AnasayfaBlogSanal Ne Demek? Sanal Ortam
Nedir?

Sanal Ne Demek? Sanal Ortam

27 Ocak 2020
Bir kişi sağ elinde bir telefon tutmakta, sol eli ise cihazı desteklemektedir. Kişinin yüzü telefon tarafından kısmen gizlenmiş, ancak konsantrasyon ifadesi var gibi görünüyor. Telefon modern, siyah bir model ve arka plan bulanık. Görüntünün köşesinde bir asma kilit görülebiliyor, ancak o da bulanık. Kişinin solunda, benzer bir pozisyonda bir tablet tutulmaktadır. Siyah ekranlı gri bir modeldir. Kişinin elleri cihazı desteklemek için dikkatlice konumlandırılmıştır.
Sanal TerimAçıklamaÖrnek/Sonuç
Sanal OrtamFiziki olarak insanların yüz yüze olmadığı, internet ağları ile oluşan iletişim alanıdır.Hemen hemen her türlü bilgiye hızlı ve güvenilir bir şekilde ulaşabilmeyi sağlar.
Sanal KartKişiye özel olarak belirlenebilen, belli bir limit dahilinde alışveriş yapmayı sağlayan banka kartıdır.Online alışverişlerde kullanılan ve güvenliğini artıran bir araçtır.
Sanal Alışverişİnternet ortamında, web siteleri üzerinden yapılan alışveriştir.Zaman ve yerden bağımsız olarak alışveriş yapılmasını sağlar.
Sanal GerçeklikKullanıcının algılamasını değiştirerek, farklı bir deneyim oluşturan uygulamadır.VR gözlüğü ile bir film izlerken farklı bir deneyim yaşamanızı sağlar.
Sanal BorsaBorsa yatırım araçlarıyla yapılan, sanal yolla yatırım hesabı açılarak işlem yapmaya imkan veren sistemdir.Gerçek borsa deneyimini, sanal para ile yaşamanızı sağlar.
Sanal ReklamEelektronik görüntü sistemleri kullanarak gerçek ortamda bulunmayan reklamlardır.Ürün ve hizmetlerin geniş kitlelere ulaşmayı sağlar.
Sanal SohbetÇeşitli yazılımlar aracılığıyla, uluslararası ağ ortamlarını kullanarak karşılıklı iletişim kurma biçimidir.Uzaktaki insanlarla kolay ve hızlı iletişim kurmayı sağlar.
Sanal Ofisİşlerin çoğunun online üzerinden yürütüldüğü sistemdir.Fiziki bir ofise ihtiyaç duymadan, iş akışınızı yürütmenizi sağlar.
Sanal Aşkİnternet üzerinden başlayan ve sürdürülen bir ilişkiyi ifade eder.Geleneksel yollarla tanışmanın dışında, ilişki kurmayı sağlar.
Sanal GüvenlikKişisel verilerin ve gizliliğin korunmasını sağlayan önlemler ve tekniklerdir.Kişisel bilgilerin kötü niyetli kişilerden ve zararlı yazılımlardan korunmasını sağlar.

Sanal kelime anlamı olarak zihinde tasarlanan, gerçekte olmayan, gerçekte yeri olmayan anlamına gelir. Mevhum, farazi, tahmini gibi anlamlara da gelir. İngilizcede sanal kelimesi virtual anlamına gelir. Fiilen mevcut olmayan fakat var olduğu hissedilen kabul edilen sözlük anlamıdır. Sanal kavramı günümüzde sıklıkla kullanılmaktadır. Özellikle internet ortamındaki tabirleri sıkça duyarız. Sanal alem, sanal gerçeklik, sanal aşk, sanal sohbet, sanal sınıf, sanal makine ve daha farklı tabirleri mutlaka duymuşsunuzdur. İçinde bulunduğumuz dijital dünyada, sanal ortamlarda bulunma sıklığımız gün geçtikçe artıyor.

Öyle ki sanal marketlerden alışveriş yapıp, sanal bankalardan hesaplarımızı yönetip, muhabbetlerimizi bile sanal ortamdan yapar olduk. Hatta işi iyice abartıp sanal ortamdan aşk yaşayıp, evlenenlerin bile olduğu çağda yaşıyoruz. Sanal ortamın yararlı kullanıldığı şekilde birçok faydası olabilmektedir. Özellikle iş hayatında işletmelerin kendini tanıtabilmesi, ürünlerinin hızlı bir şekilde satılması önemlidir. Sanal ortamda planlı ve sistemli şekilde hazırlanmış, e-ticaret eğitimiyle web sitesi kurmak  bu işi hızlandırabilirler. Bu şekilde işletmeler hem fiziki olarak varlıklarını sürdürürken hem de sanal ortamdan ticaret yapabileceklerdir. Sanal ortamın faydası sadece iş hayatıyla kalmayıp, eğitimden sağlığa, spora birçok alanda fayda sunmaktadır.

Enstitü sayesinde birçok alanda evinizin konforunda online eğitimler alarak kendinizi geliştirebilirsiniz. Online eğitimler sayesinde alacağınız sertifikalarla kariyerinizde yükselebilirsiniz. Yeter ki siz sanalda olan her şeyi doğru ve faydalı kullanmak isteyin. Bütün imkanların teknoloji geliştikçe ayağınıza geldiğini göreceksiniz.

Sanal Nedir?

Sözlük anlamıyla sanal, gerçekte yeri olmayan, var olmayan fakat zihinde tasarlanan anlamına gelmektedir. Matematiksel terimiyle ise, negatif bir sayı üzerinde alınan ve ikinci kuvvette bir kök taşıyan cebirsel ifade anlamını taşımaktadır. Günümüzde sanal ifadesi, yanına konulan kelimelere göre anlam kazanmaktadır. Bunlardan bazıları;

  • Sanal kart: Kişiye özel olarak belirlenebilen ve değişebilen, belli bir limit dahilinde genel ağ ortamında alışveriş yapmayı sağlayabilen, kişiye özel olan şifreli bankalara ait kartlardır.

  • Sanal reklam: Elektronik görüntü sistemleri kullanarak gerçek ortamda bulunmadığı takdirde yansıtılan reklamdır.

  • Sanal sohbet: Çeşitli yazılımlar aracılığıyla, uluslararası ağ ortamlarını kullanarak karşılıklı olarak, yazılı, sözlü veya görüntülü olarak iletişim kurma, görüşmedir.

  • Sanal ofis: İşlerin bir çoğunu online üzerinden yürütebilmektir. Gerçekte bir ofisiniz yoktur ama var gibidir. Ofiste yapılan bilen her türlü iş akışını sanal olarak yürütebilirsiniz.

  • Sanal alışveriş: İnternet ortamından yapılan alışveriş türüdür. Web siteleri üzerinden ilgili mağaza ve marketlerden sipariş verilerek bir ürün alıp-satma işlemidir. Aynı zamanda kendinize ait ürünleri de internet üzerinden satış yapabilirsiniz.

  • Sanal gerçeklik: Çeşitli araçlarla kullanıcının algılamasını değiştirerek, sanki kendi yapıyor hissi vererek farklı bir deneyim oluşturan uygulamadır. Sanal gerçeklik gözlüğü (VR gözlüğü) takılarak kullanıcının bu hisse yaşaması sağlanır. Bu gözlükler VR uyumlu cihazlara bağlanılarak görüntüyü üç boyutlu görsellik  3D modelleme olarak algılamanızı sağlar. Örneğin bu gözlükle bir film izlerken paraşütle atlıyor duygusuna kapılırsınız.

  • Sanal borsa: Borsa yatırım araçlarıyla yapılan, sanal yolla yatırım  hesabı açılarak anında işlem yapmaya imkan veren sistemdir.

Sanal Ortam

Sanal ortam, fiziki olarak insanların yüz yüze olmadığı durumdur. Gerçek olmayan ortamdır. İnternet ortamı için sıkça kullanılır. İnternet ağlarıyla oluşan, gözle görülebilen, hissedilebilir, duyulabilir fakat elle tutulamaz. Sanal ortam internet ağları vasıtasıyla elektronik ortamda iletişim kurmayı veya istenilen bilgiye ulaşmayı amaçlar.

İnsanlar sanal ortam vasıtasıyla her türlü bilgiye hızlı, güvenilir ve ucuz bir şekilde ulaşabilmektedir. Sanal ortamın bulunduğumuz teknoloji çağında hayatımızın vazgeçilmezi olduğu bir gerçektir. Sanal ortamın bizlere sınırsız bilgi, kolay iletişim, hayatımızı kolaylaştıran çevrim içi uygulamalar, kolay alışveriş imkanı gibi birçok fayda sağlamaktadır. Bütün bunlar doğru ve güvenli bir şekilde kullanıldığında zaman emek ve paradan tasarruf ederiz. Ancak bunca faydasının yanında kötü niyetli kişilerce geliştirilmiş olumsuzluklar da bulunmaktadır.



Dolandırıcılık, zararlı yazılımlar, siber zorbalık, müstehcenlik, istismar gibi zararları da mevcuttur. İstenmeyen kötü olaylara maruz kalmamak için gerekli güvenlik önlemlerini almalıyız. Kişisel bilgilerimizi, şifrelerimizi güvenli olmayan sitelerde ve şahıslarla paylaşmamalıyız. Sadece güvenli sitelerden dosya indirmeleri yapmalıyız.

Sanal Ortamda Güvenlik Önlemleri

Günümüzde insanlar sanal ortamdan birçok işlerini yerine getirebilmektedir. Sanal ortamdan para transferi yapmakta, hesaplarına para yatırıp çekebilmektedirler. Bütün kişisel bilgileri, kredi kartı bilgileri, fotoğrafları, sanal ortamda kayıt halinde bulunmaktadır. Teknoloji her ne kadar ilerlemiş olsa da hacker ve dolandırıcılar da her geçen gün kendini geliştirmeye usulsüz yollar aramaya devam ediyor. Bu yüzden sanal ortamda siber saldırı yaşamamak için, maddi manevi zarar görmemek için bir takım güvenlik önlemleri almak gerekir.

  • Güvenlik Yazılımları kullanın: Özellikle bankacılık hesaplarının korunması için birtakım güvenlik önlemleri almamız şarttır. Hesaplarınızı koruma altına almak için şifreler oluşturmalısınız. Bu yazılımlar bu şifreleri hem hafızasında taşır hem de zor şifreler üreterek kırılmasını önler. Hesaplarınızı koruma altına alır. Sizi şifre unutma derdinden de kurtarır.

  • VPN servislerini kullanın: VPN, vitual private network teriminin kısaltılmış hali olup sanal özel ağ anlamına gelmektedir. İnternete farklı bir IP adresi üzerinden bağlanmayı sağlayan hizmettir. VPN erişime kapalı sitelere erişmek için kullanıldığı gibi, bağlantınızı güvenli hale getirir. Kablosuz ağlara bağlandığınızda VPN servisiniz aktifse sizi olası hacker saldırısından koruyacaktır.

  • Modeminizi şifre ile koruyun: Modeminizi koruma altına almak için klasik şifre seçiminden vazgeçin. Yukarıda bahsedilen şifre koruma yazılımlarından birini oluşturup, bu yazılımlarla şifre belirleyip koruma altına almak en güvenli yol olacaktır.

  • Antivirüs programları yükleyin: Antivirüs programları bilgisayarınızı olası virüs tehditlerine karşı koruyan yazılımlardır. Virüs tehlikesine karşı bilgisayarınızda mutlaka yüklü olmalıdır.

  • Kurtarma e-postası oluşturun: Birçok servis hesap bilgileri ve şifrenizin kaybedilmesi durumunda sizden e-posta adresi ister. Böyle bir durumda başka servislerde kullanmış olduğunuz e-posta adresini vermeniz yanlış olur. Bu durumda bilgisayar korsanları e-postanıza erişim sağlayabilir. En doğru adım yeniden kurtarma e-postası oluşturmak olacaktır.

Sanal Ortam ve Sosyal Medya

bilgi ve iletişim çağında bilişim teknolojileri alanında insan yaşamına büyük kolaylıklar getirmiştir. cep telefonlarının yaygınlaşmasıyla birlikte sanal ortam ve sosyal medyanın önemi de gün geçtikçe artmaktadır. sanal ortam ve sosyal medya iç içe ve etkin şekilde kullanılmasıyla insanlar bir birinden haberdar olmaya ve iletişimde kalmaya başlamıştır.

Sosyal medya, kişilerin profil, içerik, görüş, bakış açısı gibi fikirlerini paylaşmak için kullandıkları çevrimiçi araçlardır. Sosyal ağlar yoluyla sohbet ve etkileşimi kolaylaştırır. Sosyal medyada tüm internet kullanan kişiler birer haber ve bilgi kaynağıdır. Sosyal medya da hangi bilginin kimler tarafından paylaşıldığı görülebilir, şeffaftır bir iletişim kanalıdır ve kullanıcılar birbiriyle iletişim halindedir. Sosyal medya uygulamalarıyla (Facebook, Twitter, Whatsapp, Instagram, Snapchat, LinkedIn) olarak bilinen ve sanal ortamda bireyin iletişimde kalmasını sağlayan araçlardır.

Bu uygulamalar insanların yaşamlarına değer katmaktadır. Ancak amacına uygun kullanılmadığında kişilerin sanal ortama bağımlı olmasına ve gerçek yaşamdan kopmasına neden olmaktadır. Çeşitli faydalar getiren sosyal medyanın da aynı sanal ortam gibi olumlu olduğu kadar olumsuz tarafları da vardır. Aşırı kullanım sonucunda, narsist eğilimler, anti-sosyal kişilikler, dikkat eksikliği, anksiyete bozukluğu gibi kişilik bozulmalarına neden olabilir. Bütün bunlar göz önüne alınarak teknolojinin bizlere sunduğu imkanları doğru ve etkin bir şekilde kullanmalıyız.

Sanal Ortam, Fiziki olarak insanların yüz yüze olmadığı, internet ağları ile oluşan iletişim alanıdır, Hemen hemen her türlü bilgiye hızlı ve güvenilir bir şekilde ulaşabilmeyi sağlar, Sanal Kart, Kişiye özel olarak belirlenebilen, belli bir limit dahilinde alışveriş yapmayı sağlayan banka kartıdır, Online alışverişlerde kullanılan ve güvenliğini artıran bir araçtır, Sanal Alışveriş, İnternet ortamında, web siteleri üzerinden yapılan alışveriştir, Zaman ve yerden bağımsız olarak alışveriş yapılmasını sağlar, Sanal Gerçeklik, Kullanıcının algılamasını değiştirerek, farklı bir deneyim oluşturan uygulamadır, VR gözlüğü ile bir film izlerken farklı bir deneyim yaşamanızı sağlar, Sanal Borsa, Borsa yatırım araçlarıyla yapılan, sanal yolla yatırım hesabı açılarak işlem yapmaya imkan veren sistemdir, Gerçek borsa deneyimini, sanal para ile yaşamanızı sağlar, Sanal Reklam, Eelektronik görüntü sistemleri kullanarak gerçek ortamda bulunmayan reklamlardır, Ürün ve hizmetlerin geniş kitlelere ulaşmayı sağlar, Sanal Sohbet, Çeşitli yazılımlar aracılığıyla, uluslararası ağ ortamlarını kullanarak karşılıklı iletişim kurma biçimidir, Uzaktaki insanlarla kolay ve hızlı iletişim kurmayı sağlar, Sanal Ofis, İşlerin çoğunun online üzerinden yürütüldüğü sistemdir, Fiziki bir ofise ihtiyaç duymadan, iş akışınızı yürütmenizi sağlar, Sanal Aşk, İnternet üzerinden başlayan ve sürdürülen bir ilişkiyi ifade eder, Geleneksel yollarla tanışmanın dışında, ilişki kurmayı sağlar, Sanal Güvenlik, Kişisel verilerin ve gizliliğin korunmasını sağlayan önlemler ve tekniklerdir, Kişisel bilgilerin kötü niyetli kişilerden ve zararlı yazılımlardan korunmasını sağlar
sanal ne demek sanal nedir sanal ortam sanal ortamda güvenlik önlemleri sanal ortam ve sosyal medya
Uzun, siyah saçlı genç bir kadın mavi ve beyaz çizgili bir gömleğin önünde duruyor. Açık mavi renkteki gömleğin üzerinde hem yatay hem de dikey olarak uzanan beyaz çizgiler var. Saçları başının arkasında topuz yapılmış ve yüzü sol taraftan gelen sıcak bir ışıkla aydınlatılmış. Yüzünde sıcak ve huzurlu bir ifadeyle yana doğru bakıyor. Kollarını göğsünün önünde kavuşturmuş, kendinden emin ve güçlü bir duruş sergiliyor. Yirmili yaşlarının başında gibi görünüyor.
Şule Mikdan
Blog Yazarı

Özel bir şirkette, finans sektöründe 14 yıl boyunca Kıdemli Şef olarak çalıştım. Sermaye Piyasaları ile ilgili her türlü takas ve operasyon işlemleri yaptım. Kendimi geliştirmek adına İstanbul İşletme Enstitüsü tarafından aldığım "İçerik Editörlüğü" eğitimi ile hobi olarak başladığım yazma tutkumu geliştirdim. Ardından Enstitü bünyesinde İçerik Yazarı olarak çalışmaya başladım.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.