AnasayfaBlogBilgi Yönetimi Bölümü (MYO)
Bölümler

Bilgi Yönetimi Bölümü (MYO)

01 Ocak 2020
Gözlüklü ve beyaz gömlekli bir kadın, bir yığın sarı kutunun önünde kitap okuyor. Dik bir pozisyonda oturuyor ve gözleri sayfaya sabitlenmiş bir şekilde elindeki kitaba konsantre oluyor. Kutu yığını düzgün bir şekilde dizilmiş ve düzenli görünüyor. Yığının en üstünde büyük bir dikdörtgen penceresi olan sarı bir kutu var ve alttaki kutuların hepsi düz sarı. Kadın okurken ellerini kutunun kenarına dayamış. Arka plan düz, beyaz bir duvar.
Bilgi Yönetimi Bölümü DetaylarıTanımNotlar
Program TürüÖn Lisans2 yıllık bir programdır ve 7 üniversitede bulunmaktadır.
Eğitim İçeriğiBilgi teknolojileriBilgisayar odaklı bir eğitim içeriği mevcuttur.
İş İmkanlarıBilgi- işlem sorumlusuİşletme ve kurumların bilgi işlem departmanlarında çalışılabilir.
Ana AlanlarıKütüphanecilik değilBilgi ve belge yönetimi bölümüyle karıştırılmamalıdır.
Lisans Geçiş BölümleriBilgi ve Belge Yönetimi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri ÖğretmenliğiDGS'ye girerek belirli bölümlere geçiş yapılabilir.
Tercih Edilme NedenleriBilgisayar kullanımının geliştirilmesiİlgili kişilerin bilgisayar kullanımına yönelik ilgileri olmalıdır.
Büro Ortamında ÇalışmaGenellikle büro ortamında çalışılırTercih yapacak kişilerin bu durumu dikkate alması gerekir.
Derslerİşletme, işletim sistemleri ve bilgisayar sistemleriBölüm ders içerikleri, çoğunlukla bilgisayar kullanımı içeren uygulamaları kapsar.
Alternatif BölümlerBilgisayar programcılığı, bilgisayar teknolojisi, büro yönetimiBu bölümler bilgi yönetimine alternatif olarak tercih edilebilir.
Puan TürüTYT puan türüÖn lisans programına giriş için TYT puan türü kullanılır.

Bu yazımızda ön lisans bölümler arasında daha az tanınan ve tercih edilen bilgi yönetimi bölümünden bahis açacağız. Bilgi yönetimi bölümü, bilgi teknolojilerini ele alan bir ön lisans programıdır. Bölüm; bilgiyi öğrenme, erişme ve bilgi teknolojilerini kullanabilme üzerine bir eğitim sunar. 2 yıllık eğitim sonucu bilişim ve bilgi teknolojileri sektörüne eleman yetiştiren bilgi yönetimi, toplam 7 üniversitede yer almaktadır. Bölüm, her ne kadar bilişim odaklı bir mesleği barındırsa da tercih döneminde pek fazla talep edilmeyen ve buna bağlı olarak da düşük puanlarla öğrenci alan bir programdır. Yine de bölümü incelemek ve tercih etmek isteyenler adına bilgi yönetimi bölümü tanıtılmayı gerektiren bir alandır. 

bilgi yönetimi, üniversiteye giriş sınavlarından biri olan tyt puan türünden öğrenci almaktadır. bilgi yönetimi bölümü, kendi özellikleriyle tanınmak dışında bilgi ve belge yönetimi bölümüyle de birlikte anılmaktadır. öncelikle bilgi ve belge yönetiminin 2 yıllık bir bölüm karşılığı bulunmamaktadır. ayrıca bilgi yönetimi, kütüphanecilik alanıyla ilgili bir bölüm değildir. bilgi yönetimi bölümünde; genel olarak bilgiye erişmek ve kullanmak için bilgisayar teknolojisinden yararlanılır. bu bakımdan bölüm, bilgisayar odaklı bir eğitim içeriğine sahiptir. hakkında oldukça az içerik ve tanıtım yazısı bulabildiğiniz bilgi yönetimi bölümünü biraz daha yakından tanımak için yazımızı okuyabilirsiniz. 



Bilgi Yönetimi Bölümü (MYO) Nedir?

Bilgi yönetimi, işletme ya da kurumların bilgiye erişmelerine  ve bilgiyi kullanmalarına yarayan bir alandır.  Bir bölüm olarak bilgi yönetimi; bilgisayarı ileri düzeyde kullanabilme yetkinliği kazandırmaktadır. Bilgiyi kullanmak ve bilgiyi iletmek, mezunlar bilgisayar teknolojilerini kullanırlar. Bölüm, bilgisayar kullanma becerisini kazandırmakla beraber, işletmenin ihtiyacı olduğu yazılımları da öğretebilen bir niteliğe sahiptir. Ayrıca bölümde; masaüstü yayıncılık, işletim sistemleri ve ağ teknolojisini içeren eğitim içerikleri de bulunmaktadır. 

Bilgi yönetimi, bir ön lisans programı olmakla birlikte DGS'ye girmeniz ve başarılı olmanız durumunda ilgili lisans bölümlerine geçiş hakkı sunmaktadır. Bu lisans bölümleri de şunlardır: 

Bilgi yönetimi bölümü, bilgi ve belge yönetimi lisans bölümüne geçiş hakkı tanımakla beraber, iki bölüm arasında eğitim farkı bulunmaktadır. Yazının giriş kısmında bahsettiğimiz üzere bilgi yönetimi, bilgi ve belge yönetimi bölümünün 2 yıllık karşılığı değildir. Yalnızca, bu bölüme DGS aracılığıyla geçiş hakkı sunmasıyla, aralarında bir ilişki olmaktadır. Bilgi yönetimi, bilgisayar öğrenimine yönelik ders içerikleriyle özel ve kamu sektöründe çalışabilecek mezunlar yetiştirmektedir. 

Bilgi Yönetimi Bölümü (MYO) İş İmkânları Nelerdir?

Bilgi yönetimi mezunları, bilgisayar kullanımı ile ilgili alanlarda çalışabilmektedirler. Mezunlar, işletme ve kurumların bilgi işlem departmanlarında iş bulabilir ve görev alabilirler. Araştırma ve danışma kurum ve şirketlerinde görevli bilgi- işlem sorumlusu olarak çalışabilirler. Yine kurumların arşiv ve dokümantasyon bölümlerinde de çalışma olanağı vardır. Bu iş olanakların dışında mezunlar; bilgisayar ve ofis programlarını kullanma becerisi isteyen işletmelerde de çalışabilmektedirler. Ayrıca DGS'den başarılı olmak durumunda ilgili lisans bölümlerine geçerek iş alanlarını daha da çoğaltabilirler. 



İlgili eğitim: Microsoft Office Sertifikası

Bilgi Yönetimi Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Açıkçası bilgi yönetimi, bir ön lisans bölüm okumak isteyen kişinin ilk aklına gelen bir bölüm değildir. Hem az sayıdaki üniversitede yer alması hem de iş olanakların diğer bölümlere göre daha az olması, bölümü ilgi çekici olmaktan uzaklaştırmaktadır. Ayrıca bilgi yönetimi bölümünün, alternatif diyebileceğimiz yan bölümleri de vardır. Daha nitelikli ve iş olanakları daha fazla olan bilgisayar programcılığı, bilgisayar teknolojisi ve büro yönetimi gibi bölümler, bilgi yönetimini tercih etmek isteyenlerin seçim yapabileceği programlardır. Yine de sıralaması yalnızca bilgi yönetimine yeten ve bölümü okumak isteyenlerin, bilgisayar kullanımına yönelik ilgilerinin olması gerek. Ayrıca bilgi yönetimi bölümü çoğunlukla büro ortamlarında çalışılacak bir alandır. Bundan dolayı tercih yapacak öğrencilerin, büro ortamında çalışacaklarını bilmelerini gerekmektedir. Yine bölüm ders içeriklerinde, çoğunlukla bilgisayar kullanımı içeren uygulamalar da olabilir. Bu şartların farkında olarak bilgi yönetimini tercih edebilirsiniz. 

Bilgi Yönetimi Bölümü Dersleri Nelerdir?

Bilgi yönetimi dersleri, bilgisayar uygulamalarını içeren bir müfredata sahiptir. Bölüm ders içeriklerinde; işletme, işletim sistemleri ve bilgisayar sistemleri ile ilgili dersler vardır. Bilgi yönetimi derslerinde, temel düzeyden başlayarak ileri düzeye giden bilgisayar kullanımına dayalı uygulamalar vardır. Ayrıca bazı üniversitelerde staj uygulaması da vardır. Bu derslerin yanı sıra seçmeli ders kataloğu içinde yer alan; işletme yönetimi, E-ticaret, pazarlama yönetimi ve mobil programlama gibi eğitim içerikleri de bölümde yer alır. İlgili üniversitelerin bilgi yönetimi dersleri genel olarak aşağıdaki gibidir: 

  • Bilgisayar Sistemleri

  • Matematik

  • İşletim Sistemleri

  • İngilizce

  • İnternet Programcılığı

  • Toplam Kalite Yönetimi

  • Genel İşletme

  • Ofis Uygulamaları

  • Yönetim ve Organizasyon

  • Bilgi Yönetimi Uygulamaları

  • Masaüstü Yayıncılık

  • İşçi Sağlığı ve Güvenliği

  • İşletmelerde Bilişim Sistemleri

  • Girişimcilik

  • Araştırma Yöntem ve Teknikleri

  • Grafik Uygulamaları

  • Büro Yönetimi

  • Programlama Giriş ve Algoritmalar

  • Veri Tabanı Yönetim Sistemleri

  • İnsan Kaynakları Yönetimi

  • E-ticaret

  • Mesleki İngilizce

Bilgi Yönetimi Bölümü Taban Puanları ve Sıralama

Daha önceki kısımlarda da belirttiğimiz üzere, bilgi yönetimi bölümü fazla tercih edilen bir program olmadığından dolayı puanları da bir hayli düşük seyretmektedir. TYT'den öğrenci alan bölüm, 7 üniversite bulunmasına rağmen üniversitenin kontenjanlarının tümünü dolduramamıştır. Bilgi yönetiminin tüm kontenjanlarını dolduran iki üniversite; Namık Kemal Üniversitesi ve Ordu Üniversitesidir. Eğitim veren ama kontenjanını dolduramayan üniversiteler ise; Adıyaman Üniversitesi, Burdur Mehmet Akif Üniversitesi, Kırklareli Üniversitesi, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi ve Atatürk Üniversitesidir. Ayrıca bilgi yönetimi bölümü, Atatürk üniversitesinde açık öğretim yoluyla eğitim sunmaktadır.

ÜniversiteTaban PuanSıralama
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi207,425151.460.696
Ordu Üniversitesi187,848891.723.670
Adıyaman ÜniversitesiDOLMADIDOLMADI
Burdur Mehmet Akif ÜniversitesiDOLMADIDOLMADI
Kırklareli ÜniversitesDOLMADIDOLMADI
Kütahya DumlupınarDOLMADIDOLMADI
Atatürk ÜniversitesiDOLMADIDOLMADI
Program Türü, Ön Lisans, 2 yıllık bir programdır ve 7 üniversitede bulunmaktadır, Eğitim İçeriği, Bilgi teknolojileri, Bilgisayar odaklı bir eğitim içeriği mevcuttur, İş İmkanları, Bilgi- işlem sorumlusu, İşletme ve kurumların bilgi işlem departmanlarında çalışılabilir, Ana Alanları, Kütüphanecilik değil, Bilgi ve belge yönetimi bölümüyle karıştırılmamalıdır, Lisans Geçiş Bölümleri, Bilgi ve Belge Yönetimi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği, DGS'ye girerek belirli bölümlere geçiş yapılabilir, Tercih Edilme Nedenleri, Bilgisayar kullanımının geliştirilmesi, İlgili kişilerin bilgisayar kullanımına yönelik ilgileri olmalıdır, Büro Ortamında Çalışma, Genellikle büro ortamında çalışılır, Tercih yapacak kişilerin bu durumu dikkate alması gerekir, Dersler, İşletme, işletim sistemleri ve bilgisayar sistemleri, Bölüm ders içerikleri, çoğunlukla bilgisayar kullanımı içeren uygulamaları kapsar, Alternatif Bölümler, Bilgisayar programcılığı, bilgisayar teknolojisi, büro yönetimi, Bu bölümler bilgi yönetimine alternatif olarak tercih edilebilir, Puan Türü, TYT puan türü, Ön lisans programına giriş için TYT puan türü kullanılır
Bilgi Yönetimi Bölümü Bilgi Yönetimi Dersleri Bilgi Yönetimi Mezunları Bilgi Yönetimi
Resimde uzun, siyah saçlı, gözleri kapalı ve yüzünde geniş, içten bir gülümseme olan bir kadın görülüyor. Sırtını dik tutmuş, kolları iki yanında, saçları omuzlarından ve sırtından aşağı dökülüyor. Yirmili yaşlarında görünüyor ve ten rengini tamamlayan beyaz bir bluz giyiyor. Memnun ve neşeli görünüyor, bir güven ve duruş havası yayıyor. İfadesi ve duruşu huzur ve dinginlik hissi veriyor. Uzun saçları güzelliğine ve kadınsılığına katkıda bulunarak mutlu ve kaygısız bir kadın resmini tamamlıyor.
Emine Büşra Kanat
Blog Yazarı

Ankara Üniversitesi Halkla ilişkiler ve tanıtım bölümünden mezun oldu. Lisans öğreniminde sosyal farkındalık kampanyalarında görev aldı. İstanbul İşletme Enstitüsü’nde fotoğrafçılık, iletişim, kişisel gelişim ve diğer farklı konularında yazmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu, arka planda çeşitli donanım bileşenleri bulunan bir bilgisayar sunucu odasının görüntüsüdür. Ana odak noktası, görüntünün ortasında beyaz bir logo bulunan mor ve mavi bir dişli. Dişlinin solunda, üzerinde simgeler ve metinler bulunan bir bilgisayar ekranının bulanık bir görüntüsü yer almaktadır. Ekran, çeşitli dişli ve simgeler içeren diğer iki bilgisayar donanımı bileşeniyle çevrelenmiştir. Görüntü 1280 x 720 piksel çözünürlüğe sahiptir. Oda, beyaz duvarları ve metal çerçevesiyle steril ve modern bir görünüme sahiptir. Odadaki aydınlatma parlak ve eşittir, odanın her tarafına soğuk, mavi bir ton yaymaktadır.
Bölümler

Teknoloji ve Bilgi Yönetimi Bölümü

09 Ağustos 2020
Beyaz gömlekli ve gözlüklü bir kişi iki eliyle bir bilgisayar ekranına dokunuyor. Ekranda, verilerin açıkça etiketlendiği ve zengin bilgi sağlayan çeşitli çizgi grafikler ve çubuk grafikler bulunmaktadır. Kişi verileri dikkatle inceliyor ve yüz ifadesinden belirli bir cevap aradığı anlaşılıyor. Grafiklerin ve çizelgelerin parlak renkleri siyah arka planda göze çarpıyor ve bilgilerin okunmasını kolaylaştırıyor.
Stratejik Yönetim

Bilgi Yönetimi ve Sistemi

26 Ağustos 2018