloji, iktisat, işletme vb. disiplinlerden yararlanılır. Genel olarak iş sağlığı ve güvenliği eğitimi yukarıda bahsedilen bilgileri kursiyerlerine vermeyi hedefleyerek onları bu olay hakkında bilinçlenmelerini sağlamaktır.
İş sağlığı ve güvenliği sertifikası çalışan herkesin alması gereken bir sertifikadır. Özellikle patron, yönetici, işveren iseniz bu sertifikayı almak çok önemlidir. İşveren bilinçlendikçe çalışanını da bilinçlendirir. İş yerinde gerekli sağlık ve güvenlik ortamının oluşması için çaba sarf eder. Çalışanlarının da bu alanda bilinçlenmesini sağlar. Bu sertifikaya sahip olan kişiler güvenli ve sağlıklı bir ortamda nasıl çalışılacağını ve bu koşullarda nasıl davranacağını öğrenir.
Kendini bu alanda geliştirmek isteyen herkes
İlgili bölümde okuyanlar
Teknikerler, teknisyenler
Mimarlar
Mühendisler
Departman yöneticileri
Tüm çalışanlar bu alanda temel eğitim almalıdır.
Bu sertifikayı alarak bu alanda temel ve gerekli bilgiler hakkında bilgi sahibi olursunuz. Genel sağlık kavramından, meslek hastalıklarına kadar bilgiyi öğrenebilirsiniz. Bu durumlarda nasıl davranılması gerektiğini öğrenirsiniz. Çalışma ortamının sağlıklı ve güvenli bir ortam olması için neler yapılması gerektiğini öğrenirsiniz.
İş kazalarına neden olacak konular nedir ve bu durumlar karşısında neler yapmanız gerektiğinin bilincinde olursunuz. Bu sertifika sayesinde çalışma ortamında meydana gelebilecek tehlikeler hakkında bilgi sahibi olursunuz. Önceden tedbirinizi alarak bu tehlikelerin önüne geçersiniz. Herhangi bir olumsuz ve tatsız durumun yaşanmamasını sağlarsınız. Aynı zamanda acil durumlarda nasıl davranılması gerektiğinin de bilincinde olursunuz.
Ülkemizde iş sağlığı ve güvenliği hakkında bilgi sahibi olursunuz. Ülkemizin bu konu hakkında hangi seviyede olduğu dünyada bu alanda hangi çalışmalar yapıldığının bilgisini edinirsiniz. Karşılaştırmalı olarak yorumlama yapabilirsiniz. Bu sayede kendiniz ve iş yeriniz için gerekli hangi adımları atmanız gerektiğini öğrenirsiniz. Çalışma ortamında oluşabilecek herhangi bir olumsuz durum karşısında nasıl hareket edebileceğinizi öğrenirsiniz. Risk yönetimi hakkında bilgi sahibi olursunuz.
İş güvenliği uzmanı; bakanlık ve ilgili kuruluşlarda çalışma hayatını denetleyen müfettişler olabilir. Üniversitelerin mühendislik ve mimarlık eğitimi fakültelerinden mezun olan kişiler de iş güvenliği uzmanı olabilmektedir. Üniversitelerde bulunan iş sağlığı ve güvenliği bölümünün lisans veya ön lisans mezunları da olabilmektedir. Teknik öğretmenler de olabilmektedir. Ayrıca kimyager, fizikçi ve biyolog unvanına sahip olan kişiler iş sağlığı ve güvenliği uzmanı olabilmektedir.