E-Ticaret Nedir? Avantajları Nelerdir?
E-Ticaretin Tanımı | E-Ticaretin Avantajları | E-Ticaretin Kapsadığı Faaliyetler |
---|---|---|
Mal ve hizmetlerin alım, satım, tanıtım, pazarlama, dağıtım, ödeme gibi tüm aşamalarının internet ortamında gerçekleşmesi | Küresel erişim imkanı, maliyetlerin düşmesi, ürünlere kolay ve hızlı erişim | Çevrimiçi alışveriş, elektronik ödemeler, online müzayede, online biletler vb. |
Her türlü ticari faaliyetin internet ortamında gerçekleşmesi | Coğrafi sınırların kaldırılması, düşen işlem maliyetleri, daha geniş ürün yelpazesi | Ürün ve hizmet satışı, pazarlama ve tanıtım, ödeme işlemleri vb. |
İnternet üzerinde alışverişin farklı şekillerde yapılabildiği bir platform | Daha yüksek kar marjı, zaman ve mekandan bağımsız alışveriş, konuma bağlı engellerin ortadan kalkması | Elektronik ödemeler, online bilet satışı, online müzayede vb. |
Fiziksel dükkan maliyetlerinden tasarruf etmenin sağlandığı online ticaret şekli | Web siteleri aracılığıyla geniş kitleye ulaşabilme, anında gerçekleşen alışverişler, müşteriye geniş ürün çeşitliliği sunma imkanı | Online mağazalar, ödeme sistemleri, lojistik ve depolama alanları vb. |
Online ticaret olarak da tanımlanan, açılımı elektronik ticaret olan e-ticaret mal ve hizmetlerin alım, satım, tanıtım, pazarlama, dağıtım, ödeme gibi tüm aşamalarının internet ortamında yapılmasını kapsar. En basit tanımıyla her türlü ticari faaliyetin internet ortamında yapılan şekline e-ticaret denir.
İnternetin tüm dünyada hızla yaygınlaşması ve internete yönelik teknolojilerin de aynı paralellikte gelişip kullanılmasıyla hayatın her alanında olan değişimler ticaret dünyasında da kendini göstermiştir. Ticari faaliyetlerin online platformda çok daha hızlı ilerlemesi ve uluslararası alanda çok daha geniş kitlelere ulaşılabilmesi e-ticareti günümüzde en geçerli ticaret modeli haline getirmiştir.
E-ticaret denilince ilk akla gelen daha çok internet üzerinde ürün satılmasıdır. Ancak, e-ticaretin sınırları bundan çok daha geniştir. Çevrimiçi alışverişin yanı sıra elektronik ödemeler, online müzayede, seyahat ve konser gibi organizasyonlar için online biletler gibi faaliyetler de e-ticaret kapsamına girer.
E-Ticaretin Avantajları Nelerdir?
E-ticaret, alıcı ve satıcılara küresel bir erişim imkanı tanır. Bunu da coğrafi sınırları ve duvarları kaldırarak yapıyor. İnternet erişimi olan her yerde dolaşımı mümkün kılan e-ticarette, alıcı ve satıcılar konuma bağlı engeller olmadan sanal bir dünyada buluşabiliyorlar.
Diğer adıyla elektronik ticaret, yapılan işlemlerin maliyetini de önemli ölçüde düşürüyor. Nasıl mı? Fiziksel dükkan sabit maliyetlerini kaldırarak. Tabii lojistik, depolama, web sitesi masraflarını bu maliyetler dışında tutarak söylüyorum. Ancak online şirketler, daha yüksek bir kâr marjına sahip olabilmektedirler.
Neden e-ticaret sorusunun bir diğer yanıtı da müşterilerin ürünlere kolaylıkla ve hızla ulaşabiliyor olması. Bu sayede fiziksel bir mağazadan çok daha fazla ürünü online dükkanınıza yükleyebilir, çeşitleri sergileyebilirsiniz.
Müşterilerle birebir iletişimde kalmak, 7/24 iletişim hizmeti verebilmek de bir diğer avantajlardan. Bu, hem şirket hem de müşteri açısından zaman ve enerji tasarrufu sağlar.
Sürekli açık bir dükkanın olması, sürekli bir alışveriş sirkülasyonu sağlar. Bu da sürekli bir kazanç kapısı demek oluyor. Sanal dükkanınız sayesinde günün her saati gelir elde edebilir, online satış yapabilirsiniz. Dilenen zaman ve mekanda ürünlere ulaşabilmek, müşteri açısından büyük bir rahatlıktır.
Dakikalarca kasa ya da kabin sırası beklemek zorunda olmamak daha fazla alışveriş yapabilmeye olanak tanıyor. Müşteriler 7/24 ihtiyaçlarını alabilir. Web sitesi her zaman işlevseldir, bir dükkan gibi mesai saatleri yoktur. Tüm bu avantajlar dijital girişimcilik için ticarete yönelimi ön plana çıkarıyor.
Çevrimiçi Alışverişin Güvencesi: E-Ticaret Güvenlik Sertifikaları
Yerel SEO: Coğrafi Alanlarda Web Sitenizi Öne Çıkarma Stratejileri
B2B E-Ticaret Nedir? İşletmeler Arası Online Ticaret Anlayışı
Günümüzde oldukça trend olan e-ticaretin sağladığı avantajları müşteri ve satıcı açısından değerlendirebilmek mümkündür. Müşteri açısından bu avantajları şu şekilde sıralayabiliriz:
Ürün almak için girdiğiniz her e-ticaret sitesinde birden fazla ürün kıyaslaması yapabilirsiniz.
Sanal mağaza tarafından size güvenilir ve hızlı bir şekilde alışveriş yapma imkânı sağlanır.
Diğer kullanıcıların ürünler hakkında yaptığı yorumlar sayesinde alacağınız ürün hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Farklı e-ticaret siteleri arasında da yapabileceğiniz karşılaştırma sayesinde ürün fiyatları arasındaki farkı gözeterek aynı ürünü daha uygun fiyatla alabilirsiniz.
Evinizden ya da iş yerinizden günün her saati alışveriş yapabilme şansına sahipsiniz.
Eğer bir müşteriyseniz sizin açınızdan durum bu şekilde. Fakat eğer satıcıysanız sizin yönünüzden de pek çok avantajlar mevcut.
Alıcıya ürün hakkında detaylı bir bilgi verirsiniz.
Aralıksız çalışan bir mağazanız olduğu için çok şanslısınız. Dünyanın her yerinden alıcılar siz uyurken bile ürünlerinizi satın alabilir, bu sayede ürünlerinizden büyük oranda kar elde edebilirsiniz.
Ürünü depolama gibi bir sıkıntınız yok. Stoğunuzdaki ürün satışına ve müşteri isteğine göre ürün satışı gerçekleştirebilirsiniz.
Ürünleriniz ve mağazanız hakkında reklamları ve kampanyaları daha hızlı bir şekilde sosyal medya ortamında daha az maliyetle yapabilirsiniz. Böylelikle marka bilinirliğinizi de geliştirmiş olursunuz.
Yeni bir sanal mağaza kuruyorsanız, gerçek mağaza kurarken ödeyeceğiniz miktardan çok daha az miktar ödersiniz.
Sanal mağazanızdaki ürün stoğu ve takibini yapmak oldukça kolaydır.
Elektronik ortamdaki mağazanız normal açılan mağazalara göre enflasyondan hiçbir şekilde zarar görmez.
Ürün veya hizmetlerinizin satışı için bulunduğunuz bölge sınırlaması da e-ticaret sistemiyle ortadan kalkar, artık tüm dünyada ticaret ağı kurabilirsiniz.
Elektronik ortamın hız avantajıyla tüm işlemleriniz saniyeleri içinde olur biter.
E-Ticaret Türleri Nelerdir?
E-ticaret, kendi bünyesinde iş modeline ve ürüne göre olmak üzere iki kola ayrılmaktadır.
Ürüne Göre E-Ticaret
Direkt E-Ticaret: somut ve fiziksel bir ürün olmadan sanal ortamda ürün ve hizmetlerin satışı yapılan e-ticaret modeline denilmektedir. bu iş modeline örnek olarak bilgisayar programları satın almak, para karşılığı müzik platformlarına premium üye olmak, online danışmanlık hizmeti satın almak, ücretli online eğitim veren sitelere üye olmak, Google Play Store ve App Store’dan akıllı telefonlara ücretli ya da ücretsiz programlar ve oyunlar indirmek verilebilir.
Dolaylı E-Ticaret: E-Ticaret sitelerinden ürün satın alınması durumunda satıcının ürünü paketleyerek kargo ve kuryeler aracılığıyla alıcıya göndermesi işlemlerine dayanan e-ticaret modelidir.
Bu modele örnek olarak herhangi bir e-ticaret sitesinden aldığınız bir ayakkabı, bilgisayar, telefon, elektrik süpürgesi ve aklınıza gelebilecek her şey verilebilir.
İş Modeline Göre E-Ticaret
B2B (Business to Business): Firmadan firmaya yapılan e-ticaret modelidir. Bu iş modelinde hiçbir şekilde alıcıya satış yapılmaz. Tekstil işi yapıyorsanız ya da bir marketiniz varsa toptan satıcılardan alacağınız ürünü kendi mağazanızda toptan fiyatın üzerine işletmenize göre belirlediğiniz oranda kar marjı koyarak ürünü diğer mağazalara satabilirsiniz.
b2c (business to consumer): Ticaret yapan herkesin kullandığı, günümüzde yaygın olan bir modeldir. Business to Consumer, firmadan tüketiciye ürün satışı anlamına gelir. Toptan fiyatıyla toptancılardan aldığınız ürünü mağazanıza koyarak kolaylıkta tüketiciyle buluşturabilirsiniz.
2C (Consumer to Consumer): Tüketicilerin birbirleriyle yaptığı ürün alım – satımı işlemine dayanan iş modelidir. Bir arabanızın, evinizin, herhangi bir eşyanızın satışını sahibinden.com, letgo ya da emlak sitelerine ilan vererek ürünlerinizin özelliklerini belirtebilir, ürün satışını gerçekleştirebilirsiniz.
B2G (Business to Government): İşletmeden devlete yapılan ürün satışıdır. Devletin online platformda açmış olduğu ihaleleri takip ederek ürünlerinizi belli bir ücret karşılığında devlete satabilirsiniz.
C2B (Consumer to Business): Tüketiciden firmaya yapılan e- ticaret modelidir. Kişisel blog ya da forum sitelerinde çokça rastlanılır. Örneğin, bilgisayar ortamında bir çizim programında yapmış olduğunuz desenleri belli bir ücret karşılığında eşarp üretimi yapan bir firmaya satarak üretilen eşarplarda desenlerinizin kullanılmasını sağlayabilirsiniz.
B2E (Business to Employee): Firmadan çalışana yapılan ticaret modelidir. Yani bir firma, çalışanlarına özel olarak sunduğu kampanya ve fırsatlarla stokunda kalan kurumsal ürünlerini satışa çıkarır.
E-Ticaret için Kullanabileceğiniz Kanallar Nelerdir?
E-ticaretin türlerinden bahsettik. Şimdi de ürün ya da hizmet satışlarınızı hangi kanallar üzerinden internette yapabilirsiniz biraz da bunlardan bahsedelim. İnternetten bir şeyler satın alırken, alışveriş yaptığınız yerleri şöyle bir düşünün. Sadece markalara ait web siteleri üzerinden alış veriş yapmıyoruz. Bir şeyler satın aldığınız tüm kanallar, sizin de satış yani e-ticaret yapabileceğiniz kanallardır. Bunlar;
Sosyal Medya Platformları: Hobilerinizi ticarete dönüştürmek için ticari sosyal medya hesaplarınız üzerinden satış yapabilirsiniz. Ayrıca marka bilinirliği açısından sosyal medyanın gücünden de yararlanabilirsiniz. Kurumsal ve marka itibarı açısından e-ticaret sitenizi güçlendirmek için de sosyal medya kimliğinizin olması günümüzde önemli bir yere sahip.
E-ticaret Platformları: Bir diğer adıyla online pazaryerleri e-ticaret yapmak isteyenler için ikinci bir alternatif. Her e-ticaret platformunun kendine göre koşulları farklı. Bazılarında şirket kurma şartları aranırken, bazılarında bireysel olarak satış yapabiliyorsunuz.
Kendi kuracağınız e-ticaret web siteniz: E-ticarette kendi kimliğinizle var olmak, Kurumsallaşmak için e-ticaret web sitenizi kurabilir ve satışlarınızı kendi siteniz üzerinden yapabilirsiniz.
Tamamen yapacağınız işin niteliğine bağlı olarak bu kanallardan sadece birini kullanabileceğiniz gibi, hepsini birden kullanarak da e-ticaret yapabilirsiniz.
E- Ticarete Adım Atmak İsteyenlere Öneriler
E-ticarete ilgi duyanlar ama yeni başlayanlar olarak kesinlikle e-ticarete bodoslama dalmamalısınız. Her işin bir kuralı olduğu gibi e-ticaretin de bazı kuralları var. Bu kuralları öğrenmenin en hızlı ve güvenilir yolu da eğitimdir. Öncelikle e-ticaret dünyası ile tanışmak için İstanbul İşletme Enstitüsü’nün e-ticaret eğitiminden faydalanabilirsiniz. Eğitim sürecinden sonra;
Satacağınız ürün ya da hizmete karar verin
Eğer bir üretici değilseniz ilk yapmanız gereken ürün araştırmasıdır. E-ticaretin temel yapı taşı bu diyebiliriz. Satacağınız ürün ya da ürünleri yurtiçi ve yurtdışı pazarlarından yapacağınız detaylı bir araştırmayla tespit etmelisiniz. Ama bunun için kesinlikle acele etmeyin. Ama 2 ay, ama 3 ay… Ve en önemlisi de kendi kendinize empati yapabilmelisiniz. Yani siz olsanız satacağınız ürünü alır mısınız? Bunu bir düşünün derim.
Satış ve Pazarlama Stratejisi Oluşturun
Satacağınız ürünü tespit ettikten sonra bu ürün ya da ürünleri tüketiciye sunmanın yollarını arayın. Artık dijital platformdasınız ve pazarlama için de dijital pazarlama yöntemlerine ihtiyacınız var. Yani dijital kanallar üzerinden hedef kitleye ve ürüne göre tanıtım yapmanız gerekir.
Satış ve pazarlama için hangi eğitimleri almak gerek?
Hedef kitleye ve ürüne göre tanıtım stratejisi uygulamayı nasıl yapacağım? diyorsanız İstanbul İşletme Enstitüsü bünyesindeki Dijital Pazarlama ve Sosyal Medya Uzmanlığı eğitimleri ile bu soruların yanıtlarını bulabilirsiniz. Ürünlerinize ve hedef kitlenize göre yapacağınız satış ve pazarlama planına pazara ve rakibe göre de bir strateji uygulamanız gerektiğini unutmamalısınız.
Ürünlerinizi Nereden Satacağınızı Belirleyin
E-ticarette ürünlerinizi bilindik e-ticaret sitelerinden satmanın yanında Facebook ve Instagram gibi sosyal medya kanallarından da satışa çıkarmaya başlayabilirsiniz. E-ticarette uzmanlaşmaya başladığınız takdirde sosyal medya kanallarından yaptığınız ürün satışında müşteri talebindeki artışa yetişemiyorsanız kendinize ait bir e-ticaret sitesi kurarak ürünlerinizin satışını kendi siteniz üzerinden devam ettirebilirsiniz.
Günümüz internet çağında fiziki ticaretin yerini e-ticaret almaya başladı ve gittikçe popüler olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Hızlı bir şekilde gelişen e-ticaret sektöründe yer alıyorsanız her daim araştırmaya ve yeniliğe açık olmalısınız.
E-Ticaret Siteleri
İnternet dünyasının yükselen trendi olan e-ticaret sektörü, ürün ya da hizmetlere ulaşma biçimimizden alışveriş alışkanlıklarımıza varana kadar köklü değişimler meydana getiriyor. İstenen hedef kitleye ulaşabilme kolaylığı olmakla beraber sağladığı daha pek çok avantaj sayesinde e-ticaret daha da cazip hale geliyor. Bu sektördeki çok sayıda firma da bunun neticelerini en iyi şekilde alıyor.
İşte, başlıca online alışveriş alanında öne çıkan e-ticaret siteleri…
Amazon: 1994 yılında Amerika'da kurulan Amazon, başlangıçta yalnızca kitap satıyordu. Bu mütevazı başlangıçtan bu yana çok yol katetti. Şimdilerde adeta bir e-ticaret devi haline gelen Amazon, temizlik malzemelerinden son teknolojik ürünlere kadar geniş ürün yelpazesine sahip. Jeff Bezos tarafından kurulan Amazon.com, elde ettiği satış hacimleri ve piyasa değeri bakımından dünyanın en büyük alışveriş sitesi olma özelliğini taşıyor. Bunun yanı sıra Amazondan para kazanma herkes için vir e-ticaret modeli oluşturuyor.
eBay: eBay, dünya çapında önemli ticaret ve alışveriş liderlerinden biridir. İnternet üzerinde en büyük açık artırma usulü bir site olan Amerikan asıllı şirket, 1995'te kuruldu. Dünya üzerinde milyonlarca alıcı ve satıcıyı buluşturan, birbirine bağlayan eBay, küresel ölçekte büyük öneme sahip.Dileyen herkes eBay hesabını ücretsiz olarak açabilir. Site üzerinde ürünler satabilir ya da satın alabilirsiniz. Ancak burada dikkat çeken unsur, satıcı hesabı açtığınızda belli bazı ücretler vardır. Bu ücretler ve maliyetler, ürünleri hangi fiyata sattığınıza ve ürünlerinizi ne kadarlık bir süreyle listelediğinize göre değişiklik gösterir.
Sahibinden.com: E-ticaret siteleri arasında en popüler uygulamalardan biri olan sahibinden, 2000 yılında kurulmuştur. Gayrimenkul, araç, alışveriş malzemeleri, mobilya ve daha pek çok çeşitli ürünün satılmasına ev sahipliği yapıyor. Öte yandan yaşamı kolaylaştıran ek hizmetler sağlama ilanları ile de son derece gelişmiş bir çevrimiçi platformdur. Siteye üye olmak ve mevcut ilanları incelemek ücretsizdir.
Alibaba: 1999 yılında Çin merkezli kurulan Alibaba, bir diğer önemli küresel e-ticaret sitelerinden biri. İhracatçıların diğer ülkelerdeki alıcılar ile irtibata geçebilmesi için gerekli olan bağlantıları sağlamaya yarayan çok sayıda sanal bileşene sahiptir. Öte yandan müşterilerin ürünlerini fotoğraflar ve açıklamalarla birlikte kategorilere göre sıralayabildiği, her müşterinin şirket profilini oluşturabildiği, iletişim bilgilerinin bulunduğu bir çeşit sanal showroom gibi bir mini-site olabilmektedir.
E-Ticaret Sitenizle Daha Fazla Kişiye Ulaşın
Web sitenizin bilinirliğini artırmak, fiziksel bir mağazaya nispeten sanal dünyada daha pratiktir. Hedef kitlenizi belirleyerek, gereken kriterleri yerine getirerek e-ticaret sitesi açabilir, milyonlarca kişiye ulaşabilirsiniz. Gerek sosyal medya reklamları gerekse viral reklam olanakları sayesinde geniş kitlelere erişim sağlamak son derece kolay ve pratik.
Arama motoru tarayıcıları tarafından dizine eklenebilecek sayfalar geliştirmek, web sitenizin arama motoru optimizasyonunu yani SEO çalışmalarını ve sitenizdeki hedef kitleyi geliştirmek için en iyi yollardan biridir. Çok sayıda müşterinizin yorumu ve ürün derecelendirmesi ile, ürün ve hizmetleriniz yeni müşterilere ulaşacaktır. Olumlu ve etkili yorumlar sayesinde yeni müşteri potansiyeli sağlamış olacaksınız.
Güven veren müşteri referansları sayesinde müşteri adayları sizin iyi olduğunuzu fark edecek, sizden alışveriş yapacak ve siz de satışlarınızı kolayca artırabileceksiniz. Müşterilerinizin referanslarını, yorumlarını ve ürün puanlarını paylaşıyor olduğunuzdan emin olun. Bu tür şeyler yeni müşterilerinizin ürünlerinizi satın almasında önemli görev oynamaktadır.
İhtiyacınız olan net bir fikir, özgün ürünler, kaliteli sunum ve ürün-hizmetlerinizi satmak için iyi tasarlanmış bir web sitesi olduğundan, nitelikli bir destek almanız gerekir. Gerek e-ticaret eğitimi gerekse bireysel çalışmalarınız sayesinde bu öğrenme sürecini en verimli biçimde değerlendirebilirsiniz.
Alıcı ve satıcıların fiziksel dünyada birbirini ihtiyaçlarına göre bulması her zaman kolay olmayabilir. Ancak online mağaza sayesinde bu durum tek tıkla mümkün hale gelir. Müşteriler ihtiyaç duydukları ürünleri sanal ortam üzerinden arayabilir, dünyanın herhangi bir noktasından satın alabilirler.
İstanbul İşletme Enstitüsünde içerik editörü olarak görev almaktadır. Kişisel gelişim ve eğitimlerle ilgili içerik hazırlıyor.